Anats S.A. Logo

Άκανθα πτέρνας & πελματιαία απονευρωσίτιδα

Άκανθα πτέρνας & πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η άκανθα πτέρνας είναι μία οστέινη ανάπτυξη στο κάτω μέρος του οστού της πτέρνας, εκεί όπου προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση που στην ακτινογραφία φαίνεται σαν μυτερό αγκάθι.
Είναι η πιο συχνή και επώδυνη πάθηση της πτέρνας , ενώ λόγω του σημείου που εκδηλώνεται ο πόνος ( εκεί που στην ακτινογραφία φαίνεται η άκανθα ) , συχνά προκαλείται σύγχυση τόσο σε ασθενείς όσο και σε ιατρούς  , καθώς πολλοί ταυτίζουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα με την άκανθα πτέρνας.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι :
- Άκανθα πτέρνας εμφανίζεται στο 13-27% των ανθρώπων ( κατά μέσο όρο ένας στους πέντε έχουν άκανθα ), χωρίς να υποφέρουν από πόνο στην πτέρνα.
- Σε αρκετές περιπτώσεις η άκανθα είναι αμφοτερόπλευρη , ενώ πονά μόνο το ένα πόδι.
- Σε άτομα με πόνο στην πτέρνα , η άκανθα πτέρνας είναι συχνότερη (εμφανίζεται περίπου στους μισούς).
- Η θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας δεν φαίνεται να έχει σχέση με την εμφάνιση ή την εξαφάνιση της άκανθας πτέρνας.

Τα συνηθέστερα αίτια είναι:
- Πολύ σφιχτοί μύες του γαστροκνημίου ( γάμπας ).
- Ορθοστασία , έντονη καταπόνηση και βάδιση κατά την διάρκεια εργασίας με γενικά αυξημένα φορτία και παπούτσια που δεν υποστηρίζουν επαρκώς την ποδική καμάρα.
- Η πολύ υψηλή ή χαμηλή καμάρα ο υπερπρηνισμός του ποδιού.
- Παχυσαρκία
 - Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο εύκολα από τους άντρες
- Ηλικία είναι συνήθως από την 3η δεκαετία και μετά , ιδιαίτερα μεταξύ των 40 και 60 ετών.
- Ο τραυματισμός και σακχαρώδης διαβήτης.

Η παρουσία άκανθα πτέρνας είναι συχνή σε αθλητές που ασχολούνται με δρόμους μεγάλων αποστάσεων , χορό ή άλματα. Άτομα υπέρβαρα  , γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και όσοι φορούν παπούτσια φθαρμένα και με ανεπαρκή υποστήριξη είναι σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άκανθα.

Θεραπεία: 
- Μείωση φυσικών δραστηριοτήτων : Σταματήστε για λίγες εβδομάδες τις δραστηριότητες και αποφύγετε να στέκεστε για πολύ ώρα όρθιοι ή να περπατάτε για πολύ ώρα πάνω σε σκληρή επιφάνεια.
- Διατάσεις : Ειδικό πρόγραμμα διατάσεων της πελματιαίας απονεύρωσης με ειδικό πρόγραμμα που ακολουθεί ο ασθενής υπό την καθοδήγηση ειδικού. Προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στην πλειοψηφία των ασθενών και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στον περιορισμό των υποτροπών της πάθησης όταν εφαρμόζονται έγκαιρα σε περίπτωση επανεμφάνισης  των ενοχλημάτων.
- Νάρθηκες : Κρατούν την πελματιαία απονεύρωση τεντωμένη κατά την διάρκεια της νύχτας.
- Παγοθεραπεία και αναλγητικά : Βάλτε κάτι παγωμένο κάτω από το τόξο του πέλματος και ρολλάρετε από την πτέρνα μέχρι τα δάχτυλα και αντίστροφα . Αυτή η άσκηση είναι πολύ χρήσιμη όταν ενσωματώνονται τα αποτελέσματα του τεντώματος στην κρυοθεραπεία.
 

Χρειάζεται να αποφορτίσουμε πλήρως τη συγκεκριμένη περιοχή για να φύγει η φλεγμονή και ο πόνος. Αυτό γίνεται μόνο με πάτους ειδικής κατασκευής και εξατομικευμένου σχεδιασμού. Για να σχεδιαστεί σωστά ένας πάτος θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα πελματογράφημα που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια το ύψος και το βάθος της ποδικής καμάρας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πελματογράφο 3D  Laserπου μας δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόμαστε για την κατασκευή ενός ορθού εξατομικευμένου ζεύγους πάτων.
Σε περιπτώσεις που τα παραπάνω δεν  καταφέρουν να ανακουφίσουν τον ασθενή , εφαρμόζεται η χειρουργική θεραπεία .Η  εγχείρηση συνιστάται στην απελευθέρωση της πελματιαίας απονεύρωσης , κόβοντας ουσιαστικά ένα τμήμα της στην περιοχή που ενώνεται με το οστό της πτέρνας . Η επέμβαση γίνεται με μικρή τομή στην έσω επιφάνεια του ποδιού . Απαιτείται πολύ προσεκτική επιλογή των ασθενών που τελικά θα χειρουργηθούν και βεβαιότητα ότι ο πόνος της περιοχής προέρχεται από την πελματιαία απονεύρωση ( γι’ αυτό και η χειρουργική αντιμετώπιση δεν είναι η πρώτη επιλογή).

Αυτό το άρθρο είναι ενημερωτικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώμη του θεράποντος ιατρού σας.

Leave your comment