Anats S.A. Logo
Blog archive

Εφηβεία - Παχυσαρκία - Νευρική ανορεξία

Εφηβεία - Παχυσαρκία - Νευρική ανορεξία

Ο έφηβος, εξαιτίας της ραγδαίας του ανάπτυξης, έχει ανάγκη από ένα πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα διαιτολόγιο (οι ανάγκες σε πρωτεΐνες τριπλασιάζονται, ο σίδηρος που αποβάλλεται με την απώλεια του αίματος κατά την έμμυνη ρύση πρέπει να αναπληρωθεί).

Ορισμένοι έφηβοι κατά προτίμηση κορίτσια ακολουθούν αυστηρή δίαιτα προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνιση τους, με αποτέλεσμα να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Επικίνδυνη κατάσταση είναι η απώλεια της όρεξης, λόγω καθαρών ψυχολογικών αιτιών, η οποία χαρακτηρίζεται, ως anorexia nervosa. Προσβάλει γυναίκες σε μια συχνότητα που ίσως ξεπερνάει τις τέσσερις στις 1000.

Η συχνότητα της διαταραχής έχει αυξηθεί σημαντικά και εμφανίζεται συνήθως κατά τη πρώτη περίοδο της εφηβείας. Η συχνότητα της διαταραχής έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστον στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες του Δυτικού κόσμου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ψυχογενής ανορεξία θεωρείται ότι είναι μια ειδική εκδήλωση οριακής διαταραχής προσωπικότητας, που η ψυχοπαθολογία της ανάγεται στη φάση της επαναπροσεγγίσεως, που περιέγραψε η Μάλερ ή στη πρώτη πρωκτική περίοδο της ψυχοσεξουαλικής εξελίξεως που περιέγραψε ο Φρόιντ. Η απόρριψη της τροφής συμβολίζει την άρνηση κάθε σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ ο φόβος του πάχους συνδέεται με την ιδέα της εγκυμοσύνης.

Συνήθως το άτομο δε παραδέχεται το πρόβλημα του και δε δέχεται καμιά βοήθεια, πιστεύει, πως ότι καταναλώνει σε φαγητό το παίρνει σε βάρος. Κάτω από ένα χαρούμενο προσωπείο κρύβονται συναισθήματα επιθετικά, μοχθηρά, ζηλόφθονα. Επίσης, αυτά τα άτομα εμφανίζονται υπερευαίσθητα, σε κάθε κριτική παρατήρηση, στις οποίες αντιδρά με θυμό και πεισματικό αρνητισμό. Κατέχεται από συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, έλλειψη αυτοπεποίθησης, αδιαθεσίας. Επιδίδονται σε επίπονες γυμναστικές ασκήσεις και νηστείες τιμωρώντας υποσυνείδητα κατά κάποιο τρόπο τον εαυτό τους.

Σαφώς εξαρτάται από το χαρακτήρα, την προσωπικότητα του κάθε ατόμου, κατά πόσο είναι δυνατόν, το άτομο να φανεί ευάλωτο στη νευρική ανορεξία. Είναι δύσκολο πραγματικά, όμως, η πρόγνωση της διαταραχής αυτής στο άτομο. Εκδηλώσεις της ψυχογενούς ανορεξίας είναι συνήθως, η διακοπή της έμμυνης ρύσης στα κορίτσια, που είναι δυνατόν να συμβεί πρίν ή μετά την απώλεια βάρους του ατόμου και η δυσκοιλιότητα. Υπόταση, αναιμία, κρύο δέρμα, ανορεξία αποτελούν συμπτώματα προχωρημένης καχεξίας.

Θεραπεία

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, σαφώς εξαρτάται από την υποδομή και τη προσωπικότητα του ατόμου. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζουν η οικογένεια και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του, μέσα στο οποίο το άτομο περιβάλλεται. Δηλαδή κατά πόσο θα φανούν διατεθειμένοι να το βοηθήσουν να παραδεχτεί το πρόβλημα του και να συνεργαστούν μαζί του για την θεραπεία του.

Σημαντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της φέρουν, επίσης, η ψυχαναλυτική θεραπεία η ψυχανάλυση, ακόμη και η φαρμακοθεραπεία με νευροληπτικά και αντικαταθλιπτικά χάπια, σε περίπτωση που η ανορεξία έχει φτάσει σε μεγάλο βαθμό. Η νοσηλεία είναι υποχρεωτική, σε περίπτωση μεγάλης απώλειας βάρους του ατόμου. Η θνησιμότητα σε τέτοιες περιπτώσεις φτάνει το 40%.

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment