Anats S.A. Logo
Blog archive

Η πολύ καθιστική ζωή θα πρέπει να σε ανησυχεί!

Η πολύ καθιστική ζωή θα πρέπει να σε ανησυχεί!

Το να «ξεφύγει» κανείς από την καθιστική ζωή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Οι περισσότεροι υπάλληλοι γραφείου για παράδειγμα συνήθως κάθονται όλη την ημέρα λόγω της εργασίας τους και έτσι έχουν τη δυνατότητα να ασκηθούν στο ρεπό, στην άδεια τους ή στον ελεύθερο τους χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν οτι η φυσική δραστηριότητα και η τακτική άσκηση, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την απώλεια βάρους και τη βέλτιστη υγεία. Αυτό που μερικοί άνθρωποι δε συνειδητοποιούν είναι ότι η σωματική αδράνεια – καθιστική ζωή θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες και παθήσεις.

Αποτελεί η καθιστική ζωή το ... «νέο κάπνισμα»;

Μπορούμε λέτε να αμυνθούμε ενάντια στην ρουτίνα που προωθεί η σωματική αδράνεια, κάνοντας κάποιου είδους άσκηση με την πρώτη ευκαιρία; Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένοι, μπορεί να υποφέρουν από τις αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής.

Ποιες είναι αυτές λοιπόν;

Διαβάζοντας το ενημερωτικό infographic θα έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε γιατί το καθισιό κάνει κακό και μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή μας.

infographic kathistikh zwh

Οι επτά συνέπειες της καθιστικής ζωής στη ζωή μας

Αυξημένη πιθανότητα για εμφάνιση υπέρτασης

H υποκινητικότητα αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η σωστή άσκηση και ένα σωστό δομημένο πρόγραμμα άσκησης μπορεί να βοηθήσει τα υπερτασικά άτομα

Κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων

H μείωση του χρόνου που κάθεται κανείς, έστω και κατά μία ή δύο ώρες τη ημέρα, μπορεί να έχει σημαντική θετική επίπτωση στην μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία του

Πιθανότητες για εμφάνιση οστεοπόρωσης

Όσο συχνότερα οι άντρες αλλά και οι περισσότερες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γυμνάζονται τόσο μεγαλύτερη είναι η οστική μάζα και αντίστοιχα μικρότερος ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης

Αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονα,2 του παχέος εντέρου, του στήθους, και του προστάτη.

Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας

Αθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει δραματικά την πιθανότητα παχυσαρκίας

Πιθανή εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη όσοι γυμνάζονται

Περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση άγχους και διάφορες μορφές κατάθλιψης

Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί οτι μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης καθώς επίσης βελτιώνει τη νοητική λειτουργία

Τι δείχνουν οι έρευνες;

Μετά από δέκα με είκοσι χρόνια καθιστικής ζωής έρευνες έχουν δείξει ότι «κόβονται» περίπου επτά χρόνια ποιοτικής ζωής, χωρίς ασθένειες. Αυξάνεται επίσης σημαντικά ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης, ιδιαίτερα αν το άτομο είναι καπνιστής και δεν προσέχει την διατροφή του.

Για κάποιον ο οποίος ασκούνταν συστηματικά, η καθιστική ζωή μειώνει την μυϊκή μάζα, τον βασικό μεταβολισμό, την δύναμη, την μυϊκή ισχύ και το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού με την άσκηση ενισχύεται η λειτουργία του. Σταδιακά, μειώνεται και η οστική του πυκνότητα.

Σε κάποιον οποίος δεν υπήρξε ποτέ του ιδιαίτερα δραστήριος, η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κακή διατροφή, πιθανόν να αυξήσει το σωματικό βάρος και κατ’ επέκταση τον δείκτη μάζας σώματος καθώς και τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας.

Έρευνα στοχοποιημένη σε γυναίκες, έδειξε ότι:

Μπορεί να χάσουν μέχρι και 1 % οστική πυκνότητα για κάθε χρόνο καθιστικής ζωής

Μελέτες υποστηρίζουν πως η συστηματική ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες αερόβιας μορφής μειώνουν κατά 8 mm Hg την συστολική αρτηριακή πίεση.

Είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθεί κανείς να κινείται όσο γίνεται περισσότερο στην καθημερινή ζωή του, για παράδειγμα να πηγαίνει βόλτα μετά το φαγητό, να περπατά ενώ μιλά στο τηλέφωνο, να προτιμά τις σκάλες αντί τους ανελκυστήρες και αν είναι εφικτό να γυμνάζεται 2-3 φορές την εβδομάδα.

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment