Anats S.A. Logo
Blog archive

Η πρόληψη για τον Έρπη ζωστήρα

Ο έρπης ζωστήρας, γνωστός και ως ιός του έρπη, ο ιός VZV (Varicella-Zoster Virus) ευθύνεται για δύο διαφορετικές λοιμώξεις: την ανεμευλογιά και τον έρπη ζωστήρα. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορεί να εξηγηθεί ότι ο έρπης ζωστήρας οφείλεται στην επαναφορά του ιού VZV, που παραμένει κρυμμένος στο νευρικό σύστημα, μετά την ανεμευλογιά. Η νόσος αυτή εμφανίζεται πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση σε άτομα άνω των 50 ετών, ενώ μπορεί να επηρεάσει και υγιείς ενήλικες, ειδικά αν είχαν ανεμευλογιά σε πολύ μικρή ηλικία.

  1. Ανεμευλογιά (Πρωτολοίμωξη): Η ανεμευλογιά, ή ιλαρά, είναι η πρώτη φορά που κάποιο άτομο έρχεται σε επαφή με τον ιό VZV. Συνήθως, συμβαίνει στην παιδική ηλικία και χαρακτηρίζεται από τα εξανθήματα και τα φουσκωτά εξανθήματα που είναι χαρακτηριστικά της νόσου των ανεμευλογιάς.

  2. Έρπης Ζωστήρας: Ο έρπης ζωστήρας είναι μια επανεμφανιζόμενη λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή του νευρικού συστήματος. Η νόσος αυτή παρουσιάζεται όταν ο ιός VZV, που έχει παραμείνει ανενεργός στα νευρικά κύτταρα μετά την ανεμευλογιά, επαναφέρεται και προκαλεί επιθέσεις.

  3. Εξάνθημα: Η νόσος συνήθως ξεκινά με έναν πόνο ή αδιαφορία στην περιοχή ενός νευρικού κλάδου (νεύρων που ακολουθούν διαδρομή σαν ζώνη, έτσι ώστε να θυμίζει ζώστη). Σύντομα, εμφανίζεται εξάνθημα στην ίδια περιοχή, το οποίο αποτελείται από μικρούς διάφανους φουσκωτούς που περιέχουν υγρό.

  4. Πόνος: Ο πόνος είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του έρπητα ζωστήρας. Μπορεί να είναι ενοχλητικός και πονετικός, συνήθως εμφανίζεται πριν από το εξάνθημα και μπορεί να συνεχιστεί και μετά την εξάφανση του εξανθήματος.

  5. Κνησμός: Οι πάσχοντες μπορεί να αισθάνονται κνησμό ή αναίσθηση στην περιοχή του εξανθήματος.

  6. Αδυναμία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει αδυναμία στους μυς που επηρεάζονται από τον ιό.

  7. Πυρετός: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν πυρετό, κυρίως στα πρώτα στάδια της νόσου.

Η πρόληψη του έρπη ζωστήρα (herpes zoster) μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Εδώ είναι μερικά μέτρα πρόληψης:

  1. Εμβόλιο:
    • Το εμβόλιο Zostavax ή Shingrix είναι διαθέσιμο για την πρόληψη της ζωστήρας. Αυτά τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα για ενήλικες άνω των 50 ετών.
  2. Υγιεινή:
    • Η συνεχής προσοχή στην υγιεινή των χεριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού.
  3. Διατροφή και άσκηση:
    • Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, περιλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής και της συχνής άσκησης, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ιών.
  4. Αποφυγή επαφής:
    • Αν κάποιος έχει ζωστήρα, είναι σημαντικό να αποφεύγονται στενές επαφές με άτομα που ενδέχεται να μην έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό της ανεβοκοκκίνης.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτές τις επιλογές με τον γιατρό σας για να καθορίσετε τις καλύτερες πρακτικές πρόληψης βάσει της ιστορίας υγείας και των ατομικών σας αναγκών.

Leave your comment