Anats S.A. Logo
Blog archive

Η σωστή προστασία για τον Κορωνοϊό (COVID-19)

Το προϊόν που μας βοηθάει στην ασφαλέστερη προστασία από την νόσο του COVID-19 είναι το ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις των αντισηπτικών έχουν εκτοξευτεί τα τελευταία δύο χρόνια καθιστόντας το , το νούμερο  ένα πολυζήτητο προϊόν. Τα αντισηπτικά χερίων πλεόν πωλούνται στα φαρμακεία, στα σούπερ μάρκετ και σε πολλά άλλα καταστήματα εμπορίας , βέβαια δεν είναι όλα τα αντισηπτικά εξίσου αποτελεσματικά.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Όπως και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος – όπως το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη – ο νέος κοροναϊός (που ονομάζεται SARS-CoV-2). Η μετάδοση του γίνεται κυρίως όταν σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη ενός ατόμου μεταφέρονται σε άλλους ανθρώπους. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μπορεί εξίσου να μεταδοθεί και μέσω των κοπράνων. Εκτός από την εισπνοή σταγονιδίων, μπορεί ένας άνθρωπος να κολλήσει τους ιούς της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, αγγίζοντας οτιδήποτε έχει μολυνθεί με τον ιό και έπειτα αγγίζοντας το πρόσωπό του, συγκεκριμένα το στόμα ή τη μύτη. Γεγονός αποτελεί ότι αγγίζουμε τα πρόσωπά μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Μια μελέτη από τη Νέα Νότια Ουαλία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι αγγίζουν τα πρόσωπά τους περίπου 23 φορές την ώρα.

Αυτό που συνιστάται είναι η πλύση με το ζεστό νερό – και όχι με κρύο και αντισηπτικό σαπούνι ή το συμβατικό παραμένει η σωστότερη επιλογή για την καθαριότητα των χεριών και την πρόληψή της εξάπλωσης των μολυσματικών ιών. Με την σωστή πλύση με το σαπούνι αφαιρούνται τα έλαια από τα χέρια μας που εκεί φιλοξενούνται μικρόβια.

Από την άλλη τα αντισηπτικά διαλύματα μπορούν ακόμα να προστατεύσουν από μικρόβια που ευθύνονται για ασθένειες, συγκεκριμένα σε περιπτώσεις όπου δεν διατίθεται σαπούνι και νερό. Τεκμηριωμένα αποτελεσματικά τα αντισηπτικά δείχνουν την μείωση του αριθμού και σχεδόν όλων των τύπων μικροβιών.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΩΝ

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε δύο είδη αντισηπτικών για τα χέρια:

  1. Με βάση την αλκοόλη και
  2. Χωρίς αλκοόλη

Ποιό Αντισηπτικό είναι το καλύτερο για την προστασία μας?

Τα αντισηπτικά χεριών με βάση την αλκοόλη περιέχουν ποικίλες ποσότητες και τύπους αλκοόλης, συχνά μεταξύ 60% και 95% και συνήθως ισοπροπυλική αλκοόλη, αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) ή ν-προπανόλη. Τέτοιοι τύποι αλκοόλης είναι γνωστό ότι ευθύνονται για την εξουδετέρωση των περισσότερων μικροβίων.

‘Όμως, υπάρχουν τα αντισηπτικά χεριών χωρίς αλκοόλ περιέχουν κάτι που ονομάζεται ενώσεις τεταρτοταγούς αμμωνίου αντί αλκοόλης. Αυτά μπορούν να μειώσουν τα μικρόβια αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά από την αλκοόλη.

Όχι μόνο τα αντισηπτικά χεριών με βάση την αλκοόλη είναι αποτελεσματικά για τη εξαφάνιση  πολλών τύπων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των MRSA και E coli, είναι επίσης αποτελεσματικά κατά πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης Α, του ρινοϊού, του ιού της ηπατίτιδας Α, Κοροναϊό ανατολικού αναπνευστικού συνδρόμου (MERS-CoV).

ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟΥ ΜΕ ΑΛΚΟΟΛΗ

Η αλκοόλη επιτίθεται και εξουδετερώνει την πρωτεΐνη του μεμβρανικού φακέλου που περιβάλλει ορισμένους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των κορονοϊών. Αυτή η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό του ιού. Ωστόσο, και σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ένα αντισηπτικό χεριών πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ για να σκοτώσει τους περισσότερους ιούς.

Τα αντισηπτικά χεριών που περιέχουν λιγότερο από 60% αλκοόλ βρέθηκαν λιγότερο αποτελεσματικά στη εξουδετέρωση βακτηριδίων και μυκήτων και μπορεί μόνο να μειώσουν την ανάπτυξη των μικροβίων παρά να τους εξαφανίσουν εντελώς. Ακόμη όμως και τα αντισηπτικά χεριών που περιέχουν 60% αλκοόλ δεν καταπολεμούν όλους τους τύπους των μικροβίων. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το πλύσιμο των χεριών είναι πιο σωστό από τα αντισηπτικά κατά την απομάκρυνση του νορβιοϊού, του κρυπτοσποριδίου (παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει διάρροια) και του Clostridium difficile (βακτήρια που προκαλούν προβλήματα στο έντερο και τη διάρροια).

Έχει παρατηρηθεί όμως ότι οι ελλείψεις στην αγορά σε αντισηπτικά χεριών οδηγούν πολλούς ανθρώπους να φτιάχνουν τα δικά τους αντισηπτικά στο σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν μπορούν να είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα.

Εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι πιο αποτελεσματικό από το να χρησιμοποιήσει κανείς αντισηπτικό χεριών με βάση το αλκοόλ. Επιπλέον έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η απορρυπαντική επίδραση του σαπουνιού και η τριβή του πλυσίματος δουλεύουν μαζί για να εξαφανίσουν τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας. Το φτέρνισμα ή ο βήχας στα χέρια απαιτεί κάτι περισσότερο από μια απλή αντλία αντισηπτικού χεριών για να τα απολυμάνουμε. Αν όμως, τα χέρια μολυνθούν με βλεννογόνο, το αντισηπτικό χεριών μπορεί να μην λειτουργήσει αποτελεσματικά καθώς η βλεννογόνος δράση προστατεύει τα μικρόβια.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε τελικά;

Τέλος, ο καλύτερος και πιο σωστός τρόπος πρόληψης της εξάπλωσης του κοροναϊού, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να κολλήσουμε- εξακολουθεί να είναι να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ως κύρια και πρώτη επιλογή και αποφεύγοντας να αγγίζουμε το πρόσωπό μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διαφορετική λύση είναι το αντισηπτικό (με τουλάχιστον 60% αλκοόλη) όπου αποτελεί πρακτική λύση όταν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό.

Εάν χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή του όπως αντισηπτικό σπρει, αντισηπτικό σαπουνι ή αντισηπτικά διαλύματα τότε, θα πρέπει να πλένουμε με σαπούνι και νερό, θα πρέπει να φροντίσουμε να καλύψουμε πλήρως τα χέρια μας (μεταξύ των αρθρώσεων, τους καρπούς, τις παλάμες, το πίσω μέρος του χεριού μας και τα νύχια μας) τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματική η δράση του.

Η εταιρεία μας είναι απολειστικός αντιπρόσωπος της καλύτερης και ασφαλέστερης σειράς αντισηπτικών Gel Safety 100ml, 500ml, 1000ml, 4lt:

 

 

 

 

Leave your comment