Anats S.A. Logo

Κοιλοποδία σε παιδιά

Η κοιλοποδία είναι η αντίθετη της πλατυποδίας παραμόρφωση του ποδιού , κατά την οποία η ποδική καμάρα είναι πάρα πολύ υψηλή , κυρίως λόγω πελματιαίας αποκλίσεως του πρόσθιου ποδιού σε σχέση με την πτέρνα , η οποία παρουσιάζει συνήθως ελαφριά κλίση προς τα έσω , δηλαδή ραιβότητα . Η παραμόρφωση , που συχνά είναι αμφοτερόπλευρη , εμφανίζεται συνήθως σε παιδία ηλικίας 8-12 ετών και με τον καιρό επιτείνεται μέχρι τη συμπλήρωση αναπτύξεως . Τα μαλακά μόρια του πέλματος δεν αναπτύσσονται κανονικά σε μήκος και παραμένουν βραχύτερα του φυσιολογικού , ενώ το σχήμα των οστών του ταρσού βαθμιαία μεταβάλλεται ανάλογα , οπότε η παραμόρφωση της κοιλοποδίας μονιμοποιείται , όπως και η σύγκαμψη των δαχτύλων .

Ποια είναι τα συμπτώματα,
Τα συμπτώματα προκαλούνται από αυξημένη πίεση σε ορισμένα σημεία του ποδιού όπως:
Α) Τα μετατάρσια ( μεταταρσαλγία )
Β) Τα γαμψά δάχτυλα που μπορεί να τρίβονται στα παπούτσια ( δημιουργία κάλων )
Γ) Τον Αχίλλειο τένοντα που υπερφορτίζεται και είναι ρικνός (τενοντίτιδα)
Δ) Την πελματιαία απονεύρωση ( πελματιαία απονευρωσίτιδα )

Πως μπορώ να ξέρω αν το πόδι του παιδιού μου είναι <<φυσιολογικό >>.
Το πελματογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει και να επιβεβαιώσει τα πιθανά προβλήματα στα πόδια των μικρών παιδιών , με αποτέλεσμα την έγκυρη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση με την χρήση του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος.
Συγκεκριμένα , το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά την στάση αποτυπώνοντας ψηφιακά την μορφολογία του πέλματος . Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των ποδιών . Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία , χωρίς ακτινοβολία , η οποία συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που οφείλονται αποκλειστικά στην μηχανική καταπόνηση των κάτω άκρων.

Υπάρχει θεραπεία;   
Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι τα ορθωτικά πέλματα είναι το πρώτο είδος θεραπείας που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παιδικές παθήσεις όπως η κοιλοποδία . Ο σχεδιασμός του πέλματος επιτρέπει την ανάσπαση του έξω χείλος του ποδιού , αποφορτίζει το μετατάρσιο και φέρνει την πτέρνα σε πιο ουδέτερη θέση . Με τον τρόπο αυτό , το πέλμα πατάει όλο στο έδαφος και οι πιέσεις κατανέμονται ισόποσα .

Το παιδί μου δεν παραπονιέται για πόνους ή κούραση.
Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι οι παιδικές παθήσεις του πέλματος , άσχετα αν προκαλούν πόνο ή όχι , είναι μία από τις αιτιολογίες για σκολίωση , κύφωση , λόρδωση και άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης , των γονάτων και των ισχύων που το παιδί μπορεί να αποκτήσει μεγαλώνοντας.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστεί την γνώμη του θεράποντος ιατρού σας . 

Leave your comment