Νεύρωμα Morton

Νεύρωμα Morton
Η εμφάνιση πόνου μεταξύ δύο δαχτύλων – μεταταρσίων στο πόδι πάντα εγείρει την υποψία ύπαρξης νευρώματος Morton. Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι υψηλότερη στις γυναίκες της μέσης ηλικίας σε ποσοστό 85% στο ένα πόδι μεταξύ 3ου και 4ου δαχτύλου σε ποσοστό 45% , ενώ του 2ου και 3ου δαχτύλου σε ποσοστό 37%. Η ύπαρξη δύο νευρωμάτων Morton στο ίδιο πόδι είναι σπάνιο σε ποσοστό 4%. Το νεύρο υπόκειται σε ιδιαίτερη πίεση που αυτό μπορεί να δημιουργήσει ίνωση. Ένα νεύρο που επηρεάζεται με αυτό τον τρόπο παχαίνει και η πάχυνση αυτή ονομάζεται νεύρωμα Morton.
Αιτιολογία
Η αιτιολογία της εμφάνισης της πάθησης δεν είναι απολύτως σαφής. Τα ψηλά τακούνια και στενά παπούτσια που φοράνε οι γυναίκες αυξάνουν την πίεση μεταξύ των μεταταρσίων, δημιουργώντας συνθήκες ερεθισμού των νευρικών στελεχών. Ο χρόνιος ερεθισμός αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα ειδικά στις γυναίκες. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι το άλγος , συνήθως μεταξύ 3ου και 4ου δαχτύλου ή στο ύψος των κεφαλών των μεταταρσίων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια βάδισης , ορθοστασίας , τρέξιμο. Αρχικά μπορεί να έχει μικρή ένταση και σταδιακά να εμφανίζεται επιδείνωση του πόνου. Σε πρώτο στάδιο στην κλινική εξέταση μεσοδακτυλική σχισμή  μεταξύ 3ου και 4ου δαχτύλου είναι ευαίσθητη καθώς επίσης μπορεί να υπάρχει υπαισθησία στα δάχτυλα. Η πλήρης διάγνωση του νευρώματος Morton γίνεται μέσω μαγνητικής τομογραφίας που σας χορηγεί ο ορθοπεδικός σας. Έπειτα μπορούμε να έχουμε εικόνα για το νεύρωμα Morton.
Θεραπεία
Η θεραπεία για το νεύρωμα Morton μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Κρίνεται απαραίτητο το πελματογράφημα με σκοπό την κατασκευή ορθωτικού πέλματος ώστε οι πιέσεις να είναι ισόποσες και ελεγχόμενες δίνοντας βάση στη χρήση κατάλληλων υποδημάτων. Εάν έπειτα από πραγματοποίηση όλων των συντηρητικών μέτρων τα συμπτώματα επιμένουν και προκαλούν ανικανότητα βάδισης τότε το νεύρωμα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.
Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώμη και τη διάγνωση του ιατρού σας.

Leave your comment