Anats S.A. Logo
Blog archive

Οδηγίες για το οξύμετρο

Χρήσιμες οδηγίες για το παλμικό οξύμετρο.

Βαμμένα νύχια: Κάποια οξύμετρα λειτουργούν χρησιμοποιώντας τη διαφάνεια των νυχιών και του δέρματος στα άκρα των δαχτύλων, «βλέπουν» μέσα από το νύχι και το δέρμα.  Σε περίπτωση που το νύχι είναι βαμμένο η λειτουργία αυτή εμποδίζεται και η τιμή που λαμβάνουμε στην οθόνη του οξυμέτρου  είναι λανθασμένα χαμηλή. Τα νεότερα οξύμετρα χρησιμοποιούν άλλη τεχνική μέτρησης (παλμικά οξύμετρα) εξαλείφοντας αυτό το πρόβλημα. Βεβαίως, τα προαναφερθέντα είναι ένας καλό λόγος να έχετε άβαφα νύχια πριν υποβληθείτε σε οποιοδήποτε χειρουργείο ή να μην θυμώσετε αν, ξυπνώντας από νάρκωση, δείτε ξεβαμμένο ένα νύχι σας.

Κρύα χέρια: Όπως είπαμε το οξύμετρο ανιχνεύει αίμα που κυκλοφορεί στα τριχοειδή αγγεία των δαχτύλων μας. Όταν κρυώνουν τα χέρια μας, το αίμα εκεί μειώνεται σημαντικά (εξ’ ου και τα μελανιασμένα χέρια στο κρύο), με αποτέλεσμα το οξύμετρο να μετράει λάθος και άρα να δείχνει πάλι λανθασμένα μικρότερη τιμή.

Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση: Σε περιπτώσεις υπότασης, πάλι η ποσότητα του αίματος που μπορεί να φτάσει στα τριχοειδή των δαχτύλων είναι μικρή και άρα ισχύουν τα παραπάνω.

Μπαταρία: Όταν τελειώνει η μπαταρία σε μια τέτοια συσκευή, συνήθως δείχνει λανθασμένες μετρήσεις.

Η παλμική οξυμετρία μετρά μόνο την οξυγόνωση και δεν αποτελεί μια πλήρη μέτρηση ανταλλαγής αερίων: Δεν μπορεί δηλαδή να υποκαταστήσει την εξέταση των αερίων αίματος που ελέγχονται στο εργαστήριο, κι αυτό γιατί δεν παρέχει ένδειξη για άλλες παραμέτρους της αναπνευστικής λειτουργίας όπως για το διοξείδιο του άνθρακος και το pH.

Τοποθετείται σωστά στο δάχτυλο το οξύμετρο, έτσι ώστε το δάχτυλο να ταιριάζει ακριβώς στο δάχτυλο.

Κάθεται κανείς ακίνητος όσο γίνεται η μέτρηση

Για ποιες κατηγορίες ανθρώπων είναι απαραίτητα τα παλμικά οξύμετρα;

Εξαιρετικά απλά στην χρήση και γρήγορα στην εμφάνιση του αποτελέσματος, τα οξύμετρα αποτελούν ιδανική λύση ιδιαίτερα για :

  • ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, ειδικά ΧΑΠ, άσθμα, πνευμονία.
  • την διάγνωση ορισμένων διαταραχών του ύπνου, όπως είναι η άπνοια.
  • πιλότους, αεροσυνοδούς και γενικότερα άτομα τα οποία ταξιδεύουν πολύ και βρίσκονται σε αεροπλάνα υπό πίεση πάνω από 10.000 πόδια συνέχεια.
  • τους ορειβάτες λόγω μεγάλου υψόμετρου
  • αθλητές που τα επίπεδα οξυγόνου τους, μπορεί να μειωθούν με την άσκηση.
  • κάθε άνθρωπο που θέλει να παρακολουθεί τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα.
Leave your comment