Anats S.A. Logo

Οι πιο συνηθισμένες παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού

 

Οι πιο συνηθισμένες παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού είναι οι εξής:

  1.        Σφυροδακτυλία
  2.        Γαμψοδακτυλία
  3.        Κλινοδακτυλία

Οι διαφορές τους  αφορούν τον τρόπο και το σχήμα παραμόρφωσης στις φάλαγγες των δακτύλων. Οι ομοιότητες τους όμως αφορούν τον λόγο δημιουργίας τους αλλά και τα αποτελέσματα που έχουν στα πόδια που υποφέρουν. Οι βασικοί λόγοι παραμόρφωσης είναι η αδυναμία των μικρών μυών της καμάρας που ελέγχουν τη βάση των δακτύλων, η κληρονομικότητα, η μεγάλη ποδική καμάρα, το κότσι (HalluxValgus), τα στενά ή κοντά παπούτσια, και το δάκτυλο Morton (δεύτερο δάκτυλο πιο μεγάλο από το πρώτο).

Όλες οι παραμορφώσεις δημιουργούν έντονο πόνο στην κορυφή της παραμόρφωσης αλλά και τη βάση των παραμορφωμένων δακτύλων. Με τη χρήση στενών υποδημάτων και την άσκηση έντονης πίεσης, ο πόνος χειροτερεύει και συνοδεύεται με έντονο μούδιασμα. Στη συνέχεια ακολουθεί δημιουργία υπερκεράτωσης  στην κορυφή της παραμόρφωσης και αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο άλγος στο πόδι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η υπερκεράτωση μπορεί να αναπτυχθεί περιφερειακά του νυχιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος και σταδιακά προκαλείται παραμόρφωση του νυχιού έως και απώλεια του.

Παρόλο που σε προχωρημένες καταστάσεις παραμόρφωσης οι ιατροί προτείνουν χειρουργική επέμβαση, πριν φτάσουμε σε αυτή την επιλογή υπάρχουν συστάσεις για συντηρητική αντιμετώπιση και αποφυγή του χειρουργείου. Οι νάρθηκες που συγκρατούν ευθύγραμμα τα δάκτυλα, τα φαρδιά υποδήματα, αλλά και η χρήση ειδικών ορθωτικών πάτων που πρέπει να έχουν ειδικό σχεδιασμό και απαραίτητα μπάρα στήριξης της καμάρας των δακτύλων, είναι οι βασικοί τρόποι για να αποφορτίσουμε την πίεση και να δώσουμε τον κατάλληλο χώρο στα δάκτυλα να κινούνται άνετα.

Για να εντοπίσουμε το ακριβές σχήμα, θέση και ύψος της μικρής καμάρας που δημιουργείται κάτω από τα δάκτυλα, μόνο με 3D  Laser  πελματογράφο μπορούμε να καταγράψουμε αυτές τις λεπτομέρειες και να σχεδιάσουμε την απόλυτη μπάρα δακτύλων όπου θα υποστηρίξει τα δάκτυλα και θα τα βοηθήσει να παραμείνουν ευθεία, ενώ ταυτόχρονα θα τα ανακουφίσει άμεσα.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώμη και τη διάγνωση του ιατρού σας. 

Leave your comment