Anats S.A. Logo
Blog archive

ΟΠΙΣΘΟΠΤΕΡΝΙΚΗ ΕΞΟΣΤΩΣΗ

 

Τι είναι η οπισθοπτερνική εξόστωση

Οπισθοπτερνική εξόστωση  η παραμόρφωση Haglund  ονομάζεται η  μη φυσιολογική ανάπτυξη οστού(συσσώρευση αλάτων ασβεστίου) στο σημείο του οπίσθιου άνω μέρους της πτέρνας , στην κατάφυση του αχίλλειου τένοντα.

 Μπορεί να προκαλέσει επώδυνο οίδημα των μαλακών μορίων της οπίσθιας επιφάνειας της πτέρνας αμέσως μπροστά και πάνω από τον Αχίλλειο τένοντα και συνδυάζεται με φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου της περιοχής καθώς και με τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα.

Που οφείλεται η οπισθοπτερνική εξόστωση

Συνήθως εμφανίζεται ως απόρροια της συχνής χρήσης στενών και σκληρών παπουτσιών που «πληγώνουν» την πτέρνα και παλαιότερων τραυματισμών στον αχίλλειο τένοντα και η ύπαρξη υψηλής ποδικής καμάρας .

Ασθενείς με μεγάλη ποδική καμάρα εμφανίζουν συχνότερα το οστεόφυτο στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας.  Η μεγάλη ποδική καμάρα δημιουργεί ροπή στρέψης του οστού της πτέρνας ενάντια στον Αχίλλειο τένοντα και αυτό δημιουργεί συνθήκες δημιουργίας του οστεόφυτου το οποίο με την σειρά του ερεθίζει τον ορογόνο θύλακα και τον τένοντα δημιουργώντας  έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο φλεγμονής και πόνου .

Επιπλέον  παράγοντες που φαίνεται να συμβάλουν στην εμφάνιση του συγκεκριμένου τύπου εξόστωσης, είναι η ύπαρξη σφιχτού αχίλλειου τένοντα και η κληρονομικότητα. 

Συμπτώματα της οπισθοπτερνικής εξόστωσης

 Σχηματίζεται ένα σκληρό οζίδιο πάνω από την κατάφυση του Αχίλλειου τένοντα. Η περιοχή εμφανίζει φλεγμονή και είναι ευαίσθητη στην αφή. Οι ασθενείς εκδηλώνουν συχνά δυσκαμψία του οπισθίου ποδός και ελάττωση της ικανότητας πρηνισμού. Ο ασθενής μπορεί να αναφέρει άλγος κατά την πελματιαία κάμψη υπό αντίσταση (π.χ. κατά τη φάση στήριξης στα ακροδάκτυλα κατά τη βάδιση). Τα συμπτώματα μπορεί να αυξηθούν σε ένταση όταν ο ασθενής φορά στενά παπούτσια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Επισκόπηση:Αξιοσημείωτη μεταβολή της φυσιολογικής ανατομικής πίσω στην πτέρνα με εμφάνιση οιδήματος – πρηξίματος και ερυθρότητας.

Ψηλάφηση:Οιδηματώδης επώδυνη και σκληρή τοπική περιοχή στην πτέρνα η οποία πολλές φορές είναι θερμή υποδηλώνοντας φλεγμονή.

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο ακτινολογικός έλεγχος - πλάγια ακτινογραφία του ποδιού -  θα αναδείξει την οστική προεξοχή στην οπίσθια και άνω επιφάνεια της πτέρνας.

Η μαγνητική τομογραφία συμβάλει  στην αξιολόγηση της κατάστασης του Αχίλλειου τένοντα, το ποσοστό δηλαδή εκφύλισης αυτού λόγω της οστικής προεξοχής.

 

Θεραπεία για την οπισθοπτερνική εξόστωση

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει:

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΦΑΡΜΑΚΑ από το στόμα τα οποία έχουν ως στόχο τη μείωση της φλεγμονής.  Μερικοί άνθρωποι ωφελούνται από την χρήση τοπικών αντιφλεγμονωδών παραγόντων όπως αλοιφές ή σταγόνες.

ΠΑΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.  Η παγοθεραπεία εφαρμόζεται κατά την περίοδο της έντονης φλεγμονής, όταν δηλαδή όπισθεν της πτέρνας υπάρχει πρήξιμο και ερυθρότητα. 

ΔΙΑΤΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.  Ένα πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του τυχόν υπάρχοντος βραχέως Αχίλλειου τένοντα, μετριάζοντας με τον τρόπο αυτό την τάση του.

ΧΡΗΣΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΤΙΚΩΝ ΠΑΤΩΝ.Ασθενείς με μεγάλη ποδική καμάρα – κοιλοποδία- ανακουφίζονται με την εφαρμογή ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΤΩΝ - ΠΕΛΜΑΤΩΝ ανύψωσης της πτέρνας και υποστήριξης της ποδικής καμάρας λόγω της σωστότερης κατανομής των δυνάμεως στο πέλμα και την πτέρνα.  Οι ειδικοί αυτοί πάτοι συνίσταται να γίνονται μετά τη διενέργεια πελματογραφήματος .

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.  Ο φυσικοθεραπευτής θα σχεδιάσει το θεραπευτικό του πλάνο βάσει του εξατομικευμένου προβλήματος του κάθε ατόμου ξεχωριστά στοχεύοντας στην επίτευξη της ισορροπίας του ποδιού με πρόγραμμα ασκήσεων και διατάσεων.

ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΘΗΚΑ.σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακινητοποίηση του ποδιού με ΝΑΡΘΗΚΑ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πόνου.

ΕΓΧΥΣΗ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ. Η τοπική έγχυση ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη προσοχή διότι προκαλεί ατροφία του Αχίλλειου τένοντα.

 

 

 

Leave your comment