Anats S.A. Logo

Ο διαβήτης είναι πρόβλημα…. κοινωνικό;

Ο διαβήτης είναι πρόβλημα…. κοινωνικό;

Τι είναι ο σακχαρωδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα αυτοάνοσο μη ιάσιμο νόσημα, επιδημικού χαρακτήρα και αφορά άτομα όλων των ηλικιών ανεξαρτήτου φύλου και χώρας. Προκαλείται είτε από την πλήρη ανικανότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη ( Τύπος 1), είτε από την ανικανότητα του παγκρέατος να παράγει αρκετή ποσότητα «λειτουργικής» ινσουλίνης, με σκοπό τη μεταφορά και είσοδο της γλυκόζης των τροφών στα κύτταρα και τη χρήση της ως πηγή ενέργειας.

Αποτελεί κάτι περισσότερο από μια απλή παθολογική κατάσταση υγείας. Για τα περισσότερα άτομα που διαγιγνώσκονται με τη νόσο, ο σακχαρώδης διαβήτης συνεπάγεται έναν νέο τρόπο ζωής που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής και των σχέσεών του, καθώς και τον τρόπο διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

Γνωρίστε την mobile εφαρμογή "fordiabetes" που αναπτύσσεται αποκλειστικά από την ελληνική εταιρεία Tessera Multimedia!

Οι επιπτώσεις στην γενική εικόνα της υγείας ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη είναι αρκετές και μπορεί να έχουν και κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι γνωστό πως αν η ποιότητα ζωής ενός διαβητικού είναι καλύτερη, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες, παρά τους περιορισμούς που ενδεχομένως να υφίσταται λόγω της ασθένειάς του, το άτομο αυτό να μπορεί να καλύψει πολλές από τις ανάγκες και τους στόχους που έχει θέσει στη ζωή του. Μια καλύτερη ποιότητα ζωής οδηγεί σε μια πιο φυσιολογική ζωή του ασθενούς και σε ένα ισχυρότερο κίνητρο για θεραπεία, το οποίο θα έχει και ως αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο των διάφορων μεταβολικών διαταραχών και επιπλοκών που προκαλούνται από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής του ατόμου με διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης αλλάζει τη ζωή ενός ατόμου προκαλώντας περιορισμούς στην εκτέλεση διάφορων καθημερινών δραστηριοτήτων. Οι συνεχείς επιπλοκές στην υγεία του διαβητικού πολλές φορές καταλήγουν σε περιορισμό των καθημερινών εργασιών του (εργασία, φυσική δραστηριότητα κ.λπ.) και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν και σε κοινωνική διάκριση και απομόνωση.

Αύξηση του αριθμού των ατόμων με διαβήτη

Η αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ανά την υφήλιο σε συνδυασμό με την αύξηση της θνησιμότητας, μπορεί να προκαλέσει τόσο κοινωνικές, όσο και οικονομικές απώλειες. Η μείωση του μέσου προσδόκιμου ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το εθνικό εισόδημα, καθώς οδηγεί στην ανάγκη για συνεχή ιατρική και κοινωνική φροντίδα. Έτσι, λοιπόν, ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χαρακτηρισθεί και ως μια κοινωνική ασθένεια η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη απ’ όλους μας και ιδίως από τις κρατικές αρχές.

Μεγάλο το κόστος φροντίδας

Το κόστος φροντίδας ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη και ιδίως αυτό της αντιμετώπισης των επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο είναι μεγάλο και φαίνεται να παρουσιάζει μια αυξητική τάση, αποτελώντας πρόκληση για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Εάν τα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη συνεχίσουν να αυξάνονται, με τον ρυθμό που έχει προβλεφθεί, η ήδη υπάρχουσα επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας θα καταστεί μη βιώσιμη.

Συμπερασματικά

Είναι σημαντικό λοιπόν, να κατανοήσουμε τους κινδύνους και τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αλλά κυρίως να μάθουμε και να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο ζωής που θα συμβάλλει στη πρόληψη ενάντια στην εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη. Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση μπορεί και έχει θετικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής του ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και του γενικού πληθυσμού.

Γνωρίστε την mobile εφαρμογή "fordiabetes" που αναπτύσσεται αποκλειστικά από την ελληνική εταιρεία Tessera Multimedia!

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment