Anats S.A. Logo

Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας (WFMH) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2022) είναι: «Η ψυχική υγεία και η ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα για όλους».

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022 που γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου του World Federation for Mental Health και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα – Make Mental Health & Well-Being for All a Global Priority. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφιερώσει το έτος 2022 στους Νέους, ανακηρύσσοντας το έτος 2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας – European Year of Youth.

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος δημιούργησε μια καμπάνια που απευθύνεται στο νεανικό κοινό, με κεντρικό μήνυμα: «Όλα τα Συναισθήματα είναι ΟΚ!». Στο σποτ της καμπάνιας, πρωταγωνιστές είναι τα γνωστά σε όλους emoji, που χρησιμοποιούνται από τους νέους καθημερινά στο πλαίσιο της ψηφιακής επικοινωνίας.

Το σενάριο του σποτ βασίζεται στο μήνυμα ότι δεν πρέπει να δείχνουμε μόνο τα συναισθήματα που θεωρούμε ότι οι άλλοι θεωρούν αποδεκτά, καθώς όλα τα συναισθήματα χρειάζονται τον χώρο τους. Με το να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, θα είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε καλύτερα. Η ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευημερίας των νέων, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα παγκοσμίως, για τη διασφάλιση ενός πιο ελπιδοφόρου αύριο για τις κοινωνίες.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας άσκησε περαιτέρω πίεση στην ψυχική υγεία των νέων. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και εκθέσεις διαφόρων οργανισμών (UNICEF, ΟΟΣΑ, ΠΟΥ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, κατά την περίοδο 2020-2021.

Εννέα εκατομμύρια έφηβοι (ηλικίας 10-19 ετών) αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία και η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νέων στην Ευρώπη (UNICEF).

Δεδομένου ότι τα μισά από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που επηρεάζουν τους ενήλικες ξεκινούν κατά την εφηβεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η ενδυνάμωση των νέων και η προαγωγή της ψυχικής τους υγείας.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, δίνει μεγάλη έμφαση στην πρόληψη των ψυχικών διαταραχών στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό μέσω του Προγράμματος «Ζώντας και Μαθαίνοντας Μαζί – Ευαισθητοποίηση, Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών και Ενδυνάμωση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας στις Σχολικές Κοινότητες» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με σχολικές μονάδες.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση και αναφορικά με το ζήτημα της ψυχικής υγείας, τροφοδοτώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το καθημερινό στρες και «υπονομεύοντας» την ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν την αύξηση τόσο των αγχωδών όσο και των καταθλιπτικών διαταραχών σε περισσότερο από 25% κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν διαταραχθεί σοβαρά και το χάσμα θεραπείας για παθήσεις ψυχικής υγείας έχει διευρυνθεί.

Οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, οι παρατεταμένες συγκρούσεις, η βία και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία επηρεάζουν ολόκληρους πληθυσμούς, απειλώντας την πρόοδο προς τη βελτίωση της ευημερίας τους. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να εμβαθύνουμε στην αξία και τη δέσμευση που δίνουμε στην ψυχική υγεία ως άτομα, κοινότητες και κυβερνήσεις και να αντιστοιχίσουμε αυτή την αξία με περισσότερες επενδύσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλους τους τομείς. Πρέπει να ενισχύσουμε, λοιπόν, την περίθαλψη για την ψυχική υγεία, ώστε να καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας μέσω ενός δικτύου προσβάσιμων, προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών υποστήριξης, που απευθύνεται σε κάθε κοινότητα.

Με γνώμονα αυτή τη λογική, όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ, το «στίγμα» και οι διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν απέναντι σε ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας θα απαλειφθούν και δεν θα αποτελούν εμπόδιο για την κοινωνική ένταξη και την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες που αποσκοπούν στη σωστή φροντίδα τους. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, άλλωστε, πως όλοι μαζί μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο μας στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το ποιες προληπτικές παρεμβάσεις ψυχικής υγείας λειτουργούν και η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι η καλύτερη αφορμή για να το κάνουμε συλλογικά.

Η Ψυχική Υγεία και Ευεξία γίνεται Παγκόσμια Προτεραιότητα, έτσι ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν δίκαιο κόσμο, όπου η ψυχική υγεία θα εκτιμάται και θα προστατεύεται, δίνοντας σε καθέναν από εμάς ίσες ευκαιρίες. Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εκπαίδευση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο, καθώς και η κινητοποίηση των προσπαθειών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/61

https://ekpse.gr/

https://www.onmed.gr/

 

Leave your comment