Anats S.A. Logo
Blog archive

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

Στις 2 Απριλίου 2023, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο να αυξήσει την επίγνωση και την κατανόηση του αυτιστικού φάσματος στην κοινωνία μας. Στο πλαίσιο αυτό, η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα και τις ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου, προσβάσιμου και ανοιχτού κόσμου για όλους. Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και γλωσσικές δεξιότητες ενός ατόμου. Τα άτομα με αυτισμό έχουν τη δυσκολία να κατανοήσουν τις κοινωνικές κανόνες και την επικοινωνία με άλλα άτομα, καθώς και στην ανάπτυξη ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων. Ωστόσο, ο αυτισμός είναι μια πολυμορφική διαταραχή, και οι άνθρωποι με αυτισμό εκδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολιών και ανάγκες.

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, τα άτομα με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις μη-γραπτές κοινωνικές κανόνες, όπως οι χαιρετισμοί, οι εκφράσεις προσώπου και η σωστή απόκριση στα σήματα του σώματος. Επίσης, τα άτομα με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους και να συνδέονται στις κοινωνικές σχέσεις.

Τα γενικά συμπτώματα του αυτισμού μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά σημεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση της διαταραχής σε παιδιά και ενήλικες. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλώνονται στους τομείς της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας, της επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς και των περιορισμένων ενδιαφερόντων.

Μερικά από τα γενικά συμπτώματα του αυτισμού περιλαμβάνουν:

  1. Δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση: Τα άτομα με αυτισμό έχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλα άτομα, στην ανταπόκρισή τους σε μη λεκτικά σημάδια και στην κατανόηση των κοινωνικών κανόνων και των συναισθημάτων των άλλων.
  2. Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα: Τα άτομα με αυτισμό επιδεικνύουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα, όπως τον ενδοσκοπισμό και την προσήλωση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
  3. Δυσκολίες στην επικοινωνία: Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να έχουν δυσκολίες στη γλωσσική επικοινωνία και στην κατανόηση της γλώσσας και των λέξεων.
  4. Συμπτώματα αισθητηριακής διαταραχής: Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά σε αισθητήρια ερεθίσματα, όπως τον ήχο, το φως ή την υφή.

Βάσει στατιστικών στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η συχνότητα του αυτισμού είναι περίπου 1 στα 68 παιδιά. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν αποδίδεται απαραίτητα σε αύξηση της εμφάνισης του αυτισμού, αλλά σε βελτιωμένη αναγνώριση και διάγνωση της διαταραχής.

Τα αγόρια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό από τα κορίτσια, με αναλογία περίπου 4:1. Επίσης, περίπου το 31% των ατόμων με αυτισμό έχουν διανοητική υστέρηση, ενώ το 25% έχει κανονικό ή ακόμα και υψηλότερο επίπεδο νοημοσύνης.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο αυτισμός είναι πιο συχνός σε οικογένειες με ιστορικό της διαταραχής, και ότι η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίζει έναν ρόλο στην εμφάνιση του αυτισμού.

Leave your comment