Anats S.A. Logo
Blog archive

Πελματιαία Απονευρωσίτιδα- Πόνος κάτω από την καμάρα

 

Πόνος κάτω από την καμάρα; Μήπως έχεις πελματιαία απονευρωσίτιδα; Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η φλεγμονή που αφορά την περιοχή της πελματιαίας περιτονίας. Η πελματιαία περιτονία είναι μία ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και φτάνει μέχρι την άκρη του πρόσθιου ποδιού. Στόχος αυτής της ελαστικής ταινίας είναι να συγκρατεί την καμάρα του ποδιού, χωρίς όμως να περιορίζει την κινητικότητά της. Η φλεγμονή σε αυτή τη ζώνη του ποδιού είναι αρκετά επώδυνη και αποτελεί έναν συνηθισμένο λόγο πόνου του άκρου πόδα. Αρκετές φορές συνδυάζεται με άκανθα πτέρνας, ένα οστεόφυτο που αναπτύσσεται στην πτέρνα και επιδεινώνει την αίσθηση του πόνου.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να παρουσιαστεί πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι:

  •          Πολύ μεγάλη καμάρα, κοιλοποδία
  •          Πρηνισμός/Υπτιασμός
  •          Σφικτοί μύες στη γάμπα
  •          Υπερχρήση των ποδιών λόγω εργασίας ή αθλητισμού
  •          Τραυματισμός

Συμπτώματα:

  •          Πόνος κάτω από την καμάρα, στο ένα πόδι ή άμφω
  •          Πόνος στην πτέρνα, κυρίως στο σημείο που ενώνεται με την πελματιαία περιτονία.
  •          Ο πόνος χειροτερεύει μετά το πρωινό ξύπνημα και κατά τα πρώτα βήματα. Ενδέχεται ο πόνος να είναι τόσο έντονος που το σώμα να κινείται χωλαίνοντας σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει τις πιέσεις σε αυτό το σημείο. Συνήθως μόλις ζεσταθεί η περιοχή υποχωρεί ελαφρώς ο πόνος.
  •          Κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο το σώμα θα κουράζεται ο πόνος θα αυξάνεται και θα δημιουργεί και αίσθημα καύσους στην περιοχή.

Η χρήση εξατομικευμένων πάτων είναι η συντηρητική θεραπεία μαζί με όποια αγωγή συστήσει ο γιατρός (αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, διατάσεις). Το 90% των ανθρώπων που θα κάνουν συντηρητική αγωγή θα ιαθούν και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε άλλες μεθόδους θεραπείας (κρουστικά, κορτιζόνη ή χειρουργείο) .

Ειδικά στις περιπτώσεις που τα πόδια έχουν κάποια απόκλιση (μεγάλη καμάρα, πρηνισμό, υπτιασμό κλπ), χωρίς τη χρήση εξατομικευμένων πάτων, το διάστημα θεραπείας μπορεί να γίνει πολύμηνο ή να μην επιτευχθεί καθόλου.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό στόχο και σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή ή διάγνωση. Αν έχετε κάποια συμπτώματα που σας ανησυχούν συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

 

 

 

  .

 

 

 

Leave your comment