Anats S.A. Logo

Ποια είναι η λειτουργία των ψηφιακών πιεσομέτρων και γιατί να τα επιλέξουμε;

Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, αποτελεί μια αναγκαία διαδικασία για την ομαλή λειτουργία της υγείας. Η ένδειξη μη φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, είτε αυξημένα είτε μειωμένα, αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια κακής κατάστασης της υγείας. Επομένως, θα πρέπει να επενδύσετε σε πιεσόμετρα που είναι ηλεκτρονικά/ ψηφιακά, πιστοποιημένα από εγκεκριμένους φορείς. Επιπροσθέτως, ένα βασικό θετικό χαρακτηριστικό, ορισμένων ηλεκτρονικών πιεσόμετρων, είναι η ένδειξη κολπικής μαρμαρυγής. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να «προλάβετε» ένα δυσάρεστο καρδιακό επεισόδιο, μέσα από την καινοτόμα λειτουργία που ανιχνεύει την κολπική μαρμαρυγή  των ηλεκτρονικών πιεσόμετρων.

Τι προσέχω στα ψηφιακά πιεσόμετρα;

Πριν από την αγορά ενός ηλεκτρονικού πιεσόμετρου, θα χρειαστεί να εξετάσετε ορισμένα ζητήματα. Για παράδειγμα: Το κόστος, τη φορητότητα, εάν σας εξυπηρετούν όλες οι λειτουργίες, εάν εφαρμόζει σωστά στο χέρι σας. Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρονικών πιεσόμετρων, τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπράτσου (βραχίονα) και τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα καρπού. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά που κάθε είδους;

Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπράτσου (βραχίονα)

Θετικά χαρακτηριστικά

  • Μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις
  • Άμεση μέτρηση παλμών και αρτηριακής πίεσης
  • Πρόβλεψη κολπικής μαρμαρυγής (AFib)
  • Ποικίλες ενδείξεις σχετικά με τη λειτουργία της καρδιάς
  • Συνιστάται για συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι

Αρνητικά χαρακτηριστικά

  • Δύσκολο στη μεταφορά
  • Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από φθορές
  • Είναι μια ευαίσθητη συσκευή

Αυτόματο ψηφιακό πιεσόμετρο

Το αυτόματο ψηφιακό πιεσόμετρο είναι πιο προηγμένο τεχνολογικά πιεσόμετρο μέχρι σήμερα. Αυτές οι συσκευές, χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρονικό αισθητήρα πίεσης, για την ορθή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και οι μετρήσεις παρουσιάζονται σε ψηφιακή οθόνη. τα ψηφιακά πιεσόμετρα διαθέτουν επίσης φουσκωτές μανσέτες, αλλά υπάρχει διαφορά στη διαδικασία μέτρησης της αρτηριακής πίεσης. Σε αντίθεση με τους άλλους δύο τύπους, τα αυτόματα ψηφιακά πιεσόμετρα αξιολογούν και μετρούν τις διακυμάνσεις των αρτηριών. Υπάρχουν δύο είδη ηλεκτρονικών πιεσόμετρων: Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μπράτσου (βραχίονα) και τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα καρπού. Αυτές οι συσκευές συνιστώνται κυρίως για οικιακή χρήση, καθώς είναι οι πιο εύχρηστες.

Πως μετράμε την πίεση με ένα ηλεκτρονικό πιεσόμετρο;

Τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα μετράνε την πίεση χρησιμοποιώντας την οσιλομετρική μέθοδο. Με την οσιλομετρική μέθοδο, μετριέται το μέγεθος της δόνησης που προκαλεί το αίμα καθώς κυλάει μέσα στις αρτηρίες. Η μέτρηση της δόνησης αυτής κατόπιν μετατρέπεται μέσω ενός αλγορίθμου του πιεσομέτρου σε αριθμούς (π.χ. 120/80) και απεικονίζεται στην ψηφιακή οθόνη.

  1. Τοποθέτηση και σταθεροποίηση της περιχειρίδας στον αριστερό βραχίονα
  2. Σύρσιμο της περιχειρίδας μέχρι το βραχίονα (2cm πάνω από τον αγκώνα) και σφίξιμο εφαρμόζοντας την ταινία Velcro
  3. Φούσκωμα περιχειρίδας
  4. Πάτημα του «Ο» για να αρχίσει το φούσκωμα της περιχειρίδας
  5. Ένδειξη συστολικής/ διαστολικής πίεσης και σφυγμών
  6. Ανάγνωση ενδείξεων για διαστολική/συστολική πίεση και σφυγμούς
  7. Αφαίρεση περιχειρίδας όταν αυτό ξεφουσκώσει τελείως

Ας δούμε κάποιες χρήσιμές συμβουλές για να μετράμε σωστά την πίεση:

  1. Η πίεση θα πρέπει να λαμβάνεται αφού πρώτα έχουν προηγηθεί τουλάχιστον 5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Συχνά πολλοί μετρούν την πίεσή τους όταν βιώνουν πονοκέφαλο, με αποτέλεσμα η μέτρηση να μην ανταποκρίνεται στην αληθινή τους πίεση.
  2. Μία ώρα πριν μετρήσετε την πίεσή σας οφείλετε να είστε νηστικοί, να μην έχετε καταναλώσει καφέ και να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο ξεκούραστοι. Επιπλέον, το κάπνισμα ενδέχεται να επηρεάσει τη μέτρηση.
  3. Αν έχετε κάνει γυμναστική, αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι τη μέτρηση.
  4. Φροντίστε το περιβάλλον που γίνεται η μέτρηση να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας.
  5. Για να γίνει σωστά η μέτρηση, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα του πιεσόμετρου στο αριστερό ή στο δεξί μπράτσο, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα.
  6. Συστήνεται να είστε καθιστοί και η πλάτη σας να στηρίζεται στο κάθισμά σας.
  7. Το μπράτσο σας πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται π.χ. σε τραπέζι, έτσι ώστε η περιχειρίδα να είναι στο ύψος της καρδιάς. Εάν δεν στηρίζεται και απλά «κρέμεται» ή είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, τότε η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη κατά 7-10 mmHg.
  8. Τα πόδια σας δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα και δεν πρέπει να μιλάτε κατά τη στιγμή της μέτρησης, γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη.
  9. Μη φοράτε στενά ρούχα, ιδιαίτερα στενά μανίκια στο χέρι που θα κάνετε τη μέτρηση.
  10. Το μέγεθος του αεροθαλάμου της περιχειρίδας παίζει ρόλο στην ακρίβεια των μετρήσεών σας. Αν είναι μικρότερο από ό,τι χρειάζεται, η πίεση θα βρεθεί υψηλότερη από την πραγματική. Αν είναι μεγαλύτερο από το κανονικό, χαμηλότερη. O αεροθάλαμος πρέπει να καταλαμβάνει περίπου το 40% της περιφέρειας του μπράτσου σας. Στο εμπόριο θα βρείτε τουλάχιστον 3 μεγέθη αεροθαλάμων, ώστε να επιλέξετε το καταλληλότερο για σας.
  11. Όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά να μετρήσετε την πίεσή σας, η μέτρηση θα πρέπει να γίνει και στα δύο χέρια. Αν βρείτε διαφορά μέχρι 1,5 χιλιοστών υδραργύρου μεταξύ των δύο χεριών, μην ανησυχήσετε. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά, ο γιατρός θα σας πει τι πρέπει να κάνετε. Για τις επόμενες μετρήσεις να χρησιμοποιείτε το μπράτσο που θα δείξει τη μεγαλύτερη πίεση.
  12. Για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, θα πρέπει κάθε φορά να κάνετε 3 μετρήσεις. Η καθεμία να απέχει από την άλλη περίπου 1-2 λεπτά. Την πρώτη μέτρηση μην τη λαμβάνετε ποτέ υπόψη σας. Να υπολογίζετε το μέσο όρο μεταξύ δεύτερης και τρίτης.

 

Πηγή: https://www.vita4you.gr

Leave your comment