Anats S.A. Logo

Πόσο αναγκαίος είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής;

 

Απινιδωτής HeartGuardian HR-501 RADIAN AED

Τι είναι ο αυτόματός απινιδωτής, είναι αναγκαίο να υπάρχει στους δημόσιους χώρους και ενδέχεται να σώσει ζωές!

Η χρήση του αυτόματου απινιδωτή είναι πολύ σημαντική για τους παρακάτω λόγους.

Ο απινιδωτής είναι η συσκευή που χορηγεί ηλεκτρικό σοκ (απινίδωση) στην καρδιά, όταν ο παλμός της είναι ακανόνιστος ή είχε διακοπεί λόγω ανακοπής. Η στιγμή που χρειάζεται είναι όντα το άτομο αρχίζει να μην νιώθει καλά και αισθάνεται δυσφορία ή έντονους πόνους στο στήθος και πίσω στην πλάτη. Σε αυτή την περίπτωση, η απινίδωση βοηθάει στην επανεκκίνηση του παλμού της καρδιάς, διότι διαφορετικά ο θάνατος του ατόμου μπορεί να επέλθει χωρίς παρέμβαση μέσα σε λίγα λεπτά λόγω ελλιπούς κυκλοφορίας του αίματος και κακής οξυγόνωσης των ιστών.

Υπάρχουν αρκετά είδη απινιδωτών, αλλά όλα συντείνουν σε αυτή τη λειτουργία, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση του ασθενούς.

Η χρήση του απινιδωτή συνιστάται κυρίως στις εξής περιπτώσεις:

  • Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή: Στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπάει, όμως με την απινίδωση μπορεί να επανέλθει ο σφυγμός, ώστε ο ασθενής να προλάβει να μεταβεί στο νοσοκομείο, εφόσον δεν βρίσκεται σε αυτό, κάτι που είναι και το πιο σύνηθες. Συγκεκριμένα, η απινίδωση θα πρέπει να γίνει εντός λίγων λεπτών από την καρδιακή ανακοπή σε συνδυασμό με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, ο οποίος υπάρχει συχνά στα πολυσύχναστα μέρη και μπορεί να ανιχνεύσει τους παλμούς του ατόμου αυτόματα και να αποφασίσει αν χρειάζεται απινίδωση. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη ιατρικό προσωπικό, αφού δεν απαιτεί γνώσεις σχετικά με την καρδιακή λειτουργία.
  • Αρρυθμία και άλλες ασθένειες της καρδιάς:Αν υπάρχει στον ασθενή εμμένουσα και επικίνδυνη αρρυθμία που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, ο καρδιολόγος συνιστά την τοποθέτηση εμφυτεύσιμου απινιδωτή που χορηγεί απευθείας απινίδωση, εφόσον χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει και με άλλες παθήσεις, όπως η νευρομυϊκή διαταραχή, η καρδιακή σαρκοείδωση καθώς και κυκλοφορικά προβλήματα.
  • Αυξημένος κίνδυνος αρρυθμίας:Αν υπάρχει στον ασθενή αυξημένος κίνδυνος αρρυθμίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακοπή, τότε χρησιμοποιείται φορητός απινιδωτής που τοποθετείται κάτω από τα ρούχα του ατόμου. Αυτό συνήθως γίνεται όταν ο ασθενής αναρρώνει από καρδιακή προσβολή, αναμένει μεταμόσχευση καρδιάς, καταπολεμάει μια σοβαρή λοίμωξη ή περιμένει την αντικατάσταση του εμφυτεύσιμου απινιδωτή. Έτσι, αν συμβεί το οτιδήποτε, ο απινιδωτής χορηγεί αυτόματα απινίδωση, εφόσον αυτό χρειάζεται. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση που δεν είναι πολύ βολική, γιατί δεν επιτρέπει στο άτομο πολλές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο καρδιολόγος είναι αυτός που θα συστήσει τη χρήση ή όχι απινιδωτή και ποιου είδους ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις συνθήκες του περιστατικού. Πολλές φορές προτείνεται η ύπαρξη εξωτερικού απινιδωτή στο σπίτι, αν υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος κοιλιακής μαρμαρυγής και κοιλιακής ταχυκαρδίας, αλλά η περίπτωση δεν είναι κατάλληλη για εμφυτεύσιμο ή φορητό απινιδωτή. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο άτομο στο σπίτι του ασθενούς, το οποίο έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο χρήσης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, ώστε να ξέρει να χρησιμοποιεί τη συσκευή με ασφάλεια.

 

Πηγή: https://pul.gr/

Leave your comment