Anats S.A. Logo

Στείλε τη χοληστερίνη στο παρελθόν

Στείλε τη χοληστερίνη στο παρελθόν

«Ξέρεις ότι πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις τη χοληστερόλη σου και τον καρδιακό κίνδυνο. Ακόμα κι αν ο γιατρός σου σου έγραψε κάποιο φάρμακο για να μειώσεις τα επίπεδά της, πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και να γίνεις πιο ενεργός για την υγεία της καρδιάς σου»

Κάτι παραπάνω φάγαμε που δεν ήταν και πολύ υγιεινό, κάναμε και λίγο καθιστική ζωή για ένα διάστημα, πολύ θέλει να "τσιμπήσει" λίγο η χοληστερίνη; Όσο επηρεάζει ο τρόπος ζωής την εμφάνισή της έτσι ακριβώς επηρεάζει και την εξαφάνισή της. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σώμα σας, καλή θέληση και κάποιον να σας δείξει το δρόμο! Αυτό θα το κάνουμε εμείς!

Πώς θα ρίξετε τη χοληστερόλη σας;

Μερίδες! Το μέγεθος...μετράει!

Με οδηγό το χέρι σου, βρες τη μερίδα σου! Η μερίδα του κρέατος αντιστοιχεί στο μέγεθος της παλάμης μας (χωρίς τα δάχτυλα), τα φρούτα πρέπει να αντιστοιχούν σε μέγεθος με μια γροθιά, τα δημητριακά οσο είναι η χούφτα μας.

Φρούτα και λαχανικά

5-9 μερίδες λαχανικών και φρούτων τη μέρα δε βοηθούν μόνο να ρίξεις τη χοληστερόλη σου αλλά σε κάνουν να καταναλώνεις λιγότερες λιπαρές τροφές.

Φυτοστερόλες

Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτοστερόλες καθώς έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Λιπαρά; Δεν είναι αυτό που νομίζεις! Η "κακή" χοληστερόλη είναι αυτή που αυξάνει τον καρδιακό κίνδυνο, η "καλή" χοληστερόλη είναι αυτή που καθαρίζει την "κακή". Αν θες να αυξήσεις την "καλή" χοληστερόλη ξεκίνα απο τη διατροφή σου! Βάλτε στη διατροφή σας σολομό, τόνο ή σαρδέλες, αλλά μη τα τηγανίζετε!

Φυτικές Ίνες

Ξεκινήστε τη μέρα σας με βρώμη ή με δημητριακά ολικής άλεσης, σας χορταίνουν περισσότερο και μειώνουν τη χοληστερόλη! Επίσης επιλέξτε να συνοδέψετε το πιάτο σας με όσπρια ή ολικής άλεσης μακαρόνια και ρύζι. Τα επεξεργασμένα σιτηρά σας κάνουν να πεινάτε πολύ γρηγορότερα!

Ξηροί καρποί

Δε το περιμένατε; Έρευνες έχουν δείξει ότι 30γρ. ξηρών καρπών τη μέρα μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής νόσου! Επειδή οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, μια κλειστή χούφτα σαν σνακ είναι ότι πρέπει!

Ελαιόλαδο

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας και πρέπει να καλύπτουν το 25-30% των ημερίσιων θερμίδων που καταναλώνουμε. Είναι καλύτερο να επιλέγουμε ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο παρά κορεσμένα όπως είναι το βούτυρο.

Άσκηση

Ναι, το έχετε ξανακούσει! Αλλά δε μιλάμε για ένα βαρύ πρόγραμμα, αλλά για τρία 10-λεπτά μέσα στη μέρα ή μια γρήγορη βόλτα. Δε σας αρέσει; Κανένα πρόβλημα, φτιάξτε τον κήπο, κάντε δουλειές στο σπίτι και χορέψτε!

"Θα φάω έξω"

Το να προσπαθείτε να ρίξετε τη χοληστερόλη σας δε σημαίνει ότι θα κλειστείτε σπίτι. Βγείτε και επιλέξτε κάτι γευστικό, όπως είναι το ψητό. Μια καλή ιδέα για να μην καταναλώσετε μεγαλύτερη μερίδα είναι να ζητάτε απο την αρχή να σας βάλουν το μισό σε πακέτο για το σπίτι.

Ετικέτα,για κάποιο λόγο υπάρχει

Ελέγξτε πόσο είναι η μερίδα του τροφίμου που αγοράσατε, πολλές φορές η ετικέτα δεν αναφέρεται σε όλη την ποσότητα αλλά στη μερίδα. Τέλος δείτε αν τα κορεσμένα λιπαρά είναι στα επιτρεπτά όρια για τη διατροφή σας.

Όχι, άγχος

Σε συνδυασμό με την υψηλή χοληστερόλη ευνοεί τις παθήσεις της καρδιάς. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και διώξτε το άγχος.

Μείωση σωματικού βάρους

Χάνοντας βάρος, κερδίζετε υγεία μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα και εμφάνιση διαβήτη

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας, με διατροφή, ασκηση και την αγωγή που θα προτείνει σίγουρα θα είστε και θα νιώσετε πιο υγιείς!

Συμφωνούμε ότι με μια ισορρόπημένη διατροφή, καλή ψυχολογία και άσκηση δε θα κατεβάσετε μόνο τα επίπεδα της χοληστερόλης σας αλλά θα βελτιώσετε γενικά την υγεία σας και την εικόνα του σώματός σας.

πηγή:mednutrition.gr

Leave your comment