Anats S.A. Logo
Blog archive

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας είναι ένα αρκετά συχνό μη τραυματικό, σύνδρομο υπέρχρησης του γόνατος και εντοπίζεται κυρίως στους αθλητές. Κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος.

Ανατομία
Η λαγονοκνημιαία ταινία είναι μια παχιά ταινία – περιτονία – η οποία ξεκινάει κεντρικά της άρθρωσης του ισχίου από τη λαγόνιο ακρολοφία  και καταλήγει περιφερικά της άρθρωσης του γόνατος στην εγγύς κνήμη, την επιγονατίδα και τον τένοντα του δικέφαλου μηριαίου. Σχηματίζεται από τη συμβολή της περιτονίας που προέρχεται από τους καμπτήρες, τους απαγωγούς και εκτείνοντες του ισχίου.

Το σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας οφείλεται στην τριβή του περιφερικού τμήματος της ταινίας καθώς κινείται πάνω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και τη δημιουργία φλεγμονής.

Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου είναι:

  • Αδυναμία των μυών του ισχίου και ιδίως του μέσου γλουτιαίου
  • Ο υπερπρηνισμός του άκρου ποδός που οδηγεί σε έσω στροφή της κνήμης με αποτέλεσμα την αύξηση της τάσης στην λαγονοκνημιαία ταινία
  • Η προυπάρχουσα πάχυνση της λαγονοκνημιαίας ταινίας
  • Η ανισοσκελία
  • Η υπερπροπόνηση με πολλά χιλιόμετρα

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα στο σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι  ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Αρχικά, ο πόνος μπορεί να είναι διάχυτος αλλά όσο περνάει ο χρόνος και με τη συνέχιση της δραστηριότητας μπορεί να γίνει εντοπισμένος και οξύς γύρω από τον έξω επικόνδυλο. Τυπικά ο πόνος εμφανίζεται μετά το πέρας του τρεξίματος ή μετά από αρκετά λεπτά κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Σε πιο προχωρημένα στάδια  ο πόνος ξεκινάει από την αρχή και μπορεί να υπάρχει και στην ανάπαυση.

Συχνά οι ασθενείς παραπονούνται ότι ο πόνος επιδεινώνεται όταν τρέχουν σε κατηφόρα ή ύστερα από παρατεταμένη παραμονή στην καθιστή θέση.

Διάγνωση

Η διάγνωση θα γίνει με το ιστορικό και την κλινική εξέταση.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο:

  • για ευαισθησία στην περιοχή του έξω επικονδύλου
  • της μυϊκής ισχύος των απαγωγών καμπτήρων και εκτεινόντων του ισχίου
  • για αυξημένη τάση στη λαγονοκνημιαία ταινία με ειδικό τεστ .
  • για σημεία μυικού σπασμού (trigger points) στον μέσο γλουτιαίο, τον έξω πλατύ και το δικέφαλο μηριαίο
  • για υπερπρηνισμό του άκρου ποδός (πελματογράφημα)

Σε περίπτωση αμφιβολίας για τη διάγνωση η μαγνητική τομογραφία θα βοηθήσει στη διάγνωση.

Θεραπεία

Σε πρώτη φάση χρειάζεται  να μειωθούν τα συμπτώματα της φλεγμονής.

Ανάπαυση

Αρχικά είναι απαραίτητη η διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας και κυρίως το τρέξιμο, προς αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης. Προκειμένου να διατήρησει ο αθλητής  καλή φυσική κατάσταση συνιστάται να κάνει εναλλακτικά άλλες μορφές γυμναστικής που δεν ερεθίζουν τη λαγονοκνημιαία ταινία όπως το κολύμπι και το ποδήλατο.

Παγοθεραπεία

Η χρήση πάγου μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η φλεγμονή. Αρχικά συνιστάται η χρήση πάγου ή καλύτερα μιας παγοκύστης για 10-15 λεπτά κάθε μια ώρα και αργότερα όταν μειωθούν τα συμπτώματα 2-3 φορές την ημέρα.  Προσοχή στην υπερβολική χρήση του πάγου, να μην ξεπερνάει τα 10-15 λεπτά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος. Προτιμότερο είναι να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα.

Αντιφλεγμονώδη αγωγή

Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στα αρχικά στάδια. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό.

Όταν περάσει η οξεία περίοδος, πρέπει να αντιμετωπισθούν οι πιθανές αιτίες πρόκλησης του συνδρόμου.

Διατατικές ασκήσεις

Διατατικές ασκήσεις για τον τείνοντα, τη λαγονοκνημιαία ταινία και των απαγωγών του ισχίου είναι σημαντικές όταν υπάρχει μεγάλη τάση στην ταινία.

Αθλητικό μασάζ

Η μάλαξη των μυών που βρίσκονται σε τάση ή έχουν μυϊκούς σπασμούς σε τακτική βάση από έναν ειδικό φυσικοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και αποφυγή της τριβής.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των απαγωγών του ισχίου θα βοηθήσουν να αποφευχθεί η έσω στροφή του γόνατος κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μειώνοντας έτσι την τριβή της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Ιδιαίτερα ασκήσεις ενδυνάμωσης του τείνοντα την  λαγονοκνημιαία ταινία και του μέσου γλουτιαίου.

Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται  πολύτιμη. Εκτός από την αθλητική μάλαξη και την καθοδήγηση με διατακτικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης, διάφορα αντιφλεγμονώδη μέσα όπως υπέρηχο και ΤΕNS  μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής και την ταχύτερη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.

Κορτιζόνη

Σε εμμένουσες περιπτώσεις μπορεί να γίνει τοπική έγχυση κορτιζόνης που είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες .

Χειρουργική Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου λαγονοκνημιαίας ταινίας είναι κατεξοχήν συντηρητική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή, πρέπει κανείς να σκεφτεί τη χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά την επέμβαση αυτή γίνεται απελευθέρωση – διατομή των 2 εκ περίπου του οπισθίου τμήματος της λαγονοκνημιαίας ταινίας εκεί που διασταυρώνεται με τον έξω επικόνδυλο.

Η χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων.

Στην περίπτωση του υπερπρηνισμού  και της ανισοσκελίας προτείνεται η χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων. Η χρήση ορθωτικών πελμάτων θα ανακουφίσει τον ασθενή ,θα βοηθήσει  στην απόσβεση των κραδασμών και θα συμβάλει στην αποφυγή επανατραυματισμών καθώς και στην πρόληψη νέων .

Leave your comment