Anats S.A. Logo
Blog archive

Τι λέει η καρδιά μου για τις βραδινές λιγούρες;

Τι λέει η καρδιά μου για τις βραδινές λιγούρες;

«Αν το βραδινό δεν είναι το τελευταίο γεύμα της ημέρας, προσπαθήστε να θέσετε ένα προσωπικό όριο στην ώρα ή, ακόμα καλύτερα, καταναλώστε για σνακ φρέσκα φρούτα»

Μήπως είστε κι εσείς από αυτούς που πιστεύουν ότι το φως στο ψυγείο υπάρχει για μπορούμε να τρώμε το βράδυ; Αν είναι έτσι, μάλλον σας έχω άσχημα νέα! Η American Heart Association (AHA) δήλωσε ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Ας εξετάσουμε όμως πόσο ισχυρή είναι η απόδειξη.

Πολύ πρόσφατα, η AHA κυκλοφόρησε μια νέα επιστημονική δήλωση σύμφωνα με την οποία, η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων νωρίς μέσα στην ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι απαιτούνται μελέτες παρακολούθησης της καρδιαγγειακής υγείας των ασθενών για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να φανεί με ποιο τρόπο η ώρα του γεύματος επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου.

Η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ είναι κάτι συνηθισμένο για τον ελληνικό λαό ενώ στο εξωτερικό η συνηθισμένη ώρα βραδινού είναι γύρω στις 7 το απόγευμα. Όμως, για τους περισσότερους, αυτό δεν αποτελεί το τελευταίο γεύμα της ημέρας, αφού το τσιμπολόγημα προ ύπνου είναι μια παγκόσμια συνήθεια. Είναι όμως μια κακή συνήθεια ή απλά μια συνήθεια την οποία διαχειριζόμαστε λανθασμένα με τις διατροφικές μας επιλογές;

Τι δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα;

Πρόσφατα έγινε μια αναδρομή στις μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την ώρα και τη συχνότητα γεύματος με σκοπό να διαλευκανθεί το ζήτημα.

Υπάρχουν κάποιες έρευνες που εντόπισαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φαγητού αργά το βράδυ και διαφόρων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, αλλά η συσχέτιση δεν είναι κατ 'ανάγκην αιτιώδης. Δηλαδή, το γεγονός ότι δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Δυστυχώς, οι μελέτες που εξέτασαν την επίδραση της ώρας γεύματος στους παράγοντες κινδύνου είναι ελάχιστες, με μικρό δείγμα και σύντομες σε διάρκεια. Επομένως, δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικό συμπέρασμα από αυτές.

Τελικά έχει σημασία η ώρα του γεύματος;

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί καθημερινά με έναν ρυθμό ο οποίος επηρεάζει την πέψη, το μεταβολισμό και το ορμονικό μας σύστημα. Έτσι, η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων θα μπορούσε εύκολα να επηρεάσει την ανταπόκριση του σώματός μας στο φαγητό. Ωστόσο, πιστεύω ότι η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο από την ώρα κατανάλωσής του.

Πριν αλλάξετε την ώρα των γευμάτων σας προσπαθήστε να βελτιώσετε την ποιότητα τους. Για παράδειγμα, αν ο μόνος τρόπος για να καταναλώσετε νωρίς το βραδινό σας γεύμα είναι να αγοράσετε κάτι απ’ έξω μετά τη δουλειά, τότε είναι προτιμότερο να γυρίσετε σπίτι και να μαγειρέψετε κάτι πιο υγιεινό, ακόμα και αν πρόκειται να φάτε δύο ώρες αργότερα. Σίγουρα τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ κάθε μεταβολικό κίνδυνο!

Επιπλέον, αν τείνετε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, τότε η ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους είναι πιο επικίνδυνη για την καρδιά σας συγκριτικά με την ώρα του γεύματος. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας στη δουλειά κάποιο υγιεινό σνακ, όπως ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, έτσι ώστε να ελέγχετε καλύτερα τη βραδινή σας όρεξη.

Προσπαθήστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα και εμπλουτίστε το πρωινό σας. Είναι το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα, αφού επηρεάζει την πείνα και τις επιλογές των τροφίμων σε όλο το υπόλοιπο της ημέρας. Δοκιμάστε πολλά διαφορετικά πρωινά μέχρι να αποφασίσετε ποιό σας ταιριάζει καλύτερα!

Ποιό είναι το ιδανικό μοντέλο διατροφής;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής που να ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Ο καθένας χρειάζεται ένα πρόγραμμα διατροφής που βασίζεται στις διατροφικές του προτιμήσεις, τις ανάγκες και το ωράριό του. Ίσως σας πάρει λίγο χρόνο αλλά είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψετε τη διατροφή που ταιριάζει με την καθημερινή σας ρουτίνα και ταυτόχρονα, σας επιτρέπει να κάνετε υγιεινές επιλογές σε σταθερή βάση. Κάποιες απλές συμβουλές είναι:

  • Οργανωθείτε!
  • Ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα και απολαύστε ένα θρεπτικό πρωινό
  • Μαγειρέψτε από την προηγούμενη μέρα και πάρτε το φαγητό σας στη δουλειά
  • Προετοιμάστε τα ενδιάμεσα γεύματά σας
  • Αξιοποιήστε το σαββατοκύριακο για τα ψώνια της εβδομάδας
  • Μην ξεχνάτε να φάτε!

Αγαπήστε το σώμα σας και τροφοδοτήστε το με θρεπτικά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και φτωχά σε κορεσμένα λίπη. Εστιάστε περισσότερο στην ποιότητα της διατροφής σας και λιγότερο στην ώρα του γεύματος. Ένα είναι σίγουρο, θα νιώσετε την καρδιά σας να χτυπάει με υγιεινούς ρυθμούς!

πηγή:http://newsroom.heart.org/

Leave your comment