Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2018' 'Νοέμβριος'

Αυξημένη χοληστερίνη: Υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα;
Η χοληστερίνη είναι ένα από τα συστατικά του σώματός μας, το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς η αύξησή της πάνω από το φυσιολογικό εύρος τιμών προκαλεί ανησυχία! Αυτή η ανησυχία προκύπτει από το ότι η αυξημένη χοληστερόλη έχει συσχετισθεί κυρίως με τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι έχετε μία ιδέα του τι χρειάζεται να αλλάξετε στη διατροφή σας, ώστε να μειωθούν οι ανεβασμένοι δείκτες. Επίσης είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει και πώς είναι σημαντικό να τρέφεστε, ώστε να προλάβετε την αύξηση της χοληστερόλης! Αυτό που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το εάν υπάρχουν κάποια συμπτώματα που θα σας προειδοποιήσουν ότι η χοληστερίνη σας έχει αυξηθεί και έχει έρθει η ώρα να δράσετε!
Έμφραγμα μυοκαρδίου: Μπορώ να το προλάβω;
Έμφραγμα συμβαίνει όταν μία στεφανιαία αρτηρία, δηλαδή μία από τις τρεις βασικές αρτηρίες που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στο μυ της καρδιάς, αποφραχθεί αιφνίδια με αποτέλεσμα τη νέκρωση του τμήματος εκείνου του μυοκαρδίου που αρδεύεται από τη συγκεκριμένη αρτηρία. Η συνηθέστερη αιτία εμφραγμάτων στο δυτικό κόσμο είναι...
H υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβεβλημένη για την ανάπτυξη των ιστών και οργάνων του εμβρύου, καθώς και για την μετέπειτα εξέλιξη της υγείας και ανάπτυξης του νεογνού. Μελέτες έχουν συνδέσει τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης και με τη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.
Χοληστερίνη: Κάνε την τροφή σου φάρμακο
Την ακούτε είτε ως χοληστερόλη, είτε ως χοληστερίνη, πρόκειται όμως για την ίδια ουσία! Μία λιπαρή ουσία, η οποία παρότι συχνά μας δημιουργεί ανησυχία στο άκουσμά της, στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή! Γιατί λοιπόν στο άκουσμά της αγχωνόμαστε;
Όρεξη και έμμηνος ρύση
Έχετε ποτέ παρατηρήσει τον εαυτό σας να…πεινά παραπάνω λίγες ημέρες πριν «αδιαθετήσετε»; Νιώθετε πως θέλετε να φάτε οπωσδήποτε κάτι που να περιέχει σοκολάτα ή δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε όλη την ημέρα; Όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Αντίθετα, ως ένα σημείο τεκμηριώνεται από την επιστημονική βιβλιογραφία. Έρευνες λοιπόν που αφορούν την όρεξη και την κατανομή της μέσα στην ημέρα, ασχολήθηκαν και με τη διακύμανση αυτής στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Κι αυτό επειδή αναφέρθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στην όρεξη και στη διατροφική συμπεριφορά των γυναικών στο διάστημα πριν την εμμηνορρυσία.
Έχω πέτρα στα νεφρά. Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;
Άρης, 45 ετών Ο Άρης πρόσφατα διαπίστωσε αιματουρία και είχε πόνο, ο οποίος δεν ανακουφιζόταν με τη διούρηση. Επισκέφθηκε το γιατρό, ο οποίος διενεργώντας τις απαραίτητες εξετάσεις διέγνωσε πως έχει πέτρα στα νεφρά. Ακόμη, τον παρέπεμψε σε διαιτολόγο, προκειμένου να πραγματοποιήσει αλλαγές στη διατροφή του και να αποφύγει την υποτροπή της νεφρολιθίασης.
Έχω ζάχαρο. Πώς θα το καταλάβω;
O σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα μεταβολικό νόσημα που από τη διάγνωση, ακολουθεί τον ασθενή σε όλη του τη ζωή. Η αιτιολογία εμφάνισης του ΣΔ εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη. Υπάρχουν κάποια κλασικά συμπτώματα (γνωστά και ως 3Π) που όταν εμφανιστούν μπορούν να μας οδηγήσουν στη σκέψη ότι ίσως υπάρχει πρόβλημα με διαβήτη.
Ζάχαρη, ποιος ο ρόλος της στην υπέρταση;
Οι δομικές μονάδες όλων των υδατανθράκων είναι τα απλούστερα σάκχαρα. Η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η γαλακτόζη είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα μεταξύ των απλών σακχάρων, γνωστών και ως μονοσακχαριτών. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη βρίσκονται στα φρούτα, τα μούρα, τα λαχανικά και το μέλι. Η επιτραπέζια ζάχαρη (ή σουκρόζη) συναποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη και συναντάται σε φυσική μορφή στα ζαχαρότευτλα, στο ζαχαροκάλαμο και στα φρούτα.
Μ-eating: Τι να επιλέξεις στην επαγγελματική συνάντηση;
Πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσουμε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή στον εργασιακό μας χώρο; Ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος εργάζεται περίπου 8 με 10 ώρες την ημέρα όπου συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες και υποχρεώσεις τόσο πνευματικές αλλά και σωματικές. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός μας χρειάζεται ενέργεια για να ανταπεξέλθει. Αρκετοί έχουν ξεκινήσει την μέρα τους χωρίς πρωινό ή έχοντας πιει μόνο έναν καφέ άρα όταν θα πεινάσουν θα φάνε ό,τι βρουν μπροστά τους λόγω και των γρήγορων ρυθμών που επικρατούν στην δουλειά.
Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης χωρίς φάρμακα
Είναι γεγονός πως από φάρμακα στην Ελλάδα πάμε καλά. Η χώρα μας είναι από τις πρώτες που χρησιμοποιούν τα νέα φάρμακα. Αυτό εν μέρει είναι καλό αλλά συντηρεί και το μύθο πως καλός γιατρός είναι εκείνος που σου δίνει φάρμακα. Στην οστεοπόρωση υπάρχει μεγάλη ποικιλία φαρμάκων και ο γιατρός έχει την άνεση να συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή που παρουσιάζεται μπροστά του, εφόσον γνωρίζει να αντιμετωπίζει την πάθηση.