Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2018' 'Μάιος'

Το ήξερες ότι ο ελληνικός καφές αγαπάει την καρδιά σου;
O καφές αποτελεί αγαπημένη συνήθεια και όχι μόνο! Για εκατομμύρια ανθρώπους, πέρα από απόλαυση αποτελεί και μία καθημερινή ανάγκη... Πόσοι από εσάς δεν μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί εάν δεν πιείτε έστω μία γουλιά καφέ; Πόσοι κάνετε ανατροφοδότηση σε καφέ μετά το μεσημέρι, για να σας δώσει ώθηση ενέργειας στη δουλειά; Αυτές οι δύο χρονικές στιγμές είναι κομβικές για την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.
Ποια είναι η μερίδα του πρωινού σου;
Θα εξακολουθούσατε να μένετε νηστικοί το πρωί, εάν γνωρίζατε ότι το πρωινό: Ξυπνάει τον εγκέφαλο Μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια για τις πρωινές εργασίες Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους Συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Α & C Σε συνδυασμό με τον καταμερισμό του φαγητού καθ’ όλη τη μέρα βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων Υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε τι αλλά και πόσο θα πρέπει να φάμε;
Υπέρταση: Πώς αντιμετωπίζεται διατροφικά;
Το καρδιαγγειακό μας σύστημα είναι ένα κλειστό κυκλοφορικό δίκτυο, όπου η καρδιά παίζει τον ρόλο της κεντρικής αντλίας, ενώ οι αρτηρίες με τις φλέβες αποτελούν τους αγωγούς διανομής και επιστροφής του αίματος. Κύριος σκοπός του καρδιαγγειακού συστήματος είναι η τροφοδοσία του οργανισμού με επαρκή ποσά αίματος για τις μεταβολικές του ανάγκες τόσο στην ηρεμία όσο και στην προσπάθεια. Για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός αυτός απαιτείται όπως η πίεση στο αρτηριακό δίκτυο διατηρείται σχετικά σταθερή σε κάποιο επίπεδο. Κατά την κυκλοφορία του αίματος στο καρδιαγγειακό σύστημα, τα τοιχώματα των αγγείων δέχονται πίεση από τον όγκο του αίματος που τα διαρρέει. Επιπλέον, ένα σύνολο μηχανισμών ρυθμίζουν την πίεση αυτή, ώστε να διατηρείται στα φυσιολογικά, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί και καθοριστεί, επίπεδα.
Ο πολυπαραγοντικός ρόλος της μητέρας στη σχέση παιδιού με φαγητό
Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει σε πολλαπλά επίπεδα τη διατροφή του παιδιού αλλά και τη σχέση που αυτό θα αποκτήσει με το φαγητό. Αυτό ξεκινά ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης και προεκτείνεται έως και την ενηλικίωση του παιδιού. Η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη Το ότι η διατροφή της εγκύου παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου πιθανότατα το γνωρίζετε. Ξέρατε όμως ότι η ποικιλία στη διατροφή της μαμάς ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης σχετίζεται με διευρυμένες γευστικές προτιμήσεις του παιδιού στην μετέπειτα ζωή του;
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά στο μικροσκόπιο: Λειτουργίες και οφέλη για την υγεία
Οι πρώτες ενδείξεις για την ωφελιμότητα των ωμέγα-3 λιπαρών στην υγεία προέκυψαν από την παρατήρηση ότι οι Εσκιμώοι Inuit της Γροιλανδίας που κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, εμφάνιζαν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων.
Διαιτητικές ίνες: Ποια τα οφέλη και πώς θα ενισχύσω την πρόσληψή τους;
Οι πρώτες μελέτες σχετικά με την επίδραση των διαιτητικών ινών στην υγεία του ανθρώπου χρονολογούνται αρκετές δεκαετίες πριν. Ήδη από το 1970 παγκόσμιοι φορείς και οργανισμοί υγείας βασιζόμενοι στα αποτελέσματα των εν λόγω μελετών συστήνουν την αύξηση της πρόσληψης τους.
Χάσε βάρος, κέρδισε καλή διάθεση!
Δεν θα σε κάνει να νιώσεις ούτε πείνα ούτε εκνευρισμό! (κι αυτό είναι υπόσχεση) Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί αισθάνεσαι κουρασμένη, εξαντλημένη και γκρινιάρα κάθε φορά που προσπαθείς να χάσεις μερικά κιλά; Μην κατηγορείς τον εαυτό σου: μάλλον φταίνε αυτά που τρως – ή μάλλον, που δεν τρως. Φαίνεται ότι ορισμένες τροφές βελτιώνουν τη χημεία του εγκεφάλου μας ώστε να νιώθουμε χαρούμενοι, αλλά συνήθως είναι οι τροφές που κόβουμε πρώτες από τη διατροφή μας. Για τον λόγο αυτό, δημιουργήσαμε αυτή τη δίαιτα που σε κάνει να νιώθεις καλά. Όχι μόνο σε βοηθά να χάσεις βάρος αλλά και περιέχει μεγάλες ποσότητες από θρεπτικά συστατικά που ανεβάζουν τη διάθεσή σου. Αν ακολουθήσεις το σχέδιο αυτό, το σώμα σου θα έχει ενέργεια, θα μπορείς να συγκεντρώνεσαι και θα σκέφτεσαι θετικά – αυτό είναι εξίσου σημαντικό για την μακροπρόθεσμη επιτυχία όσο και το να χάσεις θερμίδες ή το να ασκείσαι.
Συνένζυμο Q10 και καρδιαγγειακή υγεία
Το συνένζυμο Q10 (CoQ10), γνωστό και ως ουβικινόνη, αποτελεί βασικό αντιοξειδωτικό συστατικό το οποίο βρίσκεται στις μεμβράνες και τα μιτοχόνδρια των κυττάρων με κύριο στόχο την παραγωγή ενέργειας με τη μορφή ATP, του ενεργειακού νομίσματος του οργανισμού. Λόγω της συμμετοχής του στην σύνθεση του ATP, το CoQ10 επηρεάζει τη λειτουργία όλων των κυττάρων και είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας όλων των ιστών και των οργάνων. Το εν λόγω συστατικό ανευρίσκεται σε διάφορες τροφές όπως το κρέας και τα εντόσθια, και δευτερευόντως στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς και τα έλαια. Το CoQ10 παράγεται και ενδογενώς από το αμινοξύ τυροσίνη, ένα σύνθετο μεταβολικό μονοπάτι που απαιτεί την συμμετοχή της βιταμίνης Β6 ως συμπαράγοντα. Ανεπάρκεια μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα μειωμένης ενδογενούς σύνθεσης, λόγω διατροφικών ελλείψεων (π.χ. βιταμίνη Β6) ή λόγω αύξησης των αναγκών που προκύπτουν σε περιόδους ασθένειας. Αρκετά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων γενετικών διαταραχών, συνδέονται με χαμηλά επίπεδα CoQ10.
Αποφύγετε τις επιμολύνσεις των τροφίμων
Τι είναι η επιμόλυνση τροφίμων; Επιμόλυνση των τροφίμων ορίζεται η μεταφορά ή ανάμειξη στοιχείων, άμεσα, ή έμμεσα σε ένα τρόφιμο, που πιθανό να προκαλέσει ασθένειες, ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η επιμόλυνση των τροφίμων κρίνεται ως επικίνδυνη, αφού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, ή πιθανή τροφική αλλεργία.
Υποθερμιδική δίαιτα: Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα
Δίαιτα είναι ο συνδυασμός φυσικής δραστηριότητας και σωστής διατροφής καταναλώνοντας καθημερινά λιγότερο ποσό θερμίδων απ’ ότι υπάρχει ανάγκη αλλά όχι κάτω από το βασικό μεταβολισμό έτσι ώστε οι απαραίτητες καθημερινές δραστηριότητες του οργανισμού να μπορούν να εκτελούνται φυσιολογικά.