Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2018' 'Ιούλιος'

Τι θέση έχει το αλκοόλ σε μια διατροφή για διαβήτη;
Σύμφωνα με στοιχεία για την περίοδο 1989-1991, το αλκοόλ εκτιμάται ότι καταλαμβάνει ~2.5% της ενεργειακής πρόσληψης ενηλίκων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο ~5%, που ήταν βασισμένο στα δεδομένα του NHANES ΙΙ (1976-1980). Δεν είναι σαφές το αν αυτή η αλλαγή αποδίδεται στην μειωμένη κατανάλωση ή σε μεθοδολογικές διαφορές του υπολογισμού της κατανάλωσης αλκοόλ. Σχεδόν το 67% των ενηλίκων του πληθυσμού των ΗΠΑ αναφέρεται ότι πίνει αλκοολούχα ποτά, ενώ το 33% υποστηρίζει ότι τα αποφεύγει. Οι διαβητικοί αναμφίβολα υπάγονται και στις δυο παραπάνω κατηγορίες.
Τα σχολικά διαλείμματα μπορεί να μειώσουν την παιδική παχυσαρκία
Όλοι χρειάζονται διάλειμμα - τα παιδιά ακόμη περισσότερο. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι το διάλειμμα στο σχολείο αυξάνει την επίδοση και την απόδοση των παιδιών καθώς μπορούν κατά τη διάρκειά του να εφαρμοστούν καινοτόμα προγράμματα. Το σχολικό διάλειμμα, διάρκειας 1 ώρας/ημέρα, θεωρείται συνάμα ότι είναι ένας τρόπος καταπολέμησης του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ έχει φανεί ότι το ελεύθερο παιχνίδι που συνοδεύει το διάλειμμα είναι σημαντικό και για την γνωσιακή, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Καθιστική ζωή: μία επικίνδυνη πολυτέλεια
Μελετώντας διαχρονικά την ιστορία του ανθρώπου, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι παλαιότερες γενεές κινούνταν περισσότερο. Στην εγκατάλειψη της αγροτικής ζωής, της κύριας απασχόλησης για πολλά χρόνια, και στην υιοθέτηση καθιστικών μορφών απασχόλησης, προστέθηκε και η ευρεία χρήση τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως το αυτοκίνητο, η τηλεόραση, ο υπολογιστής κ.ά.
Νέα λίστα με απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους
Μετά την καταιγιστική ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση για προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, που θα αποσταλούν στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε είδη τροφίμων και ρουχισμού. Όπως ανακοινώθηκε,υπάρχει μία λίστα προιόντων στα οποία υπάρχει σημαντική έλλειψη.
Γιατί οι αλλαγές του καιρού προκαλούν πόνο στο μυοσκελετικό σύστημα;
Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση «έχει υγρασία και πονάω»; Σίγουρα πολλές. Παλαιότερα ακουγόταν μόνο από άτομα τρίτης ηλικίας, πλέον όμως είναι και πολλοί οι νέοι που παραπονιούνται για τέτοιου είδους πόνους. Οι πόνοι που εμφανίζονται είναι συνήθως είτε από αρθρίτιδα ή από διαφορές μετατραυματικές καταστάσεις και εντοπίζονται συχνότερα στο γόνατο, στο ισχίο, στον καρπό και στον ώμο. Αλλά το αίσθημα του πόνου δεν εμφανίζεται μόνο στην υγρασία όπου βέβαια είναι και ο κανόνας, αλλά και γενικότερα, στην αλλαγή του καιρού. Μέχρι και ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι η αλλαγή του καιρού και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν πόνο σε ήδη επιβαρυμένα σημεία του μυοσκελετικού μας συστήματος.
Διαιτητική χοληστερόλη και χοληστερόλη αίματος
Δεν είναι τυχαίο που από τον 8ο κιόλας μήνα ζωής ενός βρέφους εισάγεται στην διατροφή του ο κρόκος αυγού ενώ μέχρι τους 10 μήνες ήδη θα πρέπει ναι έχει εντάξει στο πρόγραμμά του ένα ολόκληρο αυγό σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τους παιδιάτρους αποτελεί μια πλήρης τροφή καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Πέραν τούτου, είναι πλούσιο σε φωσφολιπίδια τα οποία αποτελούν βασικό λιθαράκι της μεμβράνης των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Τι συμβαίνει όμως με τη χοληστερόλη του αυγού; Τελικά ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία μας ή απλώς είναι ένας μύθος που θα πρέπει να καταρριφθεί;
Τοποθέτηση stent: Γνωρίστε τη διαδερμική παρέμβαση στις στεφανιαίες αρτηρίες
Το stent είναι ένας πολύ μικρός σωλήνας από συρμάτινο πλέγμα που τοποθετείται μόνιμα μέσα στη στεφανιαία αρτηρία η οποία τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά. Η επέμβαση γίνεται όταν αποφασιστεί να διανοιχθεί διαδερμικά (με είσοδο καθετήρα από το πόδι ή το χέρι) μια σοβαρά στενωμένη στεφανιαία αρτηρία. Στην άκρη του καθετήρα, που εισάγεται μέσα στις αρτηρίες και προωθείται στην καρδιά, υπάρχει ένα ξεφούσκωτο μπαλόνι γύρω από το οποίο έχει προσαρμοστεί το stent. Όταν η άκρη του καθετήρα προωθηθεί στο σημείο της στεφανιαίας αρτηρίας όπου βρίσκεται η στένωση, το μπαλόνι φουσκώνεται με αποτέλεσμα να ανοίγει η αρτηρία και να εκπτύσσεται το stent, τo οποίο παραμένει εκεί με σκοπό να κρατήσει την αρτηρία ανοιχτή.
Αυχενικό Σύνδρομο
Ο όρος αυχενικό σύνδρομο χρησιμοποιείται για να περιγράψει δυσλειτουργίες στην περιοχή του ινίου, του αυχένα και της ωμικής ζώνης. Η αιτία ή οι αιτίες μπορεί να προέρχονται από την ίδια την περιοχή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλά και από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Μείωσα τη χοληστερόλη μου. Και μετά;
Η μείωση της αυξημένης χοληστερόλης χρειάζεται προσπάθεια και κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, τη θεωρώ σημαντική και άξια επιβράβευσης! Αφότου όμως φτάσετε στα επιθυμητά επίπεδα, έχετε ακόμα να διανύσετε σημαντικό αλλά πιο ομαλό δρόμο: αυτόν της διατήρησης των τιμών-στόχων. Οι αλλαγές που κάνατε και σας οδήγησαν στο στόχο σας, είναι καλό να διατηρηθούν και να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς σας, δηλαδή μία αυτόματη σκέψη/ συνήθεια. Για παράδειγμα χρειάζεται αυτόματα να κάνετε τη σκέψη «καλύτερα να φάω το τάδε φαγητό από το άλλο φαγητό» ή «καλύτερα να περπατήσω μέχρι το μετρό, αντί να πάρω λεωφορείο». Θα σταθώ σε κάποιους από αυτούς τους παράγοντες για να σας δώσω οδηγίες.
Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία;
Τι είναι η τροφική αλλεργία; Η τροφική αλλεργία ορίζεται ως μια ατομική δυσμενής αντίδραση του οργανισμού στις πρωτεΐνες της τροφής, μέσω ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση (εκούσια ή μη) ενός αλλεργιογόνου τροφίμου. Ως αποτέλεσμα, έχουμε την εμφάνιση αντικειμενικών και σταθερά αναπαραγόμενων συμπτωμάτων. Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν ένα οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, αλλά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ρυθμίζουν την εκδήλωση της τροφικής αλλεργίας.