Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2018' 'Σεπτέμβριος'

Η θετική επίδραση της προπόνησης ανάπτυξης δύναμης με αντιστάσεις, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από τραυματισμούς
Με τον όρο προπόνηση δύναμης περιγράφεται ένα είδος άσκησης κατά το οποίο οι μύες του σώματος δρουν ενάντια σε μια εξωτερική αντίσταση, η οποία μπορεί να προέρχεται από ελεύθερα βάρη (αλτήρες, μπάρες, ιατρικές μπάλες) από μηχανήματα ανάπτυξης δύναμης, από ειδικά λάστιχα που μπορούν κατάλληλα να προκαλέσουν αντίσταση σε κάποιες μυϊκές ομάδες ακόμα και από την αντίσταση και μόνο που μπορεί με συγκεκριμένες ασκήσεις να προκαλέσει το σώμα του ασκουμένου.
Wearables...Αυτό που ξεκίνησε σαν μόδα...πλέον είναι ένας βοηθός υγείας!
Τα wearables ξεκίνησαν σαν μια μόδα και γρήγορα έγιναν αποδεκτά από μια μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Τα διάφορα activity trackers και smartwatches σε ενημερώνουν για ένα σωρό πράγματα, όπως για μηνύματα, τον καιρό, τα χιλιόμετρα που έχεις τρέξει, αλλά και για το επίπεδο της υγείας σου.
10 λόγοι για να τρώτε δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Υπάρχει ωστόσο μια παρανόηση σχετικά με αυτά, καθώς οι περισσότεροι όταν ακούνε τη λέξη δημητριακά νομίζουν ότι αναφερόμαστε μόνο σε αυτά του πρωινού. Στην πραγματικότητα αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι, το καλαμπόκι, την πατάτα, τη σίκαλη, τη βρώμη, το κριθάρι και πολλά άλλα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής.
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και διατροφή
Η ΧΑΠ είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται ως στένωση των πνευμονικών αεραγωγών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας της αναπνευστικής ανεπάρκειας. Πιο συχνή αιτία της είναι το κάπνισμα. Αέρια τοξικά που συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα από τη μόλυνση καθώς επίσης και η σκόνη μπορεί να προκαλέσουν τη νόσο. Εμείς εδώ όμως θα εξετάσουμε ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στη νόσο αυτή. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη στους αθενείς με ΧΑΠ.
Σακχαρώδης Διαβήτης και Αλλεργία
Περίπου 1 στους 3 Έλληνες θα εμφανίσει κάποιας μορφής αλλεργία στη διάρκεια της ζωής του Καλά σχεδιασμένες μελέτες δείχνουν ότι η ατοπική αλλεργία έχει πιο αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών συγκριτικά με άλλα χρόνια νοσήματα, ακόμη και από τον ινσουλινο-εξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη.
Ο ρόλος του διαιτολόγου σε άτομα με ειδικές ανάγκες
Στην περίπτωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως συμβαίνει και στο γενικό πληθυσμό, ο ρόλος του διαιτολόγου είναι συμβουλευτικός όσον αφορά στην διαχείριση/οργάνωση της διατροφικής φροντίδας του ατόμου.
Μυρωδικά και υπέρταση
Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν μη ελεγχόμενη υπέρταση, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με την υπέρταση.
Διαβήτης και διατροφή: Η Ποιότητα και η Ποσότητα μετράνε
Τι είναι ο διαβήτης; Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα κατά το οποίο οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένες. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν υπάρχει καθόλου ινσουλίνη είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι αποτελεσματική. Σκεφτείτε τη γλυκόζη σαν ένα παιδί που προσπαθεί να μπει σε ένα δωμάτιο, το κύτταρο, και δεν φτάνει να κατεβάσει το χερούλι της πόρτας. Η ινσουλίνη, λοιπόν, είναι ο ενήλικας που έρχεται και κατεβάσει το χερούλι.
Φυλετικές διαφορές και κοιλιακή συσσώρεση λίπους
Ο επιπολασμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αυξάνεται σε όλο τον κόσμο με γρήγορους ρυθμούς, ακόμη και σε χώρες όπου παραδοσιακά η παχυσαρκία αποτελούσε σπάνιο φαινόμενο, όπως η Αυστραλία (και πιο συγκεκριμένα οι αυτόχθονοι κάτοικοι της, οι Αβορίγινες), η Κίνα και γενικά στην Ασία. Τα ποσοστά της παχυσαρκίας σε πληθυσμούς στηv Βόρεια Αμερική είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Στην Κίνα, ο επιπολασμός των υπέρβαρων ατόμων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% την τελευταία δεκαετία και στην Ινδία το ποσοστό της παχυσαρκίας εκτιμάται έως 13,3% στους άνδρες και έως 23,7% στις γυναίκες. Οι παραπάνω χωρες έχουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου II και καρδιαγγειακής νόσου από ό,τι οι κάτοικοι της Ευρώπης.
Junk food και παιδικό άσθμα
Περίεργο δεν είναι που σχεδόν όλες oι κλινικές καταστάσεις (καρδιαγγειακά, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος κ.λπ.) συνδέονται θετικά με την κατανάλωση του junk food, αλλά παρ’ όλα αυτά η κατανάλωσή του γίνεται όλο και πιο συχνή;