Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2019' 'Οκτώβριος'

Καφές και καρκίνος του προστάτη
Δεδομένα του IARC (International Agency for Research in Cancer) από καταγραφές του 2008, δείχνουν ότι: Στην Ελλάδα υπάρχουν 2.412 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο
Η Ολική Άλεση αγαπάει το Πεπτικό σου
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο διαβάζουμε για τον θετικό ρόλο των φυτικών ινών στη διατροφή μας και τη θέση των τροφίμων ολικής άλεσης, που βοηθούν γενικότερα, στην υγεία του εντέρου μας. Ωστόσο, πόσο «εύκολο» είναι να έχεις πετύχει το ποσό των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας;
Προβιοτικά: «Ασπίδα» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Είναι μία μορφή καρκίνου που οφείλεται ξεκάθαρα στον σύγχρονο τρόπο ζωής, μιας και τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά η τάση είναι αυξητική.
Ποιο ρόλο παίζει η αυξημένη χοληστερίνη στη νόσο Alzheimer;
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τα τρόφιμα τα οποία ενδεχομένως ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer ή καθυστερούν την εμφάνισή της. Ένα από τα πρώτα τρόφιμα που ενοχοποιείται είναι η ζάχαρη και τα λιπαρά, των οποίων η κατανάλωση σε καθημερινή βάση και μεγάλη ποσότητα έχει συνδεθεί με τον αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής, στο σύνολό της καθώς και η κατανάλωση κάποιων βοτάνων φένεται να έχει προστατευτική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Πώς θα αποφύγω απότομη αύξηση τριγλυκεριδίων - ζαχάρου μετά το φαγητο;
Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε για να αντιμετωπίσουμε την απότομη αύξηση. Τα παραδοσιακά αμερικανικά γεύματα, πλούσια σε επεξεργασμένα και τυποποιημένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με αυξημένο λίπος, οδηγούν σε υπερβολικές αυξήσεις του ζαχάρου και των λιπιδίων στο αίμα. Αυτό δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες προκαλεί έξαρση της φλεγμονής, αρτηριακή δυσλειτουργία, αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και υπερδιέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μία έως τέσσερις ώρες μετά το φαγητό.
Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι Εργαζομένων

Εξατομικευμένοι πάτοι για επαγγελματίες ορθοστατικής ή βαριάς εργασίας.

Η καθημερινή επανάληψη συγκεκριμένων στάσεων και φορτίων του κορμού μας,  λόγω του ύφους της εργασίας μας, είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες πρόκλησης μυοσκελετικών προβλημάτων και άλγους στις αρθρώσεις μας, κόπωσης και δυσφορίας.

Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • Περπάτημα αρκετών ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας π.χ. εξωτερικοί πωλητές, ταχυδρόμοι, νοσοκόμοι κλπ.
  • Στατική ορθοστασία, π.χ. σεφ, ταμίες ή γενικά όσοι έχουν ορθοστασία αλλά χωρίς τον χώρο να περπατήσουν λίγο.
  • Ανύψωση βάρους, π.χ. εργαζόμενοι σε βιομηχανικούς ή κατασκευαστικούς τομείς
  • Όσοι φορούν υποδήματα ασφαλείας.

Ο πόνος στη μέση είναι ο δεύτερος πιο συχνός λόγος που οι άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό τους (μετά τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού) κα ειδικά στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες όπου εμφανίζεται με συχνότητα 25 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις μη προηγμένες. Αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για την υποβάθμιση της καθημερινότητας του ατόμου και ένα σημαντικό κόστος περίθαλψης για τα κράτη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ ανάμεσα σε 105 εργαζόμενους των παραπάνω κατηγοριών, οι 75 είχαν πόνους και προβλήματα με τη μέση τους. Αφού αξιολογήθηκε το ιατρικό ιστορικό τους και έγινε πελματογράφημα, σε κάποιους δόθηκαν εξατομικευμένα πέλματα και σε κάποιους placebo πέλματα (δεν ήταν κατασκευασμένα για τις δικές τους ανάγκες, απλά είχαν μία έτοιμη προσχεδιασμένη ανατομία). Και οι δύο κατηγορίες είδαν βελτίωση στην αίσθηση κόπωσης, αλλά μείωση πόνων στη μέση και στα πόδια είδε το 81% όσων χρησιμοποιούσαν πραγματικά εξατομικευμένα πέλματα που είχαν κατασκευαστεί μέσω πελματογράφησης.

Οι βασικοί λόγοι μείωσης του άλγους με τη χρήση των εξατομικευμένων πελμάτων είναι οι εξής:

  • Μείωση του κρουστικού κύματος κατά την επαφή της πτέρνας με το έδαφος με αποτέλεσμα την αποφόρτιση όλων των αρθρώσεων, (από άκρο πόδα έως αυχένα).
  • Μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης του άκρου πόδα και ισομοιρασμό των φορτίων σε αυτό.
  • Ευθυγράμμιση των αρθρώσεων των γονάτων και της ποδοκνημικής άρθρωσης
  • Ευθύγραμμη στήριξη του άκρου πόδα σε περιπτώσεις πρηνισμού-υπτιασμού ( όταν γέρνουν τα πέλματα μας προς τα μέσα ή προς τα έξω.
  • Μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας σε κάθε βήμα, με αποτέλεσμα μικρότερη καταπόνηση για τις μυϊκές ομάδες του ποδιού.

Το τρισδιάστατο Laser πελματογράφημα της εταιρείας Ανάτς, εξασφαλίζει όλες εκείνες τις μετρήσεις και δεδομένα που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε ένα ορθό εξατομικευμένο πάτο.

 

 

 

 

 

 

 

Ενυδάτωση στην τρίτη ηλικία
Ο ρόλος που παίζουν τα ποτά στην παροχή νερού στη διατροφή έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής (ILSI) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και έχει ιδιαίτερη σημασία για ομάδες πληθυσμού οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αφυδάτωση, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα.
Αρθρίτιδα
Ο όρος αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια ποικιλία πολλών διαφορετικών ασθενειών οι οποίες μπορούν να προσβάλλουν τις αρθρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ανθρώπου. Στην αρθρίτιδα, ο χόνδρος που περιβάλλει κάθε οστό στο σημείο των αρθρώσεων, φθείρεται. Ο χόνδρος φυσιολογικά προστατεύει την άρθρωση, επιτρέποντας ομαλή κίνηση και απορροφά τους κραδασμούς όταν εφαρμόζεται πίεση στην άρθρωση, όπως καθώς περπατάμε. Χωρίς τη φυσιολογική ποσότητα χόνδρου, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, οίδημα, φλεγμονή και ακαμψία, τα οποία αποτελούν και τα βασικά συμπτώματα της νόσου.
Ενοχλεί τελικά ο καφές το στομάχι; Όλη η αλήθεια
Αν έστω και μία φορά αναρωτηθήκατε αν ο καφές ενοχλεί στο στομάχι, που είμαι σίγουρη πως θα το έχετε κάνει, τότε αυτό το άρθρο θα σας δώσει τις απαντήσεις που αναζητάτε και θα ξεδιαλύνει τον διάσημο μύθο γύρω από τον καφέ. Πόσες φορές δεν κατηγορήσατε τον καφέ για αυτόν τον έντονο στομαχόπονο που σας ταλαιπωρεί από το πρωί ή πόσες φορές φοβηθήκατε να πιείτε δεύτερο ή τρίτο καφέ μήπως και σας πειράξει στο στομάχι;
Πελματιαία Απονευρωσίτιδα- Πόνος κάτω από την καμάρα

 

Πόνος κάτω από την καμάρα; Μήπως έχεις πελματιαία απονευρωσίτιδα; Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η φλεγμονή που αφορά την περιοχή της πελματιαίας περιτονίας. Η πελματιαία περιτονία είναι μία ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και φτάνει μέχρι την άκρη του πρόσθιου ποδιού. Στόχος αυτής της ελαστικής ταινίας είναι να συγκρατεί την καμάρα του ποδιού, χωρίς όμως να περιορίζει την κινητικότητά της. Η φλεγμονή σε αυτή τη ζώνη του ποδιού είναι αρκετά επώδυνη και αποτελεί έναν συνηθισμένο λόγο πόνου του άκρου πόδα. Αρκετές φορές συνδυάζεται με άκανθα πτέρνας, ένα οστεόφυτο που αναπτύσσεται στην πτέρνα και επιδεινώνει την αίσθηση του πόνου.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να παρουσιαστεί πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι:

  •          Πολύ μεγάλη καμάρα, κοιλοποδία
  •          Πρηνισμός/Υπτιασμός
  •          Σφικτοί μύες στη γάμπα
  •          Υπερχρήση των ποδιών λόγω εργασίας ή αθλητισμού
  •          Τραυματισμός

Συμπτώματα:

  •          Πόνος κάτω από την καμάρα, στο ένα πόδι ή άμφω
  •          Πόνος στην πτέρνα, κυρίως στο σημείο που ενώνεται με την πελματιαία περιτονία.
  •          Ο πόνος χειροτερεύει μετά το πρωινό ξύπνημα και κατά τα πρώτα βήματα. Ενδέχεται ο πόνος να είναι τόσο έντονος που το σώμα να κινείται χωλαίνοντας σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει τις πιέσεις σε αυτό το σημείο. Συνήθως μόλις ζεσταθεί η περιοχή υποχωρεί ελαφρώς ο πόνος.
  •          Κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο το σώμα θα κουράζεται ο πόνος θα αυξάνεται και θα δημιουργεί και αίσθημα καύσους στην περιοχή.

Η χρήση εξατομικευμένων πάτων είναι η συντηρητική θεραπεία μαζί με όποια αγωγή συστήσει ο γιατρός (αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, διατάσεις). Το 90% των ανθρώπων που θα κάνουν συντηρητική αγωγή θα ιαθούν και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε άλλες μεθόδους θεραπείας (κρουστικά, κορτιζόνη ή χειρουργείο) .

Ειδικά στις περιπτώσεις που τα πόδια έχουν κάποια απόκλιση (μεγάλη καμάρα, πρηνισμό, υπτιασμό κλπ), χωρίς τη χρήση εξατομικευμένων πάτων, το διάστημα θεραπείας μπορεί να γίνει πολύμηνο ή να μην επιτευχθεί καθόλου.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό στόχο και σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή ή διάγνωση. Αν έχετε κάποια συμπτώματα που σας ανησυχούν συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

 

 

 

  .