Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2019' 'Νοέμβριος'

Τύποι πελμάτων για τα διάφορα είδη άθλησης

 

Ο αθλητισμός είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, είναι μέρος της ζωής ενός πολύ μεγάλου ποσοστού ανθρώπων. Παρόλα τα σημαντικά οφέλη της ένταξης της φυσικής άσκησης στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, η παρουσία τραυματισμών από τον αθλητισμό, αποτελεί αιτία εκδήλωσης μυοσκελετικών ή άλλων προβλημάτων ποικίλης έντασης. Την τελευταία δεκαπενταετία, έρευνες και μελέτες σε ομάδες αθλητών  ερασιτεχνικού και επαγγελματικού επιπέδου, μέσω της εργομετρίας και της αθλητικής εμβιομηχανικής, έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην  πρόληψη των τραυματισμών ή στη βέλτιστη χρονικά αποκατάσταση τους.

Η αθλητική εμβιομηχανική έχει αναλύσει τις πιέσεις που δέχεται το σώμα σε κάθε άθλημα και έχει αποδειχθεί ότι τα μέλη του σώματος έχουν διαφορετικό επίπεδο πίεσης αναλόγως το άθλημα.

Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού ενός εξατομικευμένου πάτου Sole-medκατόπιν 3DLaserπελματογραφήματος, συνυπολογίζονται τα δεδομένα κάθε αθλήματος πέρα από τα προσωπικά δεδομένα (δομικές ατέλειες) του αθλητή, καθώς βασικός τομέας της αθλητικής εμβιομηχανικής είναι η πρόληψη των τραυματισμών καθώς και η βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Φυσικά αυτά τα δύο τις περισσότερες φορές είναι αλληλένδετα.

Οι πιο συνηθισμένες δομικές ατέλειες που χαρακτηρίζουν την ανώμαλη εμβιομηχανική του κάτω άκρου είναι:

  1.        ο υπερπρηνισμός ή ο υπτιασμός.
  2.        η υψηλότερη ή χαμηλότερη από το φυσιολογικό ποδική καμάρα.
  3.        η άνιση κατανομή των πελματιαίων πιέσεων, που συνήθως είναι επακόλουθο των δύο προηγούμενων καταστάσεων.
  4.        Η ανισοσκελία.
  5.        Βλαισογωνία ή ραιβογωνία

Για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία αθλητή και οποιονδήποτε ασχολείται με τη γυμναστική, επιβάλλεται να ελέγξει τουλάχιστον μία φορά το σώμα του για δομικές ατέλειες. Στο τομέα των ποδιών η καλύτερη πρόταση είναι ένα σύγχρονο πελματογράφημα που εξασφαλίζει όλες τις μετρήσεις που χρειάζονται ώστε να κατασκευαστεί ένας ορθός ανατομικά, εξατομικευμένος πάτος.

Ελάτε στο εμβιομηχανικό κέντρο της εταιρείας Ανάτς για το πιο σύγχρονο 3DLaserπελματογράφημα και τους κορυφαίους εξατομικευμένους πάτους Sole-med!

10 Μυστικά Για Να Επιλέξετε Το Σωστό Νούμερο Παπουτσιού

  •        Μετρήστε το μήκος του ποδιού σας. Υπάρχει μία διεθνή αντιστοιχία στο μήκος του ποδιού και τα νούμερα του παπουτσιού. Πολλές εταιρείες αναγράφουν το μήκος του ποδιού που αντιστοιχεί το δικό τους παπούτσι. Αυτό είναι αναγκαίο καθώς οι εταιρείες συνήθως δεν κρατούν το ίδιο καλαπόδι και φόρμα κατασκευής. Το πόδι πρέπει να μετριέται σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς αλλάζει το μήκος του μετά από αύξηση βάρους, εγκυμοσύνη, ηλικιακά δεδομένα. Μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί. Βάλτε ένα μολύβι κάθετα στο πόδι σας, ακριβώς πίσω από τη πτέρνα και μπροστά από το πιο μακρύ δάκτυλο σας. Το μολύβι πρέπει να είναι κάθετο στο έδαφος και να μην είναι υπό γωνία. Τραβήξτε μία γραμμή και μετρήστε την απόσταση μεταξύ του. Το σωστό είναι να είσαστε όρθιοι και να πάρει το αποτύπωμα κάποιος άλλος για εσάς. Μετρήστε και τα δύο πόδια καθώς έχουν διαφορές μεταξύ τους.
  •        Να αγοράζετε τα παπούτσια σας μετά από δουλειά ή γενικά κάποια κόπωση. Τα πόδια αλλάζουν όγκο  κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναλόγως των υποχρεώσεων. Συνήθως πρήζονται, μέχρι και μισό νούμερο διαφορά. Σε ακραίες περιπτώσεις έντονης κόπωσης και κινητικότητας (στρατιώτες, επαγγελματίες, πεζοπόροι κλπ) ή κάποιες παθολογίες μπορεί να αλλάξει και ένα ολόκληρο νούμερο.
  •        Αν τα παπούτσια που αγοράζετε τα θέλετε για κάποια ιδιαίτερη χρήση, θα φοράτε τις κάλτσες που συνήθως φοράτε σε αυτή τη χρήση. Όχι πιο χοντρές ή πιο λεπτές.
  •        Αν έχετε εντοπίσει διαφορά στο ένα πόδι από το άλλο κατά τη μέτρηση, θα αγοράζετε παπούτσια που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο πόδι.
  •        Σηκωθείτε όρθιοι και κάνετε ορισμένα βήματα. Ελέγξτε το χώρο που περισσεύει από το πιο μακρύ δάκτυλο έως το εσωτερικό τέρμα του παπουτσιού. Πρέπει να είναι οπωσδήποτε ένα εκατοστό τουλάχιστον.
  •        Δώστε μεγάλη σημασία σε όλα τα σημεία κατασκευής του παπουτσιού. Είναι πολύ σημαντική η σωστή εφαρμογή στο φάρδος των δακτύλων, του κουντεπιέ και της πτέρνας.
  •        Κάνετε ορισμένα βήματα για να νιώσετε την άνεση του παπουτσιού. Πρέπει να είναι από την αρχή άνετο. Μην περιμένετε να “ανοίξει” ή να βάλετε κάτι για να προσαρμοστεί το φάρδος.
  •        Ελέγξτε με το χέρι σας το εσωτερικό του παπουτσιού για χοντρές ραφές, αγκράφες, ετικέτες, οτιδήποτε μπορεί να σας δημιουργήσει επώδυνη πίεση και τριβές μετά από κάποιες ώρες χρήσης. Με το πόδι και ειδικά με κάλτσα, ενδέχεται να μην νιώθετε τις πιέσεις μέσα σε λίγα λεπτά. Γι’ αυτό τα ελέγχουμε με το χέρι που είναι γυμνό και πιο ευαίσθητο.
  •        Αν χρησιμοποιείται εξατομικευμένους πάτους ειδικής κατασκευής κατόπιν πελματογραφήματος, ζητείστε από τον πωλητή να δοκιμάσετε τα παπούτσια εφόσον έχετε αφαιρέσει τον πάτο του παπουτσιού. Αν δεν αφαιρείτε πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή των πάτων για την προσαρμογή.
  •    Ελέγξτε την άνεση του παπουτσιού σε σκληρό έδαφος (μάρμαρο, πλακάκι) και όχι επάνω σε μοκέτα ή χαλί του καταστήματος.

 Το παπούτσι πρέπει να το νιώθετε άνετο εσείς! Ανεξάρτητα τις προδιαγραφές και τον σχεδιασμό του, τον τελικό λόγο τον έχει μόνο το δικό σας πόδι!

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Νο

35

36

37

38

39

40

41

42

 

 

cm

21,50

22,20

23

23,80

24,60

25,40

26,30

27,10

 

ΑΝΔΡΕΣ

Νο

40

41

42

43

44

45

46

47

48

 

cm

24,40

25,40

26

27

27,90

28,60

29,40

30,20

31

Μάλλινες παντόφλες, μία καθημερινή πολυτέλεια

To μαλλί έχει εξαιρετικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε ρούχα και παπούτσια υψηλής ποιότητας. Αντιβακτηριδιακό, αντιαλλεργικό, διαπνέον υλικό, υδρόφιλο, θερμικά αδρανές, είναι κάποιες από τις μοναδικές ιδιότητες του.

Οι λόγοι για να επιλέξει κάποιος μία μάλλινη παντόφλα είναι πολλοί.

Υδρόφιλο: Η ίνα του μαλλιού απορροφά υγρασία από τον περιβάλλοντα χώρο και από την εφίδρωση του ποδιού, κατά ποσοστό 30% του βάρους του.  Ενώ το νήμα απορροφά την υγρασία, παραμένει στεγνό χωρίς να χάνει τη θερμορυθμιστική του ικανότητα. Αποτέλεσμαείναι τα πόδια να παραμένουν στεγνά, χωρίς ιδρώτα και τα πόδια με αρθριτικούς πόνους να ανακουφίζονται.

Διαπνέον υλικό: Το μαλλί είναι ένα φυσικό υλικό που το χαρακτηρίζει η διαπνοή. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να “αναπνέει” και να εξατμίζει την υγρασία που έχει απορροφήσει από τον ιδρώτα του ποδιού. Αποτέλεσμα είναι να μην προκαλεί και να μην κρατάει κακοσμία.

Αντιβακτηριδιακό: Το μαλλί δεσμεύει τις επιβλαβές ουσίες όπως βακτήρια και ιούς και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους, χάρη στην μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης (κερατίνη) που έχει. Αποτέλεσμα να βοηθά και να υποστηρίζει τη θεραπεία των ποδιών που πάσχουν από μύκητες, μυρμηγκιές και αντίστοιχα νοσήματα.

Αντιαλλεργικό: Δεν υπάρχουν γνωστές αλλεργίες στο γνήσιο μαλλί. Ακόμα και οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να δεχθούν την αίσθηση του μαλλιού επάνω στην επιδερμίδα τους, εντυπωσιάζονται από την απαλότητα αυτής παντόφλας και την αίσθηση που έχει στην επαφή με την επιδερμίδα.

Θερμικά αδρανές:  Το μαλλί δημιουργεί ένα μικροκλίμα στα πόδια, με το οποίο εμποδίζετε η γρήγορη διείσδυση των εξωτερικών κλιματικών συνθηκών στο σώμα. Δηλαδή δεν επιτρέπει το κρύο να διεισδύσει το χειμώνα και το πόδι διατηρείται σε ισορροπημένη θερμοκρασία.

Η ανατομική παντόφλα της Emanuele, πέρα από την υψηλή ποιότητα υλικών, έχει και ενισχυμένο ανατομικό πάτο, που υποστηρίζει τις ποδικές καμάρες και ανακουφίζει το πόδι και το σύνολο του σώματος από πόνους και λάθος φορτίσεις των αρθρώσεων. Ο ανατομικός πάτος είναι απσσπώμενος και μπορεί να αντικατασταθεί με πάτο εξατομικευμένης κατασκευής από πελματογράφημα.

Μείωση του σωματικού λίπους – Tι κάνουμε λάθος;
Γιατί δεν χάνω λίπος; Η βελτίωση της εικόνας του σώματος και της υγείας αποτελεί πλέον στόχο του περισσότερου πληθυσμού. Η φυσική κατάσταση γνωρίζει τα χρυσά χρόνια της αυτήν την στιγμή και η όλο και περισσότερη ενασχόληση του κόσμου με αυτήν εξελίσσεται ραγδαία. Η μείωση του σωματικού λίπους αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα στόχο πολλών ασκούμενων.
Πώς σχετίζεται η σόγια με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Μελέτες αποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερη σόγια ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της και την εμφάνιση καρκίνου, ειδικότερα καρκίνου του μαστού αποτελεί ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα. Αιτία που απέσπασε το ενδιαφέρον των επιστημόνων αποτέλεσαν τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην Ασία, όπου η διατροφή είναι πλούσια σε τρόφιμα σόγιας
Γνωρίζεις τις διατροφικές συνήθειες για την πρόληψη του προδιαβήτη;
Τι είναι ο προδιαβήτης; Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι τιμές του σακχάρου αίματος είναι λίγο ανεβασμένες, ‘’τσιμπημένες’’ όπως θα λέγαμε, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει οτι απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση των επιπέδων. Βέβαια, το προδιαβητικό στάδιο, όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού κ.α.
Κότσι, Αίτια και Αντιμετώπιση

 

Το κότσι είναι μια παραμόρφωση που δημιουργείται στη βάση του μεγάλου δακτύλου στο πόδι. Δημιουργεί μία δυσμορφία του μεγάλου δάχτυλου η οποία το αναγκάζει να μετατοπιστεί προς τα μέσα ενώ το κόκαλό του προς τα έξω. Στην άρθρωση δημιουργείται μία εξόστωση η οποία συνήθως έχει ερυθρότητα και πόνο λόγω της τριβής με το υπόδημα.

Εμφανίζεται πιο συχνά στα γυναικεία πόδια, λόγω στενών υποδημάτων και ψηλών τακουνιών. Σε σχετική έρευνα αποδείχθηκε πως το 88% των γυναικών φορούν στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχει αναπτύξει κότσι. Η συχνότητα εμφάνισης είναι 9 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άντρες!

 Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αναπτυχθεί Hallux-valgus στο πόδι:

  1. Κληρονομικότητα στις δομικές αποκλίσεις του ποδιού, όπως υπερπρηνισμός, πλατυποδία, ραιβό πρώτο μετατάρσιο, βραχύ πρώτο μετατάρσιο
  2. Αύξηση βάρους
  3. Αθλητισμός και χορός
  4. Καταπονήσεις των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  5. Οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική και ουρική αρθρίτιδα

Φυσικά ένας άνθρωπος που έχει κληρονομικά αίτια για να παρουσιάσει κότσι, με στενά παπούτσια θα το επιδεινώσει σημαντικά. 

Τα συμπτώματα διαφέρουν και έχουν σχέση με τη φάση εξέλιξης της νόσου. Το κότσι αρχικά προκαλεί πόνο. Ειδικά στη χρονική φάση που παραμορφώνεται η γωνία του δακτύλου ο πόνος είναι έντονος. Σε δεύτερη φάση προκαλούν πόνο οι τριβές με το υπόδημα. Σταδιακά παρουσιάζεται φλεγμονή και οίδημα στη βάση του μεγάλου δακτύλου και αρθρίτιδα στην 1η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση. Τέλος, καθώς η εγκάρσια καμάρα των δακτύλων χάνει την ελαστικότητα και το σχήμα της λόγω της πτώσης μεταταρσίων, το 2ο δάκτυλο παραμορφώνεται.

Η συντηρητική αντιμετώπιση του Hallux-valgusπεριλαμβάνει ειδικά ορθωτικούς πάτους και ναρθηκάκια. Οι εξατομικευμένοι πάτοι υποστηρίζουν σωστά το πόδι, ισομοιράζουν σε όλο το πέλμα τα φορτία, αποφορτίζουν τις πιέσεις και παρεμβαίνουν στις δομικές αποκλίσεις με τις ανάλογες στηρίξεις που χρειάζεται  το κάθε πόδι.

Αποτέλεσμα είναι να ανακουφίζεται άμεσα το πόδι και να ανακάμπτεται η εξέλιξη της παραμόρφωσης. Όταν υπάρχουν αίτια στο ίδιο το σώμα που προκαλούν το κότσι, ακόμα και αν χειρουργηθεί η εξόστωση και η παραμόρφωση του δακτύλου, το κότσι θα ξαναπαρουσιαστεί. Οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι συστήνονται παγκοσμίως από όλους τους ορθοπεδικούς, ποδολόγους και φυσικοθεραπευτές ως βασική αντιμετώπιση για το Hallux-Valgus.

Στο εμβιομηχανικό κέντρο της εταιρείας Ανάτς, με το πιο σύγχρονο τρισδιάστατο  πελματογράφημα, έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε και να αναλύσουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε ένα ορθωτικο πάτο, απόλυτα εξατομικευμένο και άψογη εφαρμογή στο πέλμα σας.

Ανακούφιση και η ανάκαμψη της εξέλιξης της παραμόρφωσης άμεσα!

Επηρεάζει η διατροφή της μητέρας το θηλασμό;
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός είναι η ιδανικότερη τροφή για κάθε βρέφος και συστήνεται από παγκόσμιους φορείς ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες και η μεικτή διατροφή για όσο διάστημα επιθυμεί η δυάδα μητέρας-νηπίου. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι κάθε μητέρα παράγει το ιδανικό γάλα για το βρέφος της και η σύστασή του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους.