Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2019' 'Φεβρουάριος'

Έχω ζάχαρο. Πώς θα το καταλάβω;
O σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα μεταβολικό νόσημα που από τη διάγνωση, ακολουθεί τον ασθενή σε όλη του τη ζωή. Η αιτιολογία εμφάνισης του ΣΔ εξαρτάται από τον τύπο του διαβήτη.
28 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων
Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπάνιων Παθήσεων (EURORDIS), και έκτοτε τιμάται κάθε χρόνο στην Ευρώπη (και από το 2009 και στην Αμερική) την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου. Στόχος της ημέρας αυτής είναι η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμη σχετικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί, η προώθηση της επιστημονικής έρευνας, αλλά και η άσκηση πίεσης στην πολιτεία και στους δημόσιους φορείς ώστε να μεριμνήσουν για την πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση των παθήσεων αυτών.
Πώς θα αποφύγω απότομη αύξηση τριγλυκεριδίων - ζαχάρου μετά το φαγητο;
Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε για να αντιμετωπίσουμε την απότομη αύξηση Τα παραδοσιακά αμερικανικά γεύματα, πλούσια σε επεξεργασμένα και τυποποιημένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με αυξημένο λίπος, οδηγούν σε υπερβολικές αυξήσεις του ζαχάρου και των λιπιδίων στο αίμα. Αυτό δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες προκαλεί έξαρση της φλεγμονής, αρτηριακή δυσλειτουργία, αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και υπερδιέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μία έως τέσσερις ώρες μετά το φαγητό.
Διατροφή σε παιδιά με καρκίνο

Διατροφή σε παιδιά με καρκίνο

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια διαδεδομένη πλέον πάθηση. Σε όλη την πορεία της, από τη διάγνωση έως και την αποθεραπεία του παιδιού, η διατροφή είναι μείζονος σημασίας- ακόμη και μετά την υποβολή σε οποιουδήποτε είδους θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση- καθώς επηρεάζει τόσο την ανταπόκριση στην εκάστοτε θεραπευτική αγωγή, όσο και την πρόγνωση της νόσου.

Τα παιδιά με καρκίνο έχουν μεγάλες πιθανότητες να οδηγηθούν σε υποσιτισμό, επειδή παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες λόγω της νόσου, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να επιτευχθεί κατάλληλα η ανάπτυξή τους. Στην περίπτωση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας, ο υποσιτισμός έχει σημαντική προγνωστική αξία στο ποσοστό επιβίωσης.

Υποσιτισμός και κατάσταση θρέψης

Ο υποσιτισμός αντανακλά μια ανεπαρκή κατάσταση θρέψης και περιγράφει τις συνέπειες μη επαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών και ενέργειας. Συγκεκριμένα, η απώλεια σωματικού βάρους της τάξης του 5-10% σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών χαρακτηρίζεται ως οξύς υποσιτισμός. Ωστόσο, το σωματικό βάρος δεν είναι ο καταλληλότερος δείκτης για την ανίχνευση διατροφικών διαταραχών σε παιδιά με καρκίνο. Μπορεί να επηρεαστεί από την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ενώ σε παιδιά με φυσιολογικό ή υπερβάλλον βάρος η απώλεια της μυϊκής μάζας μπορεί να μην είναι ορατή όσο παραμένει αμετάβλητο το λίπος.

Έκδηλος υποσιτισμός εμφανίζεται στο 17% των παιδιών με νεοδιαγνωσθέντες όγκους και στο 37% εκείνων με μεταστατική νόσο, ενώ το 50% των παιδιών με καρκίνο είναι ήδη σε κάποιο ποσοστό υποσιτισμένο κατά τη διάγνωση

Ποιες οι συνέπειες του σοβαρού υποσιτισμού;

Σοβαρός υποσιτισμός μπορεί να οδηγήσει σε καρκινική καχεξία, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη και σταδιακή εξασθένηση της άλιπης και λιπώδους μάζας σώματος. Οι αλλαγές στον μεταβολισμό και τη σύνθεση του σώματος στην καρκινική καχεξία μοιάζουν με αυτές που εμφανίζονται σε πολυτραυματίες, άτομα με οξεία σηψαιμία, εγκαύματα και AIDS.

Ο υποσιτισμός συνδέεται με τον τύπο, το στάδιο και τη μεταστατική κατάσταση της νόσου, καθώς και την τοξικότητα των συνδυαστικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων της χειρουργικής επέμβασης, της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.

Οφέλη σωστής διατροφής σε παιδιά με καρκίνο

Η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην διατήρηση των λειτουργιών του οργανισμού των ασθενών αυτών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία τα οφέλη από μια σωστή διατροφή είναι πολλά:

  • Ανοχή και καλύτερη ανταπόκριση στην θεραπεία
  • Ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό
  • Περιορισμός των λοιμώξεων
  • Πιο άμεση επούλωση και αποθεραπεία
  • Διατήρηση υγιούς ανάπτυξης
  • Βελτίωση της ψυχολογίας και συνεπώς καλύτερη ποιότητα ζωής

paidikos karkinos 02

Η αντιμετώπιση πρέπει να στοχεύει τόσο στην επαρκή ενυδάτωση των παιδιών αυτών, όσο και στην κάλυψη όλων των διατροφικών τους αναγκών (σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία). Αν το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε κάποιου είδους θεραπεία, τότε οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψη μας τις επιπτώσεις/ παρενέργειες που μπορεί να έχει η θεραπεία αυτή. Πρωταρχική σημασία βέβαια θα πρέπει να δοθεί και στο είδος της διατροφής (από πού γίνεται η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών): διά του στόματος, εντερικά ή παρεντερικά.

Φυσικά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και χρήζει εξατομικευμένης αντιμετώπισης. Η διατροφική αντιμετώπιση καθορίζεται από πολλούς παράγοντες – από το αν π.χ. το παιδί θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή όχι, αν θα υποβληθεί σε κάποιου είδους θεραπευτική αγωγή (στεροειδή, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία) κ.ο.κ.

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα παιδιά με καρκίνο

Πρωτεΐνη

Απαραίτητο συστατικό για την σωστή ανάπτυξη των ιστών, του δέρματος, της σύστασης του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη του βοηθά στην επούλωση και ανάπτυξη των ιστών και στην καλύτερη ανταπόκριση του οργανισμού σε χειρουργική επέμβαση ή άλλη θεραπεία. Οι πρωτεΐνες επιτελούν και ουσιαστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα όπως αυτό των αντισωμάτων. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι, τα πουλερικά, το άπαχο κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Υδατάνθρακες

Η κύρια πηγή ενέργειας στο σώμα. Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο (σε θεραπεία ή όχι) χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων για άμεση επούλωση και ανάπτυξη. Καλές πηγές υδατανθράκων είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια κ.λπ.

Λίπη

Προσδίδουν ενέργεια στον οργανισμό και βοηθούν στην μετακίνηση των βιταμινών στο σώμα. Τα λίπη διακρίνονται σε κορεσμένα και ακόρεστα. Σε μια ισορροπημένη διατροφή, επιδιώκουμε να έχουμε αυξημένη πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών οξέων με κύριες πηγές τα ψάρια, το ελαιόλαδο, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Ενυδάτωση

Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι ζωτικής σημασίας στα παιδιά αυτά, τόσο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, όσο και για την αποφυγή της αφυδάτωσης που μπορεί να προκληθεί από απώλειες υγρών, μέσω διάρροιας ή εμετού κατά την θεραπεία.

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Πρέπει να βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα και, αν κριθεί απαραίτητο, να γίνει χορήγηση των κατάλληλων βιταμινούχων συμπληρωμάτων πάντα με την καθοδήγηση του ειδικού.

Θεραπεία σε παιδί με καρκίνο

Ποιες παρενέργειες εμφανίζονται;

Η χημειοθεραπεία συνοδεύεται από μια σειρά ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως η έντονη διάρροια, ο εμετός και η ναυτία. Οι παρενέργειες αυτές οδηγούν σε απώλεια υγρών, σε ανισορροπία των ηλεκτρολυτών και των ιχνοστοιχείων και σε παρατεταμένη περίοδο ελάχιστης πρόσληψη τροφής.

Ως αποτέλεσμα, οδηγούμαστε σε οξεία και χρόνια δυσαπορρόφηση μικρο- και μακρο- θρεπτικών συστατικών και σε αδυναμία, μείωση της ανοσολογικής ικανότητας και της επούλωσης τραυμάτων, αύξηση της τοξικότητας των φαρμάκων και διάφορες ψυχολογικές μεταπτώσεις. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας είναι η ανορεξία, ο πρώιμος κορεσμός και οι αλλαγές στη γεύση και την οσμή.

Η ανάπτυξη απέχθειας για τα τρόφιμα, η σοβαρή νεφρική απώλεια πρωτεΐνης και οι σημαντικές αυξήσεις των απαιτήσεων σε θερμίδες από τον ίδιο τον όγκο, επίσης συμβάλλουν στον υποσιτισμό.

Τι άλλο μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική κατάσταση;

Τέλος, η θέση του ίδιου του όγκου μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διατροφική κατάσταση. Δεδομένου ότι ο υποθάλαμος ελέγχει την κανονικότητα ρύθμισης της πρόσληψης τροφής, η καταστροφή διαφορετικών τμημάτων του υποθαλάμου μπορεί να προκαλέσει είτε υπερφαγία είτε αφαγία.

paidikos karkinos 01

Εκτομή μέρους του οισοφάγου ή του στομάχου προκαλεί ποικίλες μορφές δυσαπορρόφησης, ιδιαίτερα του λίπους, ενώ η εκτομή τμήματος του λεπτού εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, αναιμία, απώλεια βάρους και πολλαπλές ελλείψεις βιταμινών. Εκτομή μεγάλου τμήματος του παχέος εντέρου μπορεί να συμβάλει στην απώλεια ηλεκτρολυτών και νερού. Τέλος, η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συνοδεύεται από προβλήματα μάσησης και κατάποσης.

Διατροφικές συστάσεις της θεραπείας

Τι συστήνεται διατροφικά σε θεραπεία με χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία;

Σε αυτήν την περίπτωση συνίστανται μικρά και συχνά γεύματα, εύκολη πρόσβαση σε σνακ, όταν το παιδί πεινάσει, αποφυγή των όξινων και με έντονη γεύση φαγητών, εύκολα στην κατάποση τρόφιμα. Αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει και χρήση ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής για επιπλέον θερμιδική ενίσχυση.

Τι συστήνεται διατροφικά σε θεραπεία με στεροειδή;

Από την άλλη πλευρά, αν η θεραπεία περιλαμβάνει στεροειδή, όπου συνήθως παρατηρείται αύξηση βάρους, συνιστάται η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, η μείωση των λιπαρών και της πρόσληψης αλατιού, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας όσο αυτό καθίσταται δυνατό και ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων.

Συνοψίζοντας

Η διατροφή λοιπόν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα παιδιά με καρκίνο, τόσο για την άμεση αποκατάσταση και έκβαση της θεραπείας, όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, που είναι το κυρίαρχο ζητούμενο.

πηγή:mednutrition.gr

Αθηρωματικός δείκτης: Τι είναι και ποια ισχύ έχει;
Για αρκετά χρόνια ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ήταν συνυφασμένος στο μυαλό του γενικού πληθυσμού με την ολική χοληστερόλη. Όταν δηλαδή κάποιος έβλεπε στις αιματολογικές εξετάσεις του ότι έχει αυξημένη χοληστερόλη, σκεφτόταν ότι έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει αθηροσκλήρωση. Οι επιστήμονες υγείας βέβαια, έδιναν βάση στον αθηρωματικό δείκτη, ως πιο ευαίσθητο στην πρόβλεψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών, καθώς λαμβάνει υπόψιν του και την καλή χοληστερόλη, εφόσον μία αυξημένη ολική χοληστερόλη από μόνη της δεν αποτελεί ισχυρό δείκτη.
Έχεις θυρεοειδή, λαμβάνεις αρκετό ιώδιο από τη διατροφή σου;
Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας; Ο θυρεοειδής αδένας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ενδοκρινολογικούς αδένες του ανθρώπινου σώματος. Όπως δείχνει και το όνομά του, έχει σχήμα θυρεού και βρίσκεται στο κάτω, μπροστινό τμήμα του λαιμού, μπροστά δηλαδή από την τραχεία.
Έχω Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, πώς πρέπει να τρώω;
Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε πως το ΣΠΩ είναι ένα σύνδρομο το οποίο έχει να κάνει εν μέρη με διαταραχή των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα και η διατροφική του αντιμετώπιση μοιάζει με αυτή ενός διαβητικού ατόμου επομένως και οι διατροφικές μας συστάσεις για το πως θα πρέπει να τρέφεται η ασθενής θα είναι παρόμοιες με αυτές ενός διαβητικού. Επομένως, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στην κατανάλωση πρωινού, στη συχνότητα των γευμάτων, στο είδος των υδατανθράκων που θα εισάγουμε στο διαιτολόγιο καθώς επίσης και στην ποσότητα αλλά και στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Ο Διαβήτης από τη μία, αδελφική ζήλεια από την άλλη...
Πότε η ζήλεια πρέπει να αντιμετωπιστεί; Η ζήλεια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και όπως όλα τα συναισθήματα πρέπει να εκφράζεται. Το παιδί μπορεί να ζηλεύει πρόσωπα, τόσο του οικογενειακού, όσο και του σχολικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη εκδήλωση ζήλειας παρουσιάζεται ανάμεσα στα αδέλφια. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ζήλεια ανάμεσα στα αδέλφια δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς.
Μπορεί να έχω ευαισθησία στην καφεΐνη;
Νιώθεις ότι ο καφές μπορεί να σε «κρατάει» περισσότερο συγκριτικά με τους συναδέλφους στη δουλειά; Έχει ακούσει άλλους να ισχυρίζονται ότι τους «πιάνει» ο καφές πιο γρήγορα, έχοντας άμεσα την τόνωση που προσφέρει η καφεΐνη; Και τα δύο σενάρια λοιπόν είναι εφικτά, κι αυτό γιατί υπάρχουν άτομα που είναι λιγότερο ή περισσότερο «ευαίσθητα» στην καφεΐνη!
Μπορούν τα δημητριακά ολικής άλεσης να αντιστρέψουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις;
Η αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης εμποδίζει σημαντικά την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, σχεδόν όσο επιβραδύνει τη νόσο και η φαρμακευτική αγωγή με στατίνες Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα ξεχωριστό θρεπτικό συστατικό της διατροφής. Ειδικά στην Αμερική, αλλά και σε όλους τους πληθυσμούς που ακολουθούν μια δυτικού τύπου διατροφή, η κατανάλωσή τους βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.