Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2019' 'Σεπτέμβριος'

Συμφύσεις Εντέρου και Διατροφή
Οι συμφύσεις του εντέρου είναι στρώματα/ταινίες από ουλώδη ιστό που αναπτύσσονται εντός της κοιλιακής χώρας και συνδέουν μεταξύ τους είτε διάφορα όργανα είτε τα όργανα με το κοιλιακό τοίχωμα (περιτόναιο). Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι επιφάνειες του κοιλιακού τοιχώματος και των οργάνων είναι λείες και δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Ωστόσο, στην περίπτωση της ύπαρξης συμφύσεων οι επιφάνειες αυτές μπορεί να προσκολληθούν μεταξύ τους. Επιπλέον οι συμφύσεις στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν συστροφή, τράβηγμα ή συμπίεση των ενδοκοιλιακών οργάνων οδηγώντας εντέλει σε εντερική απόφραξη.
Προσοχή στη μερίδα για να «νικήσετε» τον διαβήτη
Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να σερβίρουμε μεγάλες ποσότητες, να επιτρέπουμε στο μάτι μας να είναι αχόρταγο και να μην αφήνουμε φαγητό στο πιάτο, επειδή είναι η «δύναμή» μας. Για τους περισσότερους η συμπεριφορά αυτή απλά ισοδυναμεί με παραπάνω θερμίδες, για τα άτομα ωστόσο που πάσχουν από διαβήτη η μεγαλύτερη μερίδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Το φαινόμενο fatism: Ο ρατσισμός των ...κιλών
Υπάρχει ρατσισμός εναντίον των παχύσαρκων ατόμων; Ναι, σύμφωνα με πολλές κοινωνιο-ψυχολογικές μελέτες, αν και ο ευρύτερος πληθυσμός δεν παραδέχεται άμεσα ότι κάνει διακρίσεις με βάση τα κιλά. Όμως, οι συχνά πασίγνωστες και ανιαρές υποδείξεις στα υπέρβαρα άτομα για τους τρόπους ελέγχου του βάρους, οι υπόκωφες συμπεριφορές ειρωνείας, περιφρόνησης και οίκτου, συνθέτουν το φαινόμενο fatism, τον ρατσισμό των κιλών. Συχνά, η χρήση σκληρής γλώσσας περιέχει απειλές, σχετικές με τους κινδύνους υγείας, και σχόλια για την αδύναμη προσωπικότητα του παχύσαρκου ατόμου. Ο ευρύτερος πληθυσμός πιστεύει ότι το βάρος είναι απολύτως ελέγξιμο και ότι κάτι τρέχει με την θέληση του παχύσαρκου ατόμου.
Οικογενειακή θεραπεία στην παχυσαρκία
Η παχυσαρκία στις μέρες μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και για τις προηγμένες χώρες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα, η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει επίσης ανησυχητικές διαστάσεις.
Ποιες τροφές είναι σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη;
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο διαδομένος τύπος καρκίνου στους άντρες και αρκετά συχνά μπορεί να αποτελέσει και αιτία θανάτου. Ο προστάτης είναι από τους σημαντικότερους αδένες στο σώμα των ανδρών και υπεύθυνος για την αναπαραγωγική διαδικασία. Η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη αλλά ταυτόχρονα και η πρόληψη του μπορεί να επιτευχθεί με μια απλή εξέταση αίματος που ονομάζεται PSA. To PSA είναι μια πρωτεΐνη του προστάτη, για την ακρίβεια ένα ειδικό αντιγόνο, που εμφανίζεται στο αίμα των ανδρών. Βέβαια, εφόσον διαπιστωθεί δυσλειτουργία θα πρέπει να γίνει περαιτέρω δακτυλοσκοπική εξέταση και βιοψία.
Σακχαρώδης Διαβήτης, η αναγκαιότητα του αυτοελέγχου
Ακούμε καθημερινά ειδήσεις για τις επιπτώσεις της ασθένειας στη ζωή και υγεία των πασχόντων, στην ποιότητα ζωής και το κοινωνικό κόστος. Οι ίδιοι οι ασθενείς πιέζονται από τους οργανισμούς και τους λειτουργούς υγείας να κάνουν χρήση της αυτομέτρησης σακχάρου. Γιατί όμως;
Πως τα προβιοτικά βοηθούν στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη;
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που μπορούμε να προσλάβουμε μέσω της διατροφής μας και είναι ευεργετικοί για την υγεία μας. Ποια είναι όμως η σχέση τους με το σακχαρώδη διαβήτη; Μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμισή του;
Ελληνικά χωριά αποκαλύπτουν μυστικά προστασίας απο καρδιαγγειακά
Μια γενετική παραλλαγή η οποία προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε από ερευνητές το Μάιο του 2017 σε κατοίκους του Μυλοποτάμου. Αυτή η καρδιοπροστατευτική γενετική παραλλαγή βρέθηκε σε απομονωμένο αγροτικό ελληνικό πληθυσμό όπου οι κάτοικοι ζουν πολλά χρόνια και χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας αν και η διατροφή τους είναι πλούσια σε ζωικά λίπη. Ο λόγος για τον Μυλοπόταμο, που βρίσκεται στη βόρεια Κρήτη. Στο χωριό αυτό, παρ’ όλο που οι κάτοικοι διατρέφονται με πολλά ζωικά λίπη τα οποία θα περίμενε κανείς να προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία, αντιθέτως έχουν καλή υγεία και μακροζωία.
Πως θα χάσετε τα περιττά κιλά του καλοκαιριού;
Άτομα που επιδιώκουν τη γρήγορη απώλεια κιλών στερούνται βασικά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους και μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε διαταραχές όπως η βουλιμία και η ανορεξία και πάνω από όλα δε μαθαίνουν να τρέφονται σωστά και ισορροπημένα άρα δε μαθαίνουν να να επιλέγουν τα κατάλληλα και απαραίτητα τρόφιμαστη διατροφή τους.
Ψωρίαση: Κάνε τη Διατροφή σου Σύμμαχο
Γνωρίζεις ποια τρόφιμα έχεις ήδη στο τραπέζι σου, τα θρεπτικά συστατικά των οποίων είναι ικανά να σε βοηθήσουν θετικά στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της ψωρίασης; Έχεις διαγνωστεί πρόσφατα με ψωρίαση; Τα νέα είναι καλά, καθώς ολοένα και περισσότερες είναι οι μελέτες που συνδέουν συστατικά της καθημερινότητάς μας με ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και με την καλύτερη υγεία του δέρματος.