Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2020' 'Φεβρουάριος'

Πελματογράφημα, τι είναι και ποιος πρέπει να το κάνει;

 

Το πελματογράφημα είναι μία ανώδυνη εξέταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ηλικίες από τεσσάρων ετών και άνω. Δεν έχουμε κανένα περιορισμό (εγκυμοσύνη, βηματοδότη, εμφυτεύματα) παρά μόνο πιθανούς τραυματισμούς ή χειρουργεία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Ανάλυση πέλματος πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι και να θεωρείται ένας από τους βασικούς ελέγχους (όπως η γενική αίματος, ούρων κλπ), καθώς η εμβιομηχανική του άκρου πόδα επηρεάζει το σύνολο των αρθρώσεων και ενδέχεται να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πόνους και κόπωση. Η μέση, τα γόνατα, τα ισχία και τα πόδια είναι αρθρώσεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, και η λειτουργία της μίας επηρεάζει τη λειτουργία της άλλης.

Τα πόδια ενδέχεται να έχουν μικρές ή μεγάλες σκελετικές αποκλίσεις, με πιο συνηθισμένες τις εξής:

  •  Πλατυποδία
  •  Βλαισοποδία
  •  Κοιλοποδία
  •  Ραιβοποδία
  •  Πρηνισμός
  •  Υπτιασμός
  •  Ανισοσκελία
  •  Ανισομεγεθία
  •  Ασταθή στήριξη 

Τα πόδια μας είναι η στήριξη και η βάση όλου του κορμού μας και οποιαδήποτε λάθος ευθυγράμμιση μπορεί να είναι αιτία ή να επιδεινώνει μυοσκελετικούς πόνους στο υπόλοιπο σώμα.

Το πέλμα μας αποτελείται από αποτελείται από 26 οστά, δεκάδες τένοντες  και μύες και εκατοντάδες συνδέσμους. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με μία περίτεχνη αρχιτεκτονική που δίνει σταθερότητα και ταυτόχρονα ελαστικότητα στο άκρο του ποδιού μας. Σταθερότητα για να βαδίζουμε ή να τρέχουμε, ενώ ελαστικότητα για να προστατεύσουμε τις υπόλοιπες αρθρώσεις από τους κραδασμούς κατά την κρούση με το έδαφος. Ένα υπερελαστικό πόδι ή ένα άκαμπτο πόδι, ένα πόδι που έχει μονόπλευρες πιέσεις λόγω λάθους στήριξης, καθορίζει και τα φορτία που θα δεχθεί το υπόλοιπο σώμα μας.

Η χρήση εξατομικευμένων πάτων κατόπιν τρισδιάστατου πελματογραφήματος, ευθυγραμμίζει και στηρίζει τα πόδια και το σύνολο του σώματος. Προστατεύει τις αρθρώσεις, τους μυς, χόνδρους και τένοντες .

Οι ηλικίες που κυρίως  πρέπει να ελέγχονται είναι τα παιδιά 5-6 ετών, οι αθλητές είτε ερασιτεχνικού είτε επαγγελματικού επιπέδου, οι επαγγελματίες ορθοστασίας, μετατραυματικοί ή μετεγχειρητικοί ασθενείς ορθοπεδικών παθήσεων και η τρίτη ηλικία. Μέσα σε λίγα λεπτά μία σαφής καταγραφή από το  Laser πελματογράφο Sole-med θα μας δώσει όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αξιολογήσουμε την κατάσταση του άκρου πόδα.  

Στρατιωτικές αρβύλες και πόνοι στα πόδια

Οι στρατιωτικές αρβύλες είναι το ειδικό παπούτσι που πολλές γενιές στρατιωτών αντιπάθησαν καθώς αντιμετώπισαν πόνους ποδιών, φουσκάλες, κάλους, προβλήματα νυχιών και γενικά μία άβολη εφαρμογή.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία βελτίωση στο σχεδιασμό και στα υλικά κατασκευής των αρβυλών, ωστόσο παραμένουν ένα δύσκολο υπόδημα που απέχει αρκετά από αυτό που χαρακτηρίζουμε άνετο και ανατομικό. Η ανάγκη για χαμηλό κόστος και ανθεκτικότητα του παπουτσιού, είναι οι βασικοί λόγοι για τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1)      Σκληρό δέρμα

2)      Σκληρή σόλα

3)      Ανύπαρκτη ανατομία πάτου

Το πρώτο και σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει ο χρήστης είναι πως πρέπει να κάνει μία πολύ σωστή επιλογή μεγέθους. Για να υπολογιστεί το σωστό μέγεθος πρέπει να συνυπολογιστούν οι εξής παράγοντες:

  •  Η στρατιωτική αρβύλα πρέπει να φοριέται με χοντρή κάλτσα για να μειώνονται οι πιέσεις και οι τριβές κατά τη χρήση καθώς και για να προστατεύει από το κρύο.
  •  Το πόδι μετά από πολύωρη κούραση και χρήση, πρήζεται και αλλάζει μέγεθος μέχρι και ένα νούμερο.
  •  Κατά τη βάδιση, το πόδι κινείται λίγα χιλιοστά προς τα μπροστά και αν το παπούτσι είναι κοντό θα τραυματίζονται τα νύχια.
  •  Ο εσωτερικός πάτος της αρβύλας είναι σκληρός και χωρίς καμία ανατομία. Αποτέλεσμα είναι να ασκούνται πάρα πολύ έντονες πιέσεις σε όλο το πέλμα (ειδικά στην πτέρνα), ενώ ταυτόχρονα οι κραδασμοί περνάνε σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος. Αυξημένη κόπωση, τραυματισμοί χρήσης, κάλοι και φουσκάλες είναι η τελική εικόνα πολύωρης χρήσης της αρβύλας.

Στο τελικό μέγεθος πρέπει να υπολογιστεί πως θα χωράει η χοντρή κάλτσα, ανατομικός πάτος, χώρος για τα δάκτυλα ώστε να κινούνται άνετα, μήκος μπροστά από τα δάκτυλα ώστε να μην τραυματίζονται στην κίνηση.

Πολύ σημαντικό είναι ο  ανατομικός πάτος που θα τοποθετηθεί εσωτερικά στην αρβύλα να έχει ανατομία καθώς μόνο έτσι θα μεταμορφώσει τη συμπεριφορά του υποδήματος, θα προσφέρει άνεση και ξεκούραση, ενώ θα προστατέψει τα πέλματα, τα γόνατα και τη μέση.

Οι συνθήκες άσκησης και υποχρεώσεων ενός στρατιώτη είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και γι’ αυτό απαιτούν κορυφαίες λύσεις. Η χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων, που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί κατόπιν 3D Laser πελματογραφήματος, είναι η κορυφαία λύση καθώς καλύπτει όλες τις προσωπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες του κάθε χρήστη. Ένας έτοιμος πάτος, δεν μπορεί να καλύψει ορθά την προσωπική ανατομία του καθενός, και ειδικά όταν σε όλους τους ανθρώπους το ένα πόδι είναι διαφορετικό από άλλο.

Ιδανικά η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να υπάρχει λίγος χρόνος να κατασκευαστεί ο πάτος και να τον συνηθίσει ο χρήστης.Το Laser τρισδιάστατο πελματογράφημα είναι μία διαδικασία απολύτως ανώδυνη και ακίνδυνη που μας δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε έναν εξατομικευμένο πάτο.

Όσα λένε τα καθημερινά μας παπούτσια για το σώμα μας και τους μυοσκελετικούς πόνους

 

Οι πιέσεις που ασκούνται στις σόλες  των καθημερινών μας παπουτσιών τα φθείρουν με ένα μοναδικό και χαρακτηριστικό τρόπο που επηρεάζεται από την κατασκευή του πέλματος μας και τα φορτία που ασκούνται από το σύνολο του σώματός μας και του τρόπου που στηριζόμαστε και βαδίζουμε.

 Αν “διαβάσουμε” λίγο πιο προσεκτικά αυτές τις σόλες θα ανακαλύψουμε πως ακόμα και αν είναι συνολικά φθαρμένες από τη χρήση, σε ορισμένους ανθρώπους κάποια σημεία είναι πιο φθαρμένα. Τι σημαίνουν και ποια είναι αυτά τα σημεία συνήθως?

1)      Η οπίσθια εσωτερική πλευρά του τακουνιού- Πρηνισμός, βλαισοποδία-Πόνοι στα γόνατα, τάση για κότσι και παραμορφώσεις δακτύλων ποδιού

2)      Η οπίσθια εξωτερική πλευρά του τακουνιού- Υπτιασμός, ραιβοποδία-Πόνοι στα γόνατα και τα ισχία, κράμπες, τάσεις για διαστρέμματα και πτώσεις

3)      Η πρόσθια εσωτερική πλευρά της σόλας –Πρηνισμός και έντονη φόρτιση του πρόσθιου μέρους του ποδιού-Πιθανόν κοντός αχίλλειος τένοντας

4)      Η πρόσθια εξωτερική πλευρά της σόλας- Βλαισότητα- Πλατυποδία- Πόνοι στα γόνατα και στα ισχία, τάση για κότσι και παραμορφώσεις δακτύλων, συχνές πτώσεις στη μεγαλύτερη ηλικία

5)      Η περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων- Πτώση μεταταρσίων-Πόνος στο πρόσθιο μέρος του ποδιού- Κάλοι- Κότσι και παραμορφώσεις δακτύλων ποδιού

6)      Συνδυασμός των παραπάνω περιπτώσεων

Το αποτέλεσμα αυτής της φθοράς είναι να χειροτερεύει η λάθος στάση  του ποδιού, η οποία έκανε την αρχική μονόπλευρη καταστροφή του υποδήματος. Για παράδειγμα, σε ένα πόδι με υπτιασμό (τάση των ποδιών να γέρνουν προς την εξωτερική πλευρά), το παπούτσι θα φθαρεί από την εξωτερική πλευρά. Αποτέλεσμα είναι να χαθεί μέρος του υλικού της σόλας, και το ίδιο το παπούτσι να μας γέρνει ακόμα περισσότερο προς τα έξω. Αυτή η τάση του παπουτσιού, θα τηρηθεί ακόμα και να το φορέσει ένα υγιές πόδι. Ακόμα σε αυτή την περίπτωση, το ίδιο το παπούτσι θα μας κάνει να γέρνουμε τα πόδια μας προς τα έξω. Στη συνέχεια θα επηρεαστεί το γόνατο και το ισχίο μας, καθώς το σύνολο των αρθρώσεων μας είναι μία άρρηκτα συνδεδεμένη αλυσίδα. Η ιατρική κοινότητα, όλο και περισσότερο συνδέει τους πόνους των αρθρώσεων του κορμού και των ποδιών με τη λάθος εμβιομηχανική του άκρου πόδα.

Όταν εντοπίζουμε τέτοιες μονόπλευρες πιέσεις πρέπει να αντικαταστήσουμε άμεσα τα παπούτσια μας ώστε να μην καταπονούμε τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα οστά του σώματος μας. Προς αποφυγή αυτών των μονόπλευρων πιέσεων, η χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων που έχουν σχεδιαστεί  με 3D Lase rπελματογράφο, στηρίζει σωστά το σώμα και ισομοιράζει τα φορτία. Αποτέλεσμα είναι η άνετη βάδιση, χωρίς πόνους και κακώσεις στο σώμα μας.

Το παρόν άρθρο έχει σκοπό αποκλειστικά την ενημέρωσή σας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να χρησιμοποηθεί προς διάγνωση παθολογιών. Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με το γιατρό σας. 

 

Πόνος στα πέλματα των ποδηλατών

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία το 2010 σχετικά με τις καταπονήσεις που δέχονται τα πόδια των ποδηλατών έδωσε σημαντικά αποτελέσματα ώστε να βελτιωθούν οι πόνοι στα πόδια των ποδηλατών. Οι ποδηλάτες που έλαβαν μέρος έκαναν μη στατικό ποδήλατο τουλάχιστον μία ώρα συνεχόμενη και τουλάχιστον για μία ώρα την εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν πως πάνω από το μισούς ποδηλάτες  (53,9%) είχαν σημαντικούς πόνους στα πέλματα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τα οποία είχαν ιδιαίτερη καταπόνηση, ήταν στο πρόσθιο μέρος του ποδιού, στις κεφαλές των μεταταρσίων, δάκτυλα και νύχια.

Όσο περισσότερη ώρα έκαναν ποδήλατο οι συμμετέχοντες,  ένιωθαν μούδιασμα και πόνο και αναγκαζόντουσαν να αφαιρέσουν το υπόδημα για να χαλαρώσουν τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί.

Οι ποδηλάτες με τα παπούτσια συνδεδεμένα στο πηδάλι (δηλαδή clipless ή με καλουπιέρες) έχουν 2,6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν το από πόνο στο πόδι σε σχέση με αυτούς που πεταλάρουν με flat πηδάλια. 

Η χρήση ειδικών πάτων κατά την ποδηλασία έχει αποδειχθεί πως μειώνει αισθητά πιέσεις στο πρόσθιο μέρος του ποδιού και στην πελματιαία απονεύρωση και μειώνει το κίνδυνο να δημιουργηθεί ζημιά στα νεύρα του ποδιού.

Η κατασκευή ειδικών ορθωτικών πάτων κατόπιν τρισδιάστατου Laser πελματογραφήματος, πέρα από τις προσωπικές αξιολογήσεις της μέτρησης, συνυπολογίζει πάντα και το άθλημα και τις συγκεκριμένες πιέσεις που ασκεί στο σώμα. Αντίστοιχα, όταν γίνεται ειδική κατασκευή για ποδηλάτη, το εμβιομηχανικό κέντρο Sole-med, γνωρίζει πώς να προστατέψει και ανακουφίσει τα πόδια των ενεργών ποδηλατών.

 

Συμβουλές για αποφυγή ερεθισμών των ποδιών λόγω αλλαγής εποχής

Κοκκινίλες, φουσκάλες, κάλοι και ερεθισμοί είναι μόνο μερικές από τις παρενέργειες που έχουν στα πόδια μας αυτές οι δύο εποχές. Με σωστή περιποίηση και χρήση, μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις επώδυνες καταστάσεις.

Την Άνοιξη η επιδερμίδα του ποδιού μας είναι αρκετά πιο ευαίσθητη και μαλακή εφόσον έχει προηγηθεί ο χειμώνας που το πόδι είναι συνήθως προστατευμένο από κάποια κάλτσα ή καλσόν. Οι κάλτσες , και ειδικά οι βαμβακερές και οι μάλλινες, προστατεύουν το πόδι από πιέσεις που προκαλούν οι ραφές και τα ενωτικά σημεία του παπουτσιού. Επίσης μας βοηθούν να προσαρμοστεί σωστά το μέγεθος και να μην  “κινείται” το πόδι μέσα στο παπούτσι. Αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε τριβές και ερεθισμούς και το πόδι μας να είναι γενικά πιο μαλακό και ευαίσθητο. Την άνοιξη όμως θα εκτεθεί γυμνό σε πιέσεις από:

1) Λουράκια, ραφές και αγκράφες

2) Στενές σόλες που πιέζουν το πέλμα στα άκρα εφόσον περισσεύει έξω από το πέδιλο επιδερμίδα

3) Μικροτραυματισμοί από εξωτερικούς παράγοντες

Η επιδερμίδα του ποδιού θα χρειαστεί λίγο χρόνο, περίπου 15 μέρες, σε γυμνή κατάσταση για να γίνει πιο ανθεκτική στα νέα δεδομένα. Οπότε τις πρώτες δεκαπέντε μέρες που φοράμε ανοικτά παπούτσια, πρέπει να φροντίζουμε τα εξής:

Α) Δεν φοράμε πολλές ώρες το ίδιο παπούτσι

Β) Αφήνουμε γυμνό το πόδι στο σπίτι, με κάποια χαλαρή παντόφλα

Γ)Χρησιμοποιούμε ειδικές κρέμες που προστατεύουν την επιδερμίδα από τριβές και φουσκάλες

Δ) Αποφεύγουμε το έντονο peeling

Αντίθετα το φθινόπωρο, τα πόδια είναι συνηθισμένα σε υποδήματα με πιο ελεύθερη φόρμα και ακόμα περισσότερο ξυπόλητα. Με τα κλειστά παπούτσια αναγκάζονται να “ξαναπεριοριστούν” σε παπούτσια με μικρότερο φάρδος και περιορισμό στην πτέρνα και στα νύχια. Ασκούνται πλέον νέες πιέσεις και τριβές και ξαναδημιουργούνται εύκολα κάλοι και φουσκάλες. Θα πρέπει να φοράμε τα κλειστά υποδήματα με ένα λεπτό καλτσάκι, να φροντίζουμε τα νύχια μας να έχουν το σωστό μήκος και να ενυδατώνουμε συχνά την επιδερμίδα των ποδιών μας.

Αυτές οι πιέσεις και οι ερεθισμοί είναι αισθητά λιγότερες για τα άτομα που χρησιμοποιούν ειδικούς πάτους. Οι ορθωτικοί πάτοι που έχουν σχεδιαστεί μετά από 3D Laser πελματογράφημα, βοηθούν το πόδι να πατάει ευθύγραμμα και να αποφορτίζει μονόπλευρες πιέσεις που δημιουργούν κάλους και φουσκάλες.

Πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού

 

O αριθμός των διαβητικών στη χώρα μας φτάνει τους 1.200.000 ασθενείς. Η φροντίδα των ποδιών των διαβητικών ασθενών είναι πρωταρχικής ανάγκης καθώς το 80% των ακρωτηριασμών στην Ελλάδα οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη. Η επίσκεψη στον διαβητολόγο, η χρήση ειδικών διαβητικών πάτων, αλλά και ο καθημερινός έλεγχος των ποδιών είναι οι απαραίτητες κινήσεις κάθε  διαβητικού. Στον καθημερινό έλεγχο αν δεν μπορούμε εμείς να ελέγξουμε μόνοι τα πόδια μας, τότε πρέπει να έχουμε τη βοήθεια ενός οικείου προσώπου μας. Ελέγχουμε τα πέλματά μας και τα δάκτυλα των ποδιών για τα εξής:

1. Αν υπάρχει αλλαγή στο χρώμα του ποδιού (ωχρό, κόκκινο, μπλε, μαύρο)

2. Ασυνήθιστο οίδημα

3. Σημεία με υψηλότερη ή χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο πόδι

4. Περιοχή με εκκρίσεις

5. Κοκκινίλες, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές ή σχισμές

6. Φουσκάλες, υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.

Η χρήση ειδικών πάτων με εξειδικευμένα και εγκεκριμένα υλικά για διαβητικό πόδι, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιέσεις και προλαμβάνει την εμφάνιση ελκών στο διαβητικό πόδι. Επίσης ξεκουράζει ιδιαίτερα τα πόδια του ασθενή, καθώς τα διαβητικά υλικά είναι ιδιαίτερα μαλακά και αποφορτίζουν τις πιέσεις. Η βάδιση που είναι απαραίτητη και μέρος των συστάσεων όλων των διαβητολόγων παγκοσμίως, γίνεται με άνεση και ασφάλεια για το διαβητικό ασθενή.

Επίσης σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς είναι οι εξής:

1. Περιποίηση των ποδιών καθημερινά, με μαλακό ουδέτερο σαπούνι. Καλό σκούπισμα, ιδιαίτερα ανάμεσα από τα δάκτυλα.

2. Χρησιμοποιούμε για την ξηροδερμία ειδική μαλακτική κρέμα, με προδιαγραφές για διαβητικό πόδι. Βάζουμε κρέμα στις πατούσες και στις πτέρνες, όχι ανάμεσα στα δάκτυλα.

3. Ποτέ δεν βάζουμε παπούτσια χωρίς κάλτσες ή χωρίς να ελέγχουμε το εσωτερικό των παπουτσιών για τυχόν ξένο σώμα. Όχι σαγιονάρες ή πέδιλα που τραυματίζουν την επιδερμίδα των ποδιών.

4. Απευθυνόμαστε πάντα στους ειδικούς (ποδιάτρους-ποδολόγους) για περιποίηση των νυχιών μας και των κάλων. Ποτέ δεν καθαρίζουμε μόνοι μας τους κάλους.

5. Ποτέ δεν περπατάμε ξυπόλυτοι και χωρίς κάλτσες ή σε επιφάνειες με έντονο κρύο ή ζέστη.

6. Οι γυναίκες δεν φορούν τακούνια άνω των 5 εκατοστών και όλοι δεν φορούν παπούτσια με εσωτερικές ραφές.

7. Όχι  σε κάλτσες με σφικτά λάστιχα.

8. Αν τα πόδια μας είναι κρύα, τη νύχτα φοράμε μαλακές κάλτσες.

9. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης προς αποφυγή τραυματισμών από πέτρες, αιχμηρά αντικείμενα ή γυαλιά. .

10. Φοράμε πάντα φαρδιά παπούτσια, έτσι ώστε ακόμα και αν τα πόδια μας πρηστούν, να υπάρχει πάντα αρκετός χώρος. Τα καινούργια μας παπούτσια τα φοράμε σταδιακά πρώτα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, και όχι σε πρώτη φορά σε πολύωρη χρήση εκτός σπιτιού.

11. Δεν βάζουμε τα πόδια μας κοντά σε θερμάστρα, τζάκια και γενικά θερμαινόμενες επιφάνειες.

12. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα που αφαιρούν κάλους.

13. Αποφεύγουμε το κάπνισμα καθώς το κάπνισμα εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στα πόδια μας.

14. Αν υπάρξει τραυματισμός, το τραύμα θα πρέπει να καλυφθεί με καθαρή γάζα μέχρι την επίσκεψη στο γιατρό.

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικό και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τη γνώμη και συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας.