RSS

Blog posts of '2020' 'Μάρτιος'

Γιατί οι ποδίατροι στην Αμερική επιλέγουν αποκλειστικά 3D Laser πελματογράφους;

Στην Αμερική η χρήση των ορθωτικών πάτων είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο στους ανθρώπους με μικρά ή μεγάλα μυοσκελετικά προβλήματα, όσο και στους αθλητές, τους επαγγελματίες ορθοστασίας, τους διαβητικούς, χωρίς να ξεχνάμε τους ανθρώπους που απλά αναζητούν ξεκούραση, άνεση και πρόληψη.

Επί χρόνια οι ποδίατροι στην Αμερική έχουν πάψει να  χρησιμοποιούν τους φορτιακούς πελματογράφους (πελματογράφοι που βαδίζεις ή στέκεσαι και μετρούν μόνο φορτία) για την κατασκευή εξατομικευμένων πάτων. Τους χρησιμοποιούν ως βοηθητικά όργανα στη διάγνωση προβλημάτων βάδισης.

Είναι δεδομένο πως για να κατασκευαστεί ένα σωστό ορθωτικό ζεύγος πάτων πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια την αρχιτεκτονική του πέλματος. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν αποκλειστικά δύο μεθόδους. Είτε παίρνουν μέτρα με γύψινο εκμαγείο είτε με 3D  πελματογράφο. Το γύψινο εκμαγείο το κατασκευάζουν αφού περιτυλίξουν το πόδι με γύψινες ταινίες και τις αφαιρέσουν εφόσον έχουν στεγνώσει. Με αυτόν τον τρόπο έχουν τη μορφή και τα μεγέθη από τις τρεις ποδικές καμάρες του πέλματος. Παρόλο που στην αρχή οι ποδίατροι ήταν επιφυλακτικοί στους 3D  πελματογράφους, σταδιακά και αφού τέσταραν  τα αποτελέσματα και τα στοιχεία που έχουν από τα τρισδιάστατα footscanner, έχουν υιοθετήσει πλέον τη χρήση αυτών των σκάνερ ως την καλύτερη και ταχύτερη μέθοδος λήψης ορθών αποτελεσμάτων. Παρόλο που ακόμα υπάρχουν ποδίατροι που χρησιμοποιούν γύψινα εκμαγεία, το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιεί αποκλειστικά 3D  FootScanner, καθώς έχει αποδειχθεί πως οι τρισδιάστατοι Laser πελματογράφοι παρέχουν με ακρίβεια τη μορφολογία και την αρχιτεκτονική του άκρου πόδα, στοιχεία απαραίτητα για ένα πραγματικά εξατομικευμένο ζεύγος πάτων.

Στην Ελλάδα ο πελματογράφος Sole-medτης εταιρείας Ανάτς, είναι η πιο σύγχρονη μορφή πελματογράφησης, η οποία συνοδεύεται με επιπλέον μετρήσεις που αφορούν τις γωνίες του ποδιού και το επίπεδο πρηνισμού/υπτιασμού.

Οι πάτοι σχεδιάζονται εξαρχής και αποκλειστικά για κάθε πόδι και κατασκευάζονται από υλικά πιστοποιημένα και με διεθνείς υψηλές προδιαγραφές των  ιατροτεχνολογικών προϊόντων . Η χρήση τους είναι εύκολη και τα αποτελέσματα τους άμεσα. Προσφέρουν ανακούφιση, σταθερή βάδιση, πρόληψη πολλών μυοσκελετικών προβλημάτων, θεραπεία σε ορισμένες παθολογίες, βελτίωση των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Περιποίηση ποδιών στο σπίτι, εύκολα και αποτελεσματικά!

Με την καραντίνα και την παραμονή μας στο σπίτι είναι ευκαιρία να φροντίσουμε λίγο περισσότερο τα πόδια μας, το τόσο σημαντικό μέρος του σώματος μας, καθώς αποτελούν τη βάση του κορμού μας και  της κίνησης μας. Η περιποίηση των κάτω άκρων αφορά όλες τις ηλικίες και σαφώς και τα δύο φύλα. Ενώ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις γυναίκες να περιποιούνται περισσότερο τα κάτω άκρα, η ανάγκη των ανδρών δεν υπολείπεται και ειδικά όσων κάνουν ορθοστατικά επαγγέλματα ή ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Ποδόλουτρο το θαυματουργό

Το ποδόλουτρο πρέπει να είναι μέρος της εβδομαδιαίας περιποίησης των κάτω άκρων, καθώς πέρα από βελτίωση της αισθητικής των ποδιών, είναι μία ουσιαστική βοήθεια όταν έχουμε πόνους  και φλεγμονές στα κάτω άκρα. Γεμίζουμε μία λεκάνη με χλιαρό νερό, έως το σημείο που το νερό θα είναι επάνω από τον αστράγαλο μας. Προσθέτουμε διάφορα προϊόντα που θα επιλέξουμε αναλόγως του προβλήματος που έχουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που θα βρούμε μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας μας, ή να βρούμε ειδικά προϊόντα περιποίησης ποδιών αναλόγως του αποτελέσματος που θέλουμε να πετύχουμε. Δεν βάζουμε κανένα είδος σαπουνιού μέσα, και αφήνουμε τα πόδια μας 30-40 λεπτά. Προσοχή να είμαστε σε σταθερή καρέκλα, και να έχουμε ήδη πάρει δίπλα μας όσα πράγματα θα χρειαστούμε στην πορεία. Πετσέτα, ράσπα, ψαλιδάκι νυχιών και ψαλιδάκι για τα πετσάκια.

Σκληρύνσεις σε πτέρνα, κάλοι, τύλοι και πετσάκια νυχιών

Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να πετύχουμε βαθιά ενυδάτωση και να μαλακώσουν οι σκληρύνσεις και οι κάλοι. Θα προσθέσετε στο νερό απαραίτητα 2 κουταλιές αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό αλλά αν δεν έχετε βάλτε το απλό που χρησιμοποιείται) και επιπλέον:

2 κουταλιές σούπας αποξηραμένο χαμομήλι, ή

2 κουταλιές σούπας αποξηραμένη λεβάντα, ή

2 κουταλιές σούπας δεντρολίβανο, ή

2 κουταλιές ελαιόλαδο ή οργανικό λάδι καρύδας ή έλαιο αβοκάντο ή αμυγδαλέλαιο

Κακοσμία και μύκητες

Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να πετύχουμε βαθιά αντιβακτηριδιακή δράση. Θα προσθέσετε στο νερό απαραίτητα 2 κουταλιές αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό αλλά αν δεν έχετε βάλτε το απλό που χρησιμοποιείται), δύο κουταλιές ξύδι (κατά προτίμηση λευκό) και επιπλέον:

2 κουταλιές σούπας αποξηραμένο χαμομήλι, ή

2 κουταλιές σούπας φασκόμηλο, ή

2 κουταλιές της σούπας ρίγανη, ή

2 κουταλιές μαγειρική σόδα (σε αυτήν την περίπτωση δεν βάζετε ξύδι).

Εκπληκτικό αποτέλεσμα για όποιον έχει ή μπορεί να προμηθευτεί, έχει επιπλέον το έλαιο ρίγανης, το οποίο είναι ένα από τα πιο δυνατά και φυσικά απολυμαντικά της φύσης, Θέλει προσοχή στη χρήση του γιατί προκαλεί αίσθημα καύσους και σε μεγάλη ποσότητα ερεθισμό της επιδερμίδας. Βάζουμε μόνο 6-8 σταγόνες σε όλο το νερό που έχουμε για το ποδόλουτρο μας.

Πόνοι αρθρώσεων του ποδιού και φλεγμονές από κόπωση ή τραυματισμό.

Σε όλους μας είναι γνωστή η ανακουφιστική δράση της θάλασσας στα πρησμένα πόδια, στους πόνους αρθρώσεων και στις φλεγμονές. Αντίστοιχα λειτουργεί και το ποδόλουτρο με άλατα για πόνους στα κάτω άκρα. Μπορεί να ανακουφίσει ενοχλήσεις από πτώση μεταταρσίων, κότσι, πελματιαία απονευρωσίτιδα, αρθρίτιδα και φλεγμονές μετά από πολύωρη ορθοστασία και πεζοπορία. Μετά από χειρουργεία σε κότσι, μετατάρσια και γενικά στην περιοχή του πέλματος, ή μετά από σοβαρά διαστρέμματα της ποδοκνημικής άρθρωσης, το ποδόλουτρο με άλατα. Αυστηρή απαγόρευση για ποδόλουτρο έχουν όσοι έχουν ανοιχτές πληγές ή ράμματα. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση προσθέτουμε στο νερό απαραίτητα 2 κουταλιές αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό αλλά αν δεν έχετε βάλτε το απλό που χρησιμοποιείται) και επιπλέον:

1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο, ή

2 κουταλιές της σούπας κουρκουμά, ή

2 κουταλιές της σούπας  πράσινο τσάι, ή

2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τζίντζερ

Μόλις περάσει ο χρόνος και αναλόγως της κατάστασης του ποδιού μας, όσο ακόμα είναι νωπό, (ούτε στεγνό, ούτε βρεγμένο), καθαρίζουμε απαλά τις σκληρύνσεις και τους κάλους με μία ράσπα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλεκτρονική ράσπα της ΕveryRaysγια κορυφαία αποτελέσματα. Πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν προσπαθούμε να καθαρίσουμε μόνη μας σε μία φορά, όλες τις σκληρύνσεις σε βάθος. Αυτό είναι μία διαδικασία που μόνο ένας ειδικός επιτρέπεται να το κάνει. Εμείς πρέπει να εφαρμόσουμε αρκετές φορές την ίδια διαδικασία για να έχουμε με ήπιο τρόπο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για το σύνολο του πέλματος και όχι αποκλειστικά για τα σημεία των σκληρύνσεων χρησιμοποιούμε προϊόντα peelingκαι κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ. Το μασάζ στα κάτω άκρα βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την ανακούφιση των ποδιών, Τα πετσάκια των νυχιών, καθώς και το κόψιμο των νυχιών, γίνεται με εργαλεία καθαρά, τα οποία τα έχουμε περάσει είτε με Beta dine, είτε με οξυζενέ. Για να κόψουμε πετσάκια και νύχια, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να βλέπουμε καλά και να μην κάνουμε παρεμβάσεις αν δεν έχουμε γνώσεις ή εμπειρία.

Μόλις τελειώσουμε πρέπει να καθαρίσουμε με νερό τα πόδια μας ώστε να έχουμε τα πόδια καθαρά και χωρίς υπολείμματα από τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε.

Κλείνουμε την περιποίηση μας με ενυδάτωση και τροφή της επιδερμίδας με τα κατάλληλα προϊόντα. Γνωρίστε τα προϊόντα EveryRaysγια μία ολοκληρωμένη φροντίδα ποδιών στο σπίτι και αποκτείστε τα πιο όμορφα και περιποιημένα άκρα!

Είναι αποδεδειγμένο ότι η χρήση ορθωτικών πάτων ειδικής κατασκευής, κατόπιν 3D  Laser  πελματογραφήματος, προσφέρει ισομοιρασμό των πιέσεων στο πέλμα, ανακουφίζει από τα φορτία, στηρίζει ορθά την καμάρα των μεταταρσίων και τις κεντρικές ποδικές καμάρες του ποδιού. Αποδεδειγμένο αποτέλεσμα αυτού, αποτελεί το γεγονός πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους, έχουν εμφανώς λιγότερες σκληρύνσεις και κάλους στα πέλματα τους.

Παπούτσια ασφαλείας και παρενέργειες

Είναι πιθανό ότι έχετε ακούσει τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για δυσφορία ή πόνο ως αποτέλεσμα των υποδημάτων ασφαλείας τους. Πρόσφατη μελέτη του βιοϊατρικού ερευνητή Terje Haugaa διαπίστωσε ότι πάνω από το 30% των ανθρώπων που φορούν υποδήματα ασφαλείας έχουν ένα ή περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των ποδιών. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό να επιλέγονται προσεκτικά οι μπότες και τα παπούτσια ασφαλείας, τόσο για να μειωθεί η ανάπτυξη προβλημάτων υγείας όσο και για να αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στην παραγωγικότητα.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι φορούν παπούτσια ασφαλείας για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν ένα ή περισσότερα προβλήματα με τα πόδια και όχι μόνο! Έχουν αναφερθεί πόνοι στην πλάτη και τη μέση καθώς και χαμηλή συγκέντρωση στη διαδικασία της εργασίας.   Με την πάροδο του χρόνου, οι εργαζόμενοι   μπορούν να υποστούν δευτερογενείς τραυματισμούς στα γόνατα, τους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη και ακόμη και στον αυχένα. Οι μπότες και τα παπούτσια εργασίας που παρέχουν ελλιπή στήριξη στις καμάρες του ποδιού, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της πελματιαίας απονευρωσίτιδας καθώς από την ορθοστασία, τα βάρη και την κόπωση ασκείται  υπερβολική πίεση στους συνδέσμους, τους μυς και τα νεύρα του ποδιού.

Το σωστό νούμερο και φάρδος παπουτσιού είναι καθοριστικής σημασίας για την βελτίωση αυτών των παρενεργειών. Συχνά, οι εργαζόμενοι έχουν δυσφορία μόνο και μόνο επειδή δεν φορούν το σωστό μέγεθος. Υποδήματα που ταιριάζουν καλά στο πόδι, πρέπει να έχουν αρκετό χώρο ώστε να κινούνται τα δάκτυλα, με ένα διάκενο περίπου 1 cm μεταξύ του μεγαλύτερου δακτύλου και του άκρου του παπουτσιού. Όσον αφορά τα μεταλλικά ή πλαστικά  καλύμματα των δακτύλων, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε καθόλου τα καπάκια. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμβουλεύονται να μετρούν και τα δύο πόδια, καθώς ενδέχεται να μην έχουν το ίδιο μέγεθος, με μήκος, βάθος και πλάτος που θεωρούνται εξίσου ισοδύναμα.

Το πόδι πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζεται με ειδικό πάτο εξατομικευμένης κατασκευής κατόπιν 3D  Laser  πελματογραφήματος. Ο ειδικός πάτος θα προσφέρει σταθερότητα, μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης στο έδαφος, ισομοιρασμό των πιέσεων, αποφόρτιση σημείων αυξημένης πίεσης και ευθύγραμμη στάση σώματος.

Αποτέλεσμα είναι το σώμα να είναι πιο ξεκούραστο και να υπάρχει ουσιαστική προστασία των αρθρώσεων του σώματος. Ο ειδικός πάτος έχει κυπελλοειδή διαμόρφωση στην πτέρνα και επιπλέον προστατεύει τον αχίλλειο τένοντα που δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις από τα συγκεκριμένα υποδήματα.

10 Μύθοι για τους ορθωτικούς πάτους

Μύθος 1ος - Οι ορθωτικοί πάτοι είναι μόνο για ηλικιωμένους

Οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι είναι για όλους τους ανθρώπους από ηλικίες άνω των τεσσάρων ετών έως την ηλικία που κάποιος μπορεί και έχει αυτόνομη κινητικότητα.

Μύθος 2ος - Οι ορθωτικοί πάτοι είναι μόνο για όσους έχουν μυοσκελετικούς πόνους

Οι ορθωτικοί εξατομικευμένοι πάτοι είναι η καλύτερη μέθοδος να προλάβεις πόνους και προβλήματα που δημιουργούνται ακόμα και σε ένα υγιές σώμα, όταν αυτό εκτίθεται σε ιδιαίτερη καταπόνηση, όπως ορθοστατική ή με ανύψωση βάρους εργασία, έντονη σωματική άσκηση

Μύθος 3ος - Οι ορθωτικοί πάτοι πονάνε τις πρώτες μέρες χρήσης

Αυτή είναι μία άποψη που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, όταν οι πάτοι κατασκευαζόντουσαν από υλικά που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται καθόλου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά του παρελθόντος το οποίο πλέον απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί είναι το σίδερο στις ποδικές καμάρες. Τα σημερινά υλικά έχουν υψηλές προδιαγραφές και πιστοποιημένους ελέγχους αντικραδασμικότητας και βιοσυμβατότητας.

Μύθος 4ος - Τα ανατομικά παπούτσια (αθλητικά ή καθημερινά) δεν χρειάζονται ορθωτικούς πάτους

Ακόμα και εάν ένα παπούτσι έχει τέλειο ανατομικό σχεδιασμό, είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει το μέσο όρο των αναγκών των ποδιών παγκοσμίως. Αν ελέγξουμε για παράδειγμα, όλα τα άτομα που φορούν παπούτσι Νο 38, είναι σχεδόν απίθανο αν θα βρούμε δύο ίδια πόδια. Ο εξατομικευμένος ορθωτικός πάτος είναι σχεδιασμένος όχι απλά για κάθε άτομο, αλλά για κάθε πόδι ξεχωριστά.

Μύθος 5ος - Μπορώ να έχω το ίδιο αποτέλεσμα με έναν έτοιμο πάτο και να είναι μικρότερο το κόστος

Ένας έτοιμος πάτος δεν μπορεί να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα με έναν πάτο εξατομικευμένου σχεδιασμού για δύο λόγους. Αρχικά τα υλικά είναι τελείως διαφορετικά. Το EVA που είναι το κύριο υλικό παραγωγής ορθωτικών εξατομικευμένων πάτων, είναι ένα βιοσυμβατό πολυμερές υλικό και έχει την ιδιαιτερότητα να παράγεται σε πολλές πυκνότητες και σκληρότητες. Αυτό μας δίνει τη μοναδική δυνατότητα να επιλέγουμε για κάθε άτομο ξεχωριστά  τη σκληρότητα που θα χρησιμοποιήσουμε(από πολύ μαλακό έως σκληρό). Δεύτερον ένας έτοιμος πάτος, έχει ένα γενικό σχεδιασμό, και αντίστοιχα με το παράδειγμα των ανατομικών υποδημάτων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ταιριάξει απόλυτα σωστά σε όλα τα πόδια.

Μύθος 6ος - Δεν θα καταφέρω να  συνηθίσω τους ορθωτικούς πάτους

Ο εξατομικευμένος πάτος που έχει κατασκευαστεί σωστά, με σύγχρονη τεχνολογία πελματογράφου 3DLaser, είναι αδύνατον να μην εφαρμόσει σωστά στα πόδια. Ακόμα και αν σε κάποια περίπτωση δεν μπορεί ένας χρήστης να συνηθίσει τους ειδικούς πάτους,  το υλικό EVAδέχεται παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, και μειώσουν τις πιέσεις σε κάποιο σημείο που ενδέχεται να ενοχλεί τον χρήστη.

Μύθος 7ος - Αν χρησιμοποιώ εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους πρέπει να αλλάξω όλα τα παπούτσια μου

Οι ορθωτικοί πάτοι ειδικής κατασκευής κατόπιν πελματογραφήματος μπορεί να είναι λεπτοί ή πολύ ενισχυμένοι σε όγκο αναλόγως του προβλήματος, του βάρους και προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Ωστόσο, ακόμα και για τους χρήστες που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν πάτους ενισχυμένου όγκου, εστιάζουμε στα παπούτσια ή παντόφλες που φορούν στη δουλειά ή στο 60% της καθημερινότητας τους. Το ποσοστό των ατόμων που χρειάζεται να βάλουν πάτους σε όλα τα παπούτσια τους, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό το οποίο έχει σοβαρά και ποικίλα προβλήματα.

Μύθος 8ος - Αν  συνηθίσω να φοράω εξατομικευμένους  πάτους μετά δεν θα μπορώ χωρίς αυτούς

Όπως προαναφέραμε εστιάζουμε στο 60% της καθημερινότητας ενός ατόμου. Όλες τις άλλες ώρες ο χρήστης  μπορεί να φοράει τα υπόλοιπα υποδήματα του χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι χρήστες ορθωτικών πάτων, το πόδι είναι πολύ πιο ξεκούραστο και υγιές και μπορούν να φορέσουν πιο άνετα, ακόμα και παπούτσια χωρίς ανατομία όπως οι γόβες ή κομψά αντρικά παπούτσια.

Μύθος 9ος - Όλοι οι εξατομικευμένοι πάτοι που έχουν κατασκευαστεί από πελματογράφο είναι ίδιοι

Οι πελματογράφοι είναι οι συσκευές που μετρούν την ανατομία του ποδιού. Δεν μετράνε όλοι οι πελματογράφοι τα ίδια δεδομένα, ούτε καν με την ίδια ακρίβεια. Ο σχεδιασμός ενός ορθωτικού πάτου, είναι άμεσα εξαρτώμενος από τα στοιχεία που έχουμε για το πόδι. Οι τελευταίας γενιάς 3D Laser πελματογράφοι, μας δίνουν με ακρίβεια όλες τις μετρήσεις και τα δεδομένα του ποδιού που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε έναν σωστό ορθωτικό πάτο.

Μύθος 10ος - Αρκεί ένας καλός πελματογράφος για να κατασκευάσω έναν καλό πάτο

Τα  δεδομένα που μας δίνει ο πελματογράφος είναι αυτά που χρειαζόμαστε ώστε να σχεδιάσουμε ένα σωστό ζεύγος πάτων. Ωστόσο κάθε άτομο είναι μοναδικό σύμφωνα με προσωπικά δεδομένα και το ιατρικό του ιστορικό.  Ο ανθρώπινος παράγοντας, ως γνώση, εμπειρία και προσωπικό ενδιαφέρον, είναι αναγκαίος παράγοντας και ο κατασκευαστής πρέπει να συνυπολογίζει όλα αυτά τα δεδομένα ώστε να σχεδιάσει απόλυτα σωστά έναν εξατομικευμένο πάτο.

Τύποι διαστρέμματος

Είναι αμφίβολο αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να μην έχει την εμπειρία ενός έστω και ελαφριού διαστρέμματος ή απλά αυτό που λέμε “μου γύρισε το πόδι”.

Τα διαστρέμματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς της ποδοκνημικής άρθρωσης σε όλες τις ηλικίες, αλλά αυξάνονται κατακόρυφα τα στατιστικά όταν υπάρχει και αθλητισμός ταυτόχρονα.

Οι σύνδεσμοι της ποδοκνημικής άρθρωσης έχουν μια ελαστικότητα και όταν διαταθούν μέσα στα όρια της φυσιολογικής ελαστικότητας τους, τότε επανέρχονται στο αρχικό τους  μήκος. Αν όμως γίνει απότομα μία εκτεταμένη διάταση, τότε υπάρχει πιθανότητα να υποστούν μερική ή και ολική ρήξη των ινών τους.

Οι λόγοι διαστρέμματος μπορεί να είναι από κάποιο παραπάτημα, ανώμαλη προσγείωση μετά από κάποιο άλμα, ή κακή εμβιομηχανική του άκρου πόδα. Τα άτομα με πλατυποδία, βλαισοποδία, κοιλοποδία και έντονο υπτιασμό έχουν μία αυξημένη τάση να έχουν επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα.

Αναλόγως με τη σοβαρότητα της ρήξης των συνδέσμων χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1ου Βαθμού: απλή διάταση του συνδέσμου

2ου Βαθμού: μερική ρήξη των ινών του

3ου Βαθμού: πλήρης ρήξη του συνδέσμου

Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος και οίδημα, τα οποία συνήθως είναι ανάλογα της βλάβης που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι και μπορεί να υπάρχει δυσκολία στη βάδιση και αστάθεια στην ποδοκνημική άρθρωση.

Ο ιατρός σας θα κρίνει τη θεραπεία και την αποκατάσταση της βλάβης, πέρα από τις πρώτες συστάσεις που είναι:

1)      παγοθεραπεία, τοποθετούμε παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα περιμετρικά της άρθρωσης

2)       ακινητοποίηση της άρθρωσης, προσπαθούμε να μη χρησιμοποιούμε αυτό το πόδι μέχρι να μας δει ιατρός. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατερίτσες ή μία καρέκλα για να στηριχτούμε, αλλά δεν πρέπει να φορτίσουμε το πόδι.

3)      ανύψωση της άρθρωσης ψηλά, ξαπλώνουμε και κρατάμε την ποδοκνημική άρθρωση ψηλά. Ιδανικά το σημείο ανύψωσης πρέπει να είναι πιο ψηλά από το ύψος της καρδιάς.

4)      Επισκεπτόμαστε άμεσα τον ιατρό για να κρίνει τον βαθμό του διαστρέμματος και τη θεραπεία που θα ακολουθήσει.

Στη συνέχεια και μόλις το οίδημα υποχωρήσει, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη χρήση ειδικών πάτων με κυπελλοειδή διαμόρφωση στην πτέρνα, για να βοηθήσει την ασταθή άρθρωση και τους καταπονημένους συνδέσμους. Η κυπελλοειδής διαμόρφωση στην πτέρνα, σχεδιάζεται και κατασκευάζεται για κάθε πόδι ξεχωριστά, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του ποδός και σύμφωνα με τις μετρήσεις του 3D Laser πελματογραφήματος.

Πολλές φορές τα διαστρέμματα μένουν χωρίς αγωγή και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους να υποτροπιάζουν ή να δημιουργήσουν χρόνια ευαισθησία και να παρουσιάζουν οίδημα σε συνθήκες έντονης κόπωσης.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν κατέχει θέση διάγνωσης ή θεραπευτικής αγωγής. Απευθυνθείτε στον ιατρό σας για επιπλέον πληροφορίες, διάγνωση και θεραπεία.

Τι είναι η επιστροφή ενέργειας σε ένα παπούτσι και γιατί τα πολύ μαλακά παπούτσια είναι κουραστικά, ειδικά στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Η βιομηχανία υποδήματος μελετά ταυτόχρονα δύο δεδομένα, α) τη βελτίωση του σχεδιασμού με στόχο την άνεση και την προστασία των ποδιών β) την αισθητική. Δυστυχώς  η αισθητική παρεμβαίνει έντονα τις περισσότερες φορές, ειδικά στα γυναικεία παπούτσια, θα επικρατήσει το καλαίσθητο αποτέλεσμα ακόμα και αν μειώνει την άνεση του υποδήματος.

Η πρώτη κουβέντα όλων των ανθρώπων όταν αναζητούν ένα υπόδημα είναι “Να είναι μαλακό”! Και φυσικά αυτό είναι το σωστό όσο αφορά το δέρμα του υποδήματος αλλά και τον εσωτερικό πάτο, είτε είναι του υποδήματος είτε είναι εξατομικευμένος ορθωτικός πάτος κατόπιν 3D Laser πελματογραφήματος. Ωστόσο στη συνολική κατασκευή του υποδήματος, έχει αποδειχθεί πως η εξωτερική σόλα πρέπει να μην είναι πολύ μαλακή. Μία πολύ μαλακή εξωτερική σόλα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Μειωμένη επιστροφή ενέργειας σε κάθε βήμα. Κατά τη βάδιση, το πόδι μας τη στιγμή που χτυπάει στο έδαφος, (μέσω των πολλαπλών αρθρώσεων του πέλματος, τους μυς και τους τένοντες), απορροφά ένα μέρος του κραδασμού για να προστατέψει τα γόνατα και τη μέση, προσαρμόζεται στο έδαφος για να μας προσφέρει ισορροπία, και τέλος χρησιμοποιεί δύναμη για να σηκωθεί από το έδαφος και να συνεχίσει τον κύκλο βάδισης. Αν το υπόδημα είναι πολύ μαλακό, το πόδι “βουλιάζει” για πολύ χρόνο και η μειωμένη αντίσταση του υποδήματος κάνει το πόδι να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόπο για να σηκωθεί. Είναι σαν να προσπαθείτε να σηκωθείτε από έναν πολύ μαλακό καναπέ που έχετε βουλιάξει μέσα σε αυτόν όταν καθίσατε.
  2. Μειωμένη στήριξη σε πιθανές αποκλίσεις πρηνισμού-υπτιασμού. Στις περιπτώσεις που τα πόδια γέρνουν είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω, μία πολύ μαλακή σόλα δεν θα στηρίξει σωστά το σώμα και το σύνολο των αρθρώσεων. Αντίθετα, αφήνει το πόδι να γείρει ανεξέλεγκτα και πάλι χρειάζεται μεγαλύτερο κόπο για να σηκωθεί από το έδαφος.

Παγκοσμίως έχει αποδειχθεί ότι τα παπούτσια που έχουν μεσαίας σκληρότητας εξωτερική σόλα, τα οποία ενισχύονται με εσωτερικούς πάτους ειδικής κατασκευής κατόπιν 3D Laser πελματογραφήματος, είναι η πιο ξεκούραστη και ασφαλής λύση για τα πόδια. Η μεσαία σκληρότητας σόλα θα επιστρέψει 40%-60% ενέργεια στα πόδια σας, ενώ η πολύ μαλακή μόνο το 20%. Χρειάζεστε λοιπόν τη διπλάσια και τριπλάσια προσπάθεια για να κάνετε το επόμενο βήμα!

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα βάδισης είναι το πάχος της σόλας. Οι πολύ λεπτές σόλες δεν προστατεύουν τα πόδια από την κρούση με το έδαφος, ενώ οι πολύ χοντρές μειώνουν την αίσθηση βάδισης (χάνουμε τα μηνύματα από το έδαφος και δεν προσαρμοζόμαστε σε αυτά), οπότε έχουν μία τάση να προκαλούν αστάθεια, όταν  χρησιμοποιούνται από ηλικιωμένα άτομα. Μία μεσαία πάχους και σκληρότητας, εξωτερική σόλα, είναι η ιδανική λύση για άνετο, ξεκούραστο και ασφαλές βάδισμα.