Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2022' 'Σεπτέμβριος'

Πως το άσθμα εμφανίζεται ανάλογα με τις εναλλαγές του καιρού;


Το βρογχικό άσθμα συγκεκριμένα είναι ή φλεγμονή που βρίσκεται στους πνεύμονες και συγκεκριμένα στους αεραγωγούς και εκδηλώνεται με ξηρό βήχα πολύ συχνά από έντονη σωματική άσκηση.  Πέρα από τον βήχα το  βρογχικό άσθμα εμφανίζεται  με συμπτώματα όπως η δύσπνοια ο συριγμός (σφύριγμα) , καθώς και η αδυναμία ύπνου το βράδυ λόγω δύσπνοιας ή βήχα. Το άσθμα οφείλεται σε κάποιο αλλεργιογόνο, όπως για παράδειγμα η γύρη, οι μύκητες, τα ακάρεα οικιακής σκόνης και τα επιθήλια κατοικίδιων, οπότε μιλάμε για αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Επιδείνωση του άσθματος γίνεται όταν:

Ένα ή περισσότερα αλλεργιογόνα επιδρούν στο σώμα, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων μέσα στον χρόνο.

Υπάρχει έξαρση ιογενών λοιμώξεων, κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Υπάρχει παρουσία διαφόρων παραγόντων όπως το τσιγάρο, οι οσμές από χημικά και απορρυπαντικά, η έντονη ζέστη, το κρύο, η υγρασία και οι απότομες μεταβολές τους, καθώς και σε αρκετές περιπτώσεις η σωματική άσκηση.

Οι εναλλαγές των εποχών επιφέρουν έξαρση του άσθματος  όπως παραδείγματος χάριν:

Θερμότητα

Όταν κάποιος με άσθμα αναπνέει ζεστό αέρα, μπορεί να ερεθίσει τους αεραγωγούς που είναι ήδη στενοί. Η θερμότητα και το ηλιακό φως μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη ρύπανση όταν αναμειγνύονται με χημικές ουσίες στον αέρα, δημιουργώντας νέφος. Για αυτό πρέπει να παρακολουθεί τις προβλέψεις για την ποιότητα του αέρα και τις καιρικές συνθήκες και να περιορίσει τον χρόνο του έξω αν αυτές φαίνονται άσχημες. Ο κλιματισμός τον κρατάει δροσερό και φιλτράρει τους ερεθιστικούς παράγοντες.

Κρύο

Όταν πέφτει η θερμοκρασία, τα συμπτώματα του άσθματος του ασθενούς μπορεί να επιδεινωθούν. Ο ψυχρότερος αέρας μπορεί να στεγνώσει τους ιστούς στους αεραγωγούς του, καθιστώντας τους πιο ευαίσθητους και πιθανό να κλείσουν. Ένα κασκόλ τυλιγμένο χαλαρά πάνω από το κάτω μέρος του προσώπου του θα τον βοηθήσει να ζεστάνει τον αέρα πριν τον εισπνεύσει. Το ίδιο ισχύει και για την αναπνοή από τη μύτη και όχι από το στόμα.

Υγρασία

Μπορεί να αισθάνεται ότι είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσει σε υγρό αέρα. Μια υγρή ατμόσφαιρα είναι επίσης ένα φιλικό περιβάλλον για τη μούχλα και τα ακάρεα της σκόνης, τα οποία ερεθίζουν τους πνεύμονες. Ένα κλιματιστικό ή ένας αφυγραντήρας μπορεί να τον βοηθήσει να διατηρήσει το σπίτι του στεγνό. Αν πρέπει να βγει έξω, να προσπαθήσει να βγει αργότερα το απόγευμα, όταν συνήθως έχει λιγότερη υγρασία.

Γύρη

Όλα τα είδη δέντρων και φυτών εκπέμπουν αυτή τη λεπτή κίτρινη σκόνη. Είναι επίσης μια σημαντική αιτία αλλεργιών και έναυσμα άσθματος για πολλούς ανθρώπους. Ένας αλλεργιολόγος μπορεί να βοηθήσει όποιον έχει άσθμα να καταλάβει τα συγκεκριμένα είδη που τον ενοχλούν. Φάρμακα, ενέσεις αλλεργίας ή και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των αλλεργιών.

Καταιγίδες

Οι έντονες καταιγίδες μπορεί να αποτελέσουν ιδιαίτερη απειλή για τα άτομα με άσθμα. Η βροχή και οι αστραπές χτυπούν τη γύρη και τη σπάνε σε μικρότερα κομμάτια από το κανονικό. Τα σωματίδια αυτά, που διαδίδονται από τον άνεμο, εισέρχονται στους πνεύμονες και προκαλούν τα συμπτώματα. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο ώστε να υπάρχει και όρος γι' αυτό- "άσθμα καταιγίδας". Εάν η γύρη είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν πρόβλημα σε κάποιον, πρέπει να προσπαθήσει να μένει σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων και να έχει τα παράθυρα κλειστά.

Απότομες αλλαγές

Όταν ο καιρός αλλάζει απότομα, τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να αναζωπυρωθούν. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η βαρομετρική πίεση παίζει ρόλο. Άλλες έρευνες όμως υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία είναι οι αιτίες. Παρακολουθώντας κανείς τις προβλέψεις, μπορεί να γνωρίζει πότε έρχονται μεγάλες μεταβολές.

Βροχή

Οι βροχές μπορεί να έχουν μικτές επιπτώσεις στο άσθμα. Μια ελαφριά βροχή μπορεί να απομακρύνει τη γύρη, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του ασθενούς. Αλλά μια νεροποντή θα τη διασπάσει και θα την εξαπλώσει. Τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα - δύο άλλοι πιθανοί παράγοντες - ευδοκιμούν στον υγρό καιρό. Αν και δεν μπορεί να ελέγξει τους εξωτερικούς χώρους, μπορεί να διαχειριστεί τον εσωτερικό αέρα, αλλάζοντας συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού και φροντίζοντας να εξασφαλίζει ότι τα ατμοσφαιρικά δωμάτια, όπως η κουζίνα και το μπάνιο, έχουν καλό εξαερισμό για την καταπολέμηση της ανάπτυξης μούχλας.

Χειμώνας

Δεν είναι μόνο ο κρύος αέρας έξω που μπορεί να προκαλέσει το άσθμα. Αυτοί είναι οι καλύτεροι μήνες για τα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τις κρίσεις. Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος. Εάν ανάβει το τζάκι κατά τη διάρκεια της ψυχρής εποχής του έτους, ο καπνός των ξύλων μπορεί επίσης να αποτελέσει ερεθιστικό παράγοντα. Η ηλεκτρική θέρμανση ή η θέρμανση με φυσικό αέριο για το σπίτι είναι η καλύτερη λύση.

Καλοκαίρι

Περισσότερος χρόνος έξω σημαίνει περισσότερη έκθεση σε πράγματα που καταπονούν τους αεραγωγούς. Οι εποχικοί εκλυτικοί παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τον καπνό από τα μαγειρέματα και τις έντονες μυρωδιές χλωρίου από τις πισίνες. Παρόλο που ο καιρός είναι αρκετά καλός για να στεγνώσουν τα ρούχα έξω σε μια πετονιά, η χρήση στεγνωτηρίου θα αποτρέψει την είσοδο ερεθιστικών ουσιών στα υφάσματα. Μετά την επιστροφή από εξωτερικό χώρο, ένα ντους βοηθά ώστε να απομακρυνθεί η γύρη από τα ρούχα και τα μαλλιά.

Η θεραπεία του άσθματος γίνεται με ποικίλους τρόπους όπως με φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες φαρμάκων, όπως εισπνεόμενα βρογχοδιαταλτικά βραχείας ή μακράς δράσης για την άμεση αντιμετώπιση της δύσπνοιας, εισπνεόμενα κορτιζονούχα, αντιλευκοτριενικά, αντιχολινεργικά, κ.ά για τον έλεγχο της φλεγμονής. Παρακολούθηση από ειδικό γιατρό αλλεργιολόγο, ξεκάθαρο θεραπευτικό πρόγραμμα, αυστηρές οδηγίες χρήσης και δοσολογίας των φαρμάκων, οπωσδήποτε προληπτικά μέτρα για τις αιφνίδιες κρίσεις άσθματος καθώς και καταγραφή των συμπτωμάτων από τον ίδιο τον ασθενή.

Η ανοσοθεραπεία ή θεραπεία απευαισθητοποιήσεως (εμβόλια έναντι αλλεργιογόνων) ενδείκνυται για περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού βρογχικού άσθματος και αλλεργίας στα τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας.

Η ανοσοθεραπεία διαρκεί από τρία έως πέντε χρόνια και τα αλλεργιογόνα εκχυλίσματα λαμβάνονται είτε υποδορίως με μικρές ενέσεις, είτε ως υπογλώσσιες σταγόνες. Η ανοσοθεραπεία πραγματοποιείται με εκχυλίσματα γύρεων και κάποιων μυκήτων, ακάρεων οικιακής σκόνης καθώς και συγκεκριμένων κατοικίδιων (γάτας και σκύλου, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι συνηθέστεροι αλλεργιογόνοι παράγοντες.

 Πηγή : https://www.shape.gr/

Ακράτεια Ούρων. Ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζονται;

Ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων. Πρόκειται για μία εκδήλωση συμπτώματος και όχι για μία ασθένεια. Είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς  ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα οι γυναίκες εκδηλώνουν ακράτεια σε πολύ πιο συχνά από τους άνδρες, 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών έχουν ακράτεια.

Τα ούρα παράγονται στα νεφρά μετά από φιλτράρισμα του αίματος και αποτελούν τις άχρηστες ουσίες που ο οργανισμός αποβάλλει. Από τα νεφρά κατεβαίνουν στην κύστη δια μέσου των ουρητήρων (δύο σωληνάκια πού συνδέουν τα νεφρά με την κύστη) και εκεί αποθηκεύονται. Ο κυστικός μυς ( που ιατρικά λέγεται εξωστήρας ), χαλαρώνει όσο η κύστη γεμίζει με ούρα, μέχρι περίπου τα 500 κ.εκ., ενώ η βαλβίδα -ή σφιγκτήρας- της κύστης παραμένει κλειστή, έτσι ώστε δεν χάνουμε ούρα. Όταν λοιπόν η κύστη γεμίσει με ούρα, τότε στέλνονται μηνύματα στον εγκέφαλο που φθάνουν εκεί δια μέσου της σπονδυλικής στήλης. Ο εγκέφαλος, εάν θεωρήσει ότι είναι βολικό (εάν δηλαδή βρισκόμαστε κοντά σε κάποια τουαλέτα), αδειάζει την κύστη, εάν όχι, δίνει εντολή στην κύστη να περιμένει και εκείνη συνεχίζει να αποθηκεύει ούρα, ενώ η βαλβίδα της κύστης (σφιγκτήρας) συνεχίζει να είναι κλειστή. Όταν υπάρξουν οι ικανοποιητικές συνθήκες, τότε ο εγκέφαλος δίνει εντολή και ανοίγει ο σφιγκτήρας της κύστης, η κύστη συσπάται και τα ούρα βγαίνουν δια μέσου της ουρήθρας.    

Οι έρευνες λένε ότι το 45% των ανδρών και το 25% των γυναικών της τρίτης ηλικίας πλήττει σήμερα η ακράτεια, μία από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις σε όλο τον κόσμο, με σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή ζωή του ατόμου που υποφέρει από το πρόβλημα. Ο όρος ακράτεια περιγράφει την κατάσταση εκείνη που χαρακτηρίζεται από την απώλεια ούρων στη διάρκεια άσκησης της καθημερινής δραστηριότητας από την ουρήθρα, χωρίς τη βούληση του ατόμου και μπορεί να οφείλεται είτε σε εξωουρηθρικά αίτια, είτε σε δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού. Αφορά κατά κύριο λόγο το γυναικείο πληθυσμό, είναι ανεξάρτητη από την ηλικία και μπορεί να σχετίζεται με πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως νευρολογικές παθήσεις, λήψη φαρμάκων, μεταβολικές παθήσεις και κινητικά προβλήματα, αποτελώντας ένα πρόβλημα όχι μόνο ιατρικό αλλά και κοινωνικό. Η ακράτεια των ούρων ανάλογα με τα κλινικά δεδομένα, διακρίνεται σε πέντε κατηγορίες: α) ακράτεια από προσπάθεια, β) ακράτεια από έπειξη, γ) μικτού τύπου ακράτεια, δ) συνεχής ακράτεια και ε) ακράτεια από υπερπλήρωση.     

Τι είναι η Ακράτεια ούρων από έπειξη (Urge incontinence);   

Στο είδος αυτό το άτομο ξαφνικά αισθάνεται έντονη την επιθυμία για ούρηση, συνήθως χωρίς εμφανή λόγο. Δεν προλαβαίνει να μετακινηθεί ως την τουαλέτα ούτε να συγκρατηθεί και διαπιστώνει ότι του "φεύγουν" τα ούρα. Το γεγονός οφείλεται σε έντονες ανεξέλεγκτες συσπάσεις της κύστης, η οποία ονομάζεται ανάλογα με το αίτιο, ασταθής ή υπεραντανακλαστική ή γενικά, υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη. Τα αιτία μπορεί να είναι νευρολογικά (κεντρικό ή περιφερικό νευρικό σύστημα),να αφορούν τις ίδιες τις λείες μυϊκές ίνες της κύστης, να έχουν σχέση με μια φλεγμονή ή ακόμη να είναι και άγνωστα (ιδιοπαθής αστάθεια της κύστης).    

Τι είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια (stress incontinence);   

Ακράτεια ούρων από προσπάθεια (Stress Incontinence) στις γυναίκες είναι η κατάσταση εκείνη, όπου η γυναίκα διαπιστώνει απώλεια των ούρων από την ουρήθρα της, όταν κάποια αιτία (βήχας, γέλιο, φτέρνισμα, πήδημα από ύψος, σήκωμα βάρους κτλ.)αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη. Είναι το συχνότερο είδος ακράτειας ούρων στις γυναίκες και έχει σχέση με το πόσο ισχυρός είναι ο σφιγκτήρας της κύστης και οι μύες του πυελικού εδάφους, ενώ στις γυναίκες συντελεί η χαλαρότητα των γενετικών οργάνων και το επίπεδο των οιστρογόνων τους, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση. Ανάλογα με τη βαρύτητα διακρίνουμε τρεις βαθμούς:1ος βαθμός: ακράτεια σε βήχα, τεινεσμό, φτέρνισμα, ανύψωση βάρους.

2ος βαθμός: ακράτεια σε ορθοστασία, έγερση, βάδισμα.

3ος βαθμός: ακράτεια κατά τη διάρκεια της κατάκλισης.   

Τι είναι η Μεικτού τύπου ακράτεια των ούρων (Urge και Stress incontinence);       

Πρόκειται για συνύπαρξη των δύο παραπάνω καταστάσεων. Το είδος αυτό απαντά συχνότερα στις γυναίκες.

Τι είναι η ιδιοπαθής επιτακτική ακράτεια ούρων;

Η επιτακτική ακράτεια χαρακτηρίζεται ως "έντονη επιθυμία για ούρηση που ακολουθείται από διαφυγή ούρων από την ουρήθρα χωρίς να το θέλουμε". Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογική αιτία, σε κάποια νευρολογική νόσο, σε ουρολοίμωξη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιοπαθής. Η ιδιοπαθής επιτακτική ακράτεια ούρων οφείλεται είτε σε σπασμό της κύστης χωρίς την θέλησή μας (αστάθεια) είτε σε έντονη επιθυμία για ούρηση μικρής ποσότητας ούρων (υπερευαισθησία της κύστης). Στην επιτακτική ακράτεια σχεδόν πάντα προηγείται συχνουρία και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει πόνος, ψευδοδυσουρία, διαφυγή ούρων μετά από γέλιο, βήχα, ανύψωση βάρους. Αρκετές φορές παρατηρείται και κατά την διάρκεια της συνουσίας.    

Διάγνωση της ακράτειας

Για τη διάγνωση της ακράτειας απαιτείται να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ουρολόγος. Αρχικώς, λαμβάνεται το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς ελέγχεται η γενική και καλλιέργεια ούρων και ακολουθεί κλινική εξέταση που περιλαμβάνει και νευρολογική εκτίμηση.

Ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα του ουροποιητικού συστήματος (νεφροί, ουροδόχος κύστη, γεννητικά όργανα), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί και ουροδυναμικός έλεγχος. Συμπληρωματικά μπορεί να χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει κυστεοσκόπηση, κυστεοουρηθρογραφία και αξονική τομογραφία.

Θα βοηθούσε πολύ αν πριν από την εξέταση καταγράφονταν από το άτομο  τα συμπτώματα που νιώθει, τη διάρκεια, τη συχνότητά τους μέσα στην ημέρα και την έντασή τους. Ακόμα, ίσως ο γιατρός ζητήσει να κρατηθεί  ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράφονται πόσα υγρά πίνει και πόσα ούρα αποβάλλει για 3 συνεχόμενες ημέρες ο ασθενής.

Για την αντιμετώπιση της ακράτειας προτείνονται οι εξής θεραπείες. Αρχικά, η ακράτεια συνιστάται να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής του ασθενή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ατόμου. Μερικές από τις συμβουλές για αλλαγή του τρόπου ζωής περιλαμβάνουν:

  1. Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
  2. Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης
  3. Έλεγχος κύστης
  4. Έλεγχος της κύστης όταν υπάρχει ανάγκη για ούρηση (ασκήσεις kegel)
  5. Φυσικοθεραπεία
  6. Φυσικοθεραπεία
  7. Έλεγχος πρόσληψης υγρών
  8. Απώλεια σωματικού βάρους