Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2023' 'Ιανουάριος'

Χρήσιμες πληροφορίες για τη Συσκευή ορού

Συσκευές ορού Βρείτε εδώ

Συσκευή ορού οδηγίες 

  • Απολυμάνετε την επιφάνεια του πώματος της φιάλης.
  • Αφαιρέστε το προστατευτικό της φιάλης, τρυπήστε και σπρώξτε περιστρέφοντας την ακίδα(μύτη) στο πώμα καθ’όλο το μήκος της.
  • Κλείστε σφιχτά τον σφιγκτήρα, αναποδογυρίστε τη φιάλη και κρεμάστε την στο επιθυμητό ύψος.
  • Δώστε τον αέρα από την συσκευή χορήγησης ως ακολούθως: Αφαιρέστε το προστατευτικό πώμα της βελόνης και τρυπήστε.  Ελαφρά απελευθερώστε τον σφιγκτήρα για να κινηθεί το υγρό, διατηρώντας τη βελόνη άνωθεν του επιπέδου της φιάλης στην αρχή, και σταδιακά χαμηλώνοντας την όταν δεν υπάρχουν πια φυσαλίδες αέρα στον χαμηλότερο σωλήνα της συσκευής. Ξανακλείστε τον σφιγκτήρα.
  • Εισάγετε την βελόνη μέσα στην φλέβα, ρυθμίστε την ροή μετακινώντας ελεγχόμενα τον σφιγκτήρα, ούτως ώστε η ταχύτητα έγχυσης να είναι σύμφωνη με τις ιατρικές οδηγίες.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η συσκευή πρέπει να ελέγχεται πριν τη χρήση αν είναι άθικτη.

Η συσκευή είναι ακατάλληλη για μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αυτού.

Μετά τη χρήση η συσκευή πρέπει να καταστρέφεται.

Να μην επανααοστειρώνεται.

Σωλήνωση: Το μήκος του σωλήνα συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου τμήματος για την προσθήκη φαρμάκων, όχι όμως και του σταγονοθάλαμου, είναι 150 cm. Ο σωλήνας είναι και παραμένει εύκαμπτος, διαφανής, άχρωμος, η επιφάνεια επαφής μεταξύ του υγρού και του αέρα κατά το πέρασμα φυσαλίδων αέρα είναι ευδιάκριτη.
Σταγονοθάλαμος: O Σταγονοθάλαμος επιτρέπει τη συνεχή παρατήρηση της ροής των σταγόνων.Το άκρο του σωλήνα βρίσκεται σε απόσταση 40 mm από την έξοδο του σταγονοθαλάμου με σκοπό να επιτυγχάνεται ένα υψηλό επίπεδο υγρού και να αποφεύγεται η πιθανότητα μεταφοράς αέρα από τις σταγόνες που θα πέφτουν.. Η απόσταση μεταξύ του σταγονοσωλήνα και του φίλτρου δεν είναι μικρότερη από 40ΜΜ.

 

Παροχή σταγόνων: 20 ή 60 σταγόνες απεσταγμένου νερού στους 23C με ρυθμό έγχησης 50 σταγόνων / mm , ζυγίζουν 10. 1g ή καταλαμβάνουν όγκο 1 ml.
Ρυθμιστής Ροής: Ο ρυθμιστής ροής ρυθμίζει τη ροή του υγρού μεταξύ του μηδέν και του μέγιστου. Ο ρυθμιστής ροής μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθόλη την διάρκεια της έγχυσης χωρίς να καταστρέφεται ο σωλήνας.

Χρήσιμες συμβουλές για τους φλεβοκαθετήρες και την φροντίδα τους

Φλεβοκαθετήρες θα βρείτε εδώ

Η σωστή τοποθέτηση και η νοσηλευτική φροντίδα περιφερικού φλεβικού καθετήρα.

Οι περιφερικοί φλεβικοί καθετήρες ή φλεβοκαθετήρες είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για ενδοφλέβια πρόσβαση και θεραπεία . Η τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα ορίζεται ως η νοσηλευτική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός πλαστικού (πολυουρεθάνης) καθετήρα σε ένα αιμοφόρο αγγείο (φλέβα). Αποτελεί επεμβατική διαδικασία και γι αυτό θα πρέπει να γίνεται υπο άσηπτες συνθήκες προκειμένου να προληφθεί η ιατρογενής βακτηριαιμία ή σήψη .

Η εισαγωγή φλεβοκαθετήρα έχει ένδειξη στις παρακάτω περιπτώσεις : ➢ Χορήγηση φαρμάκων ενδοφλέβιας θεραπείας ➢ Χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών-ηλεκτρολυτών ➢ Χορήγηση παρεντερικής διατροφής ➢ Μετάγγιση αίματος-παραγώγων ➢ Χορήγηση ενδοφλέβιων παραγώντων για διαγνωστικούς σκοπούς (πχ σκιαγραφικά φάρμακα)

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Η νοσηλευτική εκτίμηση πριν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα πρέπει να εστιάζει :

❑Στην ιατρική οδηγία σχετικά με τον σκοπό φλεβικής προσπέλασης ( χορήγηση υγρών , φαρμάκων, παραγώγων αίματος).

❑Στην διάρκεια χρήσης της φλεβικής προσπέλασης (διάρκεια έγχυσης) καθώς και το είδος και την ποσότητα των υγρών που θα χορηγηθούν παρεντερικά.

❑Στο ιστορικό του ασθενούς που να σχετίζεται με:

❖Ανατομικά προβλήματα(δυσκαμψία ακρου,ΑΕΕ)

❖Ιατρικές επεμβάσεις( φίστουλα, μαστεκτομή)

❖Αλλεργίες (σε αντισηπτικά ,κολλητικές ταινίες)

❑Στην επιλογή της κατάληλης φλέβας

 ❑Στην κατάσταση των ιστών πάνω απο την επιλεγμένη προς φλεβοκέντηση φλέβα(οιδημα,μώλωπες, έγκαυμα)

❑Στην κατάσταση της υπάρχουσας φλεβικής προσπέλασης για πρόληψη ή αντιμετώπιση επιπλοκών

❑Στην διάγνωση και κατάσταση του αρρώστου

18G ΠΡΑΣΙΝΟ 90

•ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ

•ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ 20G ΡΟΖ 55

•ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ (2-3 LT ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ)

•BOLUS ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

•ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑΣ 22G ΜΠΛΕ 25

•ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΦΛΕΒΕΣ

•ΓΙΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΥΛΙΚΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

ΓΑΝΤΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ

ΜΑΣΚΑ

ΤΟΥΡΝΙΚΕ Ή ΠΕΡΙΧΕΙΡΙΔΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ

ΝΕΦΡΟΕΙΔΕΣ

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΔΥΟ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

ΨΑΛΙΔΙ

ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ

ΟΡΟΣΤΗΛΗ

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΔΙΑΦΑΝΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ

ΕΠΙΘΕΜΑ ΑΝΤΛΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΓΑΖΕΣ

ΔΙΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΕΓΧΥΣΗ (ΟΡΟΣ-ΦΑΡΜΑΚΑ)

 ΔΙΑΛΕΙΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΣΥΔΕΤΙΚΟ THREE-WAY ΕΞΑΕΡΩΜΕΝΟ ΜΕ N/S 0,9%

ΘΕΡΜΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΣΥΡΙΓΓΑ 5 ML ΜΕ N/S 0,9% ΓΙΑ ΕΚΠΛΥΣΗ (FLASH)

ΤΟΠΙΚΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΚΥΤΙΟ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ Ή ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ

 

Πηγή: https://www.venizeleio.gr/wp-content

Καθετήρας Foley. Πως τον χρησιμοποιούμε σωστά;

Καθετήρες

Ο καθετήρας Foley ονομάζεται και ουροκαθετήρας. Πρόκειται για έναν σωλήνα ο οποίος επιτρέπει στα ούρα να εξέλθουν από την κύστη μέσα σε μία σακούλα.

Όταν μιλάμε για τον καθετήρα Foley, μιλάμε για ένα είδος ευλύγιστου καθετήρα που αποστραγγίζει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι γνωστός και ως ουροκαθετήρας ή καθετήρας κύστης.

Ο σωλήνας είναι φτιαγμένος από λατέξ συνήθως, καθώς αυτό το υλικό δεν προκαλεί δυσφορία στους/ις ασθενείς. Όμως, αν κάποιο άτομο είναι αλλεργικό σε αυτό το υλικό, τότε υπάρχει ένας άλλος τύπους πλαστικού που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να διατηρήσουν αποστειρωμένο τον καθετήρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή λοιμώξεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι καθετήρες πήραν το όνομά τους από τον 

Πώς είναι σχεδιασμένος;

Ο/η γιατρός τοποθετεί τον καθετήρα Foley μέσω της ουρήθρας προκειμένου να φτάσει στην κύστη. Γι’ αυτό, θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα μεγέθη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ποικιλία σωλήνων για άνδρες, γυναίκες, και παιδιά. Επίσης, υπάρχουν και διαφορετικά πάχη ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα σε ανατομικές ιδιαιτερότητες των ασθενών.

Υπάρχει κλίμακα που περιγράφει τα μεγέθη των καθετήρων. Πρόκειται για τη Γαλλική κλίμακα Charriere στην οποία μία μονάδα αντιστοιχεί σε 33 εκατοστά.

Ο αριθμός των μονάδων Charriere είναι ίσος με το μέγεθος της περιφέρειας του καθετήρα σε χιλιοστά. Αυτό σημαίνει ότι με τη χρήση του αριθμού των μονάδων Charriere (τις οποίες αντιπροσωπεύει το σύμβολο F), μπορούμε να γνωρίζουμε τη διάμετρο του καθετήρα και, κατά συνέπεια, της ουρήθρας.

Παρά την πληθώρα καθετήρων όλοι τους έχουν κάτι κοινό. Έχουν όλοι ένα μπαλόνι προσκολλημένο στον σωλήνα το οποίο έρχεται ξεφούσκωτο.

Το μπαλόνι είναι σημαντικό τμήμα του καθετήρα Foley. Αυτό το κομμάτι βοηθά στη σωστή λειτουργία καθώς είναι το μοναδικό μέρος του σχεδιασμού που επιτρέπει στον καθετήρα να παραμένει στη θέση του.

Πώς τοποθετείτε τον καθετήρα Foley;

Πριν τον τοποθετήσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ελαττωματικός ο καθετήρας. Στις μέρες μας, οι κατασκευαστές διενεργούν αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Παρόλα αυτά, δεν είναι παράξενο να συναντήσετε έναν καθετήρα με κάποιο ελάττωμα.

Για να δείτε αν λειτουργεί ο καθετήρας, θα πρέπει να τοποθετήσετε αποστειρωμένο νερό στο στόμιο που βρίσκεται στο μπαλόνι. Αν το μπαλόνι αρχίσει να φουσκώνει και δεν υπάρχει διαρροή νερού, τότε ο καθετήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον/ην ασθενή.

Να θυμάστε ότι τα γεννητικά όργανα του/ης ασθενούς θα πρέπει να είναι καθαρά. Με τη χρήση μικρής ποσότητας λιπαντικού, ο/η γιατρός εισάγει προσεκτικά τον καθετήρα μέσω της ουρήθρας. Για να διευκολυνθεί η εισαγωγή του σωλήνα στην κύστη, μπορείτε να ασκήσετε κοιλιακή πίεση χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές αναπνοής ή διεγείροντας την ούρηση.

Μόλις μπει στην κύστη ο σωλήνας, το μπαλόνι θα πρέπει να γεμίσει για να παραμείνει στη θέση του ο σωλήνας. Με τη χρήση σύριγγας, το μπαλόνι γεμίζει με αέρα ή αποστειρωμένο νερό χρησιμοποιώντας το στόμιο με τη μικρή βαλβίδα.

Τέλος, η βαλβίδα του καθετήρα συνδέεται στη σακούλα όπου αποθηκεύονται τα ούρα. Για να διευκολυνθεί η μέτρηση του όγκου τους, υπάρχουν και σημάδια μέτρησης στη σακούλα, συνήθως σε χιλιοστά.

Γιατί χρησιμοποιείται;

Οι συνηθέστερες χρήσεις του καθετήρα Foley είναι οι εξής:

  • Ακράτεια ούρων. Πρόκειται για κάτι συχνό σε ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς που έχουν υποστεί νευρολογικές βλάβες, εξαιτίας των οποίων έχουν υποστεί ζημιά τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ούρηση.
  • Οποιαδήποτε κατάσταση αποτρέπει το πλήρες άδειασμα της κύστης: όπως ο καρκίνος του προστάτη.
  • Ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργείο και πρέπει να ελέγχεται ο όγκος των ούρων που αποβάλλονται.

Υπάρχουν μειονεκτήματα για τον καθετήρα Foley;

Το κυριότερο πρόβλημα με τον καθετήρα Foley είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ουρολοίμωξης. Ο καθετήρας παραμένει ένα ξένο σώμα για την περιοχή, όπου μπορούν να εισέλθουν βακτήρια στην κύστη μέσω των γεννητικών οργάνων. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την υγιεινή της περιοχής.

Επίσης, είναι σημαντικό να μη στρίψει η σακούλα ώστε να μη διακόπτεται η ροή των ούρων, αλλά και να μη συσσωρεύονται. Ένας απλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κρατήσετε τον καθετήρα στη θέση του με κολλητική ταινία που θα τοποθετήσετε στον μηρό σας. Από την άλλη, αν ο/η ασθενής είναι κλινήρης, μπορείτε να αφήσετε τη σακούλα κάτω από το κρεβάτι για να ρέουν τα ούρα με τη βοήθεια της βαρύτητας.

 

Πηγή : https://meygeia.gr/chriseis-techniki-kathetira-foley/

 

Που χρησιμεύουν τα Ρινικά Γυαλάκια Οξυγόνου;

Προϊόντα για την Οξυγονοθεραπεία

Παροχή οξυγόνου από τη μύτη με ελαφριά ρινική διάταξη, εύκολη τοποθέτηση, Τα ρινικα γυαλακια επιτρέπουν την  ελευθερία κινήσεων και δίνουν  ευχάριστη αίσθηση καθώς  έχουν μηδαμηνό βάρος και μικρό μέγεθος. Η τροφοδοσία οξυγόνου γίνεται αποκλειστικά απο τη μύτη ενώ ο αγωγός της ρινικής διάταξης είναι 2 μέτρων για ευκολία κινήσεων.

Με τη ρινική κάνουλα μπορούν να χορηγηθούν συγκεντρώσεις οξυγόνου 24% έως 45% με ταχύτητες ροής 1 έως 6 lit/min. Τα γυαλάκια είναι εύκολα στη χρήση και δεν ενοχλούν τον ασθενή, καθώς επίσης δεν παρεμποδίζουν τη λήψη τροφής και την ομιλία.
Ο πρότυπος Οver-the-ear σχεδιασμός (ο πιο δημοφιλής στη βιομηχανία) και ο μαλακός διάφανος σωλήνας εξασφαλίζουν την σωστή εφαρμογή και την αποτελεσματική χρήση της ρινικής κάνουλας. Επιπρόσθετα, για να επιτευχθεί η μέγιστη άνεση των ασθενών, η κάνουλα στο τμήμα της μύτης έχει ενισχυθεί με ένα καμπυλωτό ανατομικό χείλος που εφαρμόζει άνετα κάτω απο τη μύτη, στηρίζοντας και διασφαλίζοντας τη σωστή τοποθέτηση των άκρων στη ρινική δίοδο.


Τα γυαλάκια παροχής οξυγόνου επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την υψηλότερη αξιοπιστία και λειτουργικότητα. Ο διάφανος σωλήνας μήκους 2.10m (100% χωρίς λατέξ) παρέχει στον ασθενή αυξημένη κινητικότητα και ευκολία. Τα καμπυλωτά ρινικά άκρα εφαρμόζουν άνετα στα ρουθούνια και διασφαλίζουν τη συνεχή και ομαλή κατανομή του οξυγόνου.
Δώστε τους ασθενείς σας την απαραίτητη υποστήριξη οξυγόνου με μια ρινική κάνουλα που παρέχει απλότητα και άνεση.

Προτεινόμενη Χρήση


Για την ασφαλή και αξιόπιστη παροχή ιατρικού οξυγόνου σε ενήλικες, με απλότητα και άνεση του ασθενή.
Έχουν ελάχιστο βάρος και μικρό μέγεθος. Διατίθενται και σε παιδικά και βρεφικά μεγέθη.
Θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά τα ρινικά γυαλιά οξυγόνου τόσο για λόγους υγιεινής αλλά και σωστής λειτουργίας της συσκευής.

Πόσο αναγκαίος είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής;

 

Απινιδωτής HeartGuardian HR-501 RADIAN AED

Τι είναι ο αυτόματός απινιδωτής, είναι αναγκαίο να υπάρχει στους δημόσιους χώρους και ενδέχεται να σώσει ζωές!

Η χρήση του αυτόματου απινιδωτή είναι πολύ σημαντική για τους παρακάτω λόγους.

Ο απινιδωτής είναι η συσκευή που χορηγεί ηλεκτρικό σοκ (απινίδωση) στην καρδιά, όταν ο παλμός της είναι ακανόνιστος ή είχε διακοπεί λόγω ανακοπής. Η στιγμή που χρειάζεται είναι όντα το άτομο αρχίζει να μην νιώθει καλά και αισθάνεται δυσφορία ή έντονους πόνους στο στήθος και πίσω στην πλάτη. Σε αυτή την περίπτωση, η απινίδωση βοηθάει στην επανεκκίνηση του παλμού της καρδιάς, διότι διαφορετικά ο θάνατος του ατόμου μπορεί να επέλθει χωρίς παρέμβαση μέσα σε λίγα λεπτά λόγω ελλιπούς κυκλοφορίας του αίματος και κακής οξυγόνωσης των ιστών.

Υπάρχουν αρκετά είδη απινιδωτών, αλλά όλα συντείνουν σε αυτή τη λειτουργία, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση του ασθενούς.

Η χρήση του απινιδωτή συνιστάται κυρίως στις εξής περιπτώσεις:

  • Αιφνίδια καρδιακή ανακοπή: Στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπάει, όμως με την απινίδωση μπορεί να επανέλθει ο σφυγμός, ώστε ο ασθενής να προλάβει να μεταβεί στο νοσοκομείο, εφόσον δεν βρίσκεται σε αυτό, κάτι που είναι και το πιο σύνηθες. Συγκεκριμένα, η απινίδωση θα πρέπει να γίνει εντός λίγων λεπτών από την καρδιακή ανακοπή σε συνδυασμό με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιείται αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, ο οποίος υπάρχει συχνά στα πολυσύχναστα μέρη και μπορεί να ανιχνεύσει τους παλμούς του ατόμου αυτόματα και να αποφασίσει αν χρειάζεται απινίδωση. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη ιατρικό προσωπικό, αφού δεν απαιτεί γνώσεις σχετικά με την καρδιακή λειτουργία.
  • Αρρυθμία και άλλες ασθένειες της καρδιάς:Αν υπάρχει στον ασθενή εμμένουσα και επικίνδυνη αρρυθμία που θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά, ο καρδιολόγος συνιστά την τοποθέτηση εμφυτεύσιμου απινιδωτή που χορηγεί απευθείας απινίδωση, εφόσον χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει και με άλλες παθήσεις, όπως η νευρομυϊκή διαταραχή, η καρδιακή σαρκοείδωση καθώς και κυκλοφορικά προβλήματα.
  • Αυξημένος κίνδυνος αρρυθμίας:Αν υπάρχει στον ασθενή αυξημένος κίνδυνος αρρυθμίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακοπή, τότε χρησιμοποιείται φορητός απινιδωτής που τοποθετείται κάτω από τα ρούχα του ατόμου. Αυτό συνήθως γίνεται όταν ο ασθενής αναρρώνει από καρδιακή προσβολή, αναμένει μεταμόσχευση καρδιάς, καταπολεμάει μια σοβαρή λοίμωξη ή περιμένει την αντικατάσταση του εμφυτεύσιμου απινιδωτή. Έτσι, αν συμβεί το οτιδήποτε, ο απινιδωτής χορηγεί αυτόματα απινίδωση, εφόσον αυτό χρειάζεται. Πρόκειται για μια προσωρινή λύση που δεν είναι πολύ βολική, γιατί δεν επιτρέπει στο άτομο πολλές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο καρδιολόγος είναι αυτός που θα συστήσει τη χρήση ή όχι απινιδωτή και ποιου είδους ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις συνθήκες του περιστατικού. Πολλές φορές προτείνεται η ύπαρξη εξωτερικού απινιδωτή στο σπίτι, αν υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος κοιλιακής μαρμαρυγής και κοιλιακής ταχυκαρδίας, αλλά η περίπτωση δεν είναι κατάλληλη για εμφυτεύσιμο ή φορητό απινιδωτή. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο άτομο στο σπίτι του ασθενούς, το οποίο έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο χρήσης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, ώστε να ξέρει να χρησιμοποιεί τη συσκευή με ασφάλεια.

 

Πηγή: https://pul.gr/

Οξύμετρο: Τι είναι και πώς το χρησιμοποιώ;

Ποιότητα Ζωής Υγεία

Η οξυμετρία είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που αναπτύχθηκε το 1972 για να μετράει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Το οξύμετρο είναι μια μικρή φορητή συσκευή που “διαβάζει” τον κορεσμό του οξυγόνου στους ιστούς.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Πώς λειτουργεί το οξύμετρο;

Το 97-98% του οξυγόνου στο αίμα μεταφέρεται συνδεδεμένο στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ το υπόλοιπο είναι διαλυμένο στο πλάσμα. Χρησιμοποιώντας υπέρυθρο φως στο σημείο μέτρησης, το οξύμετρο εκτιμά τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης. Τα περισσότερα οξύμετρα στην αγορά είναι παλμικά, δηλαδή διαθέτουν επίσης έναν αισθητήρα που μετράει τον αριθμό των καρδιακών παλμών.

Το οξύμετρο επιτρέπει στους ιατρούς να εντοπίζουν έγκαιρα την υποξία και να παρακολουθούν τους ασθενείς που έχουν αναπνευστική δυσχέρεια. Επίσης, αυτή τη μικρή και φθηνή συσκευή μπορεί να την έχει ο καθένας σπίτι του και να μετρά τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα. Συνήθως έχουν οξύμετρο στο σπίτι τους ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα αλλά η συσκευή μπορεί να είναι χρήσιμη σε όλους.

Οξύμετρο και φυσιολογικές τιμές

Ο κορεσμός του οξυγόνου είναι μια σύγκριση της αιμοσφαιρίνης που έχει δεσμεύσει οξυγόνο με αυτή που δεν έχει δεσμεύσει. Η αιμοσφαιρίνη αποτελείται από τέσσερις υπομονάδες σφαιρικών πρωτεϊνών. Κάθε υπομονάδα σχετίζεται με μια ομάδα αίμης. Το μόριο της αιμοσφαιρίνης έχει τέσσερις θέσεις δέσμευσης αίμης άμεσα διαθέσιμες για σύνδεση με οξυγόνο. Επομένως, κατά τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα, η αιμοσφαιρίνη είναι ικανή να μεταφέρει έως τέσσερα μόρια οξυγόνου. Τελικά, κάθε γραμμάριο αιμοσφαιρίνης είναι ικανό να μεταφέρει 1,34 mL οξυγόνου [1].

Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι από το 94% έως 100%. Αν η τιμή πέσει κάτω από 90%, ο εγκέφαλος μπορεί να μην οξυγονώνεται σωστά και τα συμπτώματα να είναι σύγχυση, ζάλη και λήθαργος. Ένα επίπεδο κορεσμού οξυγόνου πάνω από 94% θεωρείται φυσιολογικό για τα περισσότερα υγιή άτομα. Τιμή κάτω από 94% δείχνει πιθανή ανεπάρκεια οξυγόνου ενώ τιμή κάτω από 90% μπορεί να δείχνει σοβαρή υποξία που απαιτεί διερεύνηση [2].

Ποιοι χρειάζονται το οξύμετρο;

Ασθένειες που μειώνουν τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο είναι το άσθμα, η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Αμερικανοί γιατροί πρότειναν την αγορά οξυμέτρου από κάθε οικογένεια λόγω της νόσου Covid-19 η οποία μπορεί να δημιουργήσει υποξία [3]. Η νόσος Covid-19 μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο που ονομάζεται σιωπηλή υποξία. Πρόκειται για την ανεπαρκή οξυγόνωση η οποία όμως δεν γίνεται αντιληπτή από τον πάσχοντα διότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η σιωπηλή υποξία είναι μια κατάσταση που δεν κατανοείται πλήρως από τους γιατρούς.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πνευμονία λόγω Covid-19 έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους αλλά ορισμένοι αναπνέουν πιο γρήγορα και πιο βαθιά χωρίς να παρουσιάζουν δύσπνοια και έτσι δεν πηγαίνουν στο γιατρό. Με άλλα λόγια δεν αισθάνονται την ανεπάρκεια του οξυγόνου τους. Αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να χειροτερέψουν ξαφνικά και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Η χρήση ενός οξύμετρου μπορεί να αποκαλύψει την πραγματική τους κατάσταση και να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Πώς χρησιμοποιώ το οξύμετρο;

Το οξύμετρο μοιάζει με ένα σφιγκτήρα που τοποθετείται σε δάχτυλο χεριού ή στον λοβό του αυτιού ή σε δάχτυλο ποδιού. Ο αισθητήρας μπορεί να είναι τύπου κλιπ ή αυτοκόλλητος -τα οξύμετρα που τοποθετούνται στο λοβό του αυτιού έχουν ειδικό κλιπ. Είναι πιθανόν ο ασθενής να αισθανθεί μια μικρή πίεση αλλά δεν υπάρχει πόνος ή τσίμπημα.

Ακτίνες φωτός περνούν μέσα από το αίμα στο σημείο που τοποθετείται το οξύμετρο, μετρώντας τον κορεσμό του οξυγόνου στα αγγεία. Αυτό γίνεται με τη μέτρηση των αλλαγών της απορρόφησης του φωτός από οξυγονωμένο και μη οξυγονωμένο αίμα. Όταν το παλμικό οξύμετρο τοποθετείται στην άκρη ενός δακτύλου, ακτινοβολεί πολλές μικρές ακτίνες φωτός που διέρχονται από το αίμα σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο. Οι ευαίσθητοι αισθητήρες φωτός μετρούν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και εκείνων που δεν μεταφέρουν -το οξυγονωμένο αίμα είναι πιο σκούρο- και μεταφράζουν τη μέτρηση σε ποσοστιαία ένδειξη.

Συμβουλές για ακριβή αποτελέσματα στο παλμικό οξύμετρο

Γενικά, οι μετρήσεις είναι ακριβείς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της συσκευής και να οδηγήσουν σε σφάλματα ή ακατάλληλες αναγνώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέτρηση μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως τα βρώμικα δάχτυλα, τα έντονα φώτα, τα βερνίκια νυχιών και η κακή κυκλοφορία αίματος στα άκρα.

Η ορθή χρήση του οξύμετρου γίνεται με την καλή εφαρμογή του στο δάχτυλο όπου γίνεται η μέτρηση. Πρέπει να τοποθετείται σε ζεστά και όχι παγωμένα άκρα καθώς και σε άβαφα νύχια. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην υπάρχουν ψευδοϋποξίες οι οποίες δεν οφείλονται σε πραγματική πτώση του οξυγόνου αλλά σε παράγοντες που αλλοιώνουν την ακριβή ένδειξη.

 Για την αξιοπιστία μιας μέτρησης λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το δάχτυλο στη συσκευή. Το δάχτυλο πρέπει να ταιριάζει καλά στο άνοιγμα -ούτε να σας σφίγγει πολύ ούτε να είναι χαλαρό. Τα νύχια δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά. Υπάρχουν οξύμετρα που είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά.
  • Καθίστε ακίνητοι ενώ παίρνετε τις μετρήσεις σας -αν βρίσκεστε εν κινήσει αλλάζει η ένδειξη.
  • Αφαιρέστε τυχόν βερνίκι νυχιών ή βαφή με χένα.
  • Ζεσταίνετε τα δάχτυλά σας πριν ξεκινήσετε τη δοκιμή.
  • Αν το φως του ήλιου χτυπάει τη συσκευή μπορεί να επηρεαστεί η μέτρηση παρεμβαίνοντας στο φως που εκπέμπει το οξύμετρο.
  • Πολλά είδη αγωγών μπορούν να οδηγήσουν σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων των άκρων με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η ένδειξη.

Ποιες είναι οι χρήσεις ενός παλμικού οξύμετρου;

Ένα παλμικό οξύμετρο έχει πολλές χρήσεις και περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας μιας συγκεκριμένης θεραπείας.

Μερικές από τις πιο κοινές χρήσεις είναι:

  • Το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί μια νέα αγωγή για τους πνεύμονες.
  • Την αξιολόγηση δυσκολιών στην αναπνοή (δύσπνοια).
  • Τη μέτρηση του οξυγόνου κατά τη διάρκεια ή μετά από χειρουργική επέμβαση ή σε μια διασωλήνωση ή κατά την αναισθησία.
  • Την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής θεραπείας οξυγόνου.
  • Για να προσδιοριστεί η ικανότητα ανοχής ενός ατόμου να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα.
  • Για την παρακολούθηση του οξυγόνου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια μελέτης ύπνου, σε περιπτώσεις άπνοιας ύπνου.
  • Για την παρακολούθηση της αναιμίας.

 

Πηγή: https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/oxymetro-ti-einai-kai-pos-to-chrisimopoio.html

Ποια είναι η σωστή υγιεινή των χεριών;

Υγιεινή των χεριών – Πληροφορίες για το κοινό

Η αύξηση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας στην Υγιεινή των Χεριών αποτελεί μία συνεχή πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας αναγνωρίζοντας το μέτρο αυτό πρόληψης  ως βασικό κριτήριο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η Υγιεινή των Χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης διασποράς μικροβίων και ιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και στην κοινότητα. Σε αυτά τα παθογόνα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος κορονοιός SARS-CoV 2.  Περισσότερο από ποτέ η Υγιεινή των Χειρών αποτελεί κομμάτι στης καθημερινότητάς όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και των πολιτών και βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας από το νέο κορονοίο.

Η Υγιεινή των Χεριών είναι αποτελεσματική  όταν εφαρμόζεται την  κατάλληλη στιγμή, με τη σωστή μέθοδο και τεχνική ιδιαίτερα σε υγειονομικούς χώρους. Κάθε φορά που την εφαρμόζουμε προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας από την μετάδοση του νέου κορονοίου και περιορίζουμε τον αριθμό των συνανθρώπων μας που θα νοσήσουν και μάλιστα κάποιοι από αυτούς πολύ σοβαρά. Σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης περιορισμού του ιού, αποτελεί την ασπίδα προστασίας για πολίτες, επαγγελματίες υγείας και ασθενείς.

Ας υιοθετήσουμε την Υγιεινή των Χεριών στην καθημερινότητά μας μεταδίδοντας το μήνυμα στα μέλη της οικογένειάς μας, σε μαθητές, γονείς και επαγγελματίες σε κάθε εργασιακό χώρο, ώστε να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια να προστατεύσουμε την κοινωνία από την εξάπλωση του νέου ιού.

Μένουμε Ασφαλείς με Καθαρά Χέρια

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από λοιμώξεις. Το πλύσιμο των χεριών σας είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων και των ιών. Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διάδοση των μικροβίων και των ιών από το ένα άτομο στο άλλο σε ολόκληρη την κοινότητα – από το σπίτι και το χώρο εργασίας σας μέχρι τα σχολεία και τους χώρους παροχής υγείας.

Η εφαρμογή της Υγιεινής των Χεριών σε συνδυασμό με τη διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων αποτελούν τα βασικότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID 19.

  • Αποφύγετε τον συγχρωτισμό
  • Κρατήστε την ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ σας (2 μέτρα)
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας
  • Μη μοιράζεστε αντικείμενα με άλλα άτομα όσο αυτό είναι εφικτό
  • Εφαρμόστε την Υγιεινή των Χεριών αμέσως μόλις έχετε στη διάθεσή σας νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό

Μάθετε πότε και πώς πρέπει να πλένετε τα χέρια σας για να παραμείνετε υγιείς.

Καθημερινές  δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουμε την Υγιεινή των Χεριών πλένοντας τα χέρια μας με νερό και σαπούνι:

  1. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  2. Πριν τη λήψη γεύματος
  3. Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό
  4. Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος
  5. Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  6. Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
  7. Μετά από φτάρνισμα ή βήχα
  8. Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα
  9. Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς ή ζώων συντροφιάς
  10. Μετά την επαφή με απορρίμματα
  11. Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικού
  12. Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια πιθανώς επιμολυσμένη
  13. Πριν την τοποθέτηση της μάσκας και μετά την απόρριψή της

Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό διάλυμα  (με τουλάχιστον 60% αλκοόλης) όταν δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας με  σαπούνι και νερό.

  • Η χρήση του αντισηπτικού διαλύματος μπορεί να μειώσει  πολύ  γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας.
  • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα
  • Το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό για όλα τα μικρόβια

Εφαρμόστε τα ακόλουθα βήματα όταν πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι

Βήμα 1ο  Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο),
κλείστε τη βρύση και εφαρμόστε σαπούνι.

Βήμα 2ο  Απλώστε το σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των χεριών σας,  ανάμεσα
στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.

Βήμα 3ο  Τρίψτε καλά τα χέρια σας με έμφαση στα σημεία που προαναφέραμε
για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Βήμα  4ο  Ξεπλύνετε τα χέρια σας καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.

Βήμα  5ο  Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα, ή
χειροπετσέτα μίας χρήσης ή στεγνώστε με αέρα.

Βήμα 6ο  Αποφύγετε να κλείσετε τη βρύση με τα καθαρά χέρια, χρησιμοποιήστε
τη χειροπετσέτα, ειδικά όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Εφαρμόστε τα ακόλουθα βήματα για να καθαρίσετε τα χέρια σας όταν χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα

Βήμα 1ο  Εφαρμόστε την κατάλληλη ποσότητα  διαλύματος στην παλάμη του
ενός χεριού.

Βήμα 2ο   Απλώστε το διάλυμα σε όλη την επιφάνεια των χεριών σας,  ανάμεσα
στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.

Βήμα 3ο   Τρίψτε καλά τα χέρια σας με έμφαση στα σημεία που προαναφέραμε
περίπου για 20 δευτερόλεπτα.

Πηγή : https://eody.gov.gr/mikroviaki-antochi-kai-loimoxeis-poy-syndeontai-me-choroys-parochis-ygeias/exonosokomeiako-perivallon-koinotita/ygieini-ton-cherion-plirofories-gia-to-koino/

Πως χρησιμοποιούμε έναν νεφελοποιητή;

Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν νεφελοποιητή;

Η χρήση ενός νεφελοποιητή είναι εύκολο να γίνει αν ακολουθήσετε μερικές βασικές οδηγίες. Θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον τρόπο χρήσης του νεφελοποιητή, αλλά ακολουθεί μια βασική επισκόπηση του τρόπου σωστής χρήσης:

Τρόπος χορήγησης αναπνευστικής θεραπείας

Για γονείς ή φροντιστές που πρέπει να χορηγήσουν θεραπεία με νεφελοποιητή σε ένα παιδί ή σε κάποιον άλλο, πολλά από τα βήματα είναι τα ίδια με τα παραπάνω:

  1. Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι ο νεφελοποιητής βρίσκεται σε επίπεδη επιφάνεια που θα υποστηρίζει το βάρος του.
  2. Συνδέστε το καλώδιο του νεφελοποιητή σε μια πρίζα.
  3. Πάντα να πλένετε και να στεγνώνετε τα χέρια σας, έτσι ώστε να μην μπαίνει βρωμιά ή βακτήρια στον νεφελοποιητή.
  4. Αφαιρέστε το πάνω μέρος του νεφελοποιητή.
  5. Στη συνέχεια, εισάγετε το φάρμακό σας στο θάλαμο συγκράτησης του μηχανήματος.
  6. Συνδέστε το σωλήνα του νεφελοποιητή στο δοχείο υγρού.
  7. Συνδέστε το επιστόμιο / μάσκα.
  8. Ενεργοποιήστε τον νεφελοποιητή και βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο ρέει σωστά.
  9. Στη συνέχεια, ζητήστε από τον ασθενή να κάθεται όρθια.
  10. Κρατήστε τη μάσκα μέχρι τη μύτη και το στόμα του ατόμου που λαμβάνει τη θεραπεία. Ασφαλίστε τη μάσκα άνετα πάνω από τη μύτη και το στόμα, φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά. Ίσως χρειαστεί να κρατήσετε τη μάσκα στη θέση της για κάποιον ενώ ο νεφελοποιητής λειτουργεί.
  11. Βεβαιωθείτε ότι το άτομο που βοηθάτε αναπνέει και εισέρχεται αργά έως ότου εξαφανιστεί όλο το φάρμακο.
  12. Αφαιρέστε το επιστόμιο / μάσκα και απενεργοποιήστε τον νεφελοποιητή.
  13. Πλύνετε και στεγνώστε ξανά τα χέρια σας.
  14. Τέλος, καθαρίστε το μηχάνημα.

Η χορήγηση μιας θεραπείας με νεφελοποιητή για μωρά μπορεί να είναι δύσκολη λόγω του πόσο συχνά κινούνται. Η αναμονή μέχρι το μωρό να κοιμάται μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία με νεφελοποιητή πηγαίνει πιο ομαλά. Ορισμένες μηχανές έχουν ακόμη και ένα εξάρτημα πιπίλας που διευκολύνει τη χορήγηση αναπνευστικής θεραπείας.

Πώς να καθαρίσετε μια μηχανή νεφελοποιητή

Ο σωστός καθαρισμός ενός νεφελοποιητή είναι ουσιαστικό μέρος της κατοχής και της χρήσης ενός. Το 70% των νεφελοποιητών που χρησιμοποιούνται από παιδιά με κυστική ίνωση είναι μολυσμένα με μικροοργανισμούς, σύμφωνα με μελέτη Περιοδικό BMC Pulmonary Medicine . Οι τακτικοί καθαρισμοί βοηθούν στη διατήρηση της βρωμιάς και των βακτηρίων από τον νεφελοποιητή, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές σε περίπτωση εισπνοής. Για να καθαρίσετε σωστά έναν νεφελοποιητή, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Πλύνετε το φλυτζάνι του νεφελοποιητή και τη μάσκα ή το επιστόμιο μετά από κάθε χρήση με ζεστό σαπουνόνερο.
  2. Στεγνώστε στον αέρα αυτά τα εξαρτήματα πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

Για την απολύμανση ενός νεφελοποιητή, ο οποίος πρέπει να γίνεται κάθε φορά τρεις μέρες ή έτσι, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Αρχικά, προετοιμάστε το απολυμαντικό διάλυμα που συνόδευε τον νεφελοποιητή σας ή ανακατέψτε ένα μέρος ξιδιού με τρία μέρη νερού.
  2. Στη συνέχεια, βυθίστε τον εξοπλισμό στο διάλυμα για περίπου 30 λεπτά. Δεν χρειάζεται να καθαρίσετε τη σωλήνωση που συνδέει τον συμπιεστή με τον αεροσυμπιεστή.
  3. Πλύνετε σχολαστικά τα μέρη που βρέχονται σε απολυμαντικό με ζεστό σαπούνι και νερό.
  4. Στεγνώστε τον αέρα εντελώς πριν το χρησιμοποιήσετε ξανά.

 

Πηγή: https://el.covidografia.pt/health-education/cystitis-vs-uti-compare-causes

Τι είναι το ουρικό οξύ;

Το ουρικό οξύ είναι μία ουσία που παράγεται στον οργανισμό από το μεταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες παράγονται είτε από τον ίδιο τον οργανισμό είτε λαμβάνονται μέσω συγκεκριμένων τροφών. Αν αυξηθεί πολύ το επίπεδο του ουρικού οξέος στο αίμα παρουσιάζεται μία κατάσταση που λέγεται υπερουριχαιμία.

Το όριο για να θεωρηθούν αυξημένες οι τιμές του ουρικού οξέος είναι >6,8 mg/dl.

Μόλις παραχθεί το ουρικό οξύ μεταφέρεται μέσω του αίματος στους νεφρούς, όπου φιλτράρεται και αποβάλλεται στα ούρα. Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους έχει υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος, δηλαδή πάνω από την ανώτερη φυσιολογική τιμή. Αυτή η υψηλή τιμή μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα ή με νεφρολιθίαση. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί.

Αίτια και συμπτώματα ουρικού οξέος

Η υπερουριχαιμία (δηλαδή η αύξηση του ουρικού οξέος πάνω από το ανώτερο φυσιολογικό όριο) μπορεί να οφείλεται είτε σε αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος (αυξημένος μεταβολισμός των πουρινών ή κυτταρική καταστροφή που οδηγεί σε παραγωγή ουρικού οξέος) είτε σε περιορισμένη απέκκριση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς.

Τις περισσότερες φορές το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος είναι απόρροια της μη αποβολής του με αποτελεσματικό τρόπο από τους νεφρούς. Παράγοντες που δυσχεραίνουν την αποβολή του είναι η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψη συγκεκριμένων διουρητικών και η κατάχρηση αλκοόλ.

Συνοπτικά, το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί να επιδεινώνεται λόγω των παρακάτω αιτιών:

  • Διουρητικά
  • Κατάχρηση αλκοόλ
  • Γενετική προδιάθεση
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
  • Παχυσαρκία
  • Ψωρίαση
  • Στεφανιαία νόσος
  • Υπέρταση
  • Διατροφή πλούσια σε πουρίνες (συκώτι, σαρδέλες, σάλτσα, αποξηραμένα φασόλια, αρακάς, μανιτάρια, αντζούγιες)
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Σύνδρομο λύσης όγκου (αιφνίδια απελευθέρωση κυττάρων στο αίμα που οφείλεται σε διάφορους καρκίνους ή σε χημειοθεραπεία)
  • Χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία

Δεν είναι σαφές αν οι ασθενείς θα εκδηλώσουν κάποιο εμφανές σύμπτωμα, ώστε να αντιληφθούν ότι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ. Αν εμφανιστούν συμπτώματα τότε αυτά μπορεί να οφείλονται σε: σχηματισμό τόφων (κρύσταλλοι ουρικών αλάτων σε περιοχές του σώματος όπως οι χόνδροι, οι αρθρώσεις, οι τένοντες, τα οστά και οι νεφροί), σχηματισμό λίθων στους νεφρούς και σε ουρική αρθρίτιδα (φλεγμονή, πρήξιμο και ερυθρότητα στην άρθρωση).

Διάγνωση ουρικού οξέος

Η διάγνωση της υπερουριχαιμίας τίθεται με βιοχημικές εξετάσεις αίματος και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μελέτη ούρων 24ωρου.

Για την αιματολογική εξέταση χρειάζεται νηστεία 8 ωρών και αποφυγή λιπαρών φαγητών για 12 ώρες πριν την αιμοληψία.

Η μέτρηση του ουρικού οξέος ούρων 24ώρου γίνεται με συλλογή των ούρων για ένα 24ωρο. Η συλλογή των ούρων ξεκινά από τα δεύτερα πρωινά ούρα, με τη χρήση ενός ειδικού συλλέκτη ούρων 24ωρου και συνεχίζεται μέχρι και την πρώτη ούρηση της 2ης ημέρας. Τα ούρα διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Θεραπεία και αντιμετώπιση για το ουρικό οξύ

Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί την υπερουριχαιμία, συνεπώς αν συνυπάρχει κάποιο άλλο νόσημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός συνήθως δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση του ουρικού οξέος. Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το επίπεδό του και έτσι, καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο:

  • Αλκοόλ
  • Κόκκινο κρέας
  • Εντόσθια
  • Θαλασσινά
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Αμύγδαλα
  • Ντομάτα
  • Μανιτάρια

Επίσης, κάποια φάρμακα για άλλες παθήσεις μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση του ουρικού οξέος.

Για να μειώσεις το ουρικό οξύ πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στη διατροφή. Συνιστάται η κατανάλωση άφθονου νερού και χυμών φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C (πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλες, ακτινίδιο, ροδάκινο, μάνγκο, ανανάς, λεμόνι).

Επίσης, υπάρχουν βότανα που είναι πολύ αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των κρυστάλλων ουρικού οξέος.

Σε περίπτωση που διαγνωστεί ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να ληφθεί ειδική φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του ουρικού οξέος.

 

Πηγή: doctoranytime

Ποια είναι τα μέρη του αναλογικού πιεσόμετρου;

Δείτε τα Ωρολογιακά Πιεσόμετρα

Το αναλογικό (κλασικό) πιεσόμετρο,  μετράει την αρτηριακή πίεση σε mmHg(mm of mercury, 1 mmHg=133,32Pa).

Αποτελείται από τα εξής μέρη:

  • Στηθοσκόπιο (κάψα και ακουστικά)
  • Περιβραχιόνιο
  • Τρόμπα
  • Βαλβίδα τρόμπας
  • Μανόμετρο: Το μανόμετρο είναι αριθμημένο από 0-300mmHg και περιέχει μια βελόνα/δείκτη.
    ανάγνωσης των αριθμών, το μανόμετρο πολλές φορές είναι αριθμημένο από το 0-30, αντί για 0-300.

Η τρόμπα/πουάρ χρησιμοποιείται για το γέμισμα με αέρα του περιβραχιόνιου.

Η βαλβίδα της τρόμπας ρυθμίζει με περιστροφικές κινήσεις (αριστερόστροφες και δεξιόστροφες) το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει/γεμίζει ο αέρας που περιέχει το περιβραχιόνιο.

Τα ακουστικά του στηθοσκοπίου είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να ακούσουμε τους χτύπους μέσω της κάψας που τοποθετείται στο εσωτερικό της περιχειρίδας πάνω στην βραχιόνιο αρτηρία. Τα ακουστικά μαζί με την κάψα και το καλώδιο που τα συνδέει αποτελούν το στηθοσκόπιο. Η περιχειρίδα περνιέται στο μπράτσο και περιέχει ταινία velcro, η οποία το σταθεροποιεί στο σημείο που θέλουμε.

Πώς χρησιμοποιείται;

Για να μετρήσετε σωστά την πίεσή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα (αεροθάλαμο) του πιεσόμετρου στον αριστερό ή στο δεξιό βραχίονα, περίπου στο ύψος της καρδιάς,
λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, και το ακουστικό πάνω από την αρτηρία που βρίσκεται στη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού.

Φουσκώνετε την περιχειρίδα ώσπου να εξαφανιστεί ο σφυγμός που ψηλαφάτε στον καρπό, πράγμα που σημαίνει ότι ή πίεση μέσα στην περιχειρίδα ξεπερνά την πίεση της αρτηρίας και η κυκλοφορία του
αίματος έχει σταματήσει.

Αφήνετε κατόπιν τον αέρα να φεύγει σιγά–σιγά.

Το σημείο στο οποίο ακούγεται ο πρώτος ήχος, αντιστοιχεί στη συστολική πίεση. Συνεχίζετε να αφήνετε τον αέρα να διαφεύγει.

Το επίπεδο της πίεσης στο οποίο τελικά εξαφανίζονται οι ήχοι
αντιστοιχεί στη διαστολική πίεση.
Η νοσηλεύτρια ή ο ιατρός είναι αυτοί που θα σας εκπαιδεύσουν να μετράτε σωστά την αρτηριακή πίεση.

Τα υδραργυρικά σφυγμομανόμετρα είναι τα πιο ακριβή στις μετρήσεις τους, αλλά είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από τον μη ειδικό διότι απαιτούν μια κάποια μικρή εκπαίδευση στη χρήση τους
και επιπλέον περιέχουν υδράργυρο που είναι τοξική ουσία και με την οποία πρέπει να αποφεύγετε η άμεση επαφή.

Πώς λειτουργούν τα πιεσόμετρα;

Οι πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτίμηση της διαστολικής πίεσης συλλέχθηκαν από την παρατήρηση του Korotkoff ότι αν τοποθετηθεί το στηθοσκόπιο πάνω στη βραχιόνιο αρτηρία εντοπίζεται μια αλλαγή στον ήχο που φτάνει στα αυτιά μας: οι ήχοι εμφανίζονται και εξαφανίζονται, καθώς το περιβραχιόνιο ξεφουσκώνει σταδιακά.

Αν και η προέλευση των ήχων Korotcoff (Κ) συνεπάγεται μια σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της τυρβώδους ροής που οφείλεται στην αρτηριακή απόφραξη, και τη δόνηση του αρτηριακού τοιχώματος,
η πίεση που αντιστοιχεί στον πρώτο ήχο είναι η συστολική, ενώ όταν σταματούν αυτοί οι ήχοι εντοπίζουμε τη διαστολική πίεση.

Η μέτρηση λαμβάνεται όταν ο γιατρός τοποθετεί την περιχειρίδα γύρω από το βραχίονα και φουσκώνει την περιχειρίδα. Η πίεση που ασκείται από τη μανσέτα , θα μπλοκάρει την ροή του αίματος στο αγγείο. Καθώς η πίεση απελευθερώνεται αργά, ξεφουσκώνοντας την μανσέτα το αίμα αρχίζει να ρέει και πάλι. Έτσι ο ιατρός μπορεί να ακούσει τη ροή του αίματος χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο.

Ο αριθμός κατά τον οποίο το αίμα αρχίζει να ρέει και πάλι ,καταγράφεται ως η μέγιστη πίεση εξόδου από την καρδιά συστολική. Στη συνέχεια, ο ιατρός θα συνεχίσει την απελευθέρωση της πίεσης συνεχίζοντας το ξεφούσκωμα της περιχειρίδας και ακούει μέχρι να μην υπάρχει ήχος.

Τα σημερινά πιεσόμετρα ακόμη υιοθετούν τις παλαιές τεχνικές μέτρησης.

Πλέον οι συσκευές ελέγχου της πίεσης του αίματος χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα και ψηφιακές ενδείξεις.
Η ανάπτυξη των γρήγορων επεξεργαστών έχει οδηγήσει στη βελτίωση των τεχνικών για την καλύτερη εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης με αυτόματες συσκευές.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αφορούν τροποποιήσεις της περιχειρίδας ή των αλγόριθμων, έτσι ώστε να παρέχονται καλύτερες εκτιμήσεις με επανειλημμένες μετρήσεις.

Τα ψηφιακά σύστημα μέτρησης της πίεσης είναι ευρέως γνωστά για την ευκολία τους και την αξιοπιστία τους.

Πηγή: https://piesometra.gr/poio-einai-kalytero-piesometro/