Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog posts of '2023' 'Φεβρουάριος'

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο καθώς και η ενθάρρυνση της πρόληψης, της ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου. Το 2023, σηματοδοτεί το δεύτερο έτος της παγκόσμιας τριετούς εκστρατείας της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, (The Union for International Cancer Control – UICC) με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου». Ο καρκίνος είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου παγκοσμίως, όμως μαζί μπορούμε να το ανατρέψουμε. Άτομα, οργανώσεις, υποστηρικτές και φορείς χάραξης πολιτικής, καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Στόχος της φετινής εκστρατείας είναι να ενώσουμε τις φωνές μας και να αναλάβουμε δράση. Να κτίσουμε ισχυρότερες συμμαχίες και νέες καινοτόμες συνεργασίες, γιατί μόνοι μας είμαστε δυνατοί, αλλά μαζί γινόμαστε ασταμάτητοι. Οι ενέργειές μας μπορούν να πάρουν αμέτρητες μορφές, παρακινώντας την οικογένειά, φίλους και γνωστούς, συναδέλφους, τις κοινότητες μας, γιατί ο καθένας έχει τη δύναμη να μειώσει τον αντίκτυπο του καρκίνου για τον εαυτό του, τους ανθρώπους που αγαπά, για τον κόσμο γύρω του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία

Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας από τον ιό SARS–CoV-2 παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης, ενώ επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως και η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων.

Μπορεί η πανδημία ν’ απασχόλησε το ενδιαφέρον Πολιτείας, Μ.Μ.Ε. και πολιτών και να αποτέλεσε αναγκαστικά υγειονομική προτεραιότητα, όμως ο καρκίνος συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο, γι αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.

Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Όμως, πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ή των πεποιθήσεων τους, να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται επομένως, την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και τη χάραξη και πιστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από το κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη.

O καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.

Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), ευθύνονται για έως 25% των περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η επίσκεψη στο γιατρό στο τελικό στάδιο και η έλλειψη πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Το 2017, μόνο το 26% των χωρών χαμηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι στον δημόσιο τομέα διατίθενται γενικά παθολογοανατομικές υπηρεσίες. Πάνω από 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες θεραπείας είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με λιγότερο από 30% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειονότητα των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/194


Ποια είναι η κατάλληλη ζυγαριά για κάθε χρήση;

Δείτε εδώ τις Ζυγαρίες 

Τι μπορούν να κάνουν οι ζυγαριές του μπάνιου;

 Εκτός από τη μέτρηση του βάρους σας, οι περισσότερες έξυπνες ζυγαριές μπάνιου παρέχουν ένα ευρύ φάσμα μετρήσεων σύνθεσης σώματος, όπως ποσοστό σωματικού λίπους, ποσοστό νερού σώματος και μυϊκή μάζα. Αυτές οι κλίμακες χρησιμοποιούν την Ανάλυση Βιοηλεκτρικής Αντίστασης (ΑBA) για να ολοκληρώσουν τη δουλειά, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή ενός μικρού ηλεκτρικού ρεύματος γύρω από το σώμα σας. Ως αποτέλεσμα, συνιστάται να μην το χρησιμοποιείτε αν έχετε βηματοδότη ή άλλες εσωτερικές ιατρικές συσκευές ή εάν είστε έγκυος. Μερικές από τις βασικές μετρήσεις που προσφέρονται από έξυπνες κλίμακες μπάνιου είναι:

  • Ποσοστό σωματικού λίπους: Η αναλογία του σωματικού λίπους στο συνολικό βάρος σας.
  • Ποσοστό νερού σώματος: Η συνολική ποσότητα νερού στο σώμα εκφραζόμενη ως ποσοστό του συνολικού σωματικού σας βάρους.
  • Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): Μερικές ζυγαριές σωματικού λίπους σάς δίνουν μια ένδειξη ΔΜΣ, με βάση το ύψος που εισάγετε και το βάρος σας.
  • Μυϊκή μάζα: Το ποσοστό της σύνθεσης του σώματός σας που αποτελείται από μυ.
  • Σπλαχνικό λίπος: Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «κοιλιακό λίπος». Μια υψηλότερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πολλών καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι πληροφορίες που δείχνουν οι διαφορετικές εφαρμογές διαφέρουν μεταξύ των επωνυμιών, αλλά η κοινή λειτουργικότητα περιλαμβάνει γραφήματα που δείχνουν πώς οι μετρήσεις και το βάρος σας έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένες εφαρμογές μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν τις μετρήσεις σας σε άλλες εφαρμογές παρακολούθησης υγείας, αν το επιθυμείτε, ώστε να μπορείτε να δείτε όλα τα δεδομένα υγείας που σας ενδιαφέρουν, σε ένα μέρος.

Ζυγαριές σωματικού λίπους

Εκτός από τη μέτρηση του βάρους σας, οι κλίμακες σωματικού λίπους έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζουν το ποσοστό σωματικού λίπους, για να σας βοηθήσουν να κάνετε διάκριση μεταξύ απώλειας λίπους και απώλειας βάρους. Εκτός από το σωματικό λίπος, ορισμένοι σας δίνουν επίσης περαιτέρω μετρήσεις όπως η πυκνότητα των οστών σας, το ποσοστό νερού σώματος και ο ΔΜΣ. Για τις πιο ακριβείς μετρήσεις σώματος, θα πρέπει να εισαγάγετε ορισμένα ζωτικά στατιστικά στοιχεία, όπως το ύψος και το φύλο σας. Για τη μέτρηση του σωματικού λίπους, οι κλίμακες σωματικού λίπους στέλνουν ένα πολύ μικρό ηλεκτρικό ρεύμα γύρω από το σώμα σας. Το ρεύμα κινείται πιο αργά μέσω του λίπους και πιο γρήγορα μέσω του μυός, έτσι η ταχύτητα με την οποία το ρεύμα διέρχεται από το σώμα σας επιτρέπει την κλίμακα για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους και της μυϊκής πυκνότητας, που εμφανίζεται ως ποσοστά. Λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αναλυτή σωματικού λίπους εάν έχετε βηματοδότη ή άλλες εσωτερικές ιατρικές συσκευές ή εάν είστε έγκυος. Δεν συνιστώνται ούτε για παιδιά κάτω των 10 ετών. Τα πιο ακριβή μοντέλα τείνουν να προσφέρουν περισσότερα όσον αφορά τον αριθμό των μετρήσεων που δίνονται, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την περιεκτικότητα σπλαχνικού λίπους, το συνολικό ποσοστό νερού στο σώμα και τη μυϊκή μάζα. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν αποσπώμενες οθόνες.

Πλεονεκτήματα: Οι αναλυτές σωματικού λίπους σας δίνουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνθεση του σώματός σας από μηχανικές ή ψηφιακές ζυγαριές και μπορείτε να βρείτε μερικές αρκετά φθηνές. Οι τυπικές κλίμακες αναλυτή σωματικού λίπους έχουν λειτουργία μνήμης και μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε αυτές με έξυπνη λειτουργικότητα.

Μειονεκτήματα: Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους, ειδικά εκείνοι με εσωτερικές ιατρικές συσκευές και εγκύους. Περισσότεροι αναλυτές σωματικού λίπους με χαρακτηριστικά είναι ακριβοί.

Ψηφιακές ζυγαριές

Ψηφιακές ζυγαριές μπάνιου χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μέτρηση του βάρους σας. Σε αντίθεση με τις μηχανικές ζυγαριές, μπορείτε να διακρίνεται καλύτερα τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε ηλεκτρονική οθόνη είτε σε αυτοκρατορικές είτε μετρικές μετρήσεις. Ορισμένες ψηφιακές κλίμακες προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες, όπως η μνήμη χρήστη: μετά από έναν ορισμένο αριθμό ατόμων που έχουν αποθηκεύσει τα δεδομένα τους, οι κλίμακες έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν τον χρήστη και στη συνέχεια να παρακολουθούν τη διαφορά βάρους μεταξύ κάθε ανάγνωσης για κάθε άτομο. Το βάρος εμφανίζεται σε ηλεκτρονική οθόνη σε μετρικό σύστημα που έχει η ζυγαριά.

Πλεονεκτήματα: Εύκολο στην ανάγνωση, πολλές επιλογές στυλ και τιμών, καλό για όσους θέλουν να κάνουν γρήγορες μετρήσεις βάρους, μερικοί μπορεί να εμφανίζουν κλάσματα ή δεκαδικά σημεία λίβρες ή κιλά για πιο ακριβή ανάγνωση.

Μειονεκτήματα: Όπως οι μηχανικές ζυγαριές, οι περισσότερες ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν μπορούν να σας πουν για το σωματικό σας λίπος, το νερό του σώματος ή τον ΔΜΣ, η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση κάθε τόσο.

Μηχανικές ζυγαριές

Οι μηχανικές ζυγαριές μπάνιου έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την απλή δουλειά της μέτρησης του βάρους σας και δεν τείνουν να συνοδεύονται με επιπλέον κουδούνια ή σφυρίχτρες. Σε ένα σύνολο μηχανικών ζυγών, η οθόνη κλήσης εμφανίζει συνήθως το βάρος σας τόσο σε μετρήσεις αυτοκράτορας (stones και λίβρες) όσο και μετρικών (κιλά). Οι μηχανικές ζυγαριές δεν τείνουν να έρχονται με επιπλέον κουδούνια ή σφυρίγματα. Οι ακριβότερες μηχανικές ζυγαριές είναι πιο πιθανό να κατασκευάζονται από ισχυρότερο υλικό, όπως ο χάλυβας και όχι το πλαστικό, και έχουν πιο κομψό σχεδιασμό.

Πλεονεκτήματα: Οι μηχανικές ζυγαριές μπορεί να είναι πολύ φθηνές, οι περισσότεροι και δεν υπάρχει μπαταρία για αντικατάσταση.

Μειονεκτήματα: Ορισμένες μηχανικές κλίμακες μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστούν εάν οι ενδείξεις είναι μικρές ή κοντά μεταξύ τους, και θα πρέπει να ελέγξετε ότι η κλίμακα έχει οριστεί στο μηδέν προτού φτάσετε κάθε φορά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ακριβή ανάγνωση. Οι μηχανικές ζυγαριές δεν θα σας δείξουν τον ΔΜΣ σας, τη σύνθεση σωματικού λίπους ή θα αποθηκεύσουν τις αναγνώσεις σας, οπότε επιλέξτε κάτι άλλο αν θέλετε αυτήν την επιπλέον λειτουργία.

 

Πηγή: https://www.kingmarket.gr/

Θερμόμετρα (ψηφιακά - ελεύθερα υδραργύρου - αδιάβροχα - υπερύθρων)

 Θερμόμετρα σώματος

Ο πυρετός είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε οποιαδήποτε εισβολή δέχεται και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσουμε ότι ο πυρετός δεν προϋποθέτει τον πανικό, θα σας πούμε λίγα πράγματα για την θερμομέτρηση των παιδιών μας.

Μετά την κατάργηση των υδραργικών θερμομέτρων, όλο και περισσότεροι γονείς παραπονιούνται για τα νέου τύπου ψηφιακά θερμόμετρα, τόσο επειδή δεν καταφέρνουν να τα χρησιμοποιήσουν σωστά, όσο και γιατί αμφισβητούν την πιστότητά τους.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που καταφεύγουν στη γνωστή και δοκιμασμένη λύση των υδραργικών θερμομέτρων, αφού σε κάθε οικογένεια όλο και κάποιο θα έχει ξεμείνει. Ωστόσο, το να κρατήσεις ένα μικρό παιδί ακίνητο με το θερμόμετρο στη μασχάλη είναι δύσκολο εγχείρημα. Κάποιοι το καταφέρνουν, άλλοι όχι.

Αυτή τη στιγμή, οι τρόποι, με τους οποίους μπορούν οι γονείς να θερμομετρήσουν το παιδί τους, είναι από τον όρθο, τη μασχάλη, το αυτί, το στόμα και το μέτωπο και, βέβαια, ποιον από όλους αυτους τους τρόπους εχει επιλέξει ένας γονιός, έχει να κάνει με το τι του ταιριάζει καλύτερα του ίδιου.

Οι ειδικοί θεωρούν πιο έγκυρη, όσον αφορά την ακρίβεια της μέτρησης, μέθοδο αυτή από τον όρθο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από τους ίδιους τους γιατρούς στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα για τα μωρά. Ωστόσο, πρόκειται για μία μέθοδο που χρειάζεται εμπειρία, ενώ καθίσταται αδύνατη όταν το παιδί έχει διάρροια, ή κάποια φλεγμονή στην περιοχή, ή είναι πολύ ανήσυχο.

Η μέθοδος της θερμομέτρησης από τον όρθο χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη σταθερότητα και αποφασιστικότητα στις κινήσεις του ενήλικα, διαφορετικά καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Αξιόπιστη φυσικά είναι και η μέθοδος της θερμομέτρησης από τη μασχάλη. Συνήθως, μάλιστα, είναι πολύ ευκολότερη απ’ ό,τι φαντάζεται ένας γονιός, αρκεί να έχει την αποφασιστικότητα ότι θα κρατήσει το μωρό του σε σταθερή θέση μέχρι να γίνει η μέτρηση, όσο και αν αυτό αντιδρά!

Στα μεγαλύτερα παιδιά, που είναι πιο δύσκολο να ακινητοποιηθούν, η θερμομέτρηση από τη μασχάλη απαιτεί την απόλυτη συνεργασία τους, διαφορετικά πάει στράφι. Επιπρόσθετα, η θερμομέτρηση από τη μασχάλη και τον όρθο δεν είναι δυνατόν να γίνει, όταν το παιδί είναι κοιμισμένο, κάτι που μπορεί να συμβεί με τη θερμομέτρηση από το αφτί ή το μέτωπο, μια και χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα θερμόμετρα αφής!
 Γι’ αυτό και αυτές οι μέθοδοι θερμομέτρησης ενδείκνυνται από τους παιδιάτρους, μιας και μπορείτε να πάρετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας χωρίς να το ταλαιπωρήσετε!

Για το αφτί, υπάρχουν τα ειδικά θερμόμετρα, που δεν χρειάζεται παρά να τα εισχωρήσετε λίγο μέσα στο αφτάκι τους και σας δίνουν ένδειξη στιγμιαία. Θεωρείται η λιγότερο πιστή μέθοδος ως προς την ακρίβειά της, αλλά είναι η πιο βολική και σίγουρα με συνεχόμενες θερμομετρήσεις δεν πρόκειται να σας ξεγελάσει.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και από το θερμόμετρα που ακουμπούν για λίγο στο μέτωπο και δίνουν μία μέτρηση, ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι αυτά θεωρούνται λιγότερο πιστά από εκείνα που θερμομετρούν από το αφτί.

Τη θερμομέτρηση από το στόμα, μάλλον δεν σας τη συστήσει κανένας γιατρός, μια και κατάλληλη μόνο για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία μπορούν να συνεργαστούν μαζί σας.

Πηγή: https://mother.gr/