Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Φορητός Κραδιογράφος για Απομακρυσμένη Παρακολούθηση Ασθενών σε Πραγματικό χρόνο

Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες (στην Ελλάδα από τον σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού»).

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά. Η λέξη «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τη «συγγένεια» με την έννοια της κληρονομικότητας, με την οποία έχει μικρή μόνο σχέση.

Εάν ένα παιδί γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια, έχει σήμερα πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία ζωή φυσιολογικού ενήλικα. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών (με σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση) θα μπορεί να εργασθεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες παρουσιάζονται με συχνότητα 0,8-1,2%. Στην Ελλάδα με 100.000 γεννήσεις κάθε χρόνο αναμένονται 1.000 μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ υπολογίζεται ότι 40.000 έως 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες - οι περισσότερες αναπαραγωγικής ηλικίας - οι οποίες διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους εάν μείνουν έγκυοι δίχως να υποβάλλονται στην απαιτούμενη συχνή παρακολούθηση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επακριβώς τα αίτια που προκαλούν τις συγγενείς καρδιοπάθειες.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/375

Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας

«Φωτίζοντας τη σκοτεινή πλευρά!» είναι το σύνθημα της φετινής πανελλήνιας δράσης ευαισθητοποίησης για την Επιληψία, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας, όπως έχει οριστεί η 13η Φεβρουαρίου 2023.

Καθιερώθηκε το 2015, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE) και του Παγκοσμίου Γραφείου Επιληψίας (IBE), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την επιληψία, μία πάθηση με έντονο κοινωνικό στίγμα.

Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας (International Epilepsy Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου (14 Φεβρουαρίου 2022). Την ίδια ημέρα γιορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Επιληψίας.

Ως Επιληψία χαρακτηρίζεται η παροξυσμική διαταραχή του εγκεφάλου με απώλεια αισθήσεων, κατά την οποία εκπέμπονται ανώμαλα εγκεφαλικά ηλεκτρικά σήματα. Στην επιληψία, της οποίας η αιτιολογία ποικίλει, η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται, προκαλώντας ασυνήθιστη συμπεριφορά, αντίληψη, αισθήματα, σπασμούς, συσπάσεις μυών και απώλεια συνείδησης (λιποθυμία). Σε γενικές γραμμές είναι μία ομάδα από νευρολογικές διαταραχές, που χαρακτηρίζονται από επιληπτικές κρίσεις.

Η λέξη «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.Χ.) και σημαίνει την αιφνίδια κατάληψη. Η ιδέα ότι ο επιληπτικός καταλαμβάνεται από υπερφυσικές θεϊκές ή δαιμόνιες δυνάμεις, έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η επιληπτική κρίση ήταν ένας κακός οιωνός. Έτσι, η επιληπτική κρίση, εμφανιζόμενη ως προσωποποίηση του κακού, ενέπνευσε ορισμένες θρησκευτικές κινήσεις και σε άλλες περιπτώσεις, επειδή έχει στοιχεία δύναμης και φαντασίας, θεωρήθηκε ένδειξη εξουσίας (π.χ. Ναπολέων) και δημιουργικής ικανότητας (π.χ. Ντοστογιέφσκι, Μπετόβεν).

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η επιληψία είναι η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν σπασμούς ή κρίσεις ή επεισόδια. Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 65 εκατομμύρια άτομα με επιληψία, η συντριπτική πλειονότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν είναι νοητική ασθένεια και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φάρμακα. Το κενό θεραπείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι 80%. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα με επιληψία.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/374

 

Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών

Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών (World Day of the Sick) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου με πρωτοβουλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, που περιστρέφονται γύρω από την ασθένεια, τους πάσχοντες και τον ανθρώπινο πόνο.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας ανακοινώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' στις 13 Μαΐου 1992, ένα χρόνο αφ' ότου είχε διαγνωσθεί με τη νόσο του Πάρκινσον στις αρχές του 1991. Ο ποντίφηκας είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα του πόνου. Στις 11 Φεβρουαρίου 1984 είχε εκδώσει την αποστολική επιστολή «Salvifici Doloris» (σωτηρία από τον πόνο) για το χριστιανικό νόημα του ανθρώπινου πόνου και την αντιμετώπισή του μέσα από μια χριστιανική προοπτική.

Από το 1993, Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών εορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου για να συμπίπτει με τον εορτασμό της Παναγίας της Λούρδης, δηλαδή την εμφάνιση της Παναγίας σ’ ένα 14χρονο κορίτσι στη Λούρδη (Lourdes) της Γαλλίας στις 11 Φεβρουαρίου 1858. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή πολλοί προσκυνητές και επισκέπτες, που συρρέουν κάθε χρόνο στην Λούρδη για να τιμήσουν αυτό το θρησκευτικό γεγονός, έχουν θεραπευτεί από τις μεσιτείες της Παναγίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών απέκτησε ιδιαίτερη σημασία στον ρωμαιοκαθολικό χριστιανισμό μετά το 2005, όταν ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ' απεδήμησεν εις Κύριον. Την 11η Φεβρουαρίου διάλεξε ο διάδοχός του Βενέδικτος ΙΣΤ' για να υποβάλει τη παραίτησή του από τον παπικό θρόνο το 2013, για λόγους υγείας.

Η ασθένεια δημιουργεί άγχος, ανασφάλεια και αίσθημα αδυναμίας στον ασθενή ο οποίος νοιώθει ευάλωτος και χρειάζεται φροντίδα και υποστήριξη.

Η ασθένεια επηρεάζει τον ασθενή σωματικά, ψυχοσυναισθηματικά και κοινωνικά.

Η παροχή ποιοτικής υγειονομικής φροντίδας και έγκαιρης θεραπείας είναι σημαντικά για του ασθενείς όμως δεν αρκούν. Το οικείο περιβάλλον, οι φροντιστές, οι επαγγελματίες υγείας, η Πολιτεία και η κοινωνία οφείλουν να μεριμνούν για τους ασθενείς. Με ειλικρινές ενδιαφέρον, ενσυναίσθηση, ανθρωπιά και αλληλεγγύη ο ασθενής θα πάψει να αισθάνεται μόνος, ανήμπορος κι αποκλεισμένος.

Ο σεβασμός στην αξία και την αξιοπρέπεια του ασθενή του επιτρέπει να διατηρεί την αυτοεκτίμησή του, να χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και να ενδυναμώνεται προκειμένου να διαχειριστεί την νόσο.

Κι ας μην ξεχνάμε πως η θετική διάθεση είναι το καλύτερο φάρμακο!


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/527 , https://www.poamskp.gr/2022/02/11/11-fevroyarioy-pagkosmia-imera-asthenon/

Οδηγίες για την σωστή χρήση του Απινιδωτη

Ο απινιδωτής Heart Guardian HR-501 είναι μια συσκευή που αυτόματα αναλύει το καρδιακό ρυθμό των παθόντων, μετά από καρδιακό επεισόδιο και παρέχει ηλεκτρικό σόκ για να επαναφέρει τη καρδιά στο κανονικό της ρυθμό. Eνδείκνυται για χρήση σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή ή νιώθουν τα παρακάτω:

- Αναισθησία

- Δεν αναπνέουν

- Αδυναμία κυκλοφορίας του αίματος

 Ο απινιδωτής Heart Guardian HR-501 προορίζεται για χρήση από προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί στη λειτουργία του.

Οι χρήστες θα πρέπει να έχουν λάβει μία βασική εκπαίδευση ή να έχουν παρακολουθήσει κάποιο εξουσιοδοτημένο προχωρημένο πρόγραμμα έκτατης ιατρικής ανάγκης

O απινιδωτής Heart Guardian HR-501 ενδείκνυται για χρήση με τα επιθέματα (σε ασθενείς μεγαλύτερους από 8 ετών ή πάνω από 25 κιλά όταν χρησιμοποιείται με το πλήκτρο ενηλίκων /ή με το πλήκτρο που είναι για παιδιά για ηλικίες μεταξύ 1 και 8 χρονών και βάρος μέχρι 25 κιλά).

O Heart Guardian HR-501 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ενήλικα και για παιδί με τα ίδια επιθέματα αλλά με διαφορετικό πλήκτρο ρύθμισης .Η αρχική ρύθμιση στον απινιδωτή είναι για ενήλικα Ο απινιδωτής ΗR-501 μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε μελλοντικό χρήστη που ολοκληρώνει την εκπαίδευση της τεχνητής αναπνοής και της λειτουργίας του απινιδωτή HR- 501.

Ο απινιδωτής HR-501 είναι μια ιατρική συσκευή έκτατης ανάγκης, που χρησιμοποιείται για να επαναφέρει τον ασθενή που δεν αναπνέει ή που έχει απώλεια αισθήσεων λόγω ξαφνικής καρδιακής ανακοπής. Καμία ανταπόκριση Ασυνήθιστη αναπνοή ή καθόλου αναπνοή Δεν ανιχνεύεται η κυκλοφορία του αίματος

Προετοιμάστε τον ασθενή για απινίδωση Ο απινιδωτής θα πρέπει να τοποθετηθεί δίπλα στον ασθενή, και να αφαιρέσετε τα ρούχα από το στήθος του ασθενούς, και να βεβαιωθείτε ότι το στήθος του είναι καθαρό και στεγνό.

Η χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή:

  1. Ανεξαρτήτως του κατασκευαστή του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή που χρησιμοποιείται, η μόνη απαραίτητη γνώση για να λειτουργήσει ο απινιδωτής είναι να πιέσουμε το κουμπί «ON».
  2. Μόλις ανοίξει ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, σας δίνει φωνητικές οδηγίες με φωνή που παράγεται από υπολογιστή, και σας καθοδηγεί στην υπόλοιπη διαδικασία.
  3. Θα σας δώσει οδηγίες να τοποθετήσετε ένα σετ αυτοκόλλητες επιφάνειες ηλεκτροδίων στο γυμνό στήθος του θύματος, εάν είναι απαραίτητο και να συνδέσετε το βύσμα των ηλεκτροδίων με τον απινιδωτή.
  4. Στη συνέχεια ο αυτόματος απινιδωτής θα κάνει αυτόματη ανάλυση του ρυθμού του ηλεκτροκαρδιογραφήματος του ατόμου για να καθορίσει εάν απαιτείται απινίδωση. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει καμία επαφή με τον ασθενή όσο η συσκευή κάνει ανάλυση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Εάν εκείνη τη στιγμή αγγίζουν ή μετακινούν τον άρρωστο το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να μην είναι ακριβές.
  5. Εάν η συσκευή εκτιμήσει ότι απαιτείται απινίδωση, θα φορτιστεί αυτόματα και θα σας πει να πιέσετε το κουμπί που θα κάνει την εκφόρτιση. Προσοχή, για την δικιά σας και των άλλων προστασία την ώρα που πιέζεται το κουμπί εκφόρτισης δεν πρέπει κανείς να αγγίζει τον ασθενή. Αν ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια. Για τυχόν αστοχία ή λάθος οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχουν ειδικές δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση «κλειδώνει την λειτουργία του».

Μόλις γίνει η εκφόρτιση θα σας καλέσει να συνεχίσετε την ΚΑΡΠΑ.

 

Χρήσιμες οδηγίες για τις κρύες μέρες του χειμώνα

 

Θερμοφόρες για να παραμείνετε ζεστοι!

Δείτε εδώ τις Θερμοφόρες της εταιρείας μας!

Οδηγίες για το κρύο!

Ντυθείτε Σωστά

Ο κυριότερος τρόπος για να προστατευτείτε από το κρύο είναι να φορέσετε πολλά ρούχα. Προσοχή! Είναι προτιμότερο να φορέσετε πολλά λεπτά ρούχα παρά λίγα και χοντρά. Τα ρούχα που πρέπει να φοράμε στο κρύο πρέπει κατά προτίμηση να είναι άνετα και όχι στενά. Τα εξωτερικά ρούχα πρέπει επίσης να είναι αδιάβροχα και αντιανεμικά. Οι αρνητικές επιδράσεις από το κρύο πολλαπλασιάζονται όταν υπάρχει έντονος άνεμος, επομένως είναι σημαντικό να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Για να προστατεύσετε τα χέρια σας φορέστε γάντια. Τα μάλλινα γάντια είναι αυτά που πρέπει να προτιμήσετε καθώς διατηρούν καλύτερα τη θερμότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη γαντιών.

Για τα πόδια σας είναι σημαντικό να τα διατηρήσετε στεγνά και ζεστά. Για το σκοπό φορέστε εσωτερικά κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία και πάνω από αυτές βάλτε ένα δεύτερο ζευγάρι μάλλινες κάλτσες. Επίσης προτιμήστε τις ψηλές από τις κοντές κάλτσες.

Αν χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι βάλτε παπούτσια που δεν γλιστρούν στο χιόνι καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων.

Φορέστε κασκόλ το οποίο καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας καθώς έτσι προστατεύετε καλύτερα τους πνεύμονές σας, μην επιτρέποντας στον κρύο αέρα να εισέλθει σε αυτούς.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε επίσης να φορέσετε γυαλιά ηλίου καθώς έτσι προστατεύετε τα μάτια σας από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι.

Πίνετε αρκετά υγρά αλλά αποφύγετε το αλκοόλ

Εφόσον ο γιατρός δεν σας έχει απαγορεύσει να πίνετε πολλά υγρά, πίνετε αρκετό νερό, έτσι ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Αρκετοί πιστεύουν ότι το αλκοόλ βοηθά στο κρύο, ωστόσο αυτό δεν είναι αληθές. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ ναι μεν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, ωστόσο προκαλεί απώλεια θερμότητας και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Μεριμνήστε για τα φάρμακά σας

Καθώς η διάρκεια της κακοκαιρίας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι παρατεταμένη, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί τα φάρμακά σας πριν από αυτή έτσι ώστε να μην χρειαστεί να εκτεθείτε στο κρύο.

Επικοινωνήστε επίσης με τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας και ρωτήστε τον αν κάποιο φάρμακο από την αγωγή σας μπορεί να σας καταστήσει πιο ευάλωτους στο κρύο.

Προστατεύστε τα παιδιά

Αρκετές δραστηριότητες που σχετίζονται με το χιόνι μπορεί να είναι ευχάριστες για τα παιδιά, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς συχνά το παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Μην αφήνετε τα παιδιά πολλή ώρα στο χιόνι και βεβαιωθείτε ότι έχουν ντυθεί καλά. Αποφύγετε ωστόσο το κασκόλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, ιδιαίτερα σε παιδιά μικρών ηλικιών.

Προσοχή στη διατροφή!

Μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα αν πρέπει να βγείτε από το σπίτι. Προτιμήστε μικρά σνακ καθώς οι μεγάλες μερίδες φαγητού αναγκάζουν περισσότερο αίμα να συγκεντρωθεί στο γαστρεντερικό σύστημα, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος προς τα άκρα. Αν και τα λιπαρά γεύματα ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας έτσι τη θερμότητα που παράγει ο οργανισμός, είναι προτιμότερο να μην έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν βγείτε από το σπίτι.

Αν χρειαστεί να οδηγήσετε

Σε περίπτωση που χρειαστεί να οδηγήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και είστε σε θέση να οδηγήσετε. Πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας, ενημερώστε κάποιο φίλο ή συγγενή για την πορεία που θα ακολουθήσετε έτσι ώστε να γνωρίζει πού θα κινηθεί σε περίπτωση που χρειαστείτε οδική βοήθεια. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου σας είναι επαρκώς εξοπλισμένο. Παρακολουθήστε επίσης το δελτίο καιρού και αποφύγετε να βγείτε από το σπίτι σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας.

Προφυλαχθείτε από την Υποθερμία

Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υποθερμίας, δηλαδή πολύ χαμηλή θερμοκρασία του οργανισμού. Η παραπάνω επίδραση μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αναζητήσει βοήθεια καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει υποθερμία.
Αν και η υποθερμία εμφανίζεται πιο συχνά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να παρουσιαστεί και σε υψηλότερες αν βρέχει, ο ασθενής παρουσιάζει εφίδρωση ή υπάρχει έντονος άνεμος.

Μεριμνήστε για τα Κατοικίδια Ζώα

Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια βρίσκονται σε κλειστό χώρο και δεν είναι εκτεθειμένα στην κακοκαιρία. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ελέγχετε το νερό του ζώου κάθε 1-2 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει παγώσει. Η βόλτα δεν πρέπει να διαρκεί επίσης περισσότερο από 10 λεπτά καθώς ο πάγος μπορεί να τραυματίσει τα πόδια του ζώου.

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου και στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο καθώς και η ενθάρρυνση της πρόληψης, της ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου. Το 2023, σηματοδοτεί το δεύτερο έτος της παγκόσμιας τριετούς εκστρατείας της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, (The Union for International Cancer Control – UICC) με κεντρικό σύνθημα «Κλείστε το χάσμα στη φροντίδα του καρκίνου». Ο καρκίνος είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου παγκοσμίως, όμως μαζί μπορούμε να το ανατρέψουμε. Άτομα, οργανώσεις, υποστηρικτές και φορείς χάραξης πολιτικής, καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στη φροντίδα για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Στόχος της φετινής εκστρατείας είναι να ενώσουμε τις φωνές μας και να αναλάβουμε δράση. Να κτίσουμε ισχυρότερες συμμαχίες και νέες καινοτόμες συνεργασίες, γιατί μόνοι μας είμαστε δυνατοί, αλλά μαζί γινόμαστε ασταμάτητοι. Οι ενέργειές μας μπορούν να πάρουν αμέτρητες μορφές, παρακινώντας την οικογένειά, φίλους και γνωστούς, συναδέλφους, τις κοινότητες μας, γιατί ο καθένας έχει τη δύναμη να μειώσει τον αντίκτυπο του καρκίνου για τον εαυτό του, τους ανθρώπους που αγαπά, για τον κόσμο γύρω του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Με τη λέξη «καρκίνος» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων.

Πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία

Στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας από τον ιό SARS–CoV-2 παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης, ενώ επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως και η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων.

Μπορεί η πανδημία ν’ απασχόλησε το ενδιαφέρον Πολιτείας, Μ.Μ.Ε. και πολιτών και να αποτέλεσε αναγκαστικά υγειονομική προτεραιότητα, όμως ο καρκίνος συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο, γι αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.

Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Όμως, πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ή των πεποιθήσεων τους, να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται επομένως, την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και τη χάραξη και πιστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από το κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη.

O καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται ότι ευθύνεται για 9,6 εκατομμύρια θανάτους το 2018. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο.

Το 1/3 περίπου των θανάτων από καρκίνο, οφείλονται στους 5 κυριότερους συμπεριφορικούς και διατροφικούς κινδύνους: τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, τη χρήση καπνού και τη χρήση οινοπνεύματος.

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο, όπως η ηπατίτιδα και ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV), ευθύνονται για έως 25% των περιπτώσεων καρκίνου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η επίσκεψη στο γιατρό στο τελικό στάδιο και η έλλειψη πρόσβασης στη διάγνωση και τη θεραπεία αποτελούν συχνό φαινόμενο. Το 2017, μόνο το 26% των χωρών χαμηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι στον δημόσιο τομέα διατίθενται γενικά παθολογοανατομικές υπηρεσίες. Πάνω από 90% των χωρών υψηλού εισοδήματος ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες θεραπείας είναι διαθέσιμες σε σύγκριση με λιγότερο από 30% των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Το 70% περίπου των θανάτων από καρκίνο αφορά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική στην πλειονότητα των καρκίνων. Μη έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε όψιμα στάδια της νόσου, όταν η θεραπεία ίασης μπορεί να μην αποτελεί πλέον επιλογή. Ορισμένοι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του στόματος και ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχουν υψηλά ποσοστά ίασης όταν ανιχνεύονται έγκαιρα και αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/194


Ποια είναι η κατάλληλη ζυγαριά για κάθε χρήση;

Δείτε εδώ τις Ζυγαρίες 

Τι μπορούν να κάνουν οι ζυγαριές του μπάνιου;

 Εκτός από τη μέτρηση του βάρους σας, οι περισσότερες έξυπνες ζυγαριές μπάνιου παρέχουν ένα ευρύ φάσμα μετρήσεων σύνθεσης σώματος, όπως ποσοστό σωματικού λίπους, ποσοστό νερού σώματος και μυϊκή μάζα. Αυτές οι κλίμακες χρησιμοποιούν την Ανάλυση Βιοηλεκτρικής Αντίστασης (ΑBA) για να ολοκληρώσουν τη δουλειά, η οποία περιλαμβάνει την αποστολή ενός μικρού ηλεκτρικού ρεύματος γύρω από το σώμα σας. Ως αποτέλεσμα, συνιστάται να μην το χρησιμοποιείτε αν έχετε βηματοδότη ή άλλες εσωτερικές ιατρικές συσκευές ή εάν είστε έγκυος. Μερικές από τις βασικές μετρήσεις που προσφέρονται από έξυπνες κλίμακες μπάνιου είναι:

  • Ποσοστό σωματικού λίπους: Η αναλογία του σωματικού λίπους στο συνολικό βάρος σας.
  • Ποσοστό νερού σώματος: Η συνολική ποσότητα νερού στο σώμα εκφραζόμενη ως ποσοστό του συνολικού σωματικού σας βάρους.
  • Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ): Μερικές ζυγαριές σωματικού λίπους σάς δίνουν μια ένδειξη ΔΜΣ, με βάση το ύψος που εισάγετε και το βάρος σας.
  • Μυϊκή μάζα: Το ποσοστό της σύνθεσης του σώματός σας που αποτελείται από μυ.
  • Σπλαχνικό λίπος: Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «κοιλιακό λίπος». Μια υψηλότερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πολλών καταστάσεων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις.

Οι πληροφορίες που δείχνουν οι διαφορετικές εφαρμογές διαφέρουν μεταξύ των επωνυμιών, αλλά η κοινή λειτουργικότητα περιλαμβάνει γραφήματα που δείχνουν πώς οι μετρήσεις και το βάρος σας έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένες εφαρμογές μπορούν επίσης να τροφοδοτήσουν τις μετρήσεις σας σε άλλες εφαρμογές παρακολούθησης υγείας, αν το επιθυμείτε, ώστε να μπορείτε να δείτε όλα τα δεδομένα υγείας που σας ενδιαφέρουν, σε ένα μέρος.

Ζυγαριές σωματικού λίπους

Εκτός από τη μέτρηση του βάρους σας, οι κλίμακες σωματικού λίπους έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζουν το ποσοστό σωματικού λίπους, για να σας βοηθήσουν να κάνετε διάκριση μεταξύ απώλειας λίπους και απώλειας βάρους. Εκτός από το σωματικό λίπος, ορισμένοι σας δίνουν επίσης περαιτέρω μετρήσεις όπως η πυκνότητα των οστών σας, το ποσοστό νερού σώματος και ο ΔΜΣ. Για τις πιο ακριβείς μετρήσεις σώματος, θα πρέπει να εισαγάγετε ορισμένα ζωτικά στατιστικά στοιχεία, όπως το ύψος και το φύλο σας. Για τη μέτρηση του σωματικού λίπους, οι κλίμακες σωματικού λίπους στέλνουν ένα πολύ μικρό ηλεκτρικό ρεύμα γύρω από το σώμα σας. Το ρεύμα κινείται πιο αργά μέσω του λίπους και πιο γρήγορα μέσω του μυός, έτσι η ταχύτητα με την οποία το ρεύμα διέρχεται από το σώμα σας επιτρέπει την κλίμακα για τον υπολογισμό του σωματικού λίπους και της μυϊκής πυκνότητας, που εμφανίζεται ως ποσοστά. Λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αναλυτή σωματικού λίπους εάν έχετε βηματοδότη ή άλλες εσωτερικές ιατρικές συσκευές ή εάν είστε έγκυος. Δεν συνιστώνται ούτε για παιδιά κάτω των 10 ετών. Τα πιο ακριβή μοντέλα τείνουν να προσφέρουν περισσότερα όσον αφορά τον αριθμό των μετρήσεων που δίνονται, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την περιεκτικότητα σπλαχνικού λίπους, το συνολικό ποσοστό νερού στο σώμα και τη μυϊκή μάζα. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν αποσπώμενες οθόνες.

Πλεονεκτήματα: Οι αναλυτές σωματικού λίπους σας δίνουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη σύνθεση του σώματός σας από μηχανικές ή ψηφιακές ζυγαριές και μπορείτε να βρείτε μερικές αρκετά φθηνές. Οι τυπικές κλίμακες αναλυτή σωματικού λίπους έχουν λειτουργία μνήμης και μπορείτε ακόμη και να αγοράσετε αυτές με έξυπνη λειτουργικότητα.

Μειονεκτήματα: Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους, ειδικά εκείνοι με εσωτερικές ιατρικές συσκευές και εγκύους. Περισσότεροι αναλυτές σωματικού λίπους με χαρακτηριστικά είναι ακριβοί.

Ψηφιακές ζυγαριές

Ψηφιακές ζυγαριές μπάνιου χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μέτρηση του βάρους σας. Σε αντίθεση με τις μηχανικές ζυγαριές, μπορείτε να διακρίνεται καλύτερα τις πληροφορίες που εμφανίζονται σε ηλεκτρονική οθόνη είτε σε αυτοκρατορικές είτε μετρικές μετρήσεις. Ορισμένες ψηφιακές κλίμακες προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες, όπως η μνήμη χρήστη: μετά από έναν ορισμένο αριθμό ατόμων που έχουν αποθηκεύσει τα δεδομένα τους, οι κλίμακες έχουν σχεδιαστεί για να αναγνωρίζουν τον χρήστη και στη συνέχεια να παρακολουθούν τη διαφορά βάρους μεταξύ κάθε ανάγνωσης για κάθε άτομο. Το βάρος εμφανίζεται σε ηλεκτρονική οθόνη σε μετρικό σύστημα που έχει η ζυγαριά.

Πλεονεκτήματα: Εύκολο στην ανάγνωση, πολλές επιλογές στυλ και τιμών, καλό για όσους θέλουν να κάνουν γρήγορες μετρήσεις βάρους, μερικοί μπορεί να εμφανίζουν κλάσματα ή δεκαδικά σημεία λίβρες ή κιλά για πιο ακριβή ανάγνωση.

Μειονεκτήματα: Όπως οι μηχανικές ζυγαριές, οι περισσότερες ηλεκτρονικές εκδόσεις δεν μπορούν να σας πουν για το σωματικό σας λίπος, το νερό του σώματος ή τον ΔΜΣ, η μπαταρία χρειάζεται αντικατάσταση κάθε τόσο.

Μηχανικές ζυγαριές

Οι μηχανικές ζυγαριές μπάνιου έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την απλή δουλειά της μέτρησης του βάρους σας και δεν τείνουν να συνοδεύονται με επιπλέον κουδούνια ή σφυρίχτρες. Σε ένα σύνολο μηχανικών ζυγών, η οθόνη κλήσης εμφανίζει συνήθως το βάρος σας τόσο σε μετρήσεις αυτοκράτορας (stones και λίβρες) όσο και μετρικών (κιλά). Οι μηχανικές ζυγαριές δεν τείνουν να έρχονται με επιπλέον κουδούνια ή σφυρίγματα. Οι ακριβότερες μηχανικές ζυγαριές είναι πιο πιθανό να κατασκευάζονται από ισχυρότερο υλικό, όπως ο χάλυβας και όχι το πλαστικό, και έχουν πιο κομψό σχεδιασμό.

Πλεονεκτήματα: Οι μηχανικές ζυγαριές μπορεί να είναι πολύ φθηνές, οι περισσότεροι και δεν υπάρχει μπαταρία για αντικατάσταση.

Μειονεκτήματα: Ορισμένες μηχανικές κλίμακες μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστούν εάν οι ενδείξεις είναι μικρές ή κοντά μεταξύ τους, και θα πρέπει να ελέγξετε ότι η κλίμακα έχει οριστεί στο μηδέν προτού φτάσετε κάθε φορά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ακριβή ανάγνωση. Οι μηχανικές ζυγαριές δεν θα σας δείξουν τον ΔΜΣ σας, τη σύνθεση σωματικού λίπους ή θα αποθηκεύσουν τις αναγνώσεις σας, οπότε επιλέξτε κάτι άλλο αν θέλετε αυτήν την επιπλέον λειτουργία.

 

Πηγή: https://www.kingmarket.gr/

Θερμόμετρα (ψηφιακά - ελεύθερα υδραργύρου - αδιάβροχα - υπερύθρων)

 Θερμόμετρα σώματος

Ο πυρετός είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε οποιαδήποτε εισβολή δέχεται και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσουμε ότι ο πυρετός δεν προϋποθέτει τον πανικό, θα σας πούμε λίγα πράγματα για την θερμομέτρηση των παιδιών μας.

Μετά την κατάργηση των υδραργικών θερμομέτρων, όλο και περισσότεροι γονείς παραπονιούνται για τα νέου τύπου ψηφιακά θερμόμετρα, τόσο επειδή δεν καταφέρνουν να τα χρησιμοποιήσουν σωστά, όσο και γιατί αμφισβητούν την πιστότητά τους.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που καταφεύγουν στη γνωστή και δοκιμασμένη λύση των υδραργικών θερμομέτρων, αφού σε κάθε οικογένεια όλο και κάποιο θα έχει ξεμείνει. Ωστόσο, το να κρατήσεις ένα μικρό παιδί ακίνητο με το θερμόμετρο στη μασχάλη είναι δύσκολο εγχείρημα. Κάποιοι το καταφέρνουν, άλλοι όχι.

Αυτή τη στιγμή, οι τρόποι, με τους οποίους μπορούν οι γονείς να θερμομετρήσουν το παιδί τους, είναι από τον όρθο, τη μασχάλη, το αυτί, το στόμα και το μέτωπο και, βέβαια, ποιον από όλους αυτους τους τρόπους εχει επιλέξει ένας γονιός, έχει να κάνει με το τι του ταιριάζει καλύτερα του ίδιου.

Οι ειδικοί θεωρούν πιο έγκυρη, όσον αφορά την ακρίβεια της μέτρησης, μέθοδο αυτή από τον όρθο και γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από τους ίδιους τους γιατρούς στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα για τα μωρά. Ωστόσο, πρόκειται για μία μέθοδο που χρειάζεται εμπειρία, ενώ καθίσταται αδύνατη όταν το παιδί έχει διάρροια, ή κάποια φλεγμονή στην περιοχή, ή είναι πολύ ανήσυχο.

Η μέθοδος της θερμομέτρησης από τον όρθο χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη σταθερότητα και αποφασιστικότητα στις κινήσεις του ενήλικα, διαφορετικά καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Αξιόπιστη φυσικά είναι και η μέθοδος της θερμομέτρησης από τη μασχάλη. Συνήθως, μάλιστα, είναι πολύ ευκολότερη απ’ ό,τι φαντάζεται ένας γονιός, αρκεί να έχει την αποφασιστικότητα ότι θα κρατήσει το μωρό του σε σταθερή θέση μέχρι να γίνει η μέτρηση, όσο και αν αυτό αντιδρά!

Στα μεγαλύτερα παιδιά, που είναι πιο δύσκολο να ακινητοποιηθούν, η θερμομέτρηση από τη μασχάλη απαιτεί την απόλυτη συνεργασία τους, διαφορετικά πάει στράφι. Επιπρόσθετα, η θερμομέτρηση από τη μασχάλη και τον όρθο δεν είναι δυνατόν να γίνει, όταν το παιδί είναι κοιμισμένο, κάτι που μπορεί να συμβεί με τη θερμομέτρηση από το αφτί ή το μέτωπο, μια και χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα θερμόμετρα αφής!
 Γι’ αυτό και αυτές οι μέθοδοι θερμομέτρησης ενδείκνυνται από τους παιδιάτρους, μιας και μπορείτε να πάρετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας χωρίς να το ταλαιπωρήσετε!

Για το αφτί, υπάρχουν τα ειδικά θερμόμετρα, που δεν χρειάζεται παρά να τα εισχωρήσετε λίγο μέσα στο αφτάκι τους και σας δίνουν ένδειξη στιγμιαία. Θεωρείται η λιγότερο πιστή μέθοδος ως προς την ακρίβειά της, αλλά είναι η πιο βολική και σίγουρα με συνεχόμενες θερμομετρήσεις δεν πρόκειται να σας ξεγελάσει.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και από το θερμόμετρα που ακουμπούν για λίγο στο μέτωπο και δίνουν μία μέτρηση, ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι αυτά θεωρούνται λιγότερο πιστά από εκείνα που θερμομετρούν από το αφτί.

Τη θερμομέτρηση από το στόμα, μάλλον δεν σας τη συστήσει κανένας γιατρός, μια και κατάλληλη μόνο για μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία μπορούν να συνεργαστούν μαζί σας.

Πηγή: https://mother.gr/

Χρήσιμες πληροφορίες για τη Συσκευή ορού

Συσκευές ορού Βρείτε εδώ

Συσκευή ορού οδηγίες 

  • Απολυμάνετε την επιφάνεια του πώματος της φιάλης.
  • Αφαιρέστε το προστατευτικό της φιάλης, τρυπήστε και σπρώξτε περιστρέφοντας την ακίδα(μύτη) στο πώμα καθ’όλο το μήκος της.
  • Κλείστε σφιχτά τον σφιγκτήρα, αναποδογυρίστε τη φιάλη και κρεμάστε την στο επιθυμητό ύψος.
  • Δώστε τον αέρα από την συσκευή χορήγησης ως ακολούθως: Αφαιρέστε το προστατευτικό πώμα της βελόνης και τρυπήστε.  Ελαφρά απελευθερώστε τον σφιγκτήρα για να κινηθεί το υγρό, διατηρώντας τη βελόνη άνωθεν του επιπέδου της φιάλης στην αρχή, και σταδιακά χαμηλώνοντας την όταν δεν υπάρχουν πια φυσαλίδες αέρα στον χαμηλότερο σωλήνα της συσκευής. Ξανακλείστε τον σφιγκτήρα.
  • Εισάγετε την βελόνη μέσα στην φλέβα, ρυθμίστε την ροή μετακινώντας ελεγχόμενα τον σφιγκτήρα, ούτως ώστε η ταχύτητα έγχυσης να είναι σύμφωνη με τις ιατρικές οδηγίες.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η συσκευή πρέπει να ελέγχεται πριν τη χρήση αν είναι άθικτη.

Η συσκευή είναι ακατάλληλη για μετάγγιση αίματος ή παραγώγων αυτού.

Μετά τη χρήση η συσκευή πρέπει να καταστρέφεται.

Να μην επανααοστειρώνεται.

Σωλήνωση: Το μήκος του σωλήνα συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου τμήματος για την προσθήκη φαρμάκων, όχι όμως και του σταγονοθάλαμου, είναι 150 cm. Ο σωλήνας είναι και παραμένει εύκαμπτος, διαφανής, άχρωμος, η επιφάνεια επαφής μεταξύ του υγρού και του αέρα κατά το πέρασμα φυσαλίδων αέρα είναι ευδιάκριτη.
Σταγονοθάλαμος: O Σταγονοθάλαμος επιτρέπει τη συνεχή παρατήρηση της ροής των σταγόνων.Το άκρο του σωλήνα βρίσκεται σε απόσταση 40 mm από την έξοδο του σταγονοθαλάμου με σκοπό να επιτυγχάνεται ένα υψηλό επίπεδο υγρού και να αποφεύγεται η πιθανότητα μεταφοράς αέρα από τις σταγόνες που θα πέφτουν.. Η απόσταση μεταξύ του σταγονοσωλήνα και του φίλτρου δεν είναι μικρότερη από 40ΜΜ.

 

Παροχή σταγόνων: 20 ή 60 σταγόνες απεσταγμένου νερού στους 23C με ρυθμό έγχησης 50 σταγόνων / mm , ζυγίζουν 10. 1g ή καταλαμβάνουν όγκο 1 ml.
Ρυθμιστής Ροής: Ο ρυθμιστής ροής ρυθμίζει τη ροή του υγρού μεταξύ του μηδέν και του μέγιστου. Ο ρυθμιστής ροής μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθόλη την διάρκεια της έγχυσης χωρίς να καταστρέφεται ο σωλήνας.

Χρήσιμες συμβουλές για τους φλεβοκαθετήρες και την φροντίδα τους

Φλεβοκαθετήρες θα βρείτε εδώ

Η σωστή τοποθέτηση και η νοσηλευτική φροντίδα περιφερικού φλεβικού καθετήρα.

Οι περιφερικοί φλεβικοί καθετήρες ή φλεβοκαθετήρες είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για ενδοφλέβια πρόσβαση και θεραπεία . Η τοποθέτηση του φλεβοκαθετήρα ορίζεται ως η νοσηλευτική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός πλαστικού (πολυουρεθάνης) καθετήρα σε ένα αιμοφόρο αγγείο (φλέβα). Αποτελεί επεμβατική διαδικασία και γι αυτό θα πρέπει να γίνεται υπο άσηπτες συνθήκες προκειμένου να προληφθεί η ιατρογενής βακτηριαιμία ή σήψη .

Η εισαγωγή φλεβοκαθετήρα έχει ένδειξη στις παρακάτω περιπτώσεις : ➢ Χορήγηση φαρμάκων ενδοφλέβιας θεραπείας ➢ Χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών-ηλεκτρολυτών ➢ Χορήγηση παρεντερικής διατροφής ➢ Μετάγγιση αίματος-παραγώγων ➢ Χορήγηση ενδοφλέβιων παραγώντων για διαγνωστικούς σκοπούς (πχ σκιαγραφικά φάρμακα)

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Η νοσηλευτική εκτίμηση πριν την εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα πρέπει να εστιάζει :

❑Στην ιατρική οδηγία σχετικά με τον σκοπό φλεβικής προσπέλασης ( χορήγηση υγρών , φαρμάκων, παραγώγων αίματος).

❑Στην διάρκεια χρήσης της φλεβικής προσπέλασης (διάρκεια έγχυσης) καθώς και το είδος και την ποσότητα των υγρών που θα χορηγηθούν παρεντερικά.

❑Στο ιστορικό του ασθενούς που να σχετίζεται με:

❖Ανατομικά προβλήματα(δυσκαμψία ακρου,ΑΕΕ)

❖Ιατρικές επεμβάσεις( φίστουλα, μαστεκτομή)

❖Αλλεργίες (σε αντισηπτικά ,κολλητικές ταινίες)

❑Στην επιλογή της κατάληλης φλέβας

 ❑Στην κατάσταση των ιστών πάνω απο την επιλεγμένη προς φλεβοκέντηση φλέβα(οιδημα,μώλωπες, έγκαυμα)

❑Στην κατάσταση της υπάρχουσας φλεβικής προσπέλασης για πρόληψη ή αντιμετώπιση επιπλοκών

❑Στην διάγνωση και κατάσταση του αρρώστου

18G ΠΡΑΣΙΝΟ 90

•ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ

•ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ 20G ΡΟΖ 55

•ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ (2-3 LT ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ)

•BOLUS ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

•ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑΣ 22G ΜΠΛΕ 25

•ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ ΦΛΕΒΕΣ

•ΓΙΑ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΥΛΙΚΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

ΓΑΝΤΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΜΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ

ΜΑΣΚΑ

ΤΟΥΡΝΙΚΕ Ή ΠΕΡΙΧΕΙΡΙΔΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ

ΝΕΦΡΟΕΙΔΕΣ

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΟΔΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΔΥΟ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

ΨΑΛΙΔΙ

ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ

ΟΡΟΣΤΗΛΗ

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΔΙΑΦΑΝΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ

ΕΠΙΘΕΜΑ ΑΝΤΛΙΑ ΕΓΧΥΣΗΣ

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΕΣ ΓΑΖΕΣ

ΔΙΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΕΓΧΥΣΗ (ΟΡΟΣ-ΦΑΡΜΑΚΑ)

 ΔΙΑΛΕΙΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

ΝΑΡΘΗΚΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΣΥΔΕΤΙΚΟ THREE-WAY ΕΞΑΕΡΩΜΕΝΟ ΜΕ N/S 0,9%

ΘΕΡΜΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΣΥΡΙΓΓΑ 5 ML ΜΕ N/S 0,9% ΓΙΑ ΕΚΠΛΥΣΗ (FLASH)

ΤΟΠΙΚΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΚΥΤΙΟ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΤΙΚΕΤΑ Ή ΜΑΡΚΑΔΟΡΟ

 

Πηγή: https://www.venizeleio.gr/wp-content