Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Ισογλυκαιμική διατροφή
Λίγα λόγια… Ο εμπνευστής της ισογλυκαιμικής διατροφής, Φαίδων Lindberg – Χατζηπαναγιώτου αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας επιτυγχάνοντας υψηλότερη απόδοση και χαμηλότερο βάρος χάρη στη σωστή χρήση της τροφής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορούμε να τρώμε καλά και να χορταίνουμε, πάντα κάνοντας όμως τις σωστές επιλογές και λαμβάνοντας υπόψη το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών.
Διαβήτης και σούπερ μάρκετ
Η σωστή επιλογή τροφίμων στη σημερινή εποχή δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαίνεται. Μπορεί να αναζητήσει και να βρει όλα τα τρόφιμα που χρειάζεται κατά την περιήγηση του στους διαδρόμους ενός σουπερμάρκετ, όμως κανείς δεν μπορεί να του εξασφαλίσει ότι θα κάνει τη σωστή διατροφικά επιλογή για τον οργανισμό του.
Ρίξτε το βάρος στο σώμα σας: 5 μύθοι για το αδυνάτισμα!
Κάθε άνοιξη τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, και ιδιαιτέρως το διαδίκτυο, κατακλύζονται από διατροφικές συμβουλές οι οποίες υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους. Ο σύγχρονος αναγνώστης βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε διαφορετικές πρακτικές τις οποίες προσπαθεί να συνδυάσει προκειμένου να πετύχει την επιθυμητή απώλεια κιλών μέχρι τα πρώτα καλοκαιρινά μπάνια.
Η επίδραση του stress στη διατροφική συμπεριφορά
Η άριστη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού οφείλεται στον επιτυχή συγχρονισμό όλων των σωματικών λειτουργιών, εξασφαλίζοντας μια κατάσταση δυναμικής ισορροπίας (ομοιόσταση). Στον αντίποδα αυτής εντοπίζεται το στρες, το οποίο ορίζεται ως η κατάσταση πραγματικής ή απειλούμενης διαταραχής της ομοιόστασης που αποκαθίσταται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα συμπεριφορικών και φυσιολογικών αποκρίσεων προσαρμογής του οργανισμού. Το στρες (distress) επάγει έναν καταρράκτη αντιδράσεων στο σώμα που ξεκινά από τον υποθάλαμο και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και καταλήγει στα επινεφρίδια με την απελευθέρωση κορτιζόλης και κατεχολαμινών (επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης). Η προκαλούμενη ανισορροπία επιφέρει άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καταστολή της ανοσολογικής απάντησης και τροποποίηση συμπεριφορών υγείας. Η διατροφική συμπεριφορά, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία, επηρεάζεται σημαντικά από το στρες.
Παίζει ρόλο το είδος της πρωτεΐνης στην υγεία της καρδιάς;
Πώς η πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέεται με τις καρδιακές παθήσεις; Η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών φαίνεται να είναι προστατευτική; Γνωρίζουμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του λίπους σχετίζονται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Αλλά τι συμβαίνει με την πρωτεΐνη; Τις απαντήσεις αυτές κλήθηκε να απαντήσει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Χάρβαρντ σε μεσήλικες άνδρες, όπου εξέτασε τη σχέση της διατροφικής πρωτεΐνης με τον κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας.
Διατροφή και αντιπηκτική αγωγή
Η χορήγηση αντιθρομβωτικών ουσιών αποτελεί τον βασικότερο τρόπο αντιμετώπισης των θρομβωτικών επεισοδίων, έτσι ώστε να προλάβουμε της επέκταση του ήδη σχηματισμένου θρόμβου ή τον σχηματισμό νέου θρόμβου ή ακόμα και της εμβολής. Οι πιο γνωστές φαρμακευτικές, αντιπηκτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η αντιαιμοπεταλιακές ουσίες (π.χ. η ασπιρίνη), η ηπαρίνη και τα παράγωγά της και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom). Από τις ουσίες αυτές τα κουμαρινικά αντιπηκτικά είναι αυτά που απαιτούν ειδικές διατροφικές οδηγίες, παράλληλα με την λήψη τους.
Αντιμετωπίστε την ψωρίαση διατροφικά
Η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια δερματοπάθεια, κατά βάσει άγνωστης αιτιολογίας, για την εμφάνιση της οποίας εικάζεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο το γονιδιακό μας προφίλ, καθώς και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κατά την ψωρίαση επιταχύνεται ο κύκλος ζωής των δερματικών κυττάρων μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τους στην επιφάνεια του δέρματος σε στοιβάδες. Η συγκεκριμένη δερματική πάθηση δεν μεταδίδεται μέσω της επαφής με το δέρμα ή τα ρούχα του πάσχοντος, ούτε είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής.
Διατροφικές συμβουλές για επιτυχή αιμοδοσία
Η αιμοδοσία είναι μια εθελοντική πράξη, η οποία διαρκεί ελάχιστα, είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και μπορεί να σώσει ζωές. Αιμοδοσία σημαίνει μετάγγιση αίματος και περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία λήψης, συντήρησης και διάθεσης του αίματος. Κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Δωρητών Αίματος.
Έλλειψη σιδήρου στην εφηβεία
Οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική δραστηριότητα κατά την παιδική ηλικία και εφηβεία μπορούν να διαμορφώσουν τη διαφορά μεταξύ υγείας και κινδύνου για ασθένειες στα επόμενα χρόνια. Τα διαφορετικά στάδια ζωής υπαγορεύουν και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Σε αυτή την περίοδο της ζωής, υπάρχει κίνδυνος έλλειψης πολλών θρεπτικών συστατικών, ένα από τα οποία είναι και ο σίδηρος. Μεταξύ των εφήβων, η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που σχετίζονται με διατροφικές ελλείψεις.
Ουρολοιμώξεις και προβιοτικά
Η ουρολοίμωξη αποτελεί μια πολύ συχνή διαταραχή, καθώς η συχνότητα εμφάνισής της φαίνεται να αγγίζει τα 150 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. Με τον όρο ουρολοίμωξη εννοούμε την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα του ασθενούς, ως αποτέλεσμα, συνήθως, του αποικισμού τους στην ουρήθρα και την εγκατάστασή τους στην ουροδόχο κύστη. Στην πλειονότητά τους, οι ουρολοιμώξεις πλήττουν γυναίκες καθώς η ουρήθρα βρίσκεται κοντά στον πρωκτό, άρα η μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό είναι πιο εύκολη.