Οι εορτές του Πάσχα πέρασαν, τα γευστικά εδέσματα που γευτήκαμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι, μας πρόσθεσαν λίγες ή περισσότερες θερμίδες, από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας ημερησίως. Στο ίδιο έργο θεατές, είδαμε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε; Πρώτα από όλα πρέπει να καταλάβουμε ότι το βάρος είναι συνάρτηση της ποσότητας, της θρεπτικής αξίας των τροφών που τρώμε, της διατροφική ισορροπίας που έχουμε κατά την διάρκεια της ημέρας και της άσκησης που εκτελούμε.
Μια ακόμη ημέρα ξεκινάει, το πρόγραμμά σας είναι γεμάτο και οι υποχρεώσεις τρέχουν. Ψάχνετε επομένως, έξυπνες και πρακτικές λύσεις που θα σας χορτάσουν και θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας… και αυτό ακριβώς θα βρείτε διαβάζοντας το άρθρο αυτό! Πριν όμως τις μοιραστώ μαζί σας, πάμε να δούμε ποια θρεπτικά συστατικά αναζητάμε στα σνακ; Φτιάξτε δυάδες στα σνακ σας
Υπογονιμότητα και διατροφή Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης και τεκνοποίησης ενός ζευγαριού μετά από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς την χρήση αντισύλληψης. Αποτελεί πλέον ένα συνηθισμένο πρόβλημα των νέων ζευγαριών, προκαλώντας όμως μεγάλο στρες και άγχος στα ζευγάρια που το βιώνουν. Παρότι, η συχνότητα εμφάνισης της υπογονιμότητας ποικίλλει από χώρα σε χώρα για διάφορους λόγους εντούτοις, είναι αρκετά υψηλή. Σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζει το 7-8% των ζευγαριών ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 14%. Η αύξηση του φαινομένου της υπογονιμότητας είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι ότι σήμερα οι γυναίκες αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας λόγω σπουδών, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης με συνέπεια τη μειωμένη πιθανότητα για σύλληψη και τεκνοποίηση καθώς η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας της. Στη συνέχεια όμως θα δούμε και άλλες αιτίες στις οποίες οφείλεται η υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.
Η Δίαιτα των Μονάδων Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 Δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι κατά καιρούς οι περισσότεροι από εσάς μπήκατε στην διαδικασία να διαβάσετε ή και να εφαρμόσετε μια από τις «καινοτόμες» δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή από στόμα σε στόμα ή και από κάποιους «ειδικούς». Δίαιτα Ducan, Atkins, paleo diet, δίαιτα με βάση τις ομάδες αίματος, zone diet, δίαιτα Νάσα είναι μερικές από τις δίαιτες που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, άλλες με κάποια «σαθρή επιστημονική βάση» άλλες πάλι με καμία. Όλες πάντως υπόσχονται «θεαματικά» και «εύκολα» αποτελέσματα κάτι που τις καθιστά δελεαστικές. Έτσι λοιπόν και η «Δίαιτα των Μονάδων» ήρθε για να μας μαγέψει! Για να δούμε όμως αν ήρθε για να μείνει;
Η παιδική παχυσαρκία προκαλείται από την υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ένα στα τρία παιδιά στην Αμερική είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ και στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά αυξάνουν. Ασθένειες σχετιζόμενες με το υπερβάλλον βάρος που παλαιότερα εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, είναι πλέον συχνές και σε παιδιά. Η λύση είναι γνωστή: ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, τα παιδιά από μόνα τους δεν είναι εύκολο να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το καταφέρουν είναι μέσω της συμμετοχής ολόκληρης της οικογένειας και κυρίως των γονιών τους.
Ενώ νεότερα επιστημονικά δεδομένα διαφωνούν με τον όρο «υγιής παχυσαρκία», αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε δεν είναι ότι το βάρος δεν έχει σημασία, αλλά το ότι δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία.
Πρόκειται για δίαιτα υποθερμιδική, η οποία βασίζεται «στη διατροφή που ταιρι΄ζει στην ομάδα αίματός σας». Διακρίνει τους ανθρώπους σε 4 διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχουν (δηλαδή, 0, Α, Β, και ΑΒ) και ταυτόχρονα προβαίνει σε διάκριση των τροφών σε δύο κατηγορίες: σ' εκείνες που λειτουργούν συμπληρωματικά της κάθε ομάδας και σ' εκείνες που αντιτίθενται σ' αυτές.
Υπερφαγία: Τι είναι η υπερφαγία και πότε εμφανίζεται; Συχνά στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε ή ακούμε τον όρο υπερφαγία Τι είναι η υπερφαγία; Για παράδειγμα, σε ένα γιορτινό τραπέζι στο οποίο καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες, είναι υπερφαγία; Αν μία μέρα καταναλώσουμε περισσότερα γλυκά και «τσιμπολογούμε» ενδιάμεσα των γευμάτων, είναι υπερφαγία;
ΔΙΑΙΤΑ Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις δίαιτες αποτοξίνωσης Μετά το τραπέζι του Πάσχα φυσικά δεν υπάρχει καταλληλότερο θέμα προς συζήτηση από τις «μυθικές» δίαιτες αποτοξίνωσης. Τι είναι όμως στ’ αλήθεια η αποτοξίνωση; Όντως με ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο καταφέρνουμε να αποτοξινωθούμε ή αυτό είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος;
Από τη νηστεία της Σαρακοστής στην ημέρα του Πάσχα... τι πρέπει να προσέξω; Η νηστεία του Πάσχα είναι μια περίοδος όπου έχουμε πλήρη αποχή από ζωικές τροφές, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου πενήντα ημέρες. Σε αύτη την χρονική περίοδο οι τροφές που καταναλώνονται, είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, άμυλο (ζυμαρικά, ψωμί κ.α.), όσπρια, θαλασσινά καθώς πιθανόν και προϊόντα σόγιας. Διαβάστε επίσης: Νηστεία: Συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά [Δωρεάν EBOOK] Από την άλλη, ενισχύεται η καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , που θεωρούνται τα «καλά» λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επομένως, αναφερόμαστε σε μια διατροφή αρκετά κοντά στη μεσογειακή διατροφή και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας. Aπότομη μετάβαση απο τη νηστεία στις διατροφικές συνήθειες Η απότομη μετάβαση από την νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, μπορεί να προκαλέσει διατροφικό «σοκ» στον οργανισμό μας με δυσάρεστες συνέπειες.