Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2018' 'Οκτώβριος'

Παχυσαρκία: Μια πολυπαραγοντική νόσος
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Αυτό εξηγείται αν αναλογιστούμε τις βλαβερές συνέπειες που επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου
15 Βήματα για τη Μείωση της Αρτηριακής Πίεσης
Η ψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι η κατάσταση όταν κάποιος έχει συστολική πίεση 140mm Hg και άνω και διαστολική πίεση 90mm Hg και άνω. Η φυσιολογική συστολική πίεση είναι 120mm Hg και διαστολική πίεση 80mm Hg. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και νεφρικών παθήσεων. Επίσης, χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή» νόσος αφού τα συμπτώματα πολλές φορές δεν είναι τόσο εμφανή ώστε να παραπέμψουν σε γιατρό για διάγνωση. Έτσι το 1/3 των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι έχει υπέρταση.
4 τρόποι για να βάλεις τη βρώμη στη διατροφή σου
Θέλετε να εντάξετε τη βρώμη και τα προϊόντα της στην καθημερινότητά σας και να επωφεληθείτε από τη διατροφική της αξία; Ποια είναι τα οφέλη της; Χαμηλότερες τιμές γλυκόζης και ινσουλίνης μετά το γεύμα ισοδυναμεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδους διαβήτη. 1/2 φλ. βρώμης (40γρ) αποδίδει 4γρ φυτικών ινών ποσότητα που καλύπτει το 15% της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης. Φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την πρόσληψη τροφής, άρα η βρώμη συμβάλλει σε καλύτερη διαχείριση βάρους.
Ο διαβήτης είναι πρόβλημα…. κοινωνικό;
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα αυτοάνοσο μη ιάσιμο νόσημα, επιδημικού χαρακτήρα και αφορά άτομα όλων των ηλικιών ανεξαρτήτου φύλου και χώρας. Προκαλείται είτε από την πλήρη ανικανότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη ( Τύπος 1), είτε από την ανικανότητα του παγκρέατος να παράγει αρκετή ποσότητα «λειτουργικής» ινσουλίνης, με σκοπό τη μεταφορά και είσοδο της γλυκόζης των τροφών στα κύτταρα και τη χρήση της ως πηγή ενέργειας. Γνωρίστε την mobile εφαρμογή "fordiabetes" που αναπτύσσεται αποκλειστικά από την ελληνική εταιρεία Tessera Multimedia!
Πονάνε τα κόκαλα μου! Θα χαλάσει ο καιρός;
«Ή μήπως φταίει η οστεοαρθρίτιδα;», θα πρόσθετα εγώ. Δεν ξέρω πως σχετίζεται ο καιρός με τον πόνο στα κόκαλα και τις αρθρώσεις, ξέρω όμως τι μπορείτε να κάνετε εσείς με τη διατροφή σας, για να χτίσετε γερά οστά και δυνατές αρθρώσεις. Κι αφού με την πρόβλεψη του καιρού δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, θα έλεγα να ξεκινήσετε με κάτι που θα έχει αποτελέσματα!
25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού
Η 25η Οκτώβρη είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες 1 στις 8 γυναίκες, θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού. Παρά τη συχνότητα εμφάνισής του ώστοσο, αν διαγνωστεί έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο, είναι ιάσιμος. Γι’ αυτό και η ενημέρωση επιβάλλεται. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό. Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωσθεί πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, έχει πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που έχουν νοσήσει πάνω από 95 %. Αν το αναλογισθούμε ότι, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας κάποια φίλη ή συγγενή που έχει νοσήσει ή νοσεί από καρκίνο του μαστού, ίσως αντιληφθούμε και τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης.
Πώς σχετίζεται ο πρόωρος τοκετός με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων;
Οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα έχουν ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μελλοντική υγεία τους. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν παθήσεις της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους είναι......
Μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, ανασκοπώντας τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ανανέωσαν πολύ πρόσφατα τις διατροφικές οδηγίες για τη διαχείριση των δυσλιπιδαιμιών. Το μήνυμα κλειδί που προκύπτει και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι πως οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν ευεργετικά αρκετούς τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η «κακή» χοληστερίνη, η ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει επίσης η απώλεια σωματικού βάρους και η μείωση της κοιλιακής συγκέντρωσης λίπους μέσω μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Μύθοι και αλήθειες
Oι καούρες είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όταν δηλαδή το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο, και μπορεί να φθάσει ως το φάρυγγα. Mετά από ένα γεύμα, μπορεί όλοι να παθαίνουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται όμως για «φυσιολογική» αντίδραση και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρόβλημα δημιουργείται όταν το γαστρικό περιεχόμενο παραμένει για πολλή ώρα στον οισοφάγο και προκαλεί καούρες (περιγράφονται ως αίσθημα καύσου στο στήθος συνοδευόμενο από πόνο), ξινίλες και -κάποιες φορές- δυσκολία στην κατάποση.
Εφηβεία - Παχυσαρκία - Νευρική ανορεξία
Ο έφηβος, εξαιτίας της ραγδαίας του ανάπτυξης, έχει ανάγκη από ένα πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα διαιτολόγιο (οι ανάγκες σε πρωτεΐνες τριπλασιάζονται, ο σίδηρος που αποβάλλεται με την απώλεια του αίματος κατά την έμμυνη ρύση πρέπει να αναπληρωθεί).