Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2018' 'Μάιος'

Η διακοπή καπνίσματος μπορεί να... βοηθήσει την απώλεια βάρους
Μπορεί η διακοπή καπνίσματος να αυξήσει, ή να μειώσει το βάρος σας; Μπορεί η αποχή από το κάπνισμα να οδηγήσει σε απώλεια βάρους; Μήπως ένας από τους σημαντικούς λόγους μη διακοπής του καπνίσματος για μερικούς ανθρώπους είναι η αύξηση του σωματικού τους βάρους; Για να δούμε τι έχουν δείξει διάφορες έρευνες και ποιοι μηχανισμοί εμπλέκονται σε αυτό.
Παιδική αναιμία
Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διαταραχή σε θρεπτικές ουσίες στον κόσμο, ενώ τα βρέφη και τα παιδιά φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους και των περιορισμένων πηγών σιδήρου στη διατροφή τους. To 35% των παιδιών στην Ελλάδα εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία. Παρόλο που η δυσαπορρόφηση και η αιμορραγία αποτελούν αίτια για την έλλειψη σιδήρου, το κύριο αίτιο φαίνεται να είναι η μειωμένη πρόσληψη από τη διατροφή.
Φυτοστερόλες: Τελευταία δεδομένα για τη μείωση της χοληστερόλης
Υπάρχουν τρόφιμα, που είναι σε θέση να μειώνουν ουσιαστικά τη χοληστερόλη στο αίμα. Η χοληστερόλη στο αίμα, μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια της σωματικής άσκησης και με περιορισμό της κατανάλωσης λιπαρών ουσιών ζωικής προέλευσης.
Νιώθω φούσκωμα ενώ δεν τρώω μεγάλες ποσότητες φαγητού. Τι φταίει;
Η Νίκη είναι 35 ετών ιδιωτική υπάλληλος με πολλές ώρες εργασίας καθημερινά και αρκετό άγχος. Έχει αυξημένο σωματικό βάρος το οποίο θέλει να μειώσει και παραπονιέται για έντονα πρηξίματα στην κοιλιά, παρότι δεν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Δεν έχει κάποιο ιατρικό ιστορικό.
Πόνος στη μέση και σωματικό βάρος
Ο πόνος στη μέση ή λουμπάγκο ή οσφυαλγία αναφέρεται στον πόνο χαμηλά στην πλάτη. Είναι ένα σύμπτωμα (όχι νόσος) που αφορά οποιοδήποτε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά μετά από μία απότομη κίνηση ή και σταδιακά, χειροτερεύοντας με το πέρασμα του χρόνου. Ο πολύ δυνατός πόνος εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από τη μέση αλλά μπορεί να επεκτείνεται και στο πόδι, ενώ συχνά μπορεί να συνοδεύεται από μουδιάσματα στα δάκτυλα των ποδιών. Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος, αφού το 80% των ανθρώπων το έχουν ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Ενίσχυσε τον αιματοκρίτη σου διατροφικά!
Μήπως έχεις χλωμή όψη; Μήπως νιώθεις αδυναμία ή κουράζεσαι εύκολα; Μήπως δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου ή μήπως αισθάνεσαι την καρδιά σου να χτυπά γρηγορότερα; Ίσως τότε χρειάζεται να ελέγξεις τα επίπεδα του αιματοκρίτη σου. Ο χαμηλός αιματοκρίτης κατά κύριο λόγο υποδηλώνει την ύπαρξη αναιμίας, μιας παθολογικής δηλαδή κατάστασης κατά την οποία μειώνεται η συγκέντρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή της αιμοσφαιρίνης στην κυκλοφορία, με επακόλουθη μείωση της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου στους ιστούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση του αιματοκρίτη οφείλεται σε διατροφικές ανεπάρκειες, οπότε μπορείς μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και με την κατάλληλη επιλογή τρόφιμων να τον ενισχύσεις.
Αφαίρεσα το θυρεοειδή μου, ποια διατροφή να ακολουθήσω;
Ιωάννα, 35 ετών Η Ιωάννα επισκέφτηκε το ιατρείο του οικογενειακού της γιατρού με συμπτώματα κόπωσης, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία και πόνο κατά την κατάποση και βραχνάδα στη φωνή της. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης διαπιστώθηκε από το γιατρό της η ύπαρξη ενός μικρού εξογκώματος στο λαιμό της και την παρέπεμψε σε ενδοκρινολόγο. Μετά από μια σειρά εξετάσεων διαπιστώθηκε η ύπαρξη κακοήθειας στο θυρεοειδή αδένα της και αποφασίστηκε να προχωρήσει σε πλήρη αφαίρεσή του. Μετά την θυρεοειδεκτομή στην οποία υπεβλήθη, ο ενδοκρινολόγος της την παρέπεμψε σε διαιτολόγο για να ρυθμιστεί η διατροφή της παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.
Έχετε πρήξιμο στην κοιλιά; Ανακαλύψτε τι φταίει!
Οι περισσότεροι από εμάς εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής καταλήγουμε να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος και φτωχές σε ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό μας. Πολύ συχνά διαμαρτυρόμαστε για φούσκωμα και δυσκοιλιότητα και ο κύριος παράγοντας είναι η διατροφή μας. Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλούς από εμάς.
Αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας; Ενημερώσου, λάβε δράση τώρα!
Έως το 2025, 480.000 μαθητές θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, 18.000 θα έχουν διαταραγμένοι ανοχή στη γλυκόζη και 5.000 μαθητές θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη Με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα παχυσαρκίας το Σάββατο 19 Μαΐου, στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για την παχυσαρκία στη χώρα μας, που οφείλετε το φαινόμενο αυτό και ποια είναι η καταλληλότερη αντιμετώπιση! Μείνετε μαζί μου...
Ο ρόλος των διατροφικών παραγόντων στην παθοφυσιολογία του καρκίνου
Ο καρκίνος αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων αιτιών θανάτου παγκοσμίως και τη δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αν και η διατροφή φαίνεται να διαδραματίζει κάποιο ρόλο σε ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως π.χ. ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του στομάχου, η αιτιολογία της καρκινογέννεσης είναι πολυπαραγοντική και επηρεάζεται από συνδυασμό πληθώρας περιβαλλοντικών, μεταβολικών, γενετικών και λοιπών παραγόντων.