Anats S.A. Logo
RSS

Blog posts of '2019' 'Μάρτιος'

Έρπης ζωστήρας και διατροφή. Ποια συσχέτιση υπάρχει;
Είναι πολύ πιθανό, οι περισσότεροι από εσάς, να έχετε συναντήσει ανθρώπους στο κοντινό σας περιβάλλον που να έχουν ταλαιπωρηθεί από έρπη ζωστήρα, μια νόσο επώδυνη τις περισσότερες φορές. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στις ΗΠΑ εμφανίζονται 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις κάθε χρόνο
Προεκλαμψία: Κάνε τη διατροφή σου σύμμαχο
Η προεκλαμψία είναι μια νόσος που εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα κύησης με κύρια χαρακτηριστικά την υπέρταση και την πρωτεϊνουρία (παρουσία λευκώματος στα ούρα), με ή χωρίς εμφάνιση οιδημάτων. Ως υπέρταση ορίζεται η αυξημένη αρτηριακή πίεση >140/90mmHg και ως πρωτεϊνοουρία ορίζεται η παρουσία περισσότερων από 300mg πρωτεΐνης στα ούρα 24ώρου.
Η διατροφική απάντηση στο Alzheimer (Αλτσχάιμερ)
Η νόσος Alzheimer είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσο του νευρικού συστήματος, ενώ αποτελεί την κυριότερη αίτια εμφάνισης άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% επί των ανοικών ασθενών. Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από διαταραχή της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και διαταραγμένη κρίση. Επίσης τα άτομα εμφανίζουν δυσκολίες στην κατανόηση και στην έκφραση λόγου, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και σοβαρή απώλεια βάρους.
25η Μαρτίου: Ποια είναι η «διατροφική αξία» της ημέρας;
Η 25η Μαρτίου είναι η μία από τις δύο ημέρες της αυστηρής νηστείας του Πάσχα, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού. Η δεύτερη ημέρα που επιτρέπεται η απόκλιση από τη νηστεία είναι η Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, είτε ο εορτασμός λαμβάνει χώρα σε σπίτι, είτε σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, ειδικά εάν το επιτρέπει και ο καιρός!
22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ιδιότητες και Υγεία
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
21η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 14η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down. Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down και εκείνων που ζουν και δουλεύουν καθημερινά μαζί τους, μεγαλώνει και ακούγεται πιο δυνατά.
Φροντίστε το περιβάλλον σας για να... μειωθεί η παχυσαρκία!
Η παχυσαρκία θεωρείται κρισιμο σημείο αντιμετώπισης τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και θεωρείται ως ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης και προδιάθεσης της αναδυόμενης επιδημίας των λεγόμενων «μη μεταδοτικών ασθενειών» (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α).
Για να μην σας παχαίνει η Σαρακοστή
Μπορεί η θρησκευτική μας συνείδηση να μας προτρέπει να νηστέψουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, ο φόβος όμως να μην βάλουμε κιλά, εν όψει μάλιστα καλοκαιριού, συχνά μας αποθαρρύνει. Ο κίνδυνος ο δείκτης της ζυγαριάς να μετακινηθεί προς τα δεξιά, είναι σίγουρα υπαρκτός και βάσιμος, αντίθετα όμως με την κοινή πεποίθηση τα σαρακοστιανά από «μόνα» τους δεν παχαίνουν!
Τροφές για έναν καλό ύπνο
Ο ύπνος, αν και οι μηχανισμοί του βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, είναι εξαιρετικά ζωτικός για την ανθρώπινη ζωή. Πρόκειται για μια περίοδο φυσικής και νοητικής ανάπαυσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η ικανότητα λήψης αποφάσεων και η συνειδητότητα μερικώς ή ολικώς αναστέλλονται. Ταυτόχρονα, οι σωματικές λειτουργίες επιβραδύνονται. Ορμονικά η διαδικασία του ύπνου ελέγχεται, κυρίως, από δύο ορμόνες, την μελατονίνη και την αδενοσίνη.
Χρόνια Νεφρική Νόσος και Διατροφή
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας περίπου 195 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη Αυτή την στιγμή, αποτελεί την 8η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες, με σχεδόν 600.000 θανάτους ετησίως. Χρόνια Νεφρική Νόσος: Τι είναι;