Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Για την πρόληψη της ΧΝΝ είναι:

  • Η εφαρμογή εκ μέρους των πολιτών ενός προγράμματος ήπιας άσκησης
  • Ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η αποφυγή της παχυσαρκίας (παράμετροι σημαντικοί για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και υπέρτασης)
  • Η αποφυγή του καπνίσματος
  • Η παρακολούθηση του σακχάρου του αίματος ειδικά σε διαβητικούς ασθενείς
  • Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (σημαντικός για τη ρύθμισή της είναι και ο περιορισμός λήψης αλατιού)
  • Η αποφυγή λήψης νεφροτοξικών παραγόντων και η αποφυγή των ουρολοιμώξεων
  • Η πρόληψη εμφάνισης νεφρολιθίασης (επιτυγχάνεται με περιορισμό του αλατιού, της πρόσληψης κόκκινου κρέατος και των ζαχαρούχων ροφημάτων, την αυξημένη πρόσληψη υγρών και την ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου)
  • Η  ιατρική παρακολούθηση από τον οικογενειακό ιατρό και η πρώιμη θεραπευτική αντιμετώπιση των επιδεχόμενων θεραπεία παραγόντων κινδύνου
  • Η εφαρμογή εκ μέρους της πολιτείας ενός προγράμματος screening σε στοχευμένο πληθυσμό ασθενών όπως είναι οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, οι παχύσαρκοι και οι έχοντες καρδιακή ανεπάρκεια

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου (9 Μαρτίου 2023) έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού για το 2021 είναι: «Ζώντας καλά με τις νόσους των νεφρών».

Στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού υποστηρίζει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1970 και, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, στοχεύει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της Νεφρολογίας, τη διενέργεια ερευνητικών μελετών, τη συνέχιση της ιατρικής εκπαίδευσης, την επαγγελματική υποστήριξη των μελών της και την ενημέρωση σχετικά με τις νεφρικές παθήσεις.

Νεφροί και Χρόνια Νεφρική Νόσος

Οι νεφροί (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Εκτιμάται ότι σήμερα 850 εκατομμύρια ατόμων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ΧΝΝ διαφόρων αιτιολογιών. Η ΧΝΝ είναι αιτία για 2,4 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο και είναι από τα συνηθέστερα νοσήματα στον κόσμο, που εμφανίζει την πιο γρήγορη αύξηση σαν αίτιο θανάτου. Παρά την ευρεία γνώση των επιπλοκών της νόσου, υπάρχει μειωμένη και άνιση επαγρύπνηση αλλά και αντιμετώπισή της παγκόσμια, που οφείλεται στις κοινωνικο – οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα και ειδικότερα στις συνθήκες γέννησης και ανάπτυξης των παιδιών, τις φυλετικές διακρίσεις, την έλλειψη εκπαίδευσης, την έλλειψη βασικών μέσων επιβίωσης όπως έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, μόλυνσης της ατμόσφαιρας και τις πολιτικές αντιμετώπισης αυτών.

Ένας από τους σκοπούς της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού είναι η αποφυγή ανάπτυξης της Οξείας Νεφρικής Νόσου (ΟΝΝ). Πρόκειται για νόσο που εμφανίζεται αιφνίδια μετά από προσβολή των νεφρών από διάφορα αίτια και κυρίως φαρμακευτικά, με δυνατότητα αναστροφής της εξέλιξής της αν διαγνωσθεί και θεραπευθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, αποτελεί μια σημαντική αιτία αύξησης πιθανότητας μελλοντικής εμφάνισης ΧΝΝ. Πάνω από 13 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο μπορεί να πάσχουν από ΟΝΝ, με το μεγαλύτερο ποσοστό ([πάνω από το 85%) να εμφανίζεται σε υπανάπτυκτες χώρες με επίπτωση μεγάλης συχνότητας θανάτων από αυτήν.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/157

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Γυναικολογικά προιόντα θα βρείτε εδώ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η ισότητα της γυναίκας με τον άνδρα είναι ένα απραγματοποίητο όνειρο όχι μόνο στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε, στις 6 Μαρτίου 2023, ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια». «Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW).

Google doodle αφιερωμένο στις γυναίκες

Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/4


Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος

Η 6η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος με πρωτοβουλία του Δικτύου Λεμφατικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Lymphatic Education and Research Network), που εδρεύει στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα υποστηρίζεται από τον νεοσύστατο Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Λεμφοίδημα «Ροή», με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το λεμφοίδημα, μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση υγρών του λεμφικού συστήματος. Παρουσιάζεται ως οίδημα ενός ή περισσοτέρων μελών του σώματος (άνω ή κάτω άκρων, κορμού, λαιμού - κεφαλιού κ.α.). Αυτό συμβαίνει λόγω της μειωμένης ικανότητας μεταφοράς του λεμφικού φορτίου από το λεμφικό σύστημα και συσσώρευσής του στο πάσχον μέλος. Το λεμφοίδημα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών, με περαιτέρω σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, μπορεί, δε, να οδηγήσει στην κοινωνική απομόνωση και σε περίπτωση μη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και σε αναπηρία.

Το λεμφοίδημα οφείλεται είτε σε δυσμορφία του λεμφικού συστήματος, συνήθως κληρονομική, (πρωτοπαθές λεμφοίδημα) είτε στην αφαίρεση, ή καταστροφή λεμφαγγείων και λεμφαδένων, συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σπανιότερα οφείλεται σε τραυματισμούς, λοιμώξεις, κ.α. αιτίες (δευτεροπαθές λεμφοίδημα). Το λεμφοίδημα δεν θεραπεύεται, αλλά, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τον ασθενή. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η πρόληψη θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες δημιουργίας λεμφοιδήματος.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, μπορεί να διαγνωστεί με μία απλή κλινική εξέταση, υπάρχουν όμως και διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις. Το λεμφοίδημα αντιμετωπίζεται με μάλαξη λεμφικής παροχέτευσης (MLD), με επιδέσμους συμπίεσης (περίδεση), με τη χρήση ενδυμάτων διαβαθμισμένης συμπίεσης, με φροντίδα του δέρματος, με άσκηση, με ανύψωση άκρου, με την εκτέλεση ειδικών ασκήσεων, σε κάποιες περιπτώσεις χειρουργικά και με φαρμακευτική αγωγή (κυρίως για την αντιμετώπιση φλεγμονών, λοιμώξεων κλπ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των πασχόντων από δευτεροπαθές λεμφοίδημα ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το πρωτογενές λεμφοίδημα υπολογίζεται ότι αφορά 1 στα 6.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις των ειδικών το 15% των επιζώντων από καρκίνο και το 30% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, για γυναικολογικά καρκινώματα, ή καρκίνο του προστάτη, ή για μελάνωμα, προσβάλλονται από δευτεροπαθές λεμφοίδημα.

Στην Ελλάδα, υπάρχει άγνοια για την ασθένεια ακόμη και από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. «Είναι συχνό το φαινόμενο οι ασθενείς να μην έχουν έγκαιρη διάγνωση, καθώς οι γιατροί αγνοούν την ασθένεια ή δεν είναι σε θέση να δώσουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις στους ασθενείς», επισημαίνει η κ. Χαρά Καρατζά, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Λεμφοίδημα, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χωρίς να παραγνωρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία δομών υγείας για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος. «Παρόλα αυτά, όμως, είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι είναι ελάχιστοι οι εξειδικευμένοι ιατροί και φυσικοθεραπευτές» τονίζει η κ. Καρατζά.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/489

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Τα προιόντα για την θωράκιση της υγείας μας:

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (WOF) κήρυξε την 4η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (World Obesity Day), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία και να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισής της.

Η Παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένα προβλήματα υγείας. Ένας απλός τρόπος εκτίμησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που εκφράζει το πηλίκο του σωματικού βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο τους ύψους σε μέτρα. Ένα άτομο χαρακτηρίζεται λιποβαρές με ΔΜΣ < 18,5, φυσιολογικό με 18,5-25,0, υπέρβαρο με 25-30 και παχύσαρκο με ΔΜΣ > 30 (30-35 στάδιο I, 35-40 στάδιο II, > 40 στάδιο III).

Σύμφωνα με την WOF, το 2014 το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν υπέρβαρο και το 13% παχύσαρκο, ενώ η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί από το 1980. Ωστόσο, πιο ανησυχητική είναι η παχυσαρκία των παιδιών, η οποία επίσης βαίνει αυξανόμενη.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη που έγινε το 2003 από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) σε δείγμα 17.341 ενηλίκων και 18.055 παιδιών και εφήβων, διαπιστώθηκε ότι το 21,9% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι και το 57,1% υπέρβαροι. Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε συνεχής και σταθερή αύξηση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 7,2% έως 20,7%.

Οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια

Οι Έλληνες τείνουν να μην αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια, παρά τα αυξημένα ποσοστά της στη χώρα, και πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα το οποίο λύνεται με δίαιτα. Επιπλέον, σε έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2019, καταγράφηκε μια αισθητή έλλειψη γνώσης αναφορικά με τις ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ενώ επιβεβαιώθηκε το γεγονός, ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι επηρεάζονται σημαντικά στην καθημερινότητά τους λόγω του προβλήματος με το βάρος τους.

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του υπερβάλλοντος βάρους, σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι ενάντια στην ιατρική θεραπεία, κυρίως λόγω πιθανών παρενεργειών, καθώς και επειδή δηλώνουν αντίθετοι στη φαρμακευτική αγωγή γενικά. Αντιθέτως, το 88% απάντησε πως αναγνωρίζει τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση ως τις καλύτερες μεθόδους απώλειας βάρους.

Παχυσαρκία και Covid-19

Η στενή σχέση μεταξύ του COVID-19 και της παχυσαρκίας αποτελεί για τον Διεθνή Οργανισμό Παχυσαρκίας μια ευκαιρία για άμεση συλλογική δράση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μία πρόσκληση για ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον. Τα μέτρα που ελήφθησαν διεθνώς για τον περιορισμό της πανδημίας οδήγησαν σε αλλαγές στη διατροφή, τα επίπεδα σωματικής άσκησης, καθώς και σε επιδείνωση της ψυχικής υγείας, αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών, αναφέρει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ).

Σύμφωνα με την ΕΙΕΠ, η παχυσαρκία αποτελεί πλέον έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες επιπλοκών και θνητότητας της νόσου Covid-19. Τα συνεχώς αυξανόμενα ανησυχητικά δεδομένα για τη σχέση μεταξύ του Covid-19 και της υποκείμενης πανδημίας παχυσαρκίας, αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/389

Παγκόσμια Ημέρα Ακοής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ( World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την υγιεινή του αυτιού, που έχει καθοριστικές συνέπειες στην ακοή του ανθρώπου. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή το σχήμα των αριθμών 3.3 μοιάζει με τα δύο αυτιά του ανθρώπου.

Η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως, καθώς πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι:

  • Χρόνιες μολύνσεις του αυτιού.
  • Ερυθρά, Ιλαρά, Μηνιγγίτιδα, Παρωτίτιδα.
  • Θόρυβος.
  • Δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, όπως η στρεπτομυκίνη και η γενταμικίνη.
  • Γεροντική ηλικία.
  • Ελλιποβαρές νεογνό (κάτω από 2,5 κιλά), νεογνικός ίκτερος και έλλειψη οξυγόνου του νεογνού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.

«Η απώλεια ακοής είναι σε άνοδο στην Ελλάδα, ακούστε το μέλλον και προετοιμαστείτε γι αυτό!» προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με απώλεια ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/239

Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) και τιμάται έκτοτε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης και την άσκηση πίεσης, προκειμένου το σύστημα υγείας και πρόνοιας να προσαρμόζεται στους πάσχοντες από σπάνιο νόσημα, την πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων τους.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι περίπου 8.000 καταγεγραμμένες ως σπάνιοι νόσοι πλήττουν με βάση εμπειρικές μελέτες το 10% του πληθυσμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος και ορισμένοι τύποι καρκίνου, που εφόσον δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και συστηματοποιημένα καθιστούν τους ασθενείς ανήμπορους να αυτοεξυπηρετηθούν ακόμη και στα βασικά, ενώ η εξέλιξή τους αποβαίνει αρκετές φορές μοιραία, μέσα σε κατάσταση αφόρητου πόνου για τους πάσχοντες.

Το 75% των ασθενών που προσβάλλονται από σπάνιες νόσους είναι παιδιά και έφηβοι, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων τα πρώτα συμπτώματα, συνήθως κοινά με άλλες ασθένειες, οδηγούν σε εσφαλμένες πρώτες διαγνώσεις και δεν ταυτοποιούνται έγκαιρα με τη σπάνια νόσο. Αποτέλεσμα, να καθυστερεί η φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου και να ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι πάσχοντες.

Στην Ελλάδα, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, τα άτομα που πάσχουν από κάποια σπάνια νόσο υπολογίζονται σε 1.000.000. Όπως καταγράφει η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), η έρευνα, η επιστημονική γνώση, η θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και η κοινωνική και ασφαλιστική κάλυψη είναι ελλιπείς και καθιστούν πραγματικό Γολγοθά τη «ζωή με σπάνιο νόσημα», τόσο για τους ασθενείς, όσο και τις οικογένειές τους και τον οικονομικό τους προϋπολογισμό.

Μερικές από τις σπάνιες παθήσεις, όπως τυποποιούνται από την EURORDIS:

  • Εναλλασσόμενη Ημιπληγία
  • Ανιριδία
  • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
  • Αταξία τηλεαγγειεκτασία
  • Έλλειψη χοριοειδούς χιτώνος του οφθαλμού
  • Υποφυσιογενής Βασιοφιλισμός
  • Κυστική ίνωση
  • Πομφολυγώδης επιδερμολυσία
  • Δυστονία
  • Αιμορροφιλία
  • Νόσος Πάρκινσον
  • Έλλειψη αυξητικής ορμόνης
  • Λύκος και άλλες κολλαγονώσεις
  • Μελιταίος Πυρετός
  • Μεσογειακός Πυρετός
  • Εγκεφαλίτιδα
  • Αραχνοδακτυλία (Σύνδρομο Μαρφάν)
  • Μεσογειακή Αναιμία
  • Στρεψαυχενία
  • Πορφυρία
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Μυϊκές δυστροφίες
  • Σκληροδερμία


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/205

Ποια είναι τα υλικά που κατασκευάζονται οι σύριγγες;

Βρείτε εδώ όλες τις Σύριγγες

 

Η γκάμα βελόνων και συριγγών που προτείνει η rays και η Safety A.T.G.,  είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς δέσμευσης κατά τη διάρκεια των ετών, για την παροχή αποτελεσματικών και καινοτόμων λύσεων για τη χορήγηση φαρμάκων. Μια ευρεία γκάμα προϊόντων, που ταξινομούνται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 93/42 , περιλαμβάνει σύριγγες με βελόνα χωρίς βελόνα, ινσουλίνη, σύριγγες υποδερμικές βελόνες και σετ φλεβών τριχωτού της κεφαλής. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία και η ασφαλής χρήση για τη στειρότητα και το αδιαπέραστο , όλα τα προϊόντα συσκευάζονται σε μεμονωμένες ενιαίες κυψέλες με το σύστημα ανοίγματος με φλούδα. Η προστασία του ιατρικού προσωπικού είναι ένα από τα βασικά θέματα στα οποία εστιάζουν σήμερα οι επαγγελματίες υγείας. Η σύριγγα ασφαλείας μίας χρήσης με μη αναστρέψιμο μηχανισμό ασφαλείας, για εγχύσεις και ενέσεις. Ο μηχανισμός ασφαλείας αποτρέπει τα τυχαία τσιμπήματα και το έμβολο, που σπάει μετά τη χρήση, αποφεύγει μια πιθανή επαναφορά του. Είναι εύκολη στη χρήση και διατίθεται με και χωρίς τοποθετημένη βελόνα, κατάλληλη για όλες τις τυποποιημένες υποδερμικές βελόνες.

Τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή των συριγγών είναι:

  1. Για τον κύλινδρο το πολυπροπυλένιο, για το έμβολο πολυαιθυλένιο και για το ελαστικό παρέμβυσμα φυσικό σιλικονισμένο καουτσούκ.
  1. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των τμημάτων της σύριγγας και των βελόνων που έρχονται σε επαφή με το ενέσιμο υγρό να είναι από αρχική πρώτη ύλη και όχι ανακυκλωμένα.

III. Τα υλικά δεν πρέπει να έχουν οσμή εκτός εκείνης που του προσδίδει το υλικό κατασκευής του. Τόσο το πλαστικό όσο και το σιλικομένο ελαστικό να μην ελευθερώνουν υλικά που επηρεάζουν, βλάπτουν τη θεραπευτική ισχύ του ενιέμενου υγρού, δεν πρέπει να είναι τοξικά ή να προκαλούν πυρετογόνα ή να είναι πηγές μικροοργανισμών, που να προκαλούν μόλυνση ή να προκαλούν οποιαδήποτε άλλη ανεπιθύμητη επίδραση.

  1. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο πόσο καλή στεγανότητα παρέχει το ελαστικό παρέμβυσμα και στην καλή εφαρμογή της κεφαλής της βελόνας στον στυλίσκο της σύριγγας. Το κάλυμμα της βελόνας να αφαιρείται άνετα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος χειρισμός.
  1. Βαθμιαία και ελεγχόμενη κίνηση του εμβόλου, ακρίβεια και ασφάλεια στη χρήση. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των συριγγών είναι αρίστης ποιότητας ειδικό και ατοξικό πολυπροπυλένιο για τον κύλινδρο, πολυαιθυλένιο για το έμβολο και σιλικοωισμένο ελεύθερο ελαστικού (latex free) για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις για το ελαστικό παρέμβυσμα. Η αποστείρωση των συριγγών γίνεται με Αιθυλενοξείδιο. Η μέθοδος αυτή αποστείρωσης είναι πλέον σίγουρη και ακίνδυνη για παρόμοια φαρμακευτικά προϊόντα. Η διάρκεια ισχύος της αποστείρωσης είναι 5 έτη. Μετά την ημερομηνία παραγωγής ο χρόνος λήξης των υλικών είναι πέντε (5) έτη.

Α’ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Κάθε σύριγγα αποτελείται από 3 μέρη, δηλαδή:

  1. Τον αριθμημένο κύλινδρο, ο οποίος είναι υψηλής διαφάνειας. Η κλίμακα έχει ευκρινείς διαγραμμίσεις, ώστε να μην παρακωλύεται η μέτρηση του όγκου του εναίσιμου υγρού.
  1. Το έμβολο και το ελαστικό παρέμβυσμα, το οποίο έχει διπλό δακτύλιο για να εξασφαλίζει πλήρη στεγανότητα και φέρει λεπτή επικάλυψη σιλικόνης για την εύκολη μετακίνησή του εμβόλου μέσα στον κύλινδρο.
  1. Την βελόνα, η οποία είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι , έχει καθαριστεί με υπέρηχους από ξένα υλικά στο εσωτερικό της, η δε αιχμή έχει υποστεί τριπλό τρόχισμα για να μην προκαλεί πόνο, κατά την διείσδυση στο δέρμα.

- Ο σωλήνας της βελόνας κόβεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή σε σχήμα αυλού. Έτσι επιτρέπει την μαλακή εισροή του υγρού, και την εύκολη αναρρόφηση από την αμπούλα φαρμάκου.

- Το σώμα της βελόνας και η επιφάνειά της είναι επικαλυμμένα με Σιλικόνη. Έχει ατσάλινο δικτύωμα ώστε να μην απελευθερώνεται (γλιστρά ή χαλαρώνει) ακόμα και μετά από την τριβή ή την πίεση διείσδυσης στις αμπούλες φαρμάκου.

Έχοντας ως σκοπό την ελαχιστοποίηση του πόνου, οι βελόνες λόγω του τριπλού τροχίσματος, της τέλειας λείανσης της αιχμής και της διπλής λίπανσης τους με σιλικόνη παρέχουν άριστη διεισδυτικότητα. Η σύριγγα παραδίδεται πλήρως συναρμολογημένη με τη βελόνα ήδη τοποθετημένη επάνω στη σύριγγα (για 1/2,5/5/10ml) και μη συναρμολογημένη με τη βελόνα δίπλα στη σύριγγα,(για την 20ml) Κάθε μία σύριγγα είναι συσκευασμένη σε φάκελο από αρίστης ποιότητας θερμοσυγγολούμενo υλικό (μαλακό blister). Το υλικό αυτό είναι ιατρικό χαρτί και πλαστικό φιλμ ούτως ώστε να επιτυγχάνεται πλήρη στεγανότητα και προφύλαξη στειρότητας.

Συντήρηση και φροντίδα της συσκευής Νεφελοποίησης

Πλέον η χρήση του νεφελοποιητή έχει γίνει απαραίτητο  εργαλείο για την χορήγηση φαρμάκων με συγκεκριμένη μορφή.  Για την ορθότερη λειτουργία της συσκευής  χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα

Πώς φροντίζουμε για την συσκευή;

  • Μετά από κάθε χρήση

 – Αποσυναρμολογούμε τον νεφελοποιητή

– Πλένουμε τα χέρια μας

 – Πλένουμε τον νεφελοποιητή με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων

 

Γενικές οδηγίες για ασφαλή χρήση του νεφελοποιητή σας σχετικά με την αποστείρωση της συσκευής:

 

Αποστείρωση του νεφελοποιητή:

 

  • Μία φορά την ημέρα
  • Με χρήση αποστειρωτή για τα μπιμπερό
  • Ενδείκνυται το βράσιμο να είναι στα 6 λεπτά
  • Για τον τύπο, τη δόση και την αγωγή του φαρμάκου ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού ή του ειδικευμένου στο αναπνευστικό θεραπευτή σας.
  • Αν νιώσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της χρήσης, διακόψτε αμέσως τη χρήση της συσκευής και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
  • Μη χρησιμοποιείτε μόνο νερό στο νεφελοποιητή, για εισπνοή.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε το κιτ του νεφελοποιητή, το επιστόμιο και την υποδοχή για τη μύτη ή τις μάσκες πριν τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά μετά την αγορά, αν η συσκευή δεν έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρό χρονικό διάστημα ή αν χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή περισσότερα από ένα άτομα.
  • Φροντίζετε να πλένετε τα εξαρτήματα μετά τη χρήση και να βεβαιώνεστε ότι έχουν απολυμανθεί και στεγνώσει καλά και να τα φυλάτε σε καθαρό μέρος.
  • Να φυλάσσεται μακριά από βρέφη και παιδιά που δεν επιβλέπονται. Η συσκευή είναι πιθανό να περιέχει μικρά κομμάτια που μπορούν να καταποθούν.
  • Φυλάτε τη συσκευή και τα εξαρτήματα σε καθαρό μέρος.
  • Μη φυλάτε τον σωλήνα αέρα όσο έχει ακόμα μέσα υγρασία ή φάρμακο.
  • Ξεπλένετε πάντα τα εξαρτήματα του νεφελοποιητή με καθαρό ζεστό νερό της βρύσης πριν τα απολυμάνετε. Μην αφήνετε ποτέ διάλυμα καθαρισμού στη δεξαμενή του φαρμάκου ή στο επιστόμιο.
  • Μη χρησιμοποιείτε και μη φυλάτε τη συσκευή σε μέρη όπου μπορεί να εκτεθεί σε επιβλαβείς αναθυμιάσεις ή πτητικές ουσίες.
  • Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή σε μέρη όπου μπορεί να εκτεθεί σε εύφλεκτα αέρια.
  • Μην καλύπτετε το συμπιεστή με κουβέρτα ή πετσέτα κλπ κατά τη διάρκεια της χρήσης.
  • Πρέπει να βεβαιώνεστε πριν τη χρήση ότι το κιτ του νεφελοποιητή είναι καθαρό.
  • Απορρίπτετε πάντα τυχόν υπόλοιπο φαρμάκου μετά τη χρήση και χρησιμοποιείτε φρέσκο φάρμακο κάθε φορά.
  • Να μη χρησιμοποιείται σε κυκλώματα αναισθησίας ή αερισμό

Οδηγίες χρήσης

Πατήστε το διακόπτη του ρεύματος στη θέση on

Ο συμπιεστής τίθεται σε λειτουργία και αρχίζει η νεφελοποίηση.  Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε αν παράγεται αεροζόλ. Για να σταματήσετε τη νεφελοποίηση πληκτρολογήστε το διακόπτη του ρεύματος στη θέση off. Εισπνεύστε το φάρμακο σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

Χρήση του επιστομίου

Εισαγάγετε το επιστόμιο στο στόμα σας και εισπνεύστε το φάρμακο αναπνέοντας κανονικά. Εκπνεύστε κανονικά μέσω του επιστόμιου.

Χρήση της υποδοχής για τη μύτη

Εισπνεύστε το φάρμακο μέσα από την υποδοχή για τη μύτη, όπως φαίνεται στην εικόνα, και εκπνεύστε από το στόμα.

Χρήση της μάσκας ενηλίκων (PVC)

Πιάστε τη μάσκα έτσι ώστε να καλύπτει τη μύτη και το στόμα σας και εισπνεύστε το φάρμακο. Εκπνεύστε μέσα από τη μάσκα.

Χρήση της παιδικής μάσκας (PVC)

Πιάστε τη μάσκα έτσι ώστε να καλύπτει τη μύτη και το στόμα σας και εισπνεύστε το φάρμακο. Εκπνεύστε μέσα από τη μάσκα.

Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία

Σβήστε το διακόπτη του ρεύματος.

Ελέγξτε ότι δεν υπάρχει συμπύκνωση ή υγρασία στον σωλήνα του αέρα και βγάλτε τη συσκευή από την πρίζα.

Επισήμανση: Στο σωλήνα του αέρα μπορεί να υπάρξει συμπύκνωση. Μη φυλάξετε το σωλήνα του αέρα όσο περιέχει συμπύκνωση ή υγρασία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση από βακτήρια.

Πως μπορούμε να μετρήσουμε την χοληστερόλη;

Μάθετε τη χοληστερόλη με λίγα λόγια

Η υψηλή χοληστερόλη αίματος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία και αποτελεί βασικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης. Επίσης, είναι αναγκαία για τη σύνθεση χολικών οξέων και ορμονών, όπως η βιταμίνη D και οι στεροειδείς ορμόνες του φύλου. Η χοληστερόλη βρίσκεται σε τρόφιμα, όπως το συκώτι, τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά το ήπαρ είναι αυτό που συνθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες χοληστερόλης στο αίμα (60% περίπου είναι ενδογενούς προέλευσης, δηλ/ από το ήπαρ, ενώ το υπόλοιπο 40% είναι εξωγενούς, από τη διατροφή.

Ποιοι πρέπει να μετρήσουν τη χοληστερίνη τους;

-Όλα τα άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, όπως οι καπνιστές οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι.

-Άτομα πάνω από 18 χρονών πρέπει να μετρήσουν για μια τουλάχιστον φορά τα λιπίδια του ορού (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) και να επαναλαμβάνουν την εξέταση.

-Επίσης, επειδή ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει κληρονομική (οικογενή) υπερχοληστερολαιμία, η χοληστερίνη θα πρέπει να ματράται και στα παιδιά, ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου σε μικρή ηλικία.

Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης;

Δεν υπάρχουν φυσιολογικά επίπεδα αλλά επιθυμητά επίπεδα ανάλογα με το άτομο που εξετάζεται. Κατηγοριοποιήση τιμών ολικής και LDL, HDL χοληστερόλης (σε mg/dl). Όταν η HDL - χοληστερίνη είναι υψηλή θεωρείται προστατευτικός παράγοντας και εξουδετερώνει έναν παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Πέρα από την υψηλή LDL - χοληστερίνη, άλλοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η χαμηλή τιμή HDL - χοληστερίνη, το οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου και η ηλικία (άνδρες > 45 ετών, γυναίκες > 55 ετών). Ο διαβήτης θεωρείται πια ισοδύναμος με στεφανιαία νόσο, και όχι απλώς παράγοντας κινδύνου, όπως παλαιότερα. Από τις πιο αξιόπιστες συσκευές για τη μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Επιτρέπει με τη χρήση μιας μόνο συσκευής την μέτρηση 3 διαφορετικών παραμέτρων, μέσω ενός chip που υπάρχει σε κάθε κουτί ταινίες που είναι ειδικό για κάθε μια ανάλυση χωριστά. Απαραίτητο για την πρόληψη παθήσεων του καρδιακού και κυκλοφορικού συστήματος.

Ο μετρητής Multicare είναι απλός στη χρήση του, απαιτεί μόνο μία μικρή σταγόνα αίματος για την ένδειξη των μετρήσεων, έχει οθόνη LCD, μνήμη 255 μετρήσεων και βάρος μόλις 70gr.

Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ο μετρητής Multicare, 10 ταινίες ζακχάρου, 10 σκαρφιστήρες με συσκευή & θήκη μεταφοράς!

Δείτε εδώ το τεχνικό φυλλάδιο!

Κατασκευάζεται στην Ιταλία από την Biomedical Systems International SRL

Εύρος μετρήσεων:

25-500 mg/dl (1.4-28 mmol/l) Γλυκόζη

130-400 mg/dl (3,3-10,2 mmol/l) Χοληστερινη

50-500 mg/dl (0,56-5,6 mmol/l) Τριγλυκερίδια

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας


Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) έχει αναγάγει σε θέμα εθνικής προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας, τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους. Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/197