Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων διαβήτη τύπου 2

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων διαβήτη τύπου 2;

Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία («διαβήτης ενηλίκων»)
  • Ο ΣΔΤ 2 μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, φαίνεται όμως ότι είναι πιο συχνός μετά τα 40-45 έτη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί αύξηση των περιπτώσεων ΣΔΤ 2 σε νεότερους ενήλικες, παιδία και εφήβους. Μπορεί οι ορμόνες στην εφηβεία να συνδέονται με μικρές αυξήσεις της αντοχής στην ινσουλίνη, κυριότερος όμως παράγοντας για την εμφάνιση του διαβήτη σε μικρότερες ηλικίες είναι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής.
  • Επιπλέον, με το πέρασμα των χρόνων, το σώμα μας γίνεται λιγότερο ανεκτικό στα σάκχαρα, συνεπώς μπορεί να εμφανίζεται μια τάση αυξημένων επίπεδων σακχάρου.

 

  • Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • Άτομα με άμεσο οικογενειακό ιστορικό(δηλαδή συγγενείς πρώτου βαθμού) έχουν 2-6 φορές περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ΣΔΤ 2 .
  • Παχυσαρκία
  • Το περιττό βάρος (κυρίως όταν το λίπος έχει συσσωρευθεί στην κοιλιακή περιοχή – σπλαχνικό λίπος) μπορεί να οδηγηθεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας.
  • Εθνικότητα (ορισμένες εθνικότητες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για την ανάπτυξη της νόσου)
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη
  • Πρόκειται για το στάδιο όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα αλλά είναι κάτω από το όριο για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.
  • Συνυπάρχουσες ασθένειες
  • Ο ΣΔΤ 2 είναι μια πολυσύνθετη νόσος. Πολλοί ασθενείς με ΣΔΤ 2 έχουν συνυπάρχουσες ασθένειες όπως υπέρταση, καρδιακή νόσο, δυσλιπιδαιμία (μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων πχ. υψηλά τριγλυκερίδια, υψηλή «κακή» χοληστερόλη). Επίσης, οι ασθενείς με ΣΔΤ 2 μπορεί να έχουν «μεταβολικό σύνδρομο» δηλαδή συνδυασμό των περισσότερων από τις παραπάνω καταστάσεις.
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης και κακή διατροφή
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (40% των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν ΣΔΤ 2 λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη)
  • Ιστορικό διαβήτη κύησης ή γέννηση παιδιού με αυξημένο βάρος (πάνω από 4 κιλά)
  • Φάρμακα
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μακροχρόνια χρήση κορτιζονούχων φαρμάκων
  • Κάποια φάρμακα τείνουν να προκαλούν μια μικρή αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, τόσο όμως ώστε να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ΣΔΤ 2 σε άτομα με προδιάθεση.
  • Αρκετά φάρμακα προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης για ΣΔΤ 2.

Διάγνωση

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη βασίζεται στη μέτρηση των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) αίματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει κριτήρια και συνιστά η διάγνωση του διαβήτη να βασίζεται στα αποτελέσματα από τουλάχιστον δύο δοκιμασίες ελέγχου γλυκόζης του αίματος.

Πηγή: Greenpharmacy

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικων

 

Η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. στέκεται κοντά στους επαγγελματίες υγείας παρέχοντας την καλύτερη προστασία με τις μάσκες FFP2 που διαθέτει!

 

Δείτε τα προιόντα:  Μέσα Ατομικής Προστασίας

Η ευρωπαϊκή ημέρα ενημέρωσης για τα αντιβιοτικά που εορτάζεται στις 18 Νοεμβρίου είναι μια ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στον τομέα της δημόσιας υγείας, με στόχο να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή που συνιστά για τη δημόσια υγεία η αντοχή στα αντιβιοτικά, καθώς και για την ενθάρρυνση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε ολόκληρη την ΕΕ αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια καθώς και ότι η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η λογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη των ανθεκτικών βακτηρίων και να διατηρήσει την αποτελεσματική δράση των αντιβιοτικών για τις μελλοντικών γενεές.

Η ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά προκαλεί ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στους ασθενείς και στο οικείο περιβάλλον τους όσο και  στην λειτουργία του ίδιου του υγειονομικού συστήματος. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε συνεχώς περιορίζονται.

Η  χώρα μας, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Κατανάλωσης των Αντιβιοτικών (ESAC) του 2010, παραμένει πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα μεταξύ των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στον Ευρωπαϊκό χώρο σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (EARSS).

Tο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει ορίσει ως Ευρωπαϊκή ημέρα για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών (European Awareness Antibiotic Day – EAAD) για το 2013, τη 18η Νοεμβρίου. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 2008 και αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας που συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά (ιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και νοσοκομείων) και των πολιτών που αποτελούν τους άμεσους καταναλωτές τους.

Τον Ιούλιο του 2012 διαμορφώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα προτεινόμενο πλαίσιο δράσεων με στόχο την ορθολογική χορήγηση των αντιβιοτικών τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα, με τίτλο «Μία Υγεία». Η Ευρωπαϊκή ημέρα για την κατανάλωση των αντιβιοτικών συγκαταλέγεται στο πλαίσιο αυτών των δράσεων και χαρακτηρίζεται ως το σημείο εκκίνησης των εθνικών εκστρατειών για την μείωση της κατανάλωσης τους.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού σχετικά με την χρήση των αντιβιοτικών (ΜΜΕ, ιστοσελίδα και newsletter του ΚΕΕΛΠΝΟ, έντυπο ενημερωτικό υλικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας). Παράλληλα, οργανώνει και υλοποιεί μετεκπαιδευτικά σεμινάρια για τους επαγγελματίες υγείας και πολύ σύντομα θα εκδώσει τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμικροβιακή θεραπεία των ασθενών με λοίμωξη. Η διαχείριση των αντιβιοτικών όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής. Γι αυτό το λόγο, πραγματοποιείται από το ΚΕΕΛΠΝΟ μία σειρά συντονισμένων δράσεων με σκοπό τον έλεγχο της διασποράς των πολυανθεκτικών μικροβίων στα ελληνικά νοσοκομεία και την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

Σε αυτό το πλαίσιο δράσεων το 2010 η χώρα μας εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο χωρών του ΠΟΥ, που προωθεί τις αρχές της Υγιεινής των Χεριών. Την ίδια περίοδο, το Νοέμβριο του 2010 ξεκίνησε η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον έλεγχο της διασποράς των πολυανθεκτικών μικροβίων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης εντάσσεται τόσο η επιτήρηση των λοιμώξεων από τα ανθεκτικά στις καρβαπενέμες Gram αρνητικά μικρόβια, που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας, όσο και η επιτήρηση των μέτρων πρόληψης για τον έλεγχο της διασποράς τους. Έχουν εκδοθεί κατευθυντήριες οδηγίες και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ενημερωτικές συναντήσεις με τους επαγγελματίες υγείας, τις Διοικήσεις των νοσοκομείων καθώς και με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών σε ολόκληρη την χώρα.

Πήγη: https://farmasyn.gr/arthrografia/imera-euasthitopoiisis-gia-antiviotika/

Νοέμβριος - Ο μήνας αφιερωμένος στο Διαβήτη

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το 2020-2021:

  • Ο αριθμός των ατόμων σε ΣΔΤ 2 αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα. Χαρακτηριστικά 537 εκατομμύρια ενήλικες (20-79 ετών) ζουν με διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο (διαγνωσμένοι και δη). Οι προβλέψεις για το 2030ορίζονται σε 643 εκατομμύρια και για το 2045 σε 784 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη.
  • Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 371 εκατομμύρια άτομα έχουν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα 550 εκατομμύρια μέχρι το 2030.
  • Από τα 371 εκατομμύρια, το 90% ζει με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ενώ 541 εκατομμύρια άτομα είναι στα πρόθυρα να αναπτύξουν ΣΔΤ 2 και δεν έχουν ακόμη διαγνωστεί.
  • Το 79% των ενηλίκων με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.
  • Τα κόστη για τη διαχείριση των ασθενών με διαβήτη κάθε χρόνο είναι τεράστια.
  • Η εμφάνιση του ΣΔΤ 2 αυξάνεται σταδιακά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση της παχυσαρκίας που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για το έτος 2021:

  • Καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 5% (σε σχέση με το 2020) στον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από ΣΔΤ 2 , με το σύνολο των διαγνωσμένων ατόμων να φτάνει το 1.030.226 άτομα.
  • Μεγάλη αύξηση, σε σχέση με το 2020, παρατηρείται και στα περιστατικά εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης (με το ποσοστό να πλησιάζει το 26%). Η ανοδική αυτή τάση μπορεί να αποτελέσει δείκτη για περαιτέρω αύξηση των περιστατικών εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2;

Τα συμπτώματα του ΣΔΤ 2 μπορεί να εμφανίζονται αργά και σταδιακά, σε περίοδο μερικών ετών, και μπορεί να είναι τόσο ήπια ώστε να μην γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή.

Επίσης, πολλοί είναι και οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα (ασυμπτωματικοί), με το διαβήτη να ανακαλύπτεται τυχαία σε κάποιο γενικό εργαστηριακό έλεγχο ή και στα πλαίσια της διάγνωσης μιας άλλης ασθένειας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της υπεργλυκαιμίας είναι :

  • Αυξημένη δίψα και ξηροστομία
  • Συχνοουρία και πολυουρία
  • Αυξημένη πείνα
  • Ναυτία ή και έμετοι
  • Κούραση, εξάντληση
  • Πιθανή απώλεια βάρους
  • Αιμωδίες των άκρων (μυρμήγκιασμα και μούδιασμα σε χέρια / πόδια)
  • Αργή επούλωση πληγών
  • Συχνές μυκητιάσεις του δέρματος (π.χ. νύχια, γεννητική περιοχή) ή συχνές ουρολοιμώξεις
  • Ξηρότητα και κνησμός του δέρματος
  • Θολή όραση

Σημείωση: Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα άτομο μπορεί να έχει ΣΔΤ 2 για 4-7 χρόνια μέχρι να διαγνωστεί!

Πηγή: Greenpharmacy

 

Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η εταιρεία μας παρέχει προιόντα που βοηθούν τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται απο την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) :

Κάθε χρόνο, η τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου (16 Νοεμβρίου 2022) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών και τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, όπως μαρτυρά και η ονομασία της είναι νόσος των πνευμόνων, που προκαλεί στένωση των βρόγχων με συνέπεια την δυσκολία στην αναπνοή. Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η Χ.Α.Π. αποτελεί διεθνώς την τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από Χ.Α.Π. περί τα 700.000 άτομα, τα μισά από τα οποία αγνοούν ότι νοσούν.

Εάν δεν υπήρχε το κάπνισμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν θα υπήρχε ή θα ήταν μια σπάνια νόσος. Το κάπνισμα αποτελεί τη σπουδαιότερη αιτία εμφάνισης της ΧΑΠ (85-90%), ενώ άλλα αίτια, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, ευθύνονται σε μικρότερο ποσοστό. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν, ότι τη στιγμή που το 25-30% όλων των εισαγωγών σε παθολογικές κλινικές οφείλεται σε αναπνευστικά νοσήματα, ποσοστό 50% αυτών αφορά τη ΧΑΠ.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ βασίζονται κυρίως στην τριάδα βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και το χρόνο εμφάνισης, έχουν ποικιλία βαθμονόμησης. Η παρουσία συμπτωμάτων της ΧΑΠ είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάγνωση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται διενέργεια σπιρομέτρησης και αναγνώριση του συγκεκριμένου αποφρακτικού προτύπου για την τεκμηρίωση της νόσου. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία συν τω χρόνω επιδεινώνονται. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η σωστή ενημέρωση, η ορθή και έγκαιρη, όσο το δυνατόν σε πιο αρχικά στάδια της νόσου διάγνωση, η διακοπή του καπνίσματος και η σωστή θεραπεία και παρακολούθηση από πνευμονολόγο, βοηθούν τους ασθενείς να έχουν λιγότερα συμπτώματα και να ζουν σχεδόν φυσιολογικά.

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/109

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

Για την παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη η εταιρεία ΑΝΑΤΣ Α.Ε. προτείνει τα εξής προϊόντα για την πρόληψη του Διαβήτη και την αντιμετώπιση του:

Το πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας με δυο βασικές λειτουργίες. Από τη μία, είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και την έκκριση των παγκρεατικών ενζύμων, που είναι απαραίτητα για τη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών  συστατικών που προσλαμβάνουμε από τις τροφές. Από την άλλη, παράγει ορμόνες, κύρια δράση των οποίων, μεταξύ άλλων, η ρύθμιση του μεταβολισμού πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων καθώς και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος.

Οι υδατάνθρακες που παίρνουμε από τις τροφές μεταβολίζονται σε γλυκόζη (σάκχαρο), η οποία αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα. Για να μπορέσουν τα κύτταρα (στους μύες, το συκώτι και το λιπώδη ιστό) να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη, το πάγκρεας παράγει μια ορμόνη, την ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη λειτουργεί ως το «κλειδί» που επιτρέπει στη γλυκόζη να περάσει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα κύτταρα, όπου και θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.

Το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη καθ όλη τη διάρκεια της μέρας, με την ποσότητα αυτή να αυξάνεται ακριβώς μετά από κάθε γεύμα. Κατά συνέπεια, η ινσουλίνη είναι αυτή που ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 (ΣΔΤ 2)

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού, που χαρακτηρίζεται από αυξημένο σάκχαρο, αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετικά ανεπαρκή έκκριση της ινσουλίνης. Πιο συγκεκριμένα, το  σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη ή και  το πάγκρεας δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης. Αποτέλεσμα αυτών είναι η υπεργλυκαιμία , κατάσταση η οποία μακροχρόνια οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα υγείας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες , το πάγκρεας παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού. Όταν όμως υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη, το πάγκρεας αναγκάζεται να υπερλειτουργήσει  και να παράξει μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό. Αν η στρεσογόνος αυτή κατάσταση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε το πάγκρεας «κουράζεται» και δεν μπορεί να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς παραγωγής ινσουλίνης (προδιαβήτης). Η περαιτέρω έκπτωση στη λειτουργία του πάγκρεας έχει ως αποτέλεσμα η παραγόμενη ινσουλίνη να μην είναι πλέον επαρκής. Κατά συνέπεια το σάκχαρο του αίματος αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται (υπεγλυκαιμία).

Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει και περαιτέρω επιδράσεις σε άλλα όργανα. Το συκώτι αρχίζει να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γλυκόζης και τριγλυκεριδίων ενώ τα νεφρά αποβάλλουν με δυσκολία την περίσσεια της γλυκόζης. Σε συνδυασμό και με άλλους μηχανισμούς, εδραιώνεται η υπεργλυκαιμία.

  • Ο ΣΔΤ 2 είναι επίσης γνωστός και ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Η διαφορά του ΣΔΤ2 από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 , είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη άρα ο ασθενής χρειάζεται ινσουλίνη άμεσα ως θεραπεία. Από την άλλη, στους ασθενείς με ΣΔΤ 2 η ινσουλίνη δε λείπει εντελώς αλλά δεν είναι τόση όση χρειάζεται. Αρκετοί λοιπόν από τους ασθενής μπορεί να μην χρειαστούν ποτέ θεραπεία με ινσουλίνη ενώ σε άλλους μπορεί να προστεθεί στη φαρμακευτική αγωγή αν κριθεί (από τον θεράποντα ιατρό) μεγάλη ανάγκη.

Πηγή: Greenpharmacy

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας

Η εταιρεία μας ΑΝΑΤΣ Α.Ε. είναι στην ευχάριστη θέση για την παγκόσμια ημέρα κατά της Πνευμονίας να παρέχει προιόντα ώστε να καλύψει την πρόληψη κατά της Πνευμονίας.

Γι' αυτό προσφέρει τα εξής : 

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας (World Pneumonia Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά της Παιδικής Πνευμονίας για:

Να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη, ότι η πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Να προωθήσει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και τη θεραπεία της πνευμονίας.

Να προκαλέσει δράσεις για την καταπολέμηση της πνευμονίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά της Παιδικής Πνευμονίας (Global Coalitition Against Child Pneumonia) δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2009 από τη σύμπραξη 125 μη κυβερνητικών οργανώσεων, κινημάτων πολιτών και κυβερνητικών οργανώσεων.

Πνευμονία ονομάζεται η προσβολή των πνευμόνων από κάποιον μικρο-οργανισμό (μικρόβια, ιοί, μύκητες, κτλ). Παρότι διάφοροι μικρο-οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, τα μικρόβια πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) και αιμοφιλική γρίπη τύπου β (Haemophilus influenza b) ευθύνονται για το 50% των περιστατικών πνευμονίας. Ο ασθενής που πάσχει από πνευμονία συνήθως εμφανίζει βήχα και πυρετό, ενώ μπορεί επίσης να αναφέρει και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Η βαριά μορφή πνευμονίας μπορεί να είναι θανατηφόρος. Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονίας περιλαμβάνουν παιδιά κάτω των πέντε ετών, υπερήλικες, καπνιστές, υποσιτισμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (π.χ. ασθενείς με AIDS).

Όσον αφορά την παιδική πνευμονία, είναι η μοναδική κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 18% των περίπου 6,9 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών ετησίως ή περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο. Ένα παιδί πεθαίνει από πνευμονία κάθε 25 δευτερόλεπτα, περίπου 3.400 κάθε μέρα. Τα παιδιά που δεν θηλάζουν έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από πνευμονία. Μια καθαρή εστία μαγειρέματος οδηγεί σε μείωση κατά 50% της πιθανότητας εμφάνισης παιδικής πνευμονίας.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/330

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1 Νοεμβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2022)

Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν κατά της τάσης να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.

Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1 έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη UNICEF και είναι μια ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού για την παιδική επιβίωση και ανάπτυξη, αλλά και για την υγεία των μητέρων.

10 Βήματα για τον Μητρικό Θηλασμό

1) Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για τον θηλασμό και τακτική σχετική ενημέρωση του προσωπικού υγείας στα Μαιευτήρια.

2) Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής 

3) Πληροφόρηση όλων των εγκύων για τα οφέλη και για την πρακτική του θηλασμού.

4) Ενθάρρυνση επαφής δέρμα δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό για τουλάχιστον μια ώρα ή μέχρι τον τον πρώτο θηλασμό.

5) επείδηξη στις μητέρες για το πως θηλάζουν και πως να διατηρηθεί η γαλουχία ακόμα και στην περίπτωση που πρέπει να αποχωριστούν το βρέφος τους 

6) Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμία άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο το μητρικό γάλα εκτός αν υπάρχει ιατρική ένδειξη.

7) Διευκόλυνση της πρακτικής συνδιαμονής της μητέρας και του νεογνού 24 ώρες την ημέρα

8) Ενθάρρυνση του θηλασμού κατά απαίτηση του βρέφους (οπότε θέλει και όσο θέλει)

9) Όχι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα για το στόμα σε θηλάζοντα βρέφη τις πρώτες μέρες της ζωής.

10) Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες απευθύνονται οι μητέρες όταν φεύγουν απο το νοσοκομείο ή την κλινική.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότερα από τα μισά παιδιά κάτω των έξι μηνών επωφελούνται από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμης σημασίας η αποτελεσματική προώθηση της φυσικής αυτής πρακτικής.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας προσκαλεί κάθε χρόνο τις μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους δημόσια, στο πλαίσιο της δράσης του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2010.

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/325

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.

Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η Ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της Ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της Ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της Ψώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι: «Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική», «Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε» και «Αντιμετώπισε την ψωρίαση σοβαρά».

Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες.

Η Ψωρίαση δεν προκαλεί θάνατο. Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να αντιμετωπιστεί η νόσος ως ένα απλό πρόβλημα αισθητικής. Η ύπαρξή της, ιδίως σε βαριά μορφή, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του ασθενούς, παρόμοιες με αυτές άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Πάντως, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από Ψωρίαση είναι κοινωνικής και ψυχολογικής φύσης.

Η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/129

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Από το 2006, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization) έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη «σύγχρονη αυτή πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Ως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) ορίζεται η βλάβη του εγκεφαλικού παρεγχύματος αγγειακής αιτιολογίας, που οφείλεται είτε σε διακοπή της παροχής του αίματος στην πάσχουσα περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ), είτε από αιμορραγία ως επακόλουθο της ρήξης ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).

«Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται». Αυτό είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εγκεφαλικών (2018) και ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών προχωρά σε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, του κοινού στέλνοντας το μήνυμα της πρόληψης. Συγκεκριμένα, σήμερα, από τις 11 το πρωί έως 2 μετά το μεσημέρι, στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, ειδικοί επιστήμονες θα παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκεφαλικού και θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν παγκοσμίως 17.000.000 εγκεφαλικά, 6.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν και 5.000.000 άνθρωποι έχουν σοβαρή μόνιμη αναπηρία. «Πίσω από αυτά τα νούμερα υπάρχουν αληθινές ζωές. Οι ζωές όλων μας...», αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών.

Το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και η δεύτερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Επηρεάζει το ίδιο το άτομο, την οικογένειά του, το φιλικό του περιβάλλον, την εργασία του και την κοινότητα όπου ζει.

Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας, υπογραμμίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη του εγκεφαλικού, που «επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του. Αν συμβεί ένα εγκεφαλικό, είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το περιστατικό από τους γιατρούς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική ζημιά».

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/211

Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπεία (World Occupational Therapy Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists), μέλος της οποίας είναι ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών. Στόχος είναι η ενημέρωση για το επάγγελμα του εργοθεραπευτή, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη αποκατάστασης, που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή και συναισθηματικές διαταραχές να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου. Στόχος της Εργοθεραπείας είναι ένα άτομο λειτουργικό, αυτόνομο και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο. Η Εργοθεραπεία προωθεί την υγεία, την ευεξία, την κοινωνική ένταξη και δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν στα καθημερινά έργα της ζωής, που έχουν νόημα για αυτούς, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες τους.

Οι Εργοθεραπευτές αναλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή και συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντός τους, αδυνατούν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν. Αφού αξιολογήσουν την κατάσταση του ατόμου, θέτουν θεραπευτικούς στόχους, ώστε να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή/και να διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγωγικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνουν στο περιβάλλον, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.

Ο Εργοθεραπευτές εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε νοσοκομεία (γενικά, ορθοπεδικά, παιδιατρικά, ψυχιατρικά), γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα κοινοτικής ψυχικής υγιεινής, κέντρα αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά καταστήματα, στην προεπαγγελματική εκπαίδευση και σε προστατευόμενα εργαστήρια, σε ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στα ΤΕΙ για την Ελλάδα, οι εργοθεραπευτές εκπαιδεύονται στο να κατανοούν τους πιθανούς σωματικούς περιορισμούς ενός τραυματισμού, της αναπηρίας, αλλά και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να συμμετέχει στις δραστηριότητες που είναι σημαντικές γι’ αυτό.

 

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/322