Anats S.A. Logo
RSS

Blog

Πώς θα αποφύγω απότομη αύξηση τριγλυκεριδίων - ζαχάρου μετά το φαγητο;
Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε για να αντιμετωπίσουμε την απότομη αύξηση. Τα παραδοσιακά αμερικανικά γεύματα, πλούσια σε επεξεργασμένα και τυποποιημένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με αυξημένο λίπος, οδηγούν σε υπερβολικές αυξήσεις του ζαχάρου και των λιπιδίων στο αίμα. Αυτό δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες προκαλεί έξαρση της φλεγμονής, αρτηριακή δυσλειτουργία, αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και υπερδιέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μία έως τέσσερις ώρες μετά το φαγητό.
Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι Εργαζομένων

Εξατομικευμένοι πάτοι για επαγγελματίες ορθοστατικής ή βαριάς εργασίας.

Η καθημερινή επανάληψη συγκεκριμένων στάσεων και φορτίων του κορμού μας,  λόγω του ύφους της εργασίας μας, είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες πρόκλησης μυοσκελετικών προβλημάτων και άλγους στις αρθρώσεις μας, κόπωσης και δυσφορίας.

Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • Περπάτημα αρκετών ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας π.χ. εξωτερικοί πωλητές, ταχυδρόμοι, νοσοκόμοι κλπ.
  • Στατική ορθοστασία, π.χ. σεφ, ταμίες ή γενικά όσοι έχουν ορθοστασία αλλά χωρίς τον χώρο να περπατήσουν λίγο.
  • Ανύψωση βάρους, π.χ. εργαζόμενοι σε βιομηχανικούς ή κατασκευαστικούς τομείς
  • Όσοι φορούν υποδήματα ασφαλείας.

Ο πόνος στη μέση είναι ο δεύτερος πιο συχνός λόγος που οι άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό τους (μετά τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού) κα ειδικά στις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες όπου εμφανίζεται με συχνότητα 25 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις μη προηγμένες. Αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για την υποβάθμιση της καθημερινότητας του ατόμου και ένα σημαντικό κόστος περίθαλψης για τα κράτη.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ ανάμεσα σε 105 εργαζόμενους των παραπάνω κατηγοριών, οι 75 είχαν πόνους και προβλήματα με τη μέση τους. Αφού αξιολογήθηκε το ιατρικό ιστορικό τους και έγινε πελματογράφημα, σε κάποιους δόθηκαν εξατομικευμένα πέλματα και σε κάποιους placebo πέλματα (δεν ήταν κατασκευασμένα για τις δικές τους ανάγκες, απλά είχαν μία έτοιμη προσχεδιασμένη ανατομία). Και οι δύο κατηγορίες είδαν βελτίωση στην αίσθηση κόπωσης, αλλά μείωση πόνων στη μέση και στα πόδια είδε το 81% όσων χρησιμοποιούσαν πραγματικά εξατομικευμένα πέλματα που είχαν κατασκευαστεί μέσω πελματογράφησης.

Οι βασικοί λόγοι μείωσης του άλγους με τη χρήση των εξατομικευμένων πελμάτων είναι οι εξής:

  • Μείωση του κρουστικού κύματος κατά την επαφή της πτέρνας με το έδαφος με αποτέλεσμα την αποφόρτιση όλων των αρθρώσεων, (από άκρο πόδα έως αυχένα).
  • Μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης του άκρου πόδα και ισομοιρασμό των φορτίων σε αυτό.
  • Ευθυγράμμιση των αρθρώσεων των γονάτων και της ποδοκνημικής άρθρωσης
  • Ευθύγραμμη στήριξη του άκρου πόδα σε περιπτώσεις πρηνισμού-υπτιασμού ( όταν γέρνουν τα πέλματα μας προς τα μέσα ή προς τα έξω.
  • Μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας σε κάθε βήμα, με αποτέλεσμα μικρότερη καταπόνηση για τις μυϊκές ομάδες του ποδιού.

Το τρισδιάστατο Laser πελματογράφημα της εταιρείας Ανάτς, εξασφαλίζει όλες εκείνες τις μετρήσεις και δεδομένα που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε ένα ορθό εξατομικευμένο πάτο.

 

 

 

 

 

 

 

Ενυδάτωση στην τρίτη ηλικία
Ο ρόλος που παίζουν τα ποτά στην παροχή νερού στη διατροφή έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής (ILSI) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και έχει ιδιαίτερη σημασία για ομάδες πληθυσμού οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αφυδάτωση, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα.
Αρθρίτιδα
Ο όρος αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια ποικιλία πολλών διαφορετικών ασθενειών οι οποίες μπορούν να προσβάλλουν τις αρθρώσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής του ανθρώπου. Στην αρθρίτιδα, ο χόνδρος που περιβάλλει κάθε οστό στο σημείο των αρθρώσεων, φθείρεται. Ο χόνδρος φυσιολογικά προστατεύει την άρθρωση, επιτρέποντας ομαλή κίνηση και απορροφά τους κραδασμούς όταν εφαρμόζεται πίεση στην άρθρωση, όπως καθώς περπατάμε. Χωρίς τη φυσιολογική ποσότητα χόνδρου, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας πόνο, οίδημα, φλεγμονή και ακαμψία, τα οποία αποτελούν και τα βασικά συμπτώματα της νόσου.
Ενοχλεί τελικά ο καφές το στομάχι; Όλη η αλήθεια
Αν έστω και μία φορά αναρωτηθήκατε αν ο καφές ενοχλεί στο στομάχι, που είμαι σίγουρη πως θα το έχετε κάνει, τότε αυτό το άρθρο θα σας δώσει τις απαντήσεις που αναζητάτε και θα ξεδιαλύνει τον διάσημο μύθο γύρω από τον καφέ. Πόσες φορές δεν κατηγορήσατε τον καφέ για αυτόν τον έντονο στομαχόπονο που σας ταλαιπωρεί από το πρωί ή πόσες φορές φοβηθήκατε να πιείτε δεύτερο ή τρίτο καφέ μήπως και σας πειράξει στο στομάχι;
Πελματιαία Απονευρωσίτιδα- Πόνος κάτω από την καμάρα

 

Πόνος κάτω από την καμάρα; Μήπως έχεις πελματιαία απονευρωσίτιδα; Πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η φλεγμονή που αφορά την περιοχή της πελματιαίας περιτονίας. Η πελματιαία περιτονία είναι μία ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και φτάνει μέχρι την άκρη του πρόσθιου ποδιού. Στόχος αυτής της ελαστικής ταινίας είναι να συγκρατεί την καμάρα του ποδιού, χωρίς όμως να περιορίζει την κινητικότητά της. Η φλεγμονή σε αυτή τη ζώνη του ποδιού είναι αρκετά επώδυνη και αποτελεί έναν συνηθισμένο λόγο πόνου του άκρου πόδα. Αρκετές φορές συνδυάζεται με άκανθα πτέρνας, ένα οστεόφυτο που αναπτύσσεται στην πτέρνα και επιδεινώνει την αίσθηση του πόνου.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να παρουσιαστεί πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι:

  •          Πολύ μεγάλη καμάρα, κοιλοποδία
  •          Πρηνισμός/Υπτιασμός
  •          Σφικτοί μύες στη γάμπα
  •          Υπερχρήση των ποδιών λόγω εργασίας ή αθλητισμού
  •          Τραυματισμός

Συμπτώματα:

  •          Πόνος κάτω από την καμάρα, στο ένα πόδι ή άμφω
  •          Πόνος στην πτέρνα, κυρίως στο σημείο που ενώνεται με την πελματιαία περιτονία.
  •          Ο πόνος χειροτερεύει μετά το πρωινό ξύπνημα και κατά τα πρώτα βήματα. Ενδέχεται ο πόνος να είναι τόσο έντονος που το σώμα να κινείται χωλαίνοντας σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει τις πιέσεις σε αυτό το σημείο. Συνήθως μόλις ζεσταθεί η περιοχή υποχωρεί ελαφρώς ο πόνος.
  •          Κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο το σώμα θα κουράζεται ο πόνος θα αυξάνεται και θα δημιουργεί και αίσθημα καύσους στην περιοχή.

Η χρήση εξατομικευμένων πάτων είναι η συντηρητική θεραπεία μαζί με όποια αγωγή συστήσει ο γιατρός (αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, διατάσεις). Το 90% των ανθρώπων που θα κάνουν συντηρητική αγωγή θα ιαθούν και δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε άλλες μεθόδους θεραπείας (κρουστικά, κορτιζόνη ή χειρουργείο) .

Ειδικά στις περιπτώσεις που τα πόδια έχουν κάποια απόκλιση (μεγάλη καμάρα, πρηνισμό, υπτιασμό κλπ), χωρίς τη χρήση εξατομικευμένων πάτων, το διάστημα θεραπείας μπορεί να γίνει πολύμηνο ή να μην επιτευχθεί καθόλου.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό στόχο και σε καμία των περιπτώσεων δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή ή διάγνωση. Αν έχετε κάποια συμπτώματα που σας ανησυχούν συμβουλευθείτε τον ιατρό σας.

 

 

 

  .

 

 

 

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβωσης με τη βοήθεια της διατροφής;
Αν και η θρόμβωση μπορεί να αποτελεί μία νόσο όχι τόσο γνωστή σε πολλούς, είναι γεγονός ότι ευθύνεται για το 25% των θανάτων παγκοσμίως. Εάν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για θρόμβωση υπάρχουν καλά νέα για εσάς, καθώς μπορείτε μέσω μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής να μειώσετε τον κίνδυνο αυτό.
Πράσινο τσάι και καρκίνος του προστάτη
Έχοντας καταγωγή από την Ασία και όντας ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες με αξιοσημείωτα χαμηλά ποσοστά καρκίνου του προστάτη, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, το πράσινο τσάι μελετάται έντονα ως μέρος μιας διατροφής με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Το τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιοδραστικά συστατικά, όπως οι κατεχίνες, οι φλαβονόλες, οι λιγνάνες και τα φαινολικά οξέα, συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Στο πράσινο τσάι η 3-γαλική-επιγαλοκατεχίνη (EGCG) είναι η πιο συχνά απαντούμενη κατεχίνη, αποτελώντας τα 2/3 των ολικών κατεχινών της συγκεκριμένης ποικιλίας τσαγιού.
Τι πρέπει να προσέξω πριν κάνω την εξέταση καμπύλη γλυκόζης;
Όλοι έχουμε ακούσει την εξέταση καμπύλης της γλυκόζης ή την δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά; Η από του στόματος δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (Oral Glucose Tolerance Test – OGTT) είναι χρήσιμη για διαγνωστική διευκρίνηση σε άτομα στα οποία, ενώ υπάρχει ισχυρή υποψία διαβήτη, έχουν φυσιολογική ή διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας, ή σε άτομα που παρουσιάζουν γλυκόζη νηστείας φυσιολογική, αλλά μεταγευματικά αυξημένη (>140mg/dl).
Επεισοδιακή Πολυφαγία (binge eating)
Η τροφή πέρα από καύσιμο για την παροχή ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό έχει και άλλες πολλές συμβολικές έννοιες, όπως υλική απόλαυση, έκφραση αγάπης, συστατικό φιλοξενίας, μορφή επικοινωνίας. Ενώ, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, στην περίπτωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής η διάγνωση και η θεραπεία αποτελεί δύσκολο και χρονοβόρο έργο επειδή ακριβώς πρόκειται για ψυχικές παθήσεις. Είναι δηλ. ένα σύνολο από σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα που παρατηρούμε όταν η διατροφική συμπεριφορά του ατόμου είναι ιδιαίτερα διαταραγμένη.