Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Τύποι διαστρέμματος

Είναι αμφίβολο αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που να μην έχει την εμπειρία ενός έστω και ελαφριού διαστρέμματος ή απλά αυτό που λέμε “μου γύρισε το πόδι”.

Τα διαστρέμματα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς της ποδοκνημικής άρθρωσης σε όλες τις ηλικίες, αλλά αυξάνονται κατακόρυφα τα στατιστικά όταν υπάρχει και αθλητισμός ταυτόχρονα.

Οι σύνδεσμοι της ποδοκνημικής άρθρωσης έχουν μια ελαστικότητα και όταν διαταθούν μέσα στα όρια της φυσιολογικής ελαστικότητας τους, τότε επανέρχονται στο αρχικό τους  μήκος. Αν όμως γίνει απότομα μία εκτεταμένη διάταση, τότε υπάρχει πιθανότητα να υποστούν μερική ή και ολική ρήξη των ινών τους.

Οι λόγοι διαστρέμματος μπορεί να είναι από κάποιο παραπάτημα, ανώμαλη προσγείωση μετά από κάποιο άλμα, ή κακή εμβιομηχανική του άκρου πόδα. Τα άτομα με πλατυποδία, βλαισοποδία, κοιλοποδία και έντονο υπτιασμό έχουν μία αυξημένη τάση να έχουν επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα.

Αναλόγως με τη σοβαρότητα της ρήξης των συνδέσμων χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1ου Βαθμού: απλή διάταση του συνδέσμου

2ου Βαθμού: μερική ρήξη των ινών του

3ου Βαθμού: πλήρης ρήξη του συνδέσμου

Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος και οίδημα, τα οποία συνήθως είναι ανάλογα της βλάβης που έχουν υποστεί οι σύνδεσμοι και μπορεί να υπάρχει δυσκολία στη βάδιση και αστάθεια στην ποδοκνημική άρθρωση.

Ο ιατρός σας θα κρίνει τη θεραπεία και την αποκατάσταση της βλάβης, πέρα από τις πρώτες συστάσεις που είναι:

1)      παγοθεραπεία, τοποθετούμε παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα περιμετρικά της άρθρωσης

2)       ακινητοποίηση της άρθρωσης, προσπαθούμε να μη χρησιμοποιούμε αυτό το πόδι μέχρι να μας δει ιατρός. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πατερίτσες ή μία καρέκλα για να στηριχτούμε, αλλά δεν πρέπει να φορτίσουμε το πόδι.

3)      ανύψωση της άρθρωσης ψηλά, ξαπλώνουμε και κρατάμε την ποδοκνημική άρθρωση ψηλά. Ιδανικά το σημείο ανύψωσης πρέπει να είναι πιο ψηλά από το ύψος της καρδιάς.

4)      Επισκεπτόμαστε άμεσα τον ιατρό για να κρίνει τον βαθμό του διαστρέμματος και τη θεραπεία που θα ακολουθήσει.

Στη συνέχεια και μόλις το οίδημα υποχωρήσει, ο ιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη χρήση ειδικών πάτων με κυπελλοειδή διαμόρφωση στην πτέρνα, για να βοηθήσει την ασταθή άρθρωση και τους καταπονημένους συνδέσμους. Η κυπελλοειδής διαμόρφωση στην πτέρνα, σχεδιάζεται και κατασκευάζεται για κάθε πόδι ξεχωριστά, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του ποδός και σύμφωνα με τις μετρήσεις του 3D Laser πελματογραφήματος.

Πολλές φορές τα διαστρέμματα μένουν χωρίς αγωγή και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους να υποτροπιάζουν ή να δημιουργήσουν χρόνια ευαισθησία και να παρουσιάζουν οίδημα σε συνθήκες έντονης κόπωσης.

Το παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν κατέχει θέση διάγνωσης ή θεραπευτικής αγωγής. Απευθυνθείτε στον ιατρό σας για επιπλέον πληροφορίες, διάγνωση και θεραπεία.

Τι είναι η επιστροφή ενέργειας σε ένα παπούτσι και γιατί τα πολύ μαλακά παπούτσια είναι κουραστικά, ειδικά στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Η βιομηχανία υποδήματος μελετά ταυτόχρονα δύο δεδομένα, α) τη βελτίωση του σχεδιασμού με στόχο την άνεση και την προστασία των ποδιών β) την αισθητική. Δυστυχώς  η αισθητική παρεμβαίνει έντονα τις περισσότερες φορές, ειδικά στα γυναικεία παπούτσια, θα επικρατήσει το καλαίσθητο αποτέλεσμα ακόμα και αν μειώνει την άνεση του υποδήματος.

Η πρώτη κουβέντα όλων των ανθρώπων όταν αναζητούν ένα υπόδημα είναι “Να είναι μαλακό”! Και φυσικά αυτό είναι το σωστό όσο αφορά το δέρμα του υποδήματος αλλά και τον εσωτερικό πάτο, είτε είναι του υποδήματος είτε είναι εξατομικευμένος ορθωτικός πάτος κατόπιν 3D Laser πελματογραφήματος. Ωστόσο στη συνολική κατασκευή του υποδήματος, έχει αποδειχθεί πως η εξωτερική σόλα πρέπει να μην είναι πολύ μαλακή. Μία πολύ μαλακή εξωτερική σόλα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1.        Μειωμένη επιστροφή ενέργειας σε κάθε βήμα. Κατά τη βάδιση, το πόδι μας τη στιγμή που χτυπάει στο έδαφος, (μέσω των πολλαπλών αρθρώσεων του πέλματος, τους μυς και τους τένοντες), απορροφά ένα μέρος του κραδασμού για να προστατέψει τα γόνατα και τη μέση, προσαρμόζεται στο έδαφος για να μας προσφέρει ισορροπία, και τέλος χρησιμοποιεί δύναμη για να σηκωθεί από το έδαφος και να συνεχίσει τον κύκλο βάδισης. Αν το υπόδημα είναι πολύ μαλακό, το πόδι “βουλιάζει” για πολύ χρόνο και η μειωμένη αντίσταση του υποδήματος κάνει το πόδι να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και κόπο για να σηκωθεί. Είναι σαν να προσπαθείτε να σηκωθείτε από έναν πολύ μαλακό καναπέ που έχετε βουλιάξει μέσα σε αυτόν όταν καθίσατε.
  2.        Μειωμένη στήριξη σε πιθανές αποκλίσεις πρηνισμού-υπτιασμού. Στις περιπτώσεις που τα πόδια γέρνουν είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω, μία πολύ μαλακή σόλα δεν θα στηρίξει σωστά το σώμα και το σύνολο των αρθρώσεων. Αντίθετα, αφήνει το πόδι να γείρει ανεξέλεγκτα και πάλι χρειάζεται μεγαλύτερο κόπο για να σηκωθεί από το έδαφος.

Παγκοσμίως έχει αποδειχθεί ότι τα παπούτσια που έχουν μεσαίας σκληρότητας εξωτερική σόλα, τα οποία ενισχύονται με εσωτερικούς πάτους ειδικής κατασκευής κατόπιν 3D Laser πελματογραφήματος, είναι η πιο ξεκούραστη και ασφαλής λύση για τα πόδια. Η μεσαία σκληρότητας σόλα θα επιστρέψει 40%-60% ενέργεια στα πόδια σας, ενώ η πολύ μαλακή μόνο το 20%. Χρειάζεστε λοιπόν τη διπλάσια και τριπλάσια προσπάθεια για να κάνετε το επόμενο βήμα!

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για τη σταθερότητα βάδισης είναι το πάχος της σόλας. Οι πολύ λεπτές σόλες δεν προστατεύουν τα πόδια από την κρούση με το έδαφος, ενώ οι πολύ χοντρές μειώνουν την αίσθηση βάδισης (χάνουμε τα μηνύματα από το έδαφος και δεν προσαρμοζόμαστε σε αυτά), οπότε έχουν μία τάση να προκαλούν αστάθεια, όταν  χρησιμοποιούνται από ηλικιωμένα άτομα. Μία μεσαία πάχους και σκληρότητας, εξωτερική σόλα, είναι η ιδανική λύση για άνετο, ξεκούραστο και ασφαλές βάδισμα.

Πελματογράφημα, τι είναι και ποιος πρέπει να το κάνει;

 

Το πελματογράφημα είναι μία ανώδυνη εξέταση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ηλικίες από τεσσάρων ετών και άνω. Δεν έχουμε κανένα περιορισμό (εγκυμοσύνη, βηματοδότη, εμφυτεύματα) παρά μόνο πιθανούς τραυματισμούς ή χειρουργεία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.

Ανάλυση πέλματος πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι και να θεωρείται ένας από τους βασικούς ελέγχους (όπως η γενική αίματος, ούρων κλπ), καθώς η εμβιομηχανική του άκρου πόδα επηρεάζει το σύνολο των αρθρώσεων και ενδέχεται να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πόνους και κόπωση. Η μέση, τα γόνατα, τα ισχία και τα πόδια είναι αρθρώσεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, και η λειτουργία της μίας επηρεάζει τη λειτουργία της άλλης.

Τα πόδια ενδέχεται να έχουν μικρές ή μεγάλες σκελετικές αποκλίσεις, με πιο συνηθισμένες τις εξής:

  •  Πλατυποδία
  •  Βλαισοποδία
  •  Κοιλοποδία
  •  Ραιβοποδία
  •  Πρηνισμός
  •  Υπτιασμός
  •  Ανισοσκελία
  •  Ανισομεγεθία
  •  Ασταθή στήριξη 

Τα πόδια μας είναι η στήριξη και η βάση όλου του κορμού μας και οποιαδήποτε λάθος ευθυγράμμιση μπορεί να είναι αιτία ή να επιδεινώνει μυοσκελετικούς πόνους στο υπόλοιπο σώμα.

Το πέλμα μας αποτελείται από αποτελείται από 26 οστά, δεκάδες τένοντες  και μύες και εκατοντάδες συνδέσμους. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με μία περίτεχνη αρχιτεκτονική που δίνει σταθερότητα και ταυτόχρονα ελαστικότητα στο άκρο του ποδιού μας. Σταθερότητα για να βαδίζουμε ή να τρέχουμε, ενώ ελαστικότητα για να προστατεύσουμε τις υπόλοιπες αρθρώσεις από τους κραδασμούς κατά την κρούση με το έδαφος. Ένα υπερελαστικό πόδι ή ένα άκαμπτο πόδι, ένα πόδι που έχει μονόπλευρες πιέσεις λόγω λάθους στήριξης, καθορίζει και τα φορτία που θα δεχθεί το υπόλοιπο σώμα μας.

Η χρήση εξατομικευμένων πάτων κατόπιν τρισδιάστατου πελματογραφήματος, ευθυγραμμίζει και στηρίζει τα πόδια και το σύνολο του σώματος. Προστατεύει τις αρθρώσεις, τους μυς, χόνδρους και τένοντες .

Οι ηλικίες που κυρίως  πρέπει να ελέγχονται είναι τα παιδιά 5-6 ετών, οι αθλητές είτε ερασιτεχνικού είτε επαγγελματικού επιπέδου, οι επαγγελματίες ορθοστασίας, μετατραυματικοί ή μετεγχειρητικοί ασθενείς ορθοπεδικών παθήσεων και η τρίτη ηλικία. Μέσα σε λίγα λεπτά μία σαφής καταγραφή από το  Laser πελματογράφο Sole-med θα μας δώσει όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αξιολογήσουμε την κατάσταση του άκρου πόδα.  

Στρατιωτικές αρβύλες και πόνοι στα πόδια

Οι στρατιωτικές αρβύλες είναι το ειδικό παπούτσι που πολλές γενιές στρατιωτών αντιπάθησαν καθώς αντιμετώπισαν πόνους ποδιών, φουσκάλες, κάλους, προβλήματα νυχιών και γενικά μία άβολη εφαρμογή.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία βελτίωση στο σχεδιασμό και στα υλικά κατασκευής των αρβυλών, ωστόσο παραμένουν ένα δύσκολο υπόδημα που απέχει αρκετά από αυτό που χαρακτηρίζουμε άνετο και ανατομικό. Η ανάγκη για χαμηλό κόστος και ανθεκτικότητα του παπουτσιού, είναι οι βασικοί λόγοι για τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1)      Σκληρό δέρμα

2)      Σκληρή σόλα

3)      Ανύπαρκτη ανατομία πάτου

Το πρώτο και σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει ο χρήστης είναι πως πρέπει να κάνει μία πολύ σωστή επιλογή μεγέθους. Για να υπολογιστεί το σωστό μέγεθος πρέπει να συνυπολογιστούν οι εξής παράγοντες:

  •  Η στρατιωτική αρβύλα πρέπει να φοριέται με χοντρή κάλτσα για να μειώνονται οι πιέσεις και οι τριβές κατά τη χρήση καθώς και για να προστατεύει από το κρύο.
  •  Το πόδι μετά από πολύωρη κούραση και χρήση, πρήζεται και αλλάζει μέγεθος μέχρι και ένα νούμερο.
  •  Κατά τη βάδιση, το πόδι κινείται λίγα χιλιοστά προς τα μπροστά και αν το παπούτσι είναι κοντό θα τραυματίζονται τα νύχια.
  •  Ο εσωτερικός πάτος της αρβύλας είναι σκληρός και χωρίς καμία ανατομία. Αποτέλεσμα είναι να ασκούνται πάρα πολύ έντονες πιέσεις σε όλο το πέλμα (ειδικά στην πτέρνα), ενώ ταυτόχρονα οι κραδασμοί περνάνε σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος. Αυξημένη κόπωση, τραυματισμοί χρήσης, κάλοι και φουσκάλες είναι η τελική εικόνα πολύωρης χρήσης της αρβύλας.

Στο τελικό μέγεθος πρέπει να υπολογιστεί πως θα χωράει η χοντρή κάλτσα, ανατομικός πάτος, χώρος για τα δάκτυλα ώστε να κινούνται άνετα, μήκος μπροστά από τα δάκτυλα ώστε να μην τραυματίζονται στην κίνηση.

Πολύ σημαντικό είναι ο  ανατομικός πάτος που θα τοποθετηθεί εσωτερικά στην αρβύλα να έχει ανατομία καθώς μόνο έτσι θα μεταμορφώσει τη συμπεριφορά του υποδήματος, θα προσφέρει άνεση και ξεκούραση, ενώ θα προστατέψει τα πέλματα, τα γόνατα και τη μέση.

Οι συνθήκες άσκησης και υποχρεώσεων ενός στρατιώτη είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και γι’ αυτό απαιτούν κορυφαίες λύσεις. Η χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων, που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί κατόπιν 3D Laser πελματογραφήματος, είναι η κορυφαία λύση καθώς καλύπτει όλες τις προσωπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες του κάθε χρήστη. Ένας έτοιμος πάτος, δεν μπορεί να καλύψει ορθά την προσωπική ανατομία του καθενός, και ειδικά όταν σε όλους τους ανθρώπους το ένα πόδι είναι διαφορετικό από άλλο.

Ιδανικά η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα ώστε να υπάρχει λίγος χρόνος να κατασκευαστεί ο πάτος και να τον συνηθίσει ο χρήστης.Το Laser τρισδιάστατο πελματογράφημα είναι μία διαδικασία απολύτως ανώδυνη και ακίνδυνη που μας δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε έναν εξατομικευμένο πάτο.

Όσα λένε τα καθημερινά μας παπούτσια για το σώμα μας και τους μυοσκελετικούς πόνους

 

Οι πιέσεις που ασκούνται στις σόλες  των καθημερινών μας παπουτσιών τα φθείρουν με ένα μοναδικό και χαρακτηριστικό τρόπο που επηρεάζεται από την κατασκευή του πέλματος μας και τα φορτία που ασκούνται από το σύνολο του σώματός μας και του τρόπου που στηριζόμαστε και βαδίζουμε.

 Αν “διαβάσουμε” λίγο πιο προσεκτικά αυτές τις σόλες θα ανακαλύψουμε πως ακόμα και αν είναι συνολικά φθαρμένες από τη χρήση, σε ορισμένους ανθρώπους κάποια σημεία είναι πιο φθαρμένα. Τι σημαίνουν και ποια είναι αυτά τα σημεία συνήθως?

1)      Η οπίσθια εσωτερική πλευρά του τακουνιού- Πρηνισμός, βλαισοποδία-Πόνοι στα γόνατα, τάση για κότσι και παραμορφώσεις δακτύλων ποδιού

2)      Η οπίσθια εξωτερική πλευρά του τακουνιού- Υπτιασμός, ραιβοποδία-Πόνοι στα γόνατα και τα ισχία, κράμπες, τάσεις για διαστρέμματα και πτώσεις

3)      Η πρόσθια εσωτερική πλευρά της σόλας –Πρηνισμός και έντονη φόρτιση του πρόσθιου μέρους του ποδιού-Πιθανόν κοντός αχίλλειος τένοντας

4)      Η πρόσθια εξωτερική πλευρά της σόλας- Βλαισότητα- Πλατυποδία- Πόνοι στα γόνατα και στα ισχία, τάση για κότσι και παραμορφώσεις δακτύλων, συχνές πτώσεις στη μεγαλύτερη ηλικία

5)      Η περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων- Πτώση μεταταρσίων-Πόνος στο πρόσθιο μέρος του ποδιού- Κάλοι- Κότσι και παραμορφώσεις δακτύλων ποδιού

6)      Συνδυασμός των παραπάνω περιπτώσεων

Το αποτέλεσμα αυτής της φθοράς είναι να χειροτερεύει η λάθος στάση  του ποδιού, η οποία έκανε την αρχική μονόπλευρη καταστροφή του υποδήματος. Για παράδειγμα, σε ένα πόδι με υπτιασμό (τάση των ποδιών να γέρνουν προς την εξωτερική πλευρά), το παπούτσι θα φθαρεί από την εξωτερική πλευρά. Αποτέλεσμα είναι να χαθεί μέρος του υλικού της σόλας, και το ίδιο το παπούτσι να μας γέρνει ακόμα περισσότερο προς τα έξω. Αυτή η τάση του παπουτσιού, θα τηρηθεί ακόμα και να το φορέσει ένα υγιές πόδι. Ακόμα σε αυτή την περίπτωση, το ίδιο το παπούτσι θα μας κάνει να γέρνουμε τα πόδια μας προς τα έξω. Στη συνέχεια θα επηρεαστεί το γόνατο και το ισχίο μας, καθώς το σύνολο των αρθρώσεων μας είναι μία άρρηκτα συνδεδεμένη αλυσίδα. Η ιατρική κοινότητα, όλο και περισσότερο συνδέει τους πόνους των αρθρώσεων του κορμού και των ποδιών με τη λάθος εμβιομηχανική του άκρου πόδα.

Όταν εντοπίζουμε τέτοιες μονόπλευρες πιέσεις πρέπει να αντικαταστήσουμε άμεσα τα παπούτσια μας ώστε να μην καταπονούμε τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τα οστά του σώματος μας. Προς αποφυγή αυτών των μονόπλευρων πιέσεων, η χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων που έχουν σχεδιαστεί  με 3D Lase rπελματογράφο, στηρίζει σωστά το σώμα και ισομοιράζει τα φορτία. Αποτέλεσμα είναι η άνετη βάδιση, χωρίς πόνους και κακώσεις στο σώμα μας.

Το παρόν άρθρο έχει σκοπό αποκλειστικά την ενημέρωσή σας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί να χρησιμοποηθεί προς διάγνωση παθολογιών. Για οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε με το γιατρό σας. 

 

Πόνος στα πέλματα των ποδηλατών

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία το 2010 σχετικά με τις καταπονήσεις που δέχονται τα πόδια των ποδηλατών έδωσε σημαντικά αποτελέσματα ώστε να βελτιωθούν οι πόνοι στα πόδια των ποδηλατών. Οι ποδηλάτες που έλαβαν μέρος έκαναν μη στατικό ποδήλατο τουλάχιστον μία ώρα συνεχόμενη και τουλάχιστον για μία ώρα την εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν πως πάνω από το μισούς ποδηλάτες  (53,9%) είχαν σημαντικούς πόνους στα πέλματα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τα οποία είχαν ιδιαίτερη καταπόνηση, ήταν στο πρόσθιο μέρος του ποδιού, στις κεφαλές των μεταταρσίων, δάκτυλα και νύχια.

Όσο περισσότερη ώρα έκαναν ποδήλατο οι συμμετέχοντες,  ένιωθαν μούδιασμα και πόνο και αναγκαζόντουσαν να αφαιρέσουν το υπόδημα για να χαλαρώσουν τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί.

Οι ποδηλάτες με τα παπούτσια συνδεδεμένα στο πηδάλι (δηλαδή clipless ή με καλουπιέρες) έχουν 2,6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν το από πόνο στο πόδι σε σχέση με αυτούς που πεταλάρουν με flat πηδάλια. 

Η χρήση ειδικών πάτων κατά την ποδηλασία έχει αποδειχθεί πως μειώνει αισθητά πιέσεις στο πρόσθιο μέρος του ποδιού και στην πελματιαία απονεύρωση και μειώνει το κίνδυνο να δημιουργηθεί ζημιά στα νεύρα του ποδιού.

Η κατασκευή ειδικών ορθωτικών πάτων κατόπιν τρισδιάστατου Laser πελματογραφήματος, πέρα από τις προσωπικές αξιολογήσεις της μέτρησης, συνυπολογίζει πάντα και το άθλημα και τις συγκεκριμένες πιέσεις που ασκεί στο σώμα. Αντίστοιχα, όταν γίνεται ειδική κατασκευή για ποδηλάτη, το εμβιομηχανικό κέντρο Sole-med, γνωρίζει πώς να προστατέψει και ανακουφίσει τα πόδια των ενεργών ποδηλατών.

 

Πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα του διαβητικού ποδιού

 

O αριθμός των διαβητικών στη χώρα μας φτάνει τους 1.200.000 ασθενείς. Η φροντίδα των ποδιών των διαβητικών ασθενών είναι πρωταρχικής ανάγκης καθώς το 80% των ακρωτηριασμών στην Ελλάδα οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη. Η επίσκεψη στον διαβητολόγο, η χρήση ειδικών διαβητικών πάτων, αλλά και ο καθημερινός έλεγχος των ποδιών είναι οι απαραίτητες κινήσεις κάθε  διαβητικού. Στον καθημερινό έλεγχο αν δεν μπορούμε εμείς να ελέγξουμε μόνοι τα πόδια μας, τότε πρέπει να έχουμε τη βοήθεια ενός οικείου προσώπου μας. Ελέγχουμε τα πέλματά μας και τα δάκτυλα των ποδιών για τα εξής:

1. Αν υπάρχει αλλαγή στο χρώμα του ποδιού (ωχρό, κόκκινο, μπλε, μαύρο)

2. Ασυνήθιστο οίδημα

3. Σημεία με υψηλότερη ή χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο πόδι

4. Περιοχή με εκκρίσεις

5. Κοκκινίλες, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές ή σχισμές

6. Φουσκάλες, υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.

Η χρήση ειδικών πάτων με εξειδικευμένα και εγκεκριμένα υλικά για διαβητικό πόδι, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιέσεις και προλαμβάνει την εμφάνιση ελκών στο διαβητικό πόδι. Επίσης ξεκουράζει ιδιαίτερα τα πόδια του ασθενή, καθώς τα διαβητικά υλικά είναι ιδιαίτερα μαλακά και αποφορτίζουν τις πιέσεις. Η βάδιση που είναι απαραίτητη και μέρος των συστάσεων όλων των διαβητολόγων παγκοσμίως, γίνεται με άνεση και ασφάλεια για το διαβητικό ασθενή.

Επίσης σημαντικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς είναι οι εξής:

1. Περιποίηση των ποδιών καθημερινά, με μαλακό ουδέτερο σαπούνι. Καλό σκούπισμα, ιδιαίτερα ανάμεσα από τα δάκτυλα.

2. Χρησιμοποιούμε για την ξηροδερμία ειδική μαλακτική κρέμα, με προδιαγραφές για διαβητικό πόδι. Βάζουμε κρέμα στις πατούσες και στις πτέρνες, όχι ανάμεσα στα δάκτυλα.

3. Ποτέ δεν βάζουμε παπούτσια χωρίς κάλτσες ή χωρίς να ελέγχουμε το εσωτερικό των παπουτσιών για τυχόν ξένο σώμα. Όχι σαγιονάρες ή πέδιλα που τραυματίζουν την επιδερμίδα των ποδιών.

4. Απευθυνόμαστε πάντα στους ειδικούς (ποδιάτρους-ποδολόγους) για περιποίηση των νυχιών μας και των κάλων. Ποτέ δεν καθαρίζουμε μόνοι μας τους κάλους.

5. Ποτέ δεν περπατάμε ξυπόλυτοι και χωρίς κάλτσες ή σε επιφάνειες με έντονο κρύο ή ζέστη.

6. Οι γυναίκες δεν φορούν τακούνια άνω των 5 εκατοστών και όλοι δεν φορούν παπούτσια με εσωτερικές ραφές.

7. Όχι  σε κάλτσες με σφικτά λάστιχα.

8. Αν τα πόδια μας είναι κρύα, τη νύχτα φοράμε μαλακές κάλτσες.

9. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης προς αποφυγή τραυματισμών από πέτρες, αιχμηρά αντικείμενα ή γυαλιά. .

10. Φοράμε πάντα φαρδιά παπούτσια, έτσι ώστε ακόμα και αν τα πόδια μας πρηστούν, να υπάρχει πάντα αρκετός χώρος. Τα καινούργια μας παπούτσια τα φοράμε σταδιακά πρώτα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, και όχι σε πρώτη φορά σε πολύωρη χρήση εκτός σπιτιού.

11. Δεν βάζουμε τα πόδια μας κοντά σε θερμάστρα, τζάκια και γενικά θερμαινόμενες επιφάνειες.

12. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα που αφαιρούν κάλους.

13. Αποφεύγουμε το κάπνισμα καθώς το κάπνισμα εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στα πόδια μας.

14. Αν υπάρξει τραυματισμός, το τραύμα θα πρέπει να καλυφθεί με καθαρή γάζα μέχρι την επίσκεψη στο γιατρό.

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικό και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τη γνώμη και συμβουλή του θεράποντος ιατρού σας. 

Κάλοι και τύλοι ποδιών

Κάλοι και τύλοι ποδιών

Οι τύλοι και οι κάλοι είναι κεράτινες  πεπαχυσμένες στιβάδες δέρματος που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενη πίεση ή τριβή στην επιδερμίδα. Ενώ αρχικά μοιάζουν, ουσιαστικά έχουν διαφορές τόσο προς τη δομή τους όσο και στην περιοχή εμφάνισης τους.

Κάλοι:

- Εμφανίζονται στα χέρια και στα πέλματα

- Είναι μία διάχυτη πάχυνση της επιδερμίδας χωρίς κεντρικό πυρήνα

Τύλοι:

Οι σκληροί τύλοι παρουσιάζονται στη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων, στις άκρες των ποδιών ή στα πέλματα

Οι μαλακοί τύλοι παρουσιάζονται μεταξύ των δακτύλων του ποδιού και αποκτούν μαλακή υφή λόγω της αυξημένης εφίδρωσης ανάμεσα στα δάκτυλα

-  Έχουν κεντρικό πυρήνα που ασκεί έντονη πίεση στα αισθητικά νεύρα.

Οι κάλοι/τύλοι είναι μία προστατευτική διαδικασία της επιδερμίδας έναντι μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. Τρεις είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι δημιουργίας κάλων/τύλων:

1) Λάθος παπούτσια (στενά, ψηλά τακούνια, μικρό ή μεγάλο νούμερο, στενή σόλα πέδιλου που “κόβει” περιμετρικά το πέλμα.

2) Ο επαγγελματικός αθλητισμός

3) Λάθος εμβιομηχανική κάτω άκρων

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει οπωσδήποτε αλλαγή των υποδημάτων που ασκούν λάθος πίεση, καθαρισμός της κεράτινης στοιβάδας και του κεντρικού πυρήνα, αποφόρτιση της περιοχής με ειδικό ορθωτικό πάτο.

Τα υποδήματα που ασκούν πίεση λόγω λάθους προδιαγραφών, είναι πρωταρχική κίνηση. Ακόμα και αν ένας επαγγελματίας ποδολόγος καθαρίσει όλη την περιοχή του κάλου/τύλου, αν συνεχίσει το υπόδημα να ασκεί πίεση τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επαναπαρουσιαστεί το ίδιο αποτέλεσμα.  Η περιποίηση των ποδιών σε καθημερινή βάση στο σπίτι περιλαμβάνει πλύσιμο, απόξεση των νεκρών κυττάρων 2 φορές την εβδομάδα, καλό σκούπισμα και ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα, ενυδάτωση και τροφή της επιδερμίδας με τα κατάλληλα προϊόντα.

Οι ειδικοί ορθωτικοί πάτοι ισορροπούν τις πιέσεις σε όλο το μήκος του πέλματος και διορθώνουν τη λάθος εμβιομηχανική του άκρου πόδα με αποτέλεσμα να αποφορτίζονται οι περιοχές που παρουσιάζουν κάλους/τύλους. Ειδικά σε περιπτώσεις κάλων/τύλων στην περιοχή των μεταταρσίων, οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι ειδικής κατασκευής με 3D Laser πελματογράφημα προσφέρουν άμεση ανακούφιση και αποφόρτιση της πονεμένης περιοχής.

Ρευματοειδή αρθρίτιδα και ειδικοί πάτοι

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις, αλλά και άλλα όργανα. Είναι το  συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα και προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών. Ωστόσο δεν αποκλείεται η εμφάνιση της από την παιδική ηλικία. Η ακριβής αιτιολογία της δεν είναι γνωστή καθώς μία ποικιλία από παράγοντες όπως, γενετικοί, περιβαλλοντικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί, εμπλέκονται στην αιτιοπαθογένεια της νόσου.

Τα κύρια κλινικά χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας :

  • Πόνος σε αρθρώσεις 
  • Διόγκωση αρθρώσεων
  • Θερμότητα αρθρώσεων
  • Ευαισθησία στην πίεση αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο
  • Πρωινή δυσκαμψία, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στις κινήσεις των αρθρώσεων που έχουν προσβληθεί καθώς σηκώνεται το πρωί από το κρεβάτι του

Η ανάπτυξη φλεγμονής και υπερπλασίας στον αρθρικό υμένα, η φθορά στον αρθρικό χόνδρο και οι διαβρώσεις στα οστά των αρθρώσεων είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης έντονου άλγους στον ασθενή.

Ειδικά στα κάτω άκρα, τα οστά των κεφαλών των μεταταρσίων και τα παραμορφωμένα δάκτυλα δέχονται μεγάλες  οι πιέσεις κατά τη βάδιση. Αυτό προκαλεί έντονο πόνο και οδηγεί τον ασθενή στην αποφυγή της κίνησης, γεγονός που επηρεάζει την προσωπική κοινωνική του ζωή αλλά και την ίδια εξέλιξη της νόσου.

Με τους ειδικούς πάτους που κατασκευάζονται σύμφωνα με το  3D Laser πελματογράφημα και χρησιμοποιώντας ειδικά πιστοποιημένα υλικά (χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ρευματοειδή αρθρίτιδα και διαβητικό πόδι με ενεργά έλκη), το πόδι ανακουφίζεται και ο ασθενής υποστηρίζει μία σαφώς καλύτερη και ανώδυνη κίνηση στην καθημερινότητά του.

Στο σχεδιασμό του πάτου δημιουργούνται ειδικές περιοχές, στις οποίες αποφορτίζονται οι πιέσεις αναλόγως με το παραμορφωμένο οστό, ενώ ταυτόχρονα στηρίζονται μαλακά οι ποδικές καμάρες και η βάδιση γίνεται πιο σταθερή.

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα πρέπει να οπωσδήποτε να κάνουν ένα έλεγχο της ανατομίας του πέλματος τους με το σύγχρονο 3D Laser  πελματογράφημα.

To παρόν άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την άποψη του θεράποντος ιατρού σας.

Κρυοθεραπεία, θερμοθεραπεία και ορθωτικοί πάτοι για μείωση των μυοσκελετικών πόνων

 

Κρυοθεραπεία ή θερμοθεραπεία  χρησιμοποιώ στους πόνους του σώματος;

Φυσικά η απάντηση είναι και τα δύο, αναλόγως του προβλήματος και της περιοχής . Ας δούμε αναλυτικά τις ιδιότητες της κρυοθεραπείας και της θερμοθεραπείας για να γνωρίζουμε τι πρέπει να επιλέξουμε ανά περίπτωση.

Η θερμοκρασία του σώματος είναι κατά μέσο όρο 36,6º -37º C.  Για πετύχουμε εφαρμογή κρυοθεραπείας πρέπει τοπικά (στο σημείο εφαρμογής) η θερμοκρασία να φτάσει 13,6 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα για να εφαρμοστεί θερμοθεραπεία πρέπει η θερμοκρασία τοπικά να φτάσει τους 40-44 βαθμούς Κελσίου.

Θερμοθεραπεία

Η αποτελεσματικότητα της θερμοθεραπείας οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος τοπικά, την αύξηση του ρυθμού επούλωσης και την μείωση του μυϊκού σπασμού, τη βελτίωση της ελαστικότητας των μυών. Θερμότητα χρησιμοποιούμε στους χρόνιους πόνους  και μετά από προπόνηση αν θέλουμε να πετύχουμε αυξημένη ευλυγισία.

Την επιλέγουμε σε περιπτώσεις χρόνιας οσφυαλγίας, ισχιαλγίας, αυχεναλγίας, οστεοαρθρίτιδα και πόνους περιόδου.

Προσέχουμε πάντα το μέσο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να θερμάνουμε την περιοχή να μην προκαλέσει εγκαύματα.

Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αιφνίδιου πόνου ή τραυματισμού, όπου προκαλείται οίδημα και φλεγμονή. Μετά από την εμφάνιση ενός τέτοιου πόνου, οι γιατροί συστήνουν Κ.Α.Π.Α (Κρυοθεραπεία, Ανάρροπη θέση, Περίδεση, Ανάπαυση). Η κρυοθεραπεία  μετά από ένα τραυματισμό δημιουργεί αγγειοσύσπαση στην περιοχή και μειώνει το οίδημα και τη φλεγμονή. Επίσης το κρύο μειώνει την αγωγιμότητα των νευρώνων της περιοχής προς το νωτιαίο μυελό με αποτέλεσμα και τη μείωση της αίσθησης του πόνου. Φυσικά υπάρχει μία μερίδα ιατρών όπου διαφωνεί με τη χρήση της κρυοθεραπείας και τη θεωρεί υπεύθυνη για επιμήκυνση του χρόνου ίασης, καθώς αναστέλλει τη φυσική λειτουργία της τραυματισμένης περιοχής. Κατά την εναπόθεση παγοκύστης στην περιοχή, πάντα προσέχουμε να αγγίζει την επιδερμίδα πάντα με προστατευτικό πάνινο κάλυμμα.

Στις περιπτώσεις διαστρεμμάτων ειδικά, είναι σημαντικό να συμπληρώνεται η αγωγή αποκατάστασης με τη χρήση ειδικών πάτων εξατομικευμένης κατασκευής κατόπιν 3Dlaserπελματογραφήματος για να σταθεροποιεί την έντονη κινητικότητα της ποδοκνημικής άρθρωσης.