Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Μείωση του σωματικού λίπους – Tι κάνουμε λάθος;
Γιατί δεν χάνω λίπος; Η βελτίωση της εικόνας του σώματος και της υγείας αποτελεί πλέον στόχο του περισσότερου πληθυσμού. Η φυσική κατάσταση γνωρίζει τα χρυσά χρόνια της αυτήν την στιγμή και η όλο και περισσότερη ενασχόληση του κόσμου με αυτήν εξελίσσεται ραγδαία. Η μείωση του σωματικού λίπους αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα στόχο πολλών ασκούμενων.
Πώς σχετίζεται η σόγια με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Μελέτες αποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερη σόγια ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της και την εμφάνιση καρκίνου, ειδικότερα καρκίνου του μαστού αποτελεί ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα. Αιτία που απέσπασε το ενδιαφέρον των επιστημόνων αποτέλεσαν τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην Ασία, όπου η διατροφή είναι πλούσια σε τρόφιμα σόγιας
Γνωρίζεις τις διατροφικές συνήθειες για την πρόληψη του προδιαβήτη;
Τι είναι ο προδιαβήτης; Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι τιμές του σακχάρου αίματος είναι λίγο ανεβασμένες, ‘’τσιμπημένες’’ όπως θα λέγαμε, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει οτι απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση των επιπέδων. Βέβαια, το προδιαβητικό στάδιο, όταν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού κ.α.
Κότσι, Αίτια και Αντιμετώπιση

 

Το κότσι είναι μια παραμόρφωση που δημιουργείται στη βάση του μεγάλου δακτύλου στο πόδι. Δημιουργεί μία δυσμορφία του μεγάλου δάχτυλου η οποία το αναγκάζει να μετατοπιστεί προς τα μέσα ενώ το κόκαλό του προς τα έξω. Στην άρθρωση δημιουργείται μία εξόστωση η οποία συνήθως έχει ερυθρότητα και πόνο λόγω της τριβής με το υπόδημα.

Εμφανίζεται πιο συχνά στα γυναικεία πόδια, λόγω στενών υποδημάτων και ψηλών τακουνιών. Σε σχετική έρευνα αποδείχθηκε πως το 88% των γυναικών φορούν στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχει αναπτύξει κότσι. Η συχνότητα εμφάνισης είναι 9 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άντρες!

 Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αναπτυχθεί Hallux-valgus στο πόδι:

  1. Κληρονομικότητα στις δομικές αποκλίσεις του ποδιού, όπως υπερπρηνισμός, πλατυποδία, ραιβό πρώτο μετατάρσιο, βραχύ πρώτο μετατάρσιο
  2. Αύξηση βάρους
  3. Αθλητισμός και χορός
  4. Καταπονήσεις των αρθρώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  5. Οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική και ουρική αρθρίτιδα

Φυσικά ένας άνθρωπος που έχει κληρονομικά αίτια για να παρουσιάσει κότσι, με στενά παπούτσια θα το επιδεινώσει σημαντικά. 

Τα συμπτώματα διαφέρουν και έχουν σχέση με τη φάση εξέλιξης της νόσου. Το κότσι αρχικά προκαλεί πόνο. Ειδικά στη χρονική φάση που παραμορφώνεται η γωνία του δακτύλου ο πόνος είναι έντονος. Σε δεύτερη φάση προκαλούν πόνο οι τριβές με το υπόδημα. Σταδιακά παρουσιάζεται φλεγμονή και οίδημα στη βάση του μεγάλου δακτύλου και αρθρίτιδα στην 1η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση. Τέλος, καθώς η εγκάρσια καμάρα των δακτύλων χάνει την ελαστικότητα και το σχήμα της λόγω της πτώσης μεταταρσίων, το 2ο δάκτυλο παραμορφώνεται.

Η συντηρητική αντιμετώπιση του Hallux-valgusπεριλαμβάνει ειδικά ορθωτικούς πάτους και ναρθηκάκια. Οι εξατομικευμένοι πάτοι υποστηρίζουν σωστά το πόδι, ισομοιράζουν σε όλο το πέλμα τα φορτία, αποφορτίζουν τις πιέσεις και παρεμβαίνουν στις δομικές αποκλίσεις με τις ανάλογες στηρίξεις που χρειάζεται  το κάθε πόδι.

Αποτέλεσμα είναι να ανακουφίζεται άμεσα το πόδι και να ανακάμπτεται η εξέλιξη της παραμόρφωσης. Όταν υπάρχουν αίτια στο ίδιο το σώμα που προκαλούν το κότσι, ακόμα και αν χειρουργηθεί η εξόστωση και η παραμόρφωση του δακτύλου, το κότσι θα ξαναπαρουσιαστεί. Οι εξατομικευμένοι ορθωτικοί πάτοι συστήνονται παγκοσμίως από όλους τους ορθοπεδικούς, ποδολόγους και φυσικοθεραπευτές ως βασική αντιμετώπιση για το Hallux-Valgus.

Στο εμβιομηχανικό κέντρο της εταιρείας Ανάτς, με το πιο σύγχρονο τρισδιάστατο  πελματογράφημα, έχουμε τη δυνατότητα να μετρήσουμε και να αναλύσουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε ένα ορθωτικο πάτο, απόλυτα εξατομικευμένο και άψογη εφαρμογή στο πέλμα σας.

Ανακούφιση και η ανάκαμψη της εξέλιξης της παραμόρφωσης άμεσα!

Επηρεάζει η διατροφή της μητέρας το θηλασμό;
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός είναι η ιδανικότερη τροφή για κάθε βρέφος και συστήνεται από παγκόσμιους φορείς ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες και η μεικτή διατροφή για όσο διάστημα επιθυμεί η δυάδα μητέρας-νηπίου. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι κάθε μητέρα παράγει το ιδανικό γάλα για το βρέφος της και η σύστασή του αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους.
Καφές και καρκίνος του προστάτη
Δεδομένα του IARC (International Agency for Research in Cancer) από καταγραφές του 2008, δείχνουν ότι: Στην Ελλάδα υπάρχουν 2.412 νέες διαγνώσεις καρκίνου του προστάτη ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο
Η Ολική Άλεση αγαπάει το Πεπτικό σου
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο διαβάζουμε για τον θετικό ρόλο των φυτικών ινών στη διατροφή μας και τη θέση των τροφίμων ολικής άλεσης, που βοηθούν γενικότερα, στην υγεία του εντέρου μας. Ωστόσο, πόσο «εύκολο» είναι να έχεις πετύχει το ποσό των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα μας;
Προβιοτικά: «Ασπίδα» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Είναι μία μορφή καρκίνου που οφείλεται ξεκάθαρα στον σύγχρονο τρόπο ζωής, μιας και τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης είναι χαμηλότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά η τάση είναι αυξητική.
Ποιο ρόλο παίζει η αυξημένη χοληστερίνη στη νόσο Alzheimer;
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τα τρόφιμα τα οποία ενδεχομένως ευνοούν την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer ή καθυστερούν την εμφάνισή της. Ένα από τα πρώτα τρόφιμα που ενοχοποιείται είναι η ζάχαρη και τα λιπαρά, των οποίων η κατανάλωση σε καθημερινή βάση και μεγάλη ποσότητα έχει συνδεθεί με τον αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer. Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής, στο σύνολό της καθώς και η κατανάλωση κάποιων βοτάνων φένεται να έχει προστατευτική επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Πώς θα αποφύγω απότομη αύξηση τριγλυκεριδίων - ζαχάρου μετά το φαγητο;
Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε για να αντιμετωπίσουμε την απότομη αύξηση. Τα παραδοσιακά αμερικανικά γεύματα, πλούσια σε επεξεργασμένα και τυποποιημένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα με αυξημένο λίπος, οδηγούν σε υπερβολικές αυξήσεις του ζαχάρου και των λιπιδίων στο αίμα. Αυτό δημιουργεί ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες προκαλεί έξαρση της φλεγμονής, αρτηριακή δυσλειτουργία, αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και υπερδιέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε μία έως τέσσερις ώρες μετά το φαγητό.