Anats S.A. Logo
Blog archive
RSS

Blog

Υπογονιμότητα και διατροφή
Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης και τεκνοποίησης ενός ζευγαριού μετά από τουλάχιστον ένα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς την χρήση αντισύλληψης. Αποτελεί πλέον ένα συνηθισμένο πρόβλημα των νέων ζευγαριών, προκαλώντας όμως μεγάλο στρες και άγχος στα ζευγάρια που το βιώνουν. Παρότι, η συχνότητα εμφάνισης της υπογονιμότητας ποικίλλει από χώρα σε χώρα για διάφορους λόγους εντούτοις, είναι αρκετά υψηλή. Σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζει το 7-8% των ζευγαριών ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 14%. Η αύξηση του φαινομένου της υπογονιμότητας είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Ένας από αυτούς είναι ότι σήμερα οι γυναίκες αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας λόγω σπουδών, εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης με συνέπεια τη μειωμένη πιθανότητα για σύλληψη και τεκνοποίηση καθώς η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας της. Στη συνέχεια όμως θα δούμε και άλλες αιτίες στις οποίες οφείλεται η υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.
Η Δίαιτα των Μονάδων
Δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι κατά καιρούς οι περισσότεροι από εσάς μπήκατε στην διαδικασία να διαβάσετε ή και να εφαρμόσετε μια από τις «καινοτόμες» δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ή από στόμα σε στόμα ή και από κάποιους «ειδικούς». Δίαιτα Ducan, Atkins, paleo diet, δίαιτα με βάση τις ομάδες αίματος, zone diet, δίαιτα Νάσα είναι μερικές από τις δίαιτες που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, άλλες με κάποια «σαθρή επιστημονική βάση» άλλες πάλι με καμία. Όλες πάντως υπόσχονται «θεαματικά» και «εύκολα» αποτελέσματα κάτι που τις καθιστά δελεαστικές. Έτσι λοιπόν και η «Δίαιτα των Μονάδων» ήρθε για να μας μαγέψει! Για να δούμε όμως αν ήρθε για να μείνει;
Kάντε την απώλεια βάρους οικογενειακή υπόθεση
Η παιδική παχυσαρκία προκαλείται από την υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ένα στα τρία παιδιά στην Αμερική είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ και στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά αυξάνουν. Ασθένειες σχετιζόμενες με το υπερβάλλον βάρος που παλαιότερα εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, είναι πλέον συχνές και σε παιδιά. Η λύση είναι γνωστή: ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, τα παιδιά από μόνα τους δεν είναι εύκολο να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το καταφέρουν είναι μέσω της συμμετοχής ολόκληρης της οικογένειας και κυρίως των γονιών τους.
Μπορούμε να είμαστε υγιείς με οποιοδήποτε βάρος;
Ενώ νεότερα επιστημονικά δεδομένα διαφωνούν με τον όρο «υγιής παχυσαρκία», αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσουμε δεν είναι ότι το βάρος δεν έχει σημασία, αλλά το ότι δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία.
Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος
Πρόκειται για δίαιτα υποθερμιδική, η οποία βασίζεται «στη διατροφή που ταιρι΄ζει στην ομάδα αίματός σας». Διακρίνει τους ανθρώπους σε 4 διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχουν (δηλαδή, 0, Α, Β, και ΑΒ) και ταυτόχρονα προβαίνει σε διάκριση των τροφών σε δύο κατηγορίες: σ' εκείνες που λειτουργούν συμπληρωματικά της κάθε ομάδας και σ' εκείνες που αντιτίθενται σ' αυτές.
Υπερφαγία: Τι είναι η υπερφαγία και πότε εμφανίζεται;
Υπερφαγία: Τι είναι η υπερφαγία και πότε εμφανίζεται; Συχνά στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε ή ακούμε τον όρο υπερφαγία Τι είναι η υπερφαγία; Για παράδειγμα, σε ένα γιορτινό τραπέζι στο οποίο καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες, είναι υπερφαγία; Αν μία μέρα καταναλώσουμε περισσότερα γλυκά και «τσιμπολογούμε» ενδιάμεσα των γευμάτων, είναι υπερφαγία;
ΔΙΑΙΤΑ-Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις δίαιτες αποτοξίνωσης
ΔΙΑΙΤΑ Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις δίαιτες αποτοξίνωσης Μετά το τραπέζι του Πάσχα φυσικά δεν υπάρχει καταλληλότερο θέμα προς συζήτηση από τις «μυθικές» δίαιτες αποτοξίνωσης. Τι είναι όμως στ’ αλήθεια η αποτοξίνωση; Όντως με ένα συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο καταφέρνουμε να αποτοξινωθούμε ή αυτό είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος;
Από τη νηστεία της Σαρακοστής στην ημέρα του Πάσχα... τι πρέπει να προσέξω;
Από τη νηστεία της Σαρακοστής στην ημέρα του Πάσχα... τι πρέπει να προσέξω; Η νηστεία του Πάσχα είναι μια περίοδος όπου έχουμε πλήρη αποχή από ζωικές τροφές, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου πενήντα ημέρες. Σε αύτη την χρονική περίοδο οι τροφές που καταναλώνονται, είναι κυρίως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, άμυλο (ζυμαρικά, ψωμί κ.α.), όσπρια, θαλασσινά καθώς πιθανόν και προϊόντα σόγιας. Διαβάστε επίσης: Νηστεία: Συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά [Δωρεάν EBOOK] Από την άλλη, ενισχύεται η καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , που θεωρούνται τα «καλά» λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Επομένως, αναφερόμαστε σε μια διατροφή αρκετά κοντά στη μεσογειακή διατροφή και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας. Aπότομη μετάβαση απο τη νηστεία στις διατροφικές συνήθειες Η απότομη μετάβαση από την νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, μπορεί να προκαλέσει διατροφικό «σοκ» στον οργανισμό μας με δυσάρεστες συνέπειες.
10 + 1 συμβουλές για το Πάσχα
10 + 1 συμβουλές για το Πάσχα Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα συνοδεύονται από πολλές παραδόσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Τις ημέρες αυτές, και συγκεκριμένα το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα, πολύ συχνά το παρακάνουμε με τα λουκούλλεια γεύματα και τα πασχαλινά εδέσματα. Το βράδυ του Πάσχα και το πρωινό της Δευτέρας Ως αποτέλεσμα, το βράδυ του Πάσχα και το πρωινό της Δευτέρας, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από βαρυστομαχιά και γαστρεντερικά προβλήματα. Για όσους μάλιστα έχουν τηρήσει με ευλάβεια τη νηστεία των προηγούμενων ημερών, ο κίνδυνος της δυσπεψίας είναι μεγαλύτερος, αφού η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων των παραδοσιακών τροφών του πασχαλινού τραπεζιού, μετά τη λιτή διατροφή της νηστείας, επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια, σας παραθέτουμε, διατροφικές συμβουλές, και ελπίζουμε να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις παραδοσιακές σας συνήθειες και να απολαύσετε τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα χωρίς προβλήματα.
Τι να προσέξετε στο πασχαλινό τραπέζι.
Τι να προσέξετε στο πασχαλινό τραπέζι. Μετά τη vηστεία, πoυ τελειώvει τηv Kυριακή τoυ Πάσχα, γιoρτάζoυμε αυτήν την μεγάλη μέρα της Ορθoδoξίας, με ένα πλoύσιo τραπέζι, πoυ είvαι αvτιπρoσωπευτικό της Κυπριακής κoυζίvας. Οι φλαoύvες, τo παραδoσιακό αρvί, η μαγειρίτσα ή τo αυγoλέμovo και τα πασχαλιvά αυγά, είvαι τα κύρια φαγητά πoυ στoλίζoυv τo πασχαλιvό τραπέζι. Είvαι όλα δείγματα δεξιoτεχvίας της κάθε νoικoκυράς. To γιoρτιvό τραπέζι, με τα πλoύσια εδέσμετα, επικρατεί σε όλες τις χώρες που γιορτάζουν το Πάσχα.