Η 25η Οκτώβρη είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες 1 στις 8 γυναίκες, θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού. Παρά τη συχνότητα εμφάνισής του ώστοσο, αν διαγνωστεί έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο, είναι ιάσιμος. Γι’ αυτό και η ενημέρωση επιβάλλεται. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό. Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωσθεί πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, έχει πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών που έχουν νοσήσει πάνω από 95 %. Αν το αναλογισθούμε ότι, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας κάποια φίλη ή συγγενή που έχει νοσήσει ή νοσεί από καρκίνο του μαστού, ίσως αντιληφθούμε και τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης.
Οι γυναίκες που γεννούν πρόωρα έχουν ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μελλοντική υγεία τους. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν παθήσεις της καρδιάς ή των αιμοφόρων αγγείων και οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή τους είναι......
Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, ανασκοπώντας τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, ανανέωσαν πολύ πρόσφατα τις διατροφικές οδηγίες για τη διαχείριση των δυσλιπιδαιμιών. Το μήνυμα κλειδί που προκύπτει και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι πως οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν ευεργετικά αρκετούς τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η «κακή» χοληστερίνη, η ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει επίσης η απώλεια σωματικού βάρους και η μείωση της κοιλιακής συγκέντρωσης λίπους μέσω μιας υγιούς και ισορροπημένης διατροφής.
Oι καούρες είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όταν δηλαδή το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο, και μπορεί να φθάσει ως το φάρυγγα. Mετά από ένα γεύμα, μπορεί όλοι να παθαίνουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρόκειται όμως για «φυσιολογική» αντίδραση και διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πρόβλημα δημιουργείται όταν το γαστρικό περιεχόμενο παραμένει για πολλή ώρα στον οισοφάγο και προκαλεί καούρες (περιγράφονται ως αίσθημα καύσου στο στήθος συνοδευόμενο από πόνο), ξινίλες και -κάποιες φορές- δυσκολία στην κατάποση.
Ο έφηβος, εξαιτίας της ραγδαίας του ανάπτυξης, έχει ανάγκη από ένα πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα διαιτολόγιο (οι ανάγκες σε πρωτεΐνες τριπλασιάζονται, ο σίδηρος που αποβάλλεται με την απώλεια του αίματος κατά την έμμυνη ρύση πρέπει να αναπληρωθεί).
Η επαναπρόσληψη του βάρους (και στη συνέχεια μερικών κιλών παραπάνω) μετά από δίαιτα και η κατάληξη σε διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες είναι ακριβώς το πώς κάποιες δίαιτες -ακόμα και οι «ευέλικτες», όπως αυτές των Weight Watchers - μας κάνουν να αποτύχουμε
Θυμάστε όταν η μητέρα σας φώναζε να πιείτε γρήγορα την πορτοκαλάδα σας πριν χάσει τις βιταμίνες της; Στην πραγματικότητα είχε απόλυτο δίκιο. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι πολύτιμη αλλά πολύ ευαίσθητη!
Αναμφίβολα, το μητρικό γάλα θεωρείται η καταλληλότερη τροφή για το βρέφος, καθώς προσφέρει θρεπτικά συστατικά στην ιδανική αναλογία, εμφανίζει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ενισχύει το δεσμό μητέρας – παιδιού. Το μητρικό γάλα δεν αποτελεί απλά ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, αλλά ένα ζωντανό διάλυμα με πλήθος κυττάρων, αντισωμάτων, αυξητικών παραγόντων και άλλων βιολογικά ενεργών ουσιών τα οποία συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη του βρέφους.
Ίσως και 2 με 3 κούπες καφέ στην προκειμένη περίπτωση! Πρόσφατη δημοσίευση, που συμπεριέλαβε μελέτες από το 2002 έως και σήμερα με πάνω από 1.000.000 συμμετέχοντες, συνέδεσε την τακτική κατανάλωση καφέ με έως και 30% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα;
Μελέτες αποδεικνύουν ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερη σόγια ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου. Η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σόγιας και των προϊόντων της και την εμφάνιση καρκίνου, ειδικότερα καρκίνου του μαστού αποτελεί ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την επιστημονική κοινότητα. Αιτία που απέσπασε το ενδιαφέρον των επιστημόνων αποτέλεσαν τα χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού στην Ασία, όπου η διατροφή είναι πλούσια σε τρόφιμα σόγιας.