Anats S.A. Logo
Blog archive

Ποια είναι η χρησιμότητα του Νεφελοποιητή;

Τι είναι ο νεφελοποιητής;

Ο νεφελοποιητής είναι μια μικρή και εύχρηστη συσκευή ο οποίος διασπά τα κορτικοστεροειδή και βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, και από υγρή μορφή τα μετατρέπει σε νέφος για την θεραπεία του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος χωρίς να απαιτείται ο συντονισμός της αναπνοής του ασθενούς. Υπάρχουν δύο τύποι νεφελοποιητών, οι σταθεροί και οι φορητοί.

Οι συσκευές αυτές είναι , εύχρηστες, σχεδιασμένες για κατ’οίκον νοσηλεία, των οποίων ο ρόλος είναι η μετατροπή του φαρμάκου από υγρή σε αέρια μορφή με αιωρούμενα μικροσταγονίδια που εύκολα μεταφέρονται στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα χωρίς να απαιτείται η προσπάθεια.
Η χρήση των νεφελοποιητών στο σπίτι από ασθενείς με σοβαρά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής ‘νοσοκομειακού τύπου’ θεραπείας και πιθανώς η μείωση πιθανότητας εισαγωγής στο νοσοκομείο. Βοηθάει ιδιαίτερα σε ασθενείς με επηρεασμένη δυνατότητα συντονισμού με τις άλλες διαθέσιμες συσκευές χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων (πχ υπερήλικες, μικρά παιδιά, άτομα με άνοια ή ΑΕΕ κά).

Οι νεφελοποιητές αποτελούν χρήσιμα θεραπευτικά εργαλεία στα αποφρακτικά νοσήματα ενώ επίσης χρησιμοποιούνται για εφύγρανση-ρευστοποίηση εκκρίσεων και, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, για πρόκληση απόχρεμψης μέσω υπέρτονου διαλύματος ώστε να ληφθεί υλικό για εξετάσεις πτυέλων.

Θεραπεία αναπνευστικών νοσημάτων μέσω νεφελοποιητή

Με τη θεραπεία μέσω νεφελοποιημένων φαρμάκων επιτυγχάνεται η αποτελεσματική και ασφαλής  θεραπεία, στοχευόμενη στον πνεύμονα για την αντιμετώπιση των νοσημάτων. Η θεραπεία μέσω νεφελοποιητή, παρακάμπτει την χορήγηση φαρμάκων μέσω της κυκλοφορίας του αίματος αποφεύγοντας τις παρενέργειες που ενδέχεται να προκύψουν από ενδοφλέβια θεραπεία.

Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από βαριάς μορφής αναπνευστικών λοιμώξεων, ή βρίσκονται σε περιόδους παρόξυνσης, όπως κατά την περίοδο της άνοιξης εμφανίζεται το αλλεργικό άσθμα κρίνεται απαραίτητη η χρήση φαρμάκων μέσω νεφελοποιητή. Στις περιπτώσεις που δημιουργηθεί φραγμός στους αεραγωγούς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτικοστεροειδή ή εισπνεόμενα φάρμακα κορτιζόνης, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιας κατάστασης είναι με τη διάσπαση εισπνεόμενου αερολύματος με τη χρήση νεφελοποιητή.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν χρήση οξυγονοθεραπείας χρησιμοποιούν και νεφελοποιητή για πλήρη θεραπεία των πνευμόνων και αντιμετώπιση χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων.

Οι νεφελοποιητές βοηθούν στη θεραπεία πολλών παθήσεων όπως:

  • Επιθέσεις άσθματος και άσθματος: Σπασμοί των αεραγωγών που προκαλούνται συνήθως από αλλεργική αντίδραση.
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ): Μια χρόνια φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια που εμποδίζει τη ροή του αέρα από τους πνεύμονες.
  • Κυστική ίνωση: Μια κληρονομική κατάσταση στην οποία το σώμα δημιουργεί παχιά, κολλώδη βλέννα που φράζει τους πνεύμονες και το πάγκρεας.
  • Άλλες αναπνευστικές ασθένειες και βήχα

Οι νεφελοποιητές βοηθούν στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων επιτρέποντας στα συνταγογραφούμενα φάρμακα να φτάσουν στους πνεύμονες, όπου απορροφώνται και μπορούν να ανακουφίσουν γρήγορα τα συμπτώματα. Τα φάρμακα που συνήθως συνταγογραφούνται από γιατρούς για χρήση σε νεφελοποιητές περιλαμβάνουν:

  • Beta2-αγωνιστές (βρογχοδιασταλτικά): Ένα φάρμακο που διευρύνει τους αεραγωγούς των πνευμόνων για να αυξήσει τη ροή του αέρα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Οι β-αγωνιστές βραχείας δράσης μπορούν να παρέχουν γρήγορη ανακούφιση στα συμπτώματα του άσθματος.
  • Κορτικοστεροειδή: Ένα στεροειδές που σταματά τη φλεγμονή για την πρόληψη των συμπτωμάτων του άσθματος.
  • Αντιβιοτικά: Τα εισπνεόμενα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν λοιμώξεις των αεραγωγών.

 

Leave your comment