Anats S.A. Logo
Blog archive

Ποιες είναι οι διαγνωστικές συσκευές μέτρησης γλυκόζης, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων;

Στο παρελθόν, το θερμόμετρο και το πιεσόμετρο ήταν οι μόνες συσκευές που μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος του στο σπίτι. Πλέον, υπάρχουν πολλά διαγνωστικά τεστ που δίνουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα μόλις σε λίγα λεπτά ακόμη και δευτερόλεπτα. Πόσο αξιόπιστα είναι, όμως; Σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα τεστ που θα βρείτε στα ράφια των φαρμακείων. Ενδεικτικά λοιπόν υπάρχουν :

Μετρητές για τους διαβητικούς

Οι  διαδεδομένες διαγνωστικές συσκευές - τεστ που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι εκείνα για τον έλεγχο της γλυκόζης- σακχάρου. Είναι πολύ χρήσιμα για τους διαβητικούς, καθώς τους παρέχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να τροποποιούν ανάλογα την αγωγή τους. Μερικά μηχανήματα που μετρούν το σάκχαρο μπορούν να μετρήσουν και τις κετόνες στο αίμα. Οι κετόνες είναι ορμόνες που παράγονται όταν κάποιος έχει αρρύθμιστο διαβήτη και αποτελούν ένδειξη της σοβαρότητας της πάθησης. Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι πολύ χαμηλά, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αντί της γλυκόζης τα λιπαρά οξέα ως πηγή ενέργειας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται οι κετόνες στο αίμα.

Πώς χρησιμοποιείται

Είναι σχετικά απλά στη χρήση τους. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία μέτρησης θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Οι συσκευές, διαθέτουν μια πολύ μικρή αποστειρωμένη βελόνα -στιλό- με την οποία τρυπάτε ελαφρώς την άκρη του δακτύλου σας και βάζετε τη σταγόνα αίματος στην ειδική ταινία, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη συσκευή. Κάποιες από τις συσκευές έχουν δυνατότητα εναλλακτικά να σας πάρουν αίμα και από άλλα σημεία του σώματος. Μετά από λίγο βλέπετε στην οθόνη το αποτέλεσμα της μέτρησης. Στην περίπτωση που η ποσότητα αίματος δεν είναι επαρκής, στις περισσότερες συσκευές δεν αρχίζει η μέτρηση και στην οθόνη εμφανίζεται κάποια ένδειξη σφάλματος.

Τι να προσέξετε

Για να είναι η μέτρηση ακριβής, καλό θα είναι να γίνεται το πρωί, πριν φάτε οτιδήποτε. Αν την κάνετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τέσσερις ώρες από το τελευταίο γεύμα.

Μετρητές για χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Πρόκειται για συσκευές που μετρούν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα. Συνήθως το ίδιο μηχάνημα με το οποίο μετράμε τη γλυκόζη κάνει και μέτρηση για τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια απλά αλλάζετε τις ταινίες. Στα φαρμακεία θα βρείτε ακόμη και ειδικές ταινίες που μετρούν μόνο τη χοληστερίνη.

Πώς χρησιμοποιείται:

Ακολουθείτε περίπου την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τη συσκευή μέτρησης σακχάρου. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πλύνει τα χέρια σας με ζεστό νερό, που βοηθάει στη ροή του αίματος, και να τα έχετε ξεβγάλει πολύ καλά.

Τι να προσέξετε:

Τα σαπούνια συνήθως περιέχουν λίπη, τα οποία, αν έρθουν σε επαφή με την ταινία, είναι δυνατόν να δώσουν λανθασμένη μέτρηση στα τριγλυκερίδια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεπλένετε καλά τα χέρια σας. Καλό είναι η μέτρηση να γίνεται πρωί προτού φάτε.

Πόση ποσότητα αίματος απαιτείται:

Απειροελάχιστη ποσότητα αρκεί στις περισσότερες περιπτώσεις (ποσότητα που καλύπτει μόλις την ακίδα μια καρφίτσας, μέχρι το πολύ μια μικρή σταγόνα αίματος για κάποιες από τις συσκευές).

Για το σάκχαρο
Συσκευές ελέγχου γλυκόζης αίματος
Τι είναι Συσκευές που μετράνε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Πώς λειτουργούν Εισάγετε μία ταινία στη συσκευή και ο μετρητής ενεργοποιείται. Τρυπάτε το δάχτυλό σας (αφού έχετε πλύνει τα χέρια σας) με το στυλό λήψης αίματος και τοποθετείτε τη σταγόνα αίματος στην άκρη της ταινίας. Το αποτέλεσμα της μέτρησης εμφανίζεται στην οθόνη.
Αποτελέσματα σε 5΄΄.

Για τη χοληστερίνη
Τι είναι Συσκευές παρόμοιες με αυτές του σακχάρου αίματος, που υπολογίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, και του σακχάρου στο αίμα.
Πώς λειτουργούν Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση χρειάζεται να εισάγετε διαφορετική ταινία.
Αποτελέσματα σε 3΄ για τη χοληστερίνη.

Για τα τριγλυκερίδια

Τι είναι Συσκεύες παρόμοιες με τις παραπάνω , που υπολογίζουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Πώς λειτουργούν Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση χρειάζεται να εισάγετε διαφορετική ταινία.

Αποτελέσματα σε 2’ για τα τριγλυκερίδια.

Η εταιρεία μας διαθέτει τις εξής διαγνωστικές συσκευές για τις παραπάνω δυνατότητες : 

Μετρητής Multicare In 3 παραμέτρων (Σάκχαρο - Χοληστερίνης - Τριγλυκεριδίων)

Μετρητής Og-Care Σακχάρου 

 

Πηγή : www.worldsecrets.gr

Leave your comment