Anats S.A. Logo
Blog archive

Ποιες μάσκες μας προστατεύουν από τον Κορωνοϊό;;;

Οι τύποι μασκών FFP2, KN95, N95 είναι η ιδανική επιλογή για καθημερινή χρήση ώστε να προστατεύει από τα PM2.5, μικρο σωματιδία, σταγονίδιών, επιδημιών όπως τον κορονοϊό ή της γρίπης.

Χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, καθώς έχει το υψηλότερο προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές απομόνωσης όπως και σε άλλες θέσεις υψηλού κινδύνου. Είναι η πιο κατάλληλη μάσκα για τη μεγαλύτερη προστασία κατά του κορονοϊού.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μάσκας FFP2, N95 και KN95;
Το N95 είναι ο βαθμός αναπνευστήρα που πληροί τα πρότυπα των ΗΠΑ και έχουν γίνει
αποδεκτά από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH).

Το KN95 ανταποκρίνεται στα κινεζικά πρότυπα για αναπνευστήρες GB 2626-2006, αναπνευστήρες
φίλτρου αυτό απορρόφησης έναντι των σωματιδίων. Οι συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις και
οι μέθοδοι δοκιμών που βασίζονται σε αυτές τις δύο πιο συχνές χρήσεις είναι οι ίδιες, επομένως
τόσο το KN95 όσο και το N95 έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα κατά του ιού.
Το FFP2 αφορά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και όπως τις N95 Και τις KN95, έχουν τα ίδια
χαρακτηριστικά.
Έτσι, οι μάσκες FFP2, N95 και KN95 είναι αποδεκτά πρότυπα που έχουν το ίδιο μέγιστο
αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού.

  • FFP2–  Πρότυπο Ευρώπης (EN 149-2001)
  • KN95 – Πρότυπο Κίνας (GB 2626-2006)
  • N95– Πρότυπο Ηνωμένων Πολιτειών (NIOSH-42CFR84)


Ποια μάσκα έχει τον υψηλότερο δείκτη προστασίας κατά του κορονοϊού;
1. Μέγιστο δείκτη προστασίας: FFP2-N95-ΚΝ95
2. Μεσαίο δείκτη προστασίας: Ιατρική χειρουργική μάσκα προσώπου ή υφασμάτινη
3. Χαμηλό δείκτη προστασίας: Μίας χρήσης προστατευτική μάσκα

Χαρακτηριστικά των μασκών FFP2, KN95, N95:

Διαθέτουν πέντε στρώματα.

Έχουν BFE ~ >95% (Bacterial filtration Efficiency)

Εξασφαλίζουν προστασία από ιούς και μικρόβια.

Διάρκεια χρήσης:

Χρησιμοποιούνται έως και οκτώ ώρες.

Όσο περνάει ο χρόνος η μικροσταγόνες απο το στόμα και την μύτη μας σταδιακά μειώνουν η αποτελεσματικότητα της.

Προτιμάται να γίνονται διαλείμματα κατά την χρήση τους, λόγω της υψηλής δυνατότητας φιλτραρίσματος και της αντίστασης στην εισπνοή.

Τέλος, οι μάσκες για να έχουν υψηλή προστασία πρέπει  γίνεται σωστή εφαρμογή, όπως αυτή  περιγράφεται στις οδηγίες που βρίσκονται στην συσκευασία της μάσκας. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν στο μέγιστο τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς να φορούν μάσκες, ενώ μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορωνοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%. Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και ο άνθρωπος χωρίς ιικό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Επίσης, όταν και οι δύο συνομιλούν φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος που έχει κορωνοϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο. Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού είναι έως 10%.
Σύμφωνα με τη μελέτη, αν δύο άνθρωποι  ο ένας με τον κορωνοϊό και ο άλλος χωρίς δεν φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κορωνοϊό.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι πιθανότητες λοίμωξης που υπολόγισαν, είναι οι μεγαλύτερες δυνατότητες, ενώ «στην καθημερινή ζωή η πραγματική πιθανότητα μόλυνσης μπορεί να είναι δέκα έως 100 φορές μικρότερη», κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πόσος αέρας διαρρέει ή εισρέει από τα άκρα της μάσκας, όταν αυτή δεν εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο. Υπολόγισαν ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα. Οι τελευταίες με τη σειρά τους, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.

Leave your comment