Anats S.A. Logo
Blog archive

Πως μπορούμε να μετρήσουμε την χοληστερόλη;

Μάθετε τη χοληστερόλη με λίγα λόγια

Η υψηλή χοληστερόλη αίματος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία και αποτελεί βασικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης. Επίσης, είναι αναγκαία για τη σύνθεση χολικών οξέων και ορμονών, όπως η βιταμίνη D και οι στεροειδείς ορμόνες του φύλου. Η χοληστερόλη βρίσκεται σε τρόφιμα, όπως το συκώτι, τα αυγά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά το ήπαρ είναι αυτό που συνθέτει τις μεγαλύτερες ποσότητες χοληστερόλης στο αίμα (60% περίπου είναι ενδογενούς προέλευσης, δηλ/ από το ήπαρ, ενώ το υπόλοιπο 40% είναι εξωγενούς, από τη διατροφή.

Ποιοι πρέπει να μετρήσουν τη χοληστερίνη τους;

-Όλα τα άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, όπως οι καπνιστές οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι.

-Άτομα πάνω από 18 χρονών πρέπει να μετρήσουν για μια τουλάχιστον φορά τα λιπίδια του ορού (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) και να επαναλαμβάνουν την εξέταση.

-Επίσης, επειδή ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει κληρονομική (οικογενή) υπερχοληστερολαιμία, η χοληστερίνη θα πρέπει να ματράται και στα παιδιά, ιδιαίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου σε μικρή ηλικία.

Ποια είναι τα επιθυμητά επίπεδα χοληστερόλης;

Δεν υπάρχουν φυσιολογικά επίπεδα αλλά επιθυμητά επίπεδα ανάλογα με το άτομο που εξετάζεται. Κατηγοριοποιήση τιμών ολικής και LDL, HDL χοληστερόλης (σε mg/dl). Όταν η HDL - χοληστερίνη είναι υψηλή θεωρείται προστατευτικός παράγοντας και εξουδετερώνει έναν παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Πέρα από την υψηλή LDL - χοληστερίνη, άλλοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η χαμηλή τιμή HDL - χοληστερίνη, το οικογενειακό ιστορικό πρώιμης στεφανιαίας νόσου και η ηλικία (άνδρες > 45 ετών, γυναίκες > 55 ετών). Ο διαβήτης θεωρείται πια ισοδύναμος με στεφανιαία νόσο, και όχι απλώς παράγοντας κινδύνου, όπως παλαιότερα. Από τις πιο αξιόπιστες συσκευές για τη μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Επιτρέπει με τη χρήση μιας μόνο συσκευής την μέτρηση 3 διαφορετικών παραμέτρων, μέσω ενός chip που υπάρχει σε κάθε κουτί ταινίες που είναι ειδικό για κάθε μια ανάλυση χωριστά. Απαραίτητο για την πρόληψη παθήσεων του καρδιακού και κυκλοφορικού συστήματος.

Ο μετρητής Multicare είναι απλός στη χρήση του, απαιτεί μόνο μία μικρή σταγόνα αίματος για την ένδειξη των μετρήσεων, έχει οθόνη LCD, μνήμη 255 μετρήσεων και βάρος μόλις 70gr.

Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ο μετρητής Multicare, 10 ταινίες ζακχάρου, 10 σκαρφιστήρες με συσκευή & θήκη μεταφοράς!

Δείτε εδώ το τεχνικό φυλλάδιο!

Κατασκευάζεται στην Ιταλία από την Biomedical Systems International SRL

Εύρος μετρήσεων:

25-500 mg/dl (1.4-28 mmol/l) Γλυκόζη

130-400 mg/dl (3,3-10,2 mmol/l) Χοληστερινη

50-500 mg/dl (0,56-5,6 mmol/l) Τριγλυκερίδια

Leave your comment