Anats S.A. Logo
Blog archive

Ποια είναι τα μέρη του αναλογικού πιεσόμετρου;

Δείτε τα Ωρολογιακά Πιεσόμετρα

Το αναλογικό (κλασικό) πιεσόμετρο,  μετράει την αρτηριακή πίεση σε mmHg(mm of mercury, 1 mmHg=133,32Pa).

Αποτελείται από τα εξής μέρη:

  • Στηθοσκόπιο (κάψα και ακουστικά)
  • Περιβραχιόνιο
  • Τρόμπα
  • Βαλβίδα τρόμπας
  • Μανόμετρο: Το μανόμετρο είναι αριθμημένο από 0-300mmHg και περιέχει μια βελόνα/δείκτη.
    ανάγνωσης των αριθμών, το μανόμετρο πολλές φορές είναι αριθμημένο από το 0-30, αντί για 0-300.

Η τρόμπα/πουάρ χρησιμοποιείται για το γέμισμα με αέρα του περιβραχιόνιου.

Η βαλβίδα της τρόμπας ρυθμίζει με περιστροφικές κινήσεις (αριστερόστροφες και δεξιόστροφες) το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει/γεμίζει ο αέρας που περιέχει το περιβραχιόνιο.

Τα ακουστικά του στηθοσκοπίου είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να ακούσουμε τους χτύπους μέσω της κάψας που τοποθετείται στο εσωτερικό της περιχειρίδας πάνω στην βραχιόνιο αρτηρία. Τα ακουστικά μαζί με την κάψα και το καλώδιο που τα συνδέει αποτελούν το στηθοσκόπιο. Η περιχειρίδα περνιέται στο μπράτσο και περιέχει ταινία velcro, η οποία το σταθεροποιεί στο σημείο που θέλουμε.

Πώς χρησιμοποιείται;

Για να μετρήσετε σωστά την πίεσή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα (αεροθάλαμο) του πιεσόμετρου στον αριστερό ή στο δεξιό βραχίονα, περίπου στο ύψος της καρδιάς,
λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, και το ακουστικό πάνω από την αρτηρία που βρίσκεται στη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού.

Φουσκώνετε την περιχειρίδα ώσπου να εξαφανιστεί ο σφυγμός που ψηλαφάτε στον καρπό, πράγμα που σημαίνει ότι ή πίεση μέσα στην περιχειρίδα ξεπερνά την πίεση της αρτηρίας και η κυκλοφορία του
αίματος έχει σταματήσει.

Αφήνετε κατόπιν τον αέρα να φεύγει σιγά–σιγά.

Το σημείο στο οποίο ακούγεται ο πρώτος ήχος, αντιστοιχεί στη συστολική πίεση. Συνεχίζετε να αφήνετε τον αέρα να διαφεύγει.

Το επίπεδο της πίεσης στο οποίο τελικά εξαφανίζονται οι ήχοι
αντιστοιχεί στη διαστολική πίεση.
Η νοσηλεύτρια ή ο ιατρός είναι αυτοί που θα σας εκπαιδεύσουν να μετράτε σωστά την αρτηριακή πίεση.

Τα υδραργυρικά σφυγμομανόμετρα είναι τα πιο ακριβή στις μετρήσεις τους, αλλά είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν από τον μη ειδικό διότι απαιτούν μια κάποια μικρή εκπαίδευση στη χρήση τους
και επιπλέον περιέχουν υδράργυρο που είναι τοξική ουσία και με την οποία πρέπει να αποφεύγετε η άμεση επαφή.

Πώς λειτουργούν τα πιεσόμετρα;

Οι πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτίμηση της διαστολικής πίεσης συλλέχθηκαν από την παρατήρηση του Korotkoff ότι αν τοποθετηθεί το στηθοσκόπιο πάνω στη βραχιόνιο αρτηρία εντοπίζεται μια αλλαγή στον ήχο που φτάνει στα αυτιά μας: οι ήχοι εμφανίζονται και εξαφανίζονται, καθώς το περιβραχιόνιο ξεφουσκώνει σταδιακά.

Αν και η προέλευση των ήχων Korotcoff (Κ) συνεπάγεται μια σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ της τυρβώδους ροής που οφείλεται στην αρτηριακή απόφραξη, και τη δόνηση του αρτηριακού τοιχώματος,
η πίεση που αντιστοιχεί στον πρώτο ήχο είναι η συστολική, ενώ όταν σταματούν αυτοί οι ήχοι εντοπίζουμε τη διαστολική πίεση.

Η μέτρηση λαμβάνεται όταν ο γιατρός τοποθετεί την περιχειρίδα γύρω από το βραχίονα και φουσκώνει την περιχειρίδα. Η πίεση που ασκείται από τη μανσέτα , θα μπλοκάρει την ροή του αίματος στο αγγείο. Καθώς η πίεση απελευθερώνεται αργά, ξεφουσκώνοντας την μανσέτα το αίμα αρχίζει να ρέει και πάλι. Έτσι ο ιατρός μπορεί να ακούσει τη ροή του αίματος χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο.

Ο αριθμός κατά τον οποίο το αίμα αρχίζει να ρέει και πάλι ,καταγράφεται ως η μέγιστη πίεση εξόδου από την καρδιά συστολική. Στη συνέχεια, ο ιατρός θα συνεχίσει την απελευθέρωση της πίεσης συνεχίζοντας το ξεφούσκωμα της περιχειρίδας και ακούει μέχρι να μην υπάρχει ήχος.

Τα σημερινά πιεσόμετρα ακόμη υιοθετούν τις παλαιές τεχνικές μέτρησης.

Πλέον οι συσκευές ελέγχου της πίεσης του αίματος χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα και ψηφιακές ενδείξεις.
Η ανάπτυξη των γρήγορων επεξεργαστών έχει οδηγήσει στη βελτίωση των τεχνικών για την καλύτερη εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης με αυτόματες συσκευές.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αφορούν τροποποιήσεις της περιχειρίδας ή των αλγόριθμων, έτσι ώστε να παρέχονται καλύτερες εκτιμήσεις με επανειλημμένες μετρήσεις.

Τα ψηφιακά σύστημα μέτρησης της πίεσης είναι ευρέως γνωστά για την ευκολία τους και την αξιοπιστία τους.

Πηγή: https://piesometra.gr/poio-einai-kalytero-piesometro/

Leave your comment